Mobilní placení MasterCard Mobile spuštěno na českém trhu

Společnosti MasterCard Europe, ČSOB, Era, Global Payments Europe a Wincor Nixdorf dnes oficiálně spouští revoluční formu mobilních plateb – platební aplikaci MasterCard Mobile. Ta umožňuje jednoduše vložit všechny platební karty do mobilního telefonu a pak jej používat k placení.

MasterCard Mobile má široké uplatnění a umožňuje placení mobilním telefonem na internetu, přímo v mobilních aplikacích, dárcovské platby, ale chystá se také do kamenných obchodů. Od 28. ledna 2013 je pro zájemce služba MasterCard Mobile zdarma ke stažení na App Store i Google Play, a je možné s ní platit v přibližně 2000 internetových obchodech. Do konce letošního roku je v plánu také aplikace pro Windows Phone.

MasterCard Mobile

Co budu potřebovat?

Zájemcům o MasterCard Mobile stačí chytrý telefon s připojením k internetu, nemusí tedy podporovat technologii NFC, a mohou začít platit jednoduše prostřednictvím svého mobilního telefonu. Pouze si zde zaregistrují své platební karty a aktivují je. Nahrát je možné všechny platební karty MasterCard, Maestro a Visa, nezávisle na vydavatelské bance a platebním schématu. Důležitá je informace, že aplikace bude vždy funkční a propojená pouze na jednom telefonu. Pokud byste si chtěli účet (propojení) zrušit, postačí prostá odinstalace aplikace z telefonu.

„Díky MasterCard Mobile mohou držitelé karet platit pomocí svých chytrých telefonů pohodlně a bezpečně. V okamžiku spuštění této aplikace je možné ji používat u přibližně 2000 internetových obchodů a další, včetně kamenných, budou přibývat. Možnosti akceptace jsou takřka neomezené, protože nasazení MasterCard Mobile je pro obchodníky velmi snadno dostupné,“ zdůrazňuje Richard Walitza, ředitel pro rozvoj mobilních plateb a inovací MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko, a upřesňuje snadnost použití: „Stačí nahrát údaje z platební karty do mobilní aplikace. Při platbě pak není potřeba nikde uvádět žádné údaje a platba se potvrzuje zvoleným heslem přímo na displeji mobilního telefonu.“

MasterCard Mobile

Použití aplikace MasterCard Mobile

Hned při oficiálním spuštění je možné platit kartou v mobilním telefonu přes MasterCard Mobile u zhruba dvou tisíc e-shopů, které mají platební bránu GP webpay u ČSOB. U těch se tato metoda automaticky nabídne všem zákazníkům, kteří při volbě metody platby zadají, že chtějí platit kartou. V tu chvíli si budou moci kliknout na akceptační logo MasterCard Mobile namísto vyplňování údajů z karty. Zobrazí se QR kód, který jednoduše vyfotí, a na displeji telefonu potvrdí platby zvoleným heslem. „Lidé se díky MasterCard Mobile vyhnou zadávání údajů z karty do počítače a zcela tak odpadají dohady o bezpečnosti zadávání čísla karty,“ doplňuje Richard Walitza a zdůrazňuje: „Zůstávají zachovány výhody a garance karet MasterCard a Maestro. Pokud by například objednané zboží nedorazilo nebo nebylo v pořádku, může držitel karty MasterCard nebo Maestro žádat vrácení peněz rovnou u své banky a nemusí se dohadovat s e-shopem. Tato garance se nazývá ‘charge back’.“ Kromě e-shopů je aktuálně možné platit kartou v mobilním telefonu také v kamenné kavárně Era v Praze. Další kamenné obchody by však měly rychle přibývat.

Výhody pro držitele

Služba MasterCard Mobile, karta v mobilním telefonu, držitelům karet přináší:

  • Pohodlné nakupování – kdykoliv a kdekoliv, stačí pouze mobilní telefon a není třeba mít při ruce platební karty
  • Bezpečné placení – nikam se nevyplňují údaje o kartách a platby jsou potvrzovány mnou zvoleným heslem; komunikace s centrálním serverem probíhá přes zabezpečený kanál
  • Dostupný přehled o historii mobilních plateb
  • Postupné rozšiřování aplikací a míst, kde bude možné MasterCard Mobile využít, jako například při nákupu jízdenek, vstupenek na kulturní a sportovní akce, využití pro platby ve vozech taxi, platby mezi sebou (peer to peer, MasterCard MoneySend), parkovné, katalogové nakupování přes QR kódy, interaktivní nakupování, platba faktur, složenek, věrnostní programy, slevové kupóny

„Bezpečnost služby MasterCard Mobile je na velmi vysoké úrovni, především z toho důvodu, že údaje o platebních kartách nejsou uloženy ani v telefonu, ani se žádnou cestou nedostanou k obchodníkovi. Veškeré údaje o platebních kartách jsou bezpečně uloženy na serveru. Přístup k mobilní peněžence je umožněn pouze z mobilního zařízení, na kterém byla aplikace MasterCard Mobile aktivována. Každá platební transakce se potvrzuje šestimístným alfanumerickým mPINem, který si uživatel volí při aktivaci a může ho kdykoliv změnit,“ upozorňuje Michal Prázný, Director Technology & Architecture, Wincor-Nixdorf.

Výhody pro obchodníky

Aplikace MasterCard Mobile obchodníkům zajistí:

  • rozšíření obchodní sítě
  • získání nových zákazníků
  • bezpečný způsob inkasa plateb
  • snížení souvisejících nákladů
  • posílení image značky

Platby lze přijímat kdykoli a kdekoli – bez nutnosti instalovat nové terminály. Tento inovativní systém plateb přiláká nové zákazníky, kteří preferují rychlé i pohodlné nakupování a obchodník může navíc v reálném čase sledovat platbu a má jistotu, že dostal zaplaceno. Připojení k systému zvyšuje i prestiž obchodníka a pomáhá zlepšit propagaci.

A jak se mohou obchodníci k MasterCard Mobile připojit? V současné době je k dispozici hotové řešení pro internetové obchody i jiné obchodníky. Pro obchodníky využívající platební bránu GP webpay od ČSOB jsou náklady na zavedení tohoto platebního systému nulové. U ostatních obchodníků záleží na tom, zda ČSOB dodá pouze přístupové rozhraní, neboli SDK kód, nebo bude vytvářet celou aplikaci.

Obchodníci, kteří mají vlastní mobilní aplikaci, ji mohou snadno propojit s aplikací MasterCard Mobile a přinést tak zákazníkům další výhody. Podobně to již učinil např. Slevomat.cz, spuštění plánuje i největší obchodní portál Aukro.cz a nákupní rádce Heureka.cz ze skupiny Allegro Group a využití na svém webu chystají i České dráhy.

MasterCard Mobile

Uvedení aplikace MasterCard Mobile je doprovázeno spuštěním speciální webové stránky www.mastercardmobile.cz, kde jsou k dispozici další informace včetně podrobného návodu a video ukázky aplikace.

Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, doplňuje: „MasterCard Mobile je jednou z řady inovací, kterými usnadňujeme placení. Česká republika se jejím zavedením řadí mezi přední země v Evropě. Do budoucna také plánujeme, aby bylo možné použít karty v mobilním telefonu s NFC rovnou i k placení přes MasterCard Mobile bez registrace a rozšíření na další mobilní zařízení.“

Plány do budoucna

V blízké budoucnosti je v plánu rozšiřování služeb. Dočkáme se tedy například možnosti dobíjení kreditu. V plánu je také snadné placení různých faktur a složenek. V neposlední řadě bude možné provádět platby mezi uživateli, tedy jednoduše z telefonu na telefon. Výhledově je v plánu zavedení plateb z chytrých televizí, billboardů a citylightů. Za nějaký čas by rovněž mělo být možné natankovat a zaplatit útratu přímo vašeho vozu.

Stáhnout MasterCard Mobile CZ

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Rash-182
No tak ja sem se tesil, ze konecne budu moct platit pres NFC napr. v Bile atd a ono nic..nejak mi unika smysl tohodle. Nez se tam prihlasim a dvakrat zadam pin tak uz mam davno vyplneny cislo karty atd
denikl
Taky nechapu k cemu tato sluzba. Kdo chce platiti bezkontaktne ma kartu, kdo o tom neco vi a chtel by vyuzit telefon tak si koupi NFC , ktery ma chranene uloziste na sobe a nepotrebuje spojeni se serverem banky. No a jestli chci pouzit platbu na netu tak pouziju paypal, kde take musim zadavat prihlasovaci jmeno a heslo. Ma to byt jako konkurence k paypalu? Zatim tim nejde nakupovat v samosce kde maji NFC terminaly, az to pujde tak o tom zacnu uvazovat, do te doby je to jenom dalsi platebni brana.
fhth
Ahoj místo toho aby se firmy snažili rozšiřit NFC tak vlastně zase nic. Dnes o2 představil NFC a GE MANY ale zase jen pro 3 samsungy a zbytek mobilu co umí NFC jako co?K čemu je mobito k čemu jsou další sračky když potřebuji platit třeba v albertu u pokladny atd.Opravdu tady nebude nikdy nic vyspělého když o2 toto sysli pouze pro značku samsung. Od bank je to taky pěkně debilní když toto dovolí jen pro jeden druh značky. Vše je špatně jao vždy
pastelka
To se mi líbí. Jak dlouho trvá dokončení registrace? Prý potřebuji nějaký verifikační kód poté, co se mi strhne částka 1 Kč z účtu-za jak dlouho dojde ke stržení ? A kde přesně kód najdu- je uvedený jako variabilní, specifický symbol u transakce..?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze