mobilenet.cz před 5 lety: první Samsung s Androidem a Nokia E52

4

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo bezmála už devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu dubna a května 2009.

V desátém díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do druhé poloviny dubna. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

První Samsung s Androidem

Předposlední dubnový den roku 2009 byl významným pro jihokorejský Samsung. Představil svůj první model s operačním systémem Android. Že to byl dobrý tah asi z dnešního pohledu netřeba připomínat. Model i7500 byl vybaven 3,2palcovým OLED displejem, nabízel 8GB paměť vše poháněl jednojádrový procesor s taktem 528 MHz. Android byl tehdy ve verzi 1.5. Dostalo se i na vcelku kvalitní fotoaparát s 5 megapixely.

Samsung Galaxy i7500

Tlačítková legenda

Období před 5 lety bylo vůbec štědré na telefony, které se nějakým způsobem zapsaly do historie. Představila se totiž i dnes již legendární Nokia E52. Nezdolná zástupkyně pracovní řady E nabízela velmi kvalitní 2,4palcový displej a vyhlášenou klávesnici pro pohodlné psaní. Celá byla kovová a tenká, tloušťka činila pouze 9,9 milimetrů. Rychlý byl i procesor, se svými 600 MHz se staral o běh Symbianu S60 9.3. Očekávaná cena byla 8 000 Kč.

Nokia E52

NFC na vzestupu

Ještě jednou se zastavíme u Nokie, konkrétně u méně známého modelu 6216 s prostředím S40 a podporou sítí 3G. Její význam tkvěl v prvním nasazení technologie NFC ve spolupráci se SIM kartou. Operátoři tak mohli NFC aplikace ukládat na SIM kartu a telefon bylo možné využívat pro zabezpečené NFC transakce ve spojení se SIM kartou.

Nokia 6216 s NFC

QWERTY v kurzu

Dnešní pouť zakončíme Samsungem, který byť nasadil první Android, stále se v roce 2009 spoléhal na Windows Mobile 6.5. Dále byly oblíbené QWERTY klávesnice a my jsme tak s napětím sledovali, jak se odhaluje nový model řady Omnia, který kromě dotykového displeje nabídnul i výsuvnou klávesnici.

Diskuze ke článku
Bery
Super tyhle clanky. Dokola cist o novinkach uz je nuda, na vsech serverech to same. Chce to zmenu. Fandim takove zmene. Diky.
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
První NFC telefon byla 6131, představená 3 roky před 6216

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze