Morotola KRZR K1: kontroverzní modré zrcadlo
recenze

Morotola KRZR K1: kontroverzní modré zrcadlo

1

Motorola KRZR K1 je bezesporu dobře vybavenou stylovkou, které ani v nejmenším nechybí reprezentativnost, ani ve funkční výbavě příliš nezaostává. Na první pohled tedy velmi perspektivní telefon. A na druhý? To se hned dozvíte...

Motorola chce zjevně tímto modelem ještě víc prodloužit úspěch tzv. „žiletek“. Zde se pak naskýtá otázka, jak dlouho to zákazníky bude bavit? No myslím si, že už dlouho ne, protože jiní výrobci nabízejí lepší telefony s ještě lepší výbavou a nebude trvat dlouho, a „žiletky“ nadobro převálcují. Motorola tedy výrazně usnula na vavřínech, neboť se v KRZRu dopustila tak drsných chyb, že se tomu nechce ani věřit. Například displej je velmi hrubý na telefon s prodejní cenou kolem deseti tisíc, a to bychom mohli vyjmenovat další věci, nad kterými zůstává rozum stát. Nicméně ambice na úspěch přeci jen má, a tak by bylo předčasné ho úplně odepisovat. Nic vám tedy nebrání si s námi podrobně prostudovat detaily tohoto mobilu…

Technické parametry

Rozměry103 x 42 x 16 mm
Hmotnost102 gramů
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 176 x 220 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť21MB + micro-SD karty
Organizační funkceOrganizér, úkoly, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, JAVA 2.0, video přehrávač
Fotoaparát2 Mpx (1600× 1200), video 352 x 288 px
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0 (podpora stereo zvuku), GPRS (třídy 12), EDGE (třídy 12)
Udávaná výdrž300 hodin v pohotovosti
360 minut hovoru
Cenakolem 10 tisíc Kč

Vzhled, konstrukce – samé zrcadlo se samými otisky prstů

V tomto odstavci si KRZR určitě nažene body navíc, neboť design je opravdu jeho hlavní doménou. Pokud se tedy na něj poprvé podíváte, naprosto vás ohromí jeho zrcadlová plocha na přední straně. Celé tělo je vyvedeno v modré barvě a působilo na mě velmi dobrým dojmem. Velikou nevýhodou zrcadlové plochy je však obrovská náchylnost ke škrábancům a k otiskům prstů. Osobně se mi tedy škrábanec nepodařilo udělat, a tak nedokážu odhadnout, zda se toto sklíčko snadno poškrábe, či nikoliv, nicméně náchylné k tomu určitě trochu bude. Otisky prstů je zde však veliký problém, protože ty jsou zde patrné víc než dost, a tak vám nezbude nic jiného než leštit a leštit.


zavřený a... | ...otevřený telefon | pohled na zadní stranu přístroje

Pod touto zrcadlovou částí je ukryt vnější displej, který je díky lesknoucí se horní části hůře čitelný na slunci. Pod sklíčkem se také skrývá čočka fotoaparátu a také LED indikátor nabíjení. Zadní strana telefonu je potažena speciálním pryžovým povrchem, který byl použit u modelu Motorola PEBL (recenze zde) a který je velmi příjemná na omak.


ukrytá čočka fotoaparátu | horní plocha je opravdové zrcadlo | "rozebraný" telefon

Horní displejová část nekryje celý spodek modelu, vespod nechybí „brada“, která se nachází také u staršího modelu RAZR. Po boku telefonu najdete zakrytý miniUSB konektor a slot pro paměťové karty je pod zadním krytem, dá se však vyjmout bez nutnosti vypnutí přístroje. Konstrukčně je na tom mobil velice dobře, neboť nikde nic nevrže, ani nemá sebemenší vůli. Dokonce i problematický zadní kryt je velmi dobře vyřešen a je navíc z hliníku, což zaručuje jeho stálou pevnost.


KRZR v ruce | srovnání s kartou | v trávě vypadá véčko opravdu impozantně

Málem bych zapomněl uvést rozměry: činí 103 × 42 × 16 milimetrů, z čehož také vyplývá, že je tento telefon velmi úzký. Véčko váži celých 102 gramů, což je na dnešní poměry průměr. Jak jsem již v úvodu naznačil, v této oblasti je KRZR opravdu výborný a jeho design se Motorole velmi povedl. Záleží na tom, zda budete ochotni leštit…


ještě jednou zrdcadlo v akci | slot pro paměťové karty | miniUSB konektor s krytkou

Klávesnice, displej – klávesnice dobrá, displej nikoliv

Klávesnice je vyvedena klasicky „žiletkově“ – to znamená že postrádá oddělená tlačítka, které nahrazují gumové linky. a klávesnici tvoří jednolitý kus ohebného plechu, který pak na jednotlivých místech kláves promačkáváte. Na klávesnici se píše velmi pohodlně, má jasnou odezvu a jednotlivá tlačítka mé prsty nacházely bez obtíží. Trochu mě překvapila jedna věc: podsvětlená část potvrzovacího tlačítka kruhového ovladače není úplně v jeho středu, a tak to působí, jako kdyby jste drželi nějakého nepovedeného „zmetka“ z výroby. K dispozici je fotografie, která vám usnadní si to představit. Po boku telefonu se také nachází postranní klávesy. Na jedné straně je to spoušť fotoaparátu s dvojicí tlačítek pro regulaci hlasitosti a na druhé straně se nachází tlačítko pro spuštění hlasového vytáčení.


klávesnice v detailu,... | ...která je také naprosto plochá | detail špatného podsvícení středového tlačítka | podsvětlení tlačítek

Kromě estetického detailu jsem byl s klávesnicí velmi spokojen, ovšem teď přejdu ke kritice. Ta se nebude týkat ničeho jiného než vnitřního displeje. Ten totiž nabídne rozlišení pouhých 176 x 220 pixelů. No nezlobte se, ale tohle není displej hodný tak drahého telefonu. Je navíc celkem hrubý, a tak mě opravdu nenapadají nijaké chvály. Mimo rozlišení by určitě byla slušnost uvést, že zobrazí 262 tisíc barev a že je samozřejmě aktivní. Pochvalu si také nezaslouží vnější displej, který zobrazí obraz na 96 x 80 bodech 65 tisíci barvami, ale jeho velikou nevýhodou je pasivní technologie, což činí spolu se zrcadlovým sklíčkem velké problémy na slunci. Je ale velmi hrubý a nebylo pro mě žádnou radostí se na něj dívat.

Motorola KRZR K1
na displeji jsou znát šmouhy | hlavní menu | vnější displej se moc nepředvedl

Hlavní menu, ovládání – inovace je zde nezbytná, ovšem zatím nenastala

S displeji si KRZR tedy rozhodně renomé nevylepšil a ani zde to nebude příliš slavné. Hlavní menu véčka je totiž ve stylu RAZRu, PEBLu a dokonce i starších Motorol. Je v něm tedy velmi hodně nedodělávek a nedostatků, které ovšem přetrvávají a výrobce to zjevně příliš neřeší. Doufáme tedy, že si to výrobce včas uvědomí a všechny tyto nedostatky opraví. Hlavní menu je klasické a nesnaží se podtrhovat styl celého telefonu. Také mě zklamala dostupná témata vzhledu, jež jsou opravdu hodně nehezká. Nejraději bych použil ostřejší výraz, ale nelze to přílš přehánět. Zde musí výrobce hodně zapracovat, protože zbytečně kazí celý telefon. Ani ovládání nezaznamenalo příliš žádných změn, tedy abych byl přesný: ovládání nezaznamenalo změnu žádnou. Netvrdím, že je nějaké špatné či nepohodlné, ale některé „mouchy“ je potřeba vyladit.


Displej v pohotovostním režimu | hlavní menu | nastavení telefonu | status telefonu | nastavení v druhém... | ...a třetím kabátě

Osobně bych celý vnitřní software „zahodil“ a udělal zbrusu nový. Abych jen nemluvil obecně, uvedu jednu věc, která citelně chybí. Jedná se o správce souborů, který by dokázal pracovat i s jinými typy souborů, protože oddělení na zvuky, obrázky a videa už dnes vážně nestačí. Také bych rád upozornil na chyby v lokalizaci, kterých tu pár je. Například zoom fotoaparátu je docela komicky pojmenován „Velikost písma“ nebo volba v možnostech fotoaparátu, jež slouží pro přepnutí do režimu videa nese označení „Přejít do videopřehrávače“. Chyby takového charakteru jsou velmi špatné a v telefonech takové značky by se v žádném případě objevovat neměly.

Motorola KRZR K1 Motorola KRZR K1 Motorola KRZR K1 <Motorola KRZR K1
Pohotovostní režim a... | ...volba profilu na vnějším displeji | to samé v jiném tématu | ...

Telefonní seznam, telefonování – s 3G si nerozumí

Telefonní seznam pojme 1000 kontaktů, z nichž každý může obsahovat 20 dalších údajů. Ke kontaktu lze přiřadit obrázek a také vlastní vyzvánění. Bohužel v telefonu nenajdete podporu 3G a tak si můžete na videohovory zajít chuť. Při telefonování zklame nemožnost pořízení záznamu hovoru a myslím si, že by nebylo těžké tuto funkci integrovat, neboť může být občas praktická. Vytáčení čísla nedoprovází žádná extra animace, jako je tomu u telefonů s Asie, ono je to také mnohdy lepší a přehlednější, ale nebylo by špatné toto graficky trochu vylepšit.


Telefonní seznam | detaily a... | ...úprava kontaktu | vytáčení čísla | seznam všech hovorů

Zprávy – klasika, která se nemění…bohužel…

Paměť zpráv je sdílená s pamětí telefonu, a tak jich můžete uložit opravdu hodně. Prediktivní vkládání textu je řešeno pomocí slovníku iTap, který jsme již detailně popisovali v recenzi Motoroly PEBL U6 (čtěte zde), což by bylo zbytečné se opakovat. SMS editor dokáže všechny standardní úkony, ale mě osobně chyběla možnost přidání smajlíků, které by také mohl telefon rovnou zobrazovat jako obrázek. Bohužel tomu tak není… Telefon nenabízí speciální volbu vytvoření MMS, tuto zprávu totiž telefon automaticky rozpozná, pokud do ní vložíte nějaký velký soubor, a tudíž je editor MMS stejný jako u textových zpráv. Véčko zvládne také e-maily a díky bohu není klient v Javě, což by neskutečně zpomalovalo práci.


Menu zpráv | volba typu nové zprávy | SMS a... | ...MMS editor | čtení zprávy | emailový klient vyžadující nastavení internetu

Organizační funkce – tolik věcí chybí…

Pokud hledáte organizační funkce, budete celkem překvapeni, že jich v telefonu moc není a po zoufalém hlednání snad ve všech možnostech se konečně smíříte s kalendářem, kalkulačkou, hlasovým záznamníkem a budíkem. Zdá se vám to málo? Mně také… Kalendář nabídne měsíční, týdenní a denní pohled a dokonce nabízí jeho tisk přes Bluetooth.


Menu organizace | přehled a... | ...nastavení alarmů | měsíční... | ...týdenní a... | ...denní náhled kalendáře

Kalkulačka zklame, neboť nabídne pouze základní aritmetické funkce s pamětí čísel. Opravdu nechápu, zda je problém vytvořit aplikaci, která by dovedla spočítat i sinus a mocniny nebo další pokročilejší operace. Od drahého mobilu bych to tedy očekával. Budík není (!!!) opakovaný – ano není to omyl, což tedy nedovedu pochopit. Na druhou stranu nabídne více časů buzení, ale to je minimální útěcha, která je bez opakovatelnosti skoro zbytečná.


Nastavení tisku kalendáře | kalkulačka... | ...podporující pouze základní operace | hlasový záznamník

Datové funkce – aspoň že to má EDGE

K internetu se tedy připojíte mimo CSD a GPRS také technologií EDGE, která nabídne daleko větší rychlost, nicméně 3G to stále není. Co ale musím velmi pochválit je přítomnost standardního konektoru miniUSB. Tento konektor je univerzální a tudíž není problém k připojení k PC použít starý kabel od digitálního fotoaparátu nebo si ho jednoduše koupit za minimální peníze. Tato vlastnost Motorol je opravdu veliká věc, neboť nejste vázání na koupi datového kabelu nebo Bluetooth adaptéru. Prostě jej připojíte, pracujete - a to se cení. A já si toho cením také, takže veliká pochvala za miniUSB konektor.


Menu Bluetooth | historie zařízení | nastavení Bluetooth | menu přpojení | prohlížeč při připojování se k síti

Zábava a multimédia – co k tomu napsat? Prostě vás moc nezabaví…

Pokud se budete nudit, nabídne vám toto véčko podporu MP3 a AAC, podporu Javy a 2Mpx fotoaparát, ale nic víc a ještě tyto funkce nejsou vůbec dovedeny k dokonalosti. Podpora MP3 je pro zákazníka jistě lákavá věc a to ještě, když se k tomu přidají paměťové karty, ovšem má to háček. K mému velikému překvapení telefon nemá vestavěný hudební přehrávač, jež by měl alespoň základní podporu playlistů, nýbrž k telefonu „přibalil“ javovou aplikaci, která toto má nahradit. Je pravda, že tato aplikace je velmi kvalitní a třídí skladby podle interpreta, alba a žánru, nicméně se zde projevuje použití Javy, a tudíž je velmi pomalá. Škoda, že totéž není přímo v telefonu.


Aplikace pro přehrávání hudby Digital Audio Player - hlavní menu,... | ...píšně podle alba a | podle žánru | menu multimédií | vestavěný přehrávač hudby, který nestojí za nic

Rád bych se také vyjádřil k podpoře Javy, která sice v mobilu je, nicméně jaksi postrádá podporu 3D. Ptáte se jak je to možné? Ptejte se výrobce, ne mě. Aby toho nebylo málo, tak jediná hra, která v telefonu je předinstalována, je „Platinum Sukodu, což je hodně málo. Docela mě zaujala aplikace s názvem „K1 Help“: slouží jako velmi obsáhlá nápověda telefonu. Bohužel testovaný telefon nenabídl českou lokalizaci této aplikace, což je pro většinu lidí klíčové. Doufejme tedy, že v prodejní verzi bude toto opraveno. Pozitivem je ovšem přítomnost paměťových karet typu microSD, které jdou vyměňovat za chodu. K telefonu bohužel nejsou dodávána sluchátka v balení, a tak si je budete pro poslouchání hudby muset bohužel dokoupit. K přístroji je však dodávána 128 MB paměťová karta, a tudíž nevím, proč sluchátka schází. Vnitřní paměť činí 21 MB a tudíž se vám paměťová karta bude náramně hodit. Poslední zmíněnou „atrakcí“ je 2Mpx fotoaparát, se kterým to také není příliš slavné, ale o tom v další kapitole.

Motorola KRZR K1


O skladbě přehrávání ve vestavěném přehrávači vás informuje také vnější displej | tento přehrávač dokáže také běžet na pozadí | prohlížení obrázků | náhled obrázku | Platinum Sudoku

Fotoaparát – opět zklamání

Fotoaparát, ač nabízí rozlišení dvou megapixelů, jeho kvalita je velmi slabá. Některé fotky jsou sice na první pohled pěkné, ale pokud se podíváte blíže, zjistíte, že jsou v některých místech (někdy téměř všude) rozmazané. Při focení máte možnost nastavení expozice, efektů, zoomu i vyvážení bílé. Fotografování probíhá naležato, akorát překvapivě musíte fotit spouští dolů, což mi zezačátku přišlo nelogické a následně jsem musel fotky přetransformovávat. Video můžete natáčet až v rozlišení 352 x 288 pixelů, ale jeho kvalita opět není vůbec slavná. Makro fotoaparát také nezvládá.

Testovací fotografie

Motorola KRZR K1 Motorola KRZR K1 Motorola KRZR K1
Fotky jsou na první pohled pěkné, po větším zvětšení je však patrné velké rozmazání a celková nízká kvalita.

Motorola KRZR K1 Motorola KRZR K1 Motorola KRZR K1
Při nepříliš vhodných světelných podmínkách se tyto neduhy ještě prohlubují a fotky vypadají potom jako z levného low-endu.

Video 1 (1,7MB, .3gp)

Video 2 (1,8MB, .3gp)

Zhodnocení – velmi rozporuplné pocity

Motorola KRZR K1 je velmi pěkné stylové véčko, které bohužel nenabídne softwarové prostředí úměrné exkluzivitě designu přístroje. Na druhou stranu nabídne paměťové karty, jeho fotoaparát má i přes horší kvalitu rozlišení 2Mpx a kvalitní klávesnici. Bohužel si myslím, že nedostatky převažují nad klady a že je jeho cena příliš přehnaná na to, co telefon umí. Je to škoda, mohlo by se jednat o ambiciózní telefon, a pokud přežijete všechny jeho nedostatky, budete se moci pyšnit velikou stylovkou, kterou budou obdivovat všichni vaši známí.

motorola-krzr-k1
Klady
  • paměťové karty
  • stylový design
  • pevná konstrukce
  • 2Mpx fotoaparát
Zápory
  • vysoká cena
  • hrubé oba displeje
  • hudební přehrávač v Javě
  • Java bez podpory 3D
  • místy špatná lokalizace