Motorola C261: Žiletka za hubičku
recenze

Motorola C261: Žiletka za hubičku

Telefon nižší střední třídy, který zaujme především tenkou konstrukcí, elegantním designem a kvalitním displejem. Je důkazem toho, že elegantní telefony nemusí být drahé. Čím nás nová Motorola C261 potěšila? Dozvíte se to v další z našich recenzí

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Design a Konstrukce – exkluzivní žiletka za pár korun

Na stole ležící C261 vyvolávala díky svému atraktivnímu designu zájem okolních lidí a rozhodně jí nehádali tak nízkou cenu. To, že telefon patří do nižší třídy zjistíte skutečně až při procházení menu, zvenku to poznáte stěží. Zajímavá je především svou tloušťkou 15 mm, která ji odešle mezi nejtenčí telefony. Jak je již u tenkých mobilů obvyklé, je i C261 širší než obyčejné telefony, přesně 50mm. Na délku má pak 110 mm. Hmotnost celého telefonu je průměrných 91 gramů.

Přední strana je vyvedena v elegantní černé lesklé barvě. I když jsem opět prorokoval neustálé leštění a čištění, u Motoroly C261 jsem se tomu vyhnul,otisky zde tolik neulpívají. Přesto dělají černé plochy své a občasnému přetření se nevyhnete. To samé platí i o průhledných plastových klávesách s černým podkladem. Zbylá část krytu telefonu je vyrobena ze stříbrného plastu, který rozhodně nepůsobí levně. Okolo celého přístroje se na boku táhne stříbrná kovová obruba, což ještě zvyšuje elegantnost celého telefonu. Zadní, naprosto plochá strana, ukrývá v pravém horním rohu nenápadnou čočku vestavěného VGA fotoaparátu. Vedle něj je pak výstup hlasitého reproduktoru. Baterie s kapacitou 820mAh je poměrně malá. Výrobce slibuje 250 hodin v pohotovosti a 420 minut hovoru. V praxi vydržel telefon při běžném používání téměř 4 dny, což je mezi novými přístroji velice dobrá hodnota.

Na boční straně nalezneme pryžovou krytku, pod kterou je umístěn miniJack pro připojení sluchátek a také konektor pro nabíjení. Přímo u něj je červená dioda, která v průběhu nabíjení svítí, po úplném nabití zhasne. To je praktické, protože se již nemusíte o stavu nabíjení informovat na displeji. Celá konstrukce je příkladně pevná, telefon působí jako vyroben z jednoho kusu. Také vrzání je pojem Motorole C261 zcela cizí.

Displej a klávesnice – elita své třídy

To, že telefon patří do nejnižší třídy, nezjistíte ani pohledem na displej. Ten je aktivní, typu TFT, s rozlišením 128 x 160 bodů a se schopností zobrazit až 65 tisíc barev. Je velmi kvalitní, zobrazení je jasné a barvy syté. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v této kategorii můžete dostat. Po zhasnutí podsvícení však na něm není vidět vůbec nic, po 20 sekundách se navíc vypne úplně.

I klávesnici musím jednoznačně pochválit. I když se jedná o tenký telefon od Motoroly, nečekejte kovovou leptanou klávesnici. Přece jenom je to mobil nejnižší kategorie. Plastová klávesnice je však velice kvalitní, s optimálním stiskem a odezvou. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná klávesa, v jejímž středu je tlačítko pro vstup do menu. Není však určeno k potvrzování voleb, ale ve stylu Motoroly k otevírání kontextových nabídek. K potvrzování ale svádí a novým uživatelům bude chvilku trvat, než si na odlišnost zvyknou.

Menu a ovládání – Amerika nestíhá…,

Vzhled nabídky a logika ovládání se od ostatních telefonů výrobce neodlišuje. Ubylo však funkcí a možností, takže je nyní celé menu o mnoho přehlednější. V pohotovostním stavu se zobrazují ikonky zapnutých funkcí a samozřejmě stav baterie a signálu. Na pozadí může být umístěn neanimovaný obrázek, spořič displeje si však poradí i s animovaným GIFem. Hodiny mohou být analogové i digitální. Již tradičně si u Motorol lze nastavit své vlastní funkce dvěma kontextovým klávesám i směrům kurzorového kříže. Ikonky ke směrům jednotlivých směrů čtyřsměrné klávesy se mohou v pohotovostním režimu zobrazovat také. K dispozici je i uživatelské menu, kam si lze poskládat nejpoužívanější funkce. Personalizaci menu má Motorola zvládnutou na jedničku. Kritiku by ale občas zasloužil překlad některých položek, které jsou místy anglické, místy zase nepřesně přeložené.

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Pro vstup do menu slouží střední klávesa, která však poté pouze aktivuje kontextové menu, potvrzovat s ní, jak jsem již psal, nelze. Hlavní menu lze zobrazit ve formě devíti ikon, nebo formou seznamu. Jednotlivé položky lze přitom libovolně přesouvat. Barevnost menu lze zcela změnit zvolením jednoho ze šesti schémat. Telefon je rychlý, veškeré volby vykoná takřka okamžitě. Problémem je, když stisknete jednu klávesu několikrát velmi rychle za sebou. Při procházení menu to tolik nevadí, při psaní SMS však ano .

Telefonování a telefonní seznam – 100 čísel a šmitec

Telefonní seznam ničím nepřekvapí. Kapacita telefonu je pouze 100 záznamů (nikoli jmen). Seznam je vícepoložkový, ale pouze na půl. Dovoluje sice pod jedno jméno uložit více čísel, ty se však následně v seznamu nezobrazují spolu, ale chovají se jako oddělené kontakty. Navíc pokud máte pod jedním jménem 4 čísla, ukrojíte si z paměti 4 pozice. Čísla jednotlivých kontaktů lze zobrazit v seznamu pod sebou, nebo se v seznamu zobrazí pouze jméno a položkami lze poté horizontálně procházet. Kromě šesti telefonních čísel lze uložit i email. Vyhledávat lze postupním psaním až pomocí tří písmen, což je v tak malém seznamu dostatečné. Seznam telefonu a SIM karty se zobrazuje výhradně společně. Motorola C261 je duální telefon, podporující sítě 900/1800 Mhz. Na hovory vás upozorní kvalitním 16-ti hlasým polyfonním vyzváněním. Soubory MP3, hlasové vytáčení ani záznamník hovorů nemá. Během hovoru však můžete využít hlasité handsfree.

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Zprávy – umíme i MMS, ale píšeme pomalu

Kromě tradičních SMS si Motorola C261 rozumí i s multimediálními zprávami MMS. Ty mohou mít maximálně 100 Kb a podporují standard SMIL, takže mohou obsahovat více stránek a kromě obrázků také zvuky a další položky. V telefonu je připraveno i 10 povedených MMS šablon k různým příležitostem. Texty je možné psát pomocí slovníku iTap, který odhaduje a doplňuje slova. Musím říct že celkem spolehlivě, práce s ním však nijak rychlá není. Proto jsem raději zadával znaky pomocí tradiční metody. Tam jsem však narazil na jednu velkou nevýhodu, o které jsem psal již v kapitole menu. Pokud mačkáte stejnou klávesu rychle za sebou (čemuž se při psaní zpráv tradiční metodou asi těžko vyhnete), telefon písmenko nepřehodí a tím znemožňuje rychlé psaní zpráv a jiných textů. Časem si sice naleznete kadenci, kterou telefon ještě stíhá, ale stejně doufám, že to u příštího firmwaru bude opraveno. S emaily telefon pracovat neumí

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Organizační a datové funkce – vzbudí a počítá

Z organizačních funkcí toho telefon mnoho nenabízí, nalezneme zde pouze jednoduchou kalkulačku a budík, který sice není opakovaný, ale dovoluje uložit libovolné množství budíků. Budit vás mlže vibracemi, nebo kteroukoli polyfonní melodií z paměti telefonu. V menu „Nástroje pro Kancelář“ ještě nalezneme stopky s mezičasem a to je z organizačních funkcí naprosto vše. Citelně zde chybí alespoň jednoduché upomínky, které mají dnes již mnohem jednodušší telefony.

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Ve výbavě naštěstí nechybí WAP prohlížeč ve verzi 2.0, který si však poradí výhradně s webovými stránkami, internetu se bojí. Jeho ovládání je pohodlné a je také vcelku svižný. K připojení slouží vytáčené přenosy, nebo GPRS třídy 8. S počítačem telefon nijak nepropojíte, takže jej nelze použít jako modem

Motorola C261

Zábava a multimédia –chceme Javu!

Pokud pomineme zprávy MMS, můžeme do multimediální výbavy zařadit pouze prohlížeč obrázků a melodií. Obrázky, animace a polyfonní melodie jsou z výroby zamčeny, takže je není možné vymazat. Neubírají však uživatelskou paměť, který má hodnotu 1,2 MB a po prvním zapnutí je celá volná. Zaplňovat se dá buď obrázky a melodiemi staženými z WAPu, nebo přijatými v MMS zprávách. Veliké mínus je absence Javy, která by u mladší generace jistě našla využití. Spokojit se tak musíme s trojicí her. Patří mezi ně stolní fotbal, klasická arkádová střílečka a variace na známé Worms, ve které hrajete za krtečky, kteří se navzájem snaží různými zbraněmi pozabíjet.

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Fotoaparát – VGA s mnoha efekty

Vestavěný fotoaparát je jediné, co model C261 odlišuje od nižšího C260. Fotoaparát dokáže fotit v rozlišení 640 x 480 bodů, přičemž si lze zvolit nižší rozlišení i kvalitu. Překvapením je množství efektů a nastavení. Nechybí vyvážení bílé, mezi obrazovými efekty nalezneme jak klasiku typu negativ, sépie, nebo reliéf, tak scénické režimy „západ slunce, chlad a teplo“. Nastavitelná je i světlost, která je však nefunkční a na scénu nemá vůbec vliv. Ti, co rádi fotí tajně, budou s povděkem kvitovat možnost vypnout zvuk spouště. Pochválit musím naprosto plynulé překreslování scény na displeji, které je jedno z nejrychlejších, jaké jsem měl možnost vidět. K dispozici je i 4 násobný zoom, který ale pracuje ve formě výřezů. Video Motorola C261 neumí.

Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261 Motorola C261

Závěr a hodnocení

Motorola C261 je velice povedený telefon, který do nižší třídy spadá pouze svou výbavou. O opaku se vás bude snažit přesvědčit svým elegantním vzhledem a tenkou konstrukcí. Musím říct že úspěšně. To co umí, dělá kvalitně. Potěšila kvalitním fotoaparátem, displejem a WAP prohlížečem. Najdou se i vady na kráse, mezi které patří zejména absence Javy, pomalejší reakce při psaní textů, nebo chybějící upomínky. Za cenu 3 500 Kč to nebude mít úplně lehké, protože v této cenové relaci je množství konkurentů, mezi záplavou levných plastových low-endů si jej však díky skvělému vzhledu nelze nevšimnout. Konkurenty mu budou například Nokia 3120, Sony Ericsson K300i, nebo Siemens C65.

motorola-c261
Klady
  • design a konstrukce
  • displej
  • fotoaparát
  • kvalitní klávesnice
Zápory
  • chybí JAVA
  • pomalé psaní zpráv
  • místy špatný překlad
  • chybí upomínky
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze