mobilenet.cz před 5 lety: SMSky na ústupu a porovnání střední třídy

5
mobilenet.cz před 5 lety: SMSky na ústupu a porovnání střední třídy
  • Srovnávali jsme telefony střední třídy
  • Otestovali jsme nové HTC 8X s Windows Phone 8X
  • SMS zprávy byly na ústupu

SMSky na ústupu

Pakliže jste měli tu čest a zažili jste masivní nástup mobilních telefonů, který přišel v úplném závěru minulého století, jistě jste tehdy hojně využívali textové zprávy, zkráceně SMS. Šlo o druhou podstatnou funkci mobilních telefonů po klasických hovorech. Velmi dobře si toho byli vědomi i naši operátoři, kteří přišli s předplacenými tarify, z nichž některé byly právě zaměřené na výhodné SMSkování. Vzpomenete si například na tarif Fun Go od EuroTelu, kde jedna SMS zpráva vyšla na 1,80 Kč? Šlo mnohdy až o poloviční částku ve srovnání s jiným tarifem. Vše ale jednou končí a s nástupem moderních technologií se i do telefonů dostala komunikace skrze internet. Před 5 lety jsme vás informovali o tom, že počet odeslaných SMS, alespoň v USA, poprvé v historii poklesl.

Srovnání střední třídy

Naše pravidelná srovnání nebyla nic výjimečného ani před 5 lety. V listopadu 2012 jsme se rozhodli zalovit ve střední třídě. Tehdy jsme mezi sebou začali porovnávat HTC Desire X, Nokii Lumia 800, Samsung Galaxy S Advance a Sony Xperii sola. Tehdy šlo o telefony, jejichž cenovka se pohybovala kolem 7 tisíc korun. Pakliže byste si rádi naše nelítostné srovnání připomněli, můžete tak učinit v našem tehdejším článku. V první díle jsme jednotlivé telefony nejen podrobně představili, ale dostalo se i na měření sil v oblasti designu a konstrukce, displejů a také zvukových výstupů.

HTC Desire X vs. Sony Xperia sola vs. Nokia Lumia 800 vs. Samsung Galaxy S Advance

První HTC s Windows

Kromě srovnání zbýval čas i na klasické recenze. Během listopadu 2012 se v naší redakci usídlilo HTC 8X, vůbec první model tchajwanského výrobce, který nabídl operační systém Windows Phone 8 od Microsoftu. Pochvalovali jsme zajímavý vzhled, svižné prostředí nebo podporu Bluetooth a NFC. Zklamala nás absence paměťových karet, jen velmi průměrný fotoaparát nebo stále ještě místy nedotažené prostředí. Kompletní obsáhlou recenzi, včetně našeho videopohledu, si můžete opět připomenout.

Porovnání Notů

Na podzim 2012 se začala prodávat druhá generace Samsungu Galaxy Note. Nastal tedy ideální čas novinku porovnat s vůbec prvním modelem řady Galaxy Note. Jeden rok vývoj byl dostatečně na to, aby jihokorejský výrobce dokázal posunout vzhled i výbavu o stupínek výš. Oba telefony se nám proto v listopadu sešly v redakci a na podrobném videu jsme je porovnali.

Samsung Galaxy Note II vs. Galaxy Note – srovnání

Diskuze ke článku
Roman Matúš Labuš
Roman Matúš Labuš
Note 2 bola úplna pecka v tej dobe, ešte doteraz si pamätám ako si ho všetky média vychvalovali.
Oskar
Ten design co má S III a Note II je nejlepší. S III pořád mám, jaký to byl top telefon v té době. Jako by to bylo včera...
Pavel Toman
Pavel Toman
Desire X jsem měl, stejně na hovno jako všechny andriody :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze