mobilenet.cz před 5 lety: LG na jedničku a kráska z Finska

5

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už celých deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme ve druhé polovině listopadu 2010.

Ve 45. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do posledních dvou týdnů listopadu 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Jednička od LG

Čas od času se nějakému výrobci podaří připravit model, který se stane takřka legendou. Před pěti lety se podařilo LG, když uvedlo svůj Optimus One s Androidem 2.2 Froyo. Poměrně nenápadně vypadající telefon však nabízel vše podstatné, co méně náročný uživatel potřeboval. Dostatečně velký displej i výkon pro práci či zábavu. Pochvalovali jsme si kompletní nabídku konektivity i slušnou baterii. Telefon jednoduše takřka nezklamal a vše podpořil i příznivou cenou. Recenze se proto nesla v pozitivním duchu a lehce nás zklamal pouze fotoaparát či zvukový výstup. O úspěchu mezi uživateli svědčí i fakt, že v prodeji Optimus One vydržel bezmála dva roky.

LG Optimus One

Velký telefon – verze 2010

Pod pojmem velký telefon si každý představí něco jiného. Pokud bychom však dnes hledali zařízení, které je ještě spíše telefonem než tabletem, dostaneme se k úhlopříčce displeje nad 6 palců. Pouhopouhé ohlédnutí o pět let zpět však poskytne důkaz, jak neuvěřitelně rychle si zvykáme na velká zařízení. V listopadu 2010 jsme v redakci testovali HTC Desire HD a bez dlouhého rozmýšlení jsme jej označili za obra. Však měl displej s úhlopříčkou 4,3 palce a oproti čtyřpalcové konkurenci působil jako monstrum. Jak jistě správně tušíte, šlo o tehdy nejlépe vybavený model od HTC, který překvapil velkou operační pamětí, svižným procesorem nebo propracovaným prostředím Sense. Nevěřícně koukat jsme však zůstali na nepříliš kvalitní zvuky s narůžovělým nádechem.

HTC Desire HD

Nastupuje řada Galaxy Tab

Tablety stály až do 2010 zcela na okraji zájmu výrobců a uživatelů. Vše však zkraje roku změnil Apple se svým iPadem a rozhoupal k činnosti i ostatní výrobce. Mezi prvními zareagoval jihokorejský Samsung a my si tak na konci roku mohli otestovat model Galaxy Tab. Ano, vůbec první tablet pod značkou Galaxy, který nabízel 7palcový displej či velkou 32GB interní paměť. Samsung do něj vkládal velké naděje, a tak v podstatě na výbavě nešetřil, totéž lze říci o příslušenství. Bohužel vše naráželo na omezené možnosti Androidu 2.2 Froyo, který nebyl absolutně připraven na velké displeje. Snažil se tedy sám výrobce a připravil spoustu aplikací. Kaňkou na kráse ve výsledku byla i cena blížící se 20 000 Kč.

Samsung Galaxy Tab

Kráska v redakci

Koncem roku 2010 již trošku opadalo prvotní šílenství z Nokie N8, avšak nový systém, tak trochu znovuzrozený Symbian, se nám ještě jednou připomněl. Na redakčním stole přistála stylová Nokia C7, která byla odlehčenou variantou zmíněné N8. Výbava tedy opět stála na 3,5palcovém displeji solidní kvality, kvalitním zpracováním či prakticky neomezených možnostech nového Symbianu, který již byl uzpůsoben na dotykové ovládání. Hned v našich prvních dojmech jsme si ověřili, že šetření u fotoaparátu se Nokii moc nevyplatí. C7 přišla nejen o xenonový blesk, ale také o automatické ostření.

Nokia C7
Diskuze ke článku
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Desire HD jsem měl, ale barevné zvuky to teda negenerovalo. Natožpak růžové :)
Sigimon
Zajímavé, zrovna dnes ráno jsem vytáhnul svoji P500 od LG, kterou musím použít, než se mi opraví S4ka a je to hrozný nezvyk, najednou takový malý, všechno pomalý, a to jsem udělal reset :D no snad jej zase brzo strčím do skříně :) ale je pravda že v té době jsem s ním byl (až do roku 2013) docela spokojený :) Dnes už jsem bohužel zvyklý na "plácačky na mouchy" :(
JJ
„Nepříliš kvalitní zvuky s narůžovělým nádechem." Já tomu nerozumím, mohl by mi to autor vysvětlit?
Vojtěch Vincze
Vojtěch Vincze
C7 s parádním displejem a zpracováním. Bohužel v té době jeden z telefonů od Nokie bez autofocusu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze