Mobilní svět se změnil v roce 2007. První Apple iPhone se ukázal před 14 lety

4
Mobilní svět se změnil v roce 2007. První Apple iPhone se ukázal před 14 lety
Fotografie: Apple
  • První iPhone nastolil zcela nový trend v oblasti mobilních telefonů
  • V prodeji se 1. generace iPhonu objevila až skoro po půl roce
  • Na českém trhu jsme se ji oficiálně nikdy nedočkali

Datum 9. ledna 2007 je již nesmazatelně zapsáno v historii mobilních telefonů. Právě tehdy totiž zakladatel Applu Steve Jobs světu v San Franciscu představil vůbec první mobilní telefon s logem nakousnutého jablka. První Apple iPhone byl dle slov Jobse kombinací mobilního telefonu, hudebního přehrávače iPod a zařízení pro konzumaci internetového obsahu skrze kvalitní dotykový displej. Jinými slovy, Apple představil produkt, který se zcela vymykal zaběhlé konkurenci. Důkazem budiž fakt, že na nástup iPhonů nedokázal žádný jiný výrobce adekvátně reagovat několik let.

Například první schopné telefony s Androidem se světu ukázaly až o tři roky později a snaha tehdejší světové jedničky v podobě finské Nokie byla marná tak dlouho, až vše vyústilo v konec legendárního výrobce. Vraťme se ale k iPhonu, který se stal oficiálním na den přesně před 14 lety.

Retro: Apple iPhone 2G

Apple zavedl myšlenku ovládání primárně skrze velký dotykový displej. Reagoval pohodlně na vaše prsty, bez nutnosti používat tužku nebo na displej intenzivněji tlačit. Maximálnímu pohodlí bylo uzpůsobeno také prostředí. Není proto divu, že první iPhone vzbudil ve světě velký zájem, který měl dost času gradovat. Oproti dnešním zvyklostem na něj zájemci museli poměrně dlouho čekat. Uvedení do prodeje v USA totiž Apple naplánoval až na 29. červen, tedy o téměř půl roku později. A na kolik první iPhone v USA vyšel? Základní verze se 4GB interní pamětí stála v přepočtu 14 tisíc korun s daní, přičemž jste se museli upsat k tarifu, za který jste platili cca 2 tisíce korun s daní.

Pokud jste 9. ledna 2007 zrovna neměli čas, celou akci propásli, případně si celou událost chcete připomenout, není nic jednoduššího, než si pustit záznam tiskové konference, kde Steve Jobs s velkou slávou představuje historicky první mobilní telefon od Applu.

Apple iPhone

Rozměry115 × 61 × 11,6 mm, 135 g
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor1×412 MHz
PaměťRAM: 128 MB, úložiště: 4 GB / 8 GB / 16 GBne
Akumulátor1 400 mAh
Diskuze ke článku
Petr Gottvald
Petr Gottvald
Já ho měl. Aby fungoval, musel se po každém restartu odemknout v PC, obchod s aplikacemi 0, takže Jailbreak a nainstalovat Cydia. Foťák jen 2mpix fotky a videa nebyla vůbec. (přecházel jsem z Nokia N95)..... Nostalgie 🙂
Ben Ben
Ben Ben
:))))))
Jiri Fiala
Jiri Fiala
Pamatuju kdyz vyšel ale nechat tyto recenze dělat panem Pavličkem je prostě nevhodné hrozně koktá zadrhává se zlatej pan Pulzner
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Naposledy upraveno: 10. 1. 2021 21:51
Úplná zbytečnost, nic to pořádně neumělo a nenabízelo to nic navíc proti dotykové klasice. Jojo vlastně kopie LG Prada.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze