mobilenet.cz před 5 lety: HTC na vrcholu a noční můra od Vodafonu

3

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už celých deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu ledna a února roku 2011.

V 50. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelom ledna a února roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

HTC mezi nejlepšími

Návrat do minulosti o pouhých 5 let dokazuje, jak se mohou zavedené pořádky rychle měnit. Asi netřeba připomínat současné hospodářské výsledky HTC, které vykázaly ztrátu za poslední čtvrtletí kolem 100 miliónů dolarů. Jenže přesně před pěti lety mělo HTC úplně jiné a do značné příjemnější starosti. Zisk se vyšplhal nad 1 miliardu dolarů a telefonů se prodávalo mnohem více než dnes. Například za celý rok 2010 HTC prodalo přes 24 miliónů telefonů a v posledním čtvrtletí to bylo dokonce více než 9 miliónů kusů. O takových číslech si HTC dnes může nechat jen zdát.

HTC

Nepovedený Vodafone

Pod svou značkou prodává Vodafone telefony již nějaký ten pátek. Zejména v poslední době se na jeho zástupce pějí jen oslavné ódy. Ne vždy tomu tak bylo. Před pěti lety se do prodeje dostal Vodafone 945, který se stal doslova noční můrou všech případných uživatelů. Papírově šlo o vcelku zajímavý telefon s Androidem za příznivou cenu. 3,2palcový displej, 5megapixelový fotoaparát či Android 2.1, toť výbava v kostce. Jenže dvoutýdenní testování odhalilo fatální nedostatky. V prvé řadě se telefon silně přehříval a valné kvality nebylo ani zpracování. Například tlačítka se během dvou týdnů poškrábala při běžných činnostech. Prostředí bylo špatně optimalizované a výsledky fotoaparátu doslova tragické.


Vodafone 945

Android jedničkou

Přesně před 5 lety došlo mezi operačními systémy ke střídání vládců. Symbian se musel sklonit před dravým mládím v podobě operačního systému Android od Googlu. Dechberoucí je skokový nárůst, který Android za rok 2010 zaznamenal. Ve srovnání s rokem 2009 se totiž prodalo o 615 % více zařízení. Nebylo se však čemu divit, Android se začínal objevovat téměř u všech výrobců, zatímco Symbian od Nokie nedokázal konkurovat pohodlím při používání, především pak na dotykových modelech.

Android

Představili jsme si trojkový Android

Začátek roku 2011 se nesl v duchu zcela nového Androidu 3.0 Honeycomb, který se však nikdy do telefonů nedostal. Šlo totiž o speciální verzi určenou výhradně pro tablety. Přinášela hned několik nových funkcí, modernizovaný vzhled či podporu displejů s vyšším rozlišením. Novinek bylo skutečně mnoho a my jsme si je přehledně probrali. Není také tajemstvím, že trojkový Android se stal značnou předlohou pro verzi 4.0, která již sjednotila systém pro telefony a tablety.

Honeycomb 3.0
Android 3.0 Honeycomb
Diskuze ke článku
sam
Tady je krásne vidět jaký kus cesty android za tu dobu ušel. V té době to bylo o zatnutých zubech, já to nevydržel a odskočil si ke konkureci, o to milejší překvapení na mě čekalo když jsem se k androidu vrátil v jeho páté verzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze