mobilenet.cz před 5 lety: první „Péčko“ od Huawei a obrovské fronty na iPhone 5

1
mobilenet.cz před 5 lety: první „Péčko“ od Huawei a obrovské fronty na iPhone 5
  • Testovali jsme velmi povedený Huawei Ascend P1
  • HTC představilo své první telefony se systémem Windows Phone 8
  • V Praze jsme monitorovali fronty při zahájení prodeje iPhonu 5

V 87. díle našeho seriálu „mobilenet.cz před pěti lety“ se dostáváme do září 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě i na našem serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilní telekomunikace je.

První „Péčko“ od Huawei

V druhé polovině září jsme v redakci testovali vůbec první model řady P od Huawei. Ten již tehdy plnil roli vlajkové lodě a řeč je samozřejmě o Ascendu P1. Povšimněte si, že Huawei tehdy používal ještě lehce krkolomné zařazení Ascend, které mu vydrželo dalších několik let. Až později od něj upustil a ponechal pouze písmeno P. Tehdejší telefon se mohl pochlubit například 4,3palcovým Super AMOLED displejem či velmi útlým tělem. Tloušťka se dostala pod 8 milimetrů. V naší recenzi jsme si pochvalovali kvalitní fotoaparát, zvukový výstup nebo dobře odladěné prostředí. Naopak méně nadšeni jsme byli z čelní kamerky, plastů náchylných na poškrábání či méně stabilní Wi-Fi.

Huawei Ascend P1

První HTC s Windows Phone 8

Rok 2012 byl ve znamení nástupu operačního systému Windows Phone 8 a jako takový se samozřejmě neobešel bez hardwaru. Prim hrálo především tchajwanské HTC, které na sklonku září představilo modely 8X a 8S. Oba se chlubily slušnými displeji i hardwarem. Poznávacím znamením byly výrazné barevné varianty, které korespondovaly se samotným systémem Windows Phone 8. Pakliže si oba telefony chcete připomenout, nepromeškejte naše tehdejší preview výše postaveného modelu 8X i HTC 8S.

HTC 8X a 8S

Vlajková loď, co nedostala šanci

Rok 2012 byl ve znamení hned dvou špičkových modelů řady Xperia od Sony. Lehce rozporuplnou, avšak mnohem známější Xperii S doplnil ještě model Xperia ion. Ten se na náš trh dostal s opravdu velkým zpožděním, avšak ani to nezastínilo jeho klady. Mezi ně patřilo kovové tělo, povedený displej, hardware i fotoaparát. V recenzi jsme si pochvalovali například velkou interní paměť, rychlé nabíjení či přítomnost NFC a micro HDMI.

Sony Xperia ion

Fronty na Apple iPhone 5

Pokud se na nějaké mobilní telefony stály opravdu velké fronty, byly to iPhony od Applu. Tato doba již v poslední letech spíše pominula, ale ještě v případě iPhonu 5 se fronty stály, a to i přímo u nás v České republice. Do front se postavily stovky Čechů a obchodníci plánovali půlnoční prodeje. Vše máme samozřejmě zdokumentováno a zpětně se tak můžeme podívat, jak vypadá velký zájem o jeden telefon.

Fronta na Apple iPhone 5 u Vodafonu
Diskuze ke článku
Řezňýk
Tak jsem na to kliknul, že uvidím první péčko nějaké mladé Číňanky a ono nic, jen stádo nadržených ovcí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze