mobilenet.cz před 5 lety: potetovaný Android a (ne)dotykové Aino

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme ve druhé polovině listopadu roku 2009.

Ve 22. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do druhé poloviny listopadu. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Dotykový? Nedotykový?

Podobnou otázku řešil v roce 2009 Sony Ericsson. Nástup dotykových telefonů byl již jasně patrný, nicméně uživatelé se stále přikláněli ke klávesnicím. Tato přechodná doba dovolila vzniknout telefonu Sony Ericsson Aino. Konstrukčně vysouvací telefon s protáhlým displejem o úhlopříčce 3 palce ukrýval běžnou alfanumerickou klávesnici. A to včetně ovládacích kláves. Jejich umístění však nebylo nejšťastnější. Zajímavostí však je, že displej byl také dotykový. Museli jste se však přepnout do speciálního menu, kde bylo jen několik málo aplikací, které byly uzpůsobeny na dotyk. Více napoví naše tehdejší recenze.

Sony Ericsso Aino

Malý iPhone

V roce 2009 se vyrojily spekulace o tom, že Apple chystá na další sezónu druhý model svého iPhonu, který bude menší a levnější, avšak stále nabídne výhody, které přinesl systém iOS. Dnes již víme, že tyto spekulace nebyly naplněny a zřejmě ani jen tak nebudou. Menší model Apple nechystá, naopak, úhlopříčky iPhonů rostou a pokus o levnější iPhone s modelem 5c nedopadl příliš šťastně.

Apple iPhone Mini

Vysouvací Symbian

Na sklonku roku 2009 se již vyměřený čas pro nedotykový Symbian chýlil pomalu, ale jistě ke svému konci. Přesto světlo světa spatřil ještě jeden vysouvák, konkrétně šlo o Nokii 6700 Slide. Nabízela například 2,2palcový QVGA displej, 5megapixelový fotoaparát, 60MB paměť s podporou až 16GB paměťových karet nebo datové přenosy HSDPA. Poradila si také s N-Gage hrami. Příznivá byla také cena kolem 5 000 Kč.

Nokia 6700 Slide

Potetovaný Android

Recenzí v listopadu 2009 prošlo také HTC Tattoo, které bylo věrné svému názvu a k dispozici bylo hned několik zajímavých krytů, na kterých byla právě tetování. Hlavně však o cenově dostupnější telefon s operačním systémem Android. Pro představu uveďme, že jste si i přesto museli připravit 7 500 Kč, a sebe připravit na řadu kompromisů. 2,8palcový displej nabízel jen QVGA rozlišení a ke všemu byl pouze rezistivní, fotoaparát se spokojil se 3 megapixely bez automatického ostření a softwarová nabídka byla také chudší.

HTC Tattoo
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze