Mivvy Music: empétrojka s funkcí telefonu
recenze

Mivvy Music: empétrojka s funkcí telefonu

4

Mivvy Music je jedinečný telefon se stylovým designem. Ve výbavě najdeme hudební přehrávač, FM rádio, Bluetooth, a potěší také 3,5 mm Jack přímo na těle přístroje nebo přibalená karta microSD s kapacitou 128 MB. Velikostně se může telefon srovnávat s klasickými MP3 přehrávači. Jedná se proto o nejmenší, u nás prodávaný, mobilní telefon. VIDEO

Malinkaté Mivvy Music připomíná spíše MP3 přehrávač než mobilní telefon. Ostatně rozměry 90 x 35 x 17,8 milimetru a hmotnost pouhých 64 gramů mluví za vše. Telefonek se pohodlně vejde do dlaně a všechny ostatní mobily vedle něj vypadají jako obři. Ve světě se stejný model prodává také jako i-Mobile 310, Onyx Liscio nebo Haier M600. Pod značkou Mivvy však dostane zákazník českou podporu, počeštěné menu i český návod. Na výběr je ze dvou variant. První nabízí v balení spolu s telefonem 128 MB kartu microSD a stojí zhruba 3 000 Kč s DPH, druhá varianta je o pár stovek dražší, za 3 200 Kč ale dostanete v balení paměťovou kartou microSD s kapacitou 1GB.

TIP: Mivvy Music je již v prodeji na stránkách www.mivvy.eu.


Mobilní telefon Mivvy Music na oficiálních fotografiích

Technické parametry

Rozměry90 x 35 x 17,8 mm
Hmotnost64 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displejbarevný typu OLED, rozlišení 96 x 96 px, úhlopříčka 1,1 palce (19,8 x 19,8 mm)
Paměťpaměťové karty microSD (až 1GB, karta s kapacitou 128 MB nebo 1GB v balení)
Operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkceopakovaný budík, kalendář, kalkulačka, poznámky, světový čas, stopky, záznamník (formát AMR, možnost nahrávání telefonního hovoru), synchronizace s PC, flight-mód
Multimédiavíce-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač, FM rádio s pamětí na 40 stanic, 3,5 mm konektor Jack, JAVA
Datové funkceUSB 1.1 (miniUSB konektor, Mass Storage), Bluetooth 1.2 (podpora HSP, HFP, OPP, FTP, SDC a AVRCP) včetně možnosti stereo poslechu hudby (A2DP) pouze se sluchátky iTech R35 nebo S38
Baterie a výdržLi-Ion 730 mAh
Hovor: až 3 hodiny, pohotovostní režim: až 200 hodin, přehrávání hudby: až 10 hodin
Cena a dostupnost 3 000 Kč (nebo 3 200 Kč s 1GB kartou microSD v balení)
listopad 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon Mivvy Music
  • Li-Ion baterii
  • nabíječku DSA-31S
  • datový USB kabel
  • stereo headset


Obsah balení s mobilním telefonem Mivvy Music

Pro koho je Mivvy Music?

  • pro ty, kteří hledají velmi netradiční mobilní telefon
  • pro všechny, kteří si chtějí pořídit levný mp3 přehrávač s funkcí telefonu
  • zakoupí si ho ti, jenž se obejdou bez datových služeb (GPRS, EDGE, …) a fotoaparátu


VIDEO: Mivvy Music ze všech stran, ovládání

Design a konstrukce: kolibřík mezi telefony

Mivvy Music je mobilní telefon klasické konstrukce. Celý kryt je vyrobený z lesklého černého plastu, na kterém snadno ulpívají otisky prstů. Proto nezbývá, než zrcadlový povrch stále leštit. Pochvalu si od nás zaslouží kvalitní dílenské zpracování, vše na sebe prvotřídně lícuje, jen občas se ozve mírné skřípnutí plastu. Hrany telefonu jsou pěkně zakulaceny. Překvapí také malé rozměry. V řeči čísel je to 90 x 35 x 17,8 milimetrů, kterými pro sebe telefon získal titul „nejmenší u nás prodávaný mobilní telefon“. Hmotnost činí pouhých 64 gramů. Malé rozměry ale nejsou nijak omezující. Dočkali jsme se překvapivě pohodlné klávesnice, jednoduchého ovládání pomocí skrolovacího kolečka na pravém boku a tlačítek pod displejem nebo 3,5 milimetrového konektoru Jack na horním boku telefonu. Mivvy Music je u nás prozatím dostupný pouze v základním černém provedení.


Mivvy Music je skutečně miniaturní ... v porovnání s Nokií N93, Sony Ericssonem G700 a padesáti korunou...

Přední strana zahrnuje OLED displej, nad ním reproduktor, naopak pod ním název výrobku a numerickou klávesnici s ovládacím blokem. Na pravém boku telefonu nalezneme výkyvný ovládací prvek (který rozpozná směr nahoru, dolů a stisk) a dírku pro uchycení šňůrky. Levý a spodní bok je bez jakýchkoliv prvků. To na horním boku musíme pochválit konektor na 3,5 mm Jack, díky kterému si můžete připojit svá vlastní sluchátka. Vedle něj je konektor miniUSB, chráněný gumovou krytkou. Na zadní straně se usídlil pouze mírně vystouplý ozdobný prvek s houslovým klíčem. Pod krytem baterie je integrovaná GSM anténa, kdy její překrývání během telefonního hovoru může nepříznivě ovlivňovat jeho kvalitu, proto je lepší si dávat pozor na polohu prstů při hovoru.


Lesklý povrch a pod ním téměř neviditelný displej

Baterie a výdrž: zaslouží si pochvalu

Zadní kryt baterie jde lehce odsunout, poté se objeví Li-Ion baterie s kapacitou 730 mAh. Mivvy Music nám vydržel na příjmu v sítích GSM s průměrnou zátěží tak okolo jednoho pracovního týdne. Na delších cestách jistě pomůže tzv. flight-mode. Trochu zamrzí indikace baterie, kdy o přesném stavu informuje pouze ikonka se čtyřmi dílky, to ale v této cenové kategorii není žádná tragédie. Pokud budeme chtít postupovat ještě dále do útrob telefonu, pak budeme muset vyjmout baterii. Poté získáme přístup i ke slotu pro kartu SIM. Tu lze zasunout i vyjmout bez sebemenších problémů. Skrývá se zde také slot pro paměťové karty microSD. Ten si taktéž zaslouží pochvalu.

Pokud je baterie téměř vybitá, dojde k omezení některých funkcí telefonu, například se deaktivuje podsvícení klávesnice. V takovém případě je nutné co nejrychleji telefon nabít pomocí dodávané nabíječky. Mivvy Music je možné také dobíjet přes USB kabel z počítače, který je taktéž dodáván v balení.

Zvuk: mono reproduktor

Mivvy Music nabízí pouze jeden reproduktor, který tedy slouží jak při hovoru, tak i při přehrávání hudby. Kvalitou reprodukce nás ale moc nenadchl. Při vyšší hlasitosti je zvuk zkreslený a basy nepěkně skřípou. U hudebních souborů s vyšší bitrate se bohužel zvuk při nadměrném zatížení telefonu prací trhal. Reproduktor také nedosahuje příliš vysoké hlasitosti. Nicméně při rozměrech a hmotnosti přístroje ani není divu. Hudební telefon Mivvy Music je však více zaměřený na poslech hudby přes stereo sluchátka. V balení nám výrobce přibalil alespoň obyčejný headset. Pokud s ním ale nebudete spokojeni, můžete si díky 3,5 mm konektoru Jack připojit svá vlastní sluchátka. S kvalitními sluchátky už hraje Mivvy Music velmi pěkně.

Klávesnice: malá a dobrá

I přes malé rozměry jsme se dočkali u telefonu Mivvy Music překvapivě pohodlné klávesnice, na které se dají poměrně dobře psát zprávy sms. Numerická klávesnice se skládá z 12-ti tlačítek, doplněných o tři ovládací tlačítka. Zajímavě jsou klávesy 2,5 a 8, které mají také funkci přepínání skladeb a pauzy v hudebním přehrávači. Ovládací část tvoří klávesy pro příjem a ukončení hovoru, mezi nimiž najdeme kontextovou klávesu. Ta slouží pro přístup do vlastního menu nebo také jako klávesa zpět. Podsvícení tlačítek je bílé a rovnoměrné. Otisky prstů na klávesách neulpívají. V menu se však pohybuje zejména pomocí bočního výkyvného tlačítka. To je dobře ovladatelné, ale občas se nám podařilo místo potvrzení ovladač vychýlit do strany.

Displej: krásné barvičky, které neuvidíte

Telefon disponuje malinkým OLED displejem s rozlišením 96 x 96 bodů, který ve zhasnutém stavu není vidět. Problémem však je, že není téměř vidět ani po rozsvícení. Zatímco při používání uvnitř budovy jas ještě dostačuje, jakmile vyjdete ven, displej doslova zmizí. Nezáleží na tom, zda je slunečný den nebo pošmourné zimní ráno, na displeji kvůli nedostatečnému jasu a lesklé ploše není vidět vůbec nic. Pro používání Mivvy Music je proto potřeba být uvnitř a ještě raději zhasnout. Technologie OLED přináší alespoň nižší spotřebu a výtečné podání barev. V nastavení alespoň potěší možnost výběru barvy, nastavení tapety, barvy textu (černobílý, barevný), délky podsvícení, intenzitu podsvícení (jas 0 až 7) a pohotovostního displeje, kde si můžeme zvolit, zda-li chceme zobrazovat název operátora, čas a datum s týdnem.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music
Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Hlavní menu, ovládání: jednoduchost sebe sama

Mivvy Music se ovládá nejjednodušeji výkyvným ovladačem, který se nachází na pravém boku telefonu. Problém zřejmě nastane u leváků. Telefon se ovládá také pomocí ovládacího bloku, který tvoří trojice tlačítek. Ve vlastním menu je dokonce možné pro listování v nabídce používat místo bočního ovladače pouze hvězdičku a křížek. Pokud se nacházíte na hlavní obrazovce, tak se pohybem skrolovacího kolečka nahoru dostanete do nabídky pro textové zprávy, pohybem dolů do hlavního menu a při stisknutí kolečka se otevře telefonní seznam. V dalších nabídkách telefonu slouží stisk kolečka pro potvrzení akce. Nechybí možnost automatického zámku klávesnice, kterou lze případně vypnout. Poté se telefon zamyká stisknutím tlačítka pro ukončení hovoru a následně křížku. Odemykání probíhá stejným způsobem.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music
Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Zábava: hudba především

Mivvy Music je, jak již ze samotného názvu vyplývá, především hudebním telefonem. Pojďme se nyní podívat, zda-li vizuální podobnost s MP3 přehrávači znamená i dobré hudební výkony. Přehrávač hudby je sice jednoduchý, ale dobře použitelný. Skladby nerozděluje podle ID3 tagů, přehrává je všechny popořadě. Pomocí skrolovacího kolečka lze lehce regulovat hlasitost, hvězdičkou pak můžete přepínat mezi několika předdefinovanými ekvalizéry a křížkem je možné měnit způsob přehrávání souborů (postupně, opakovat jednu skladbu, opakovat vše, náhodně). V průběhu reprodukce lze také nastavit vzhled (standardní, borůvka, kávový, zelený) či vytvářet playlisty. Samozřejmostí je možnost minimalizovat přehrávač během reprodukce na pozadí, oproti běžným „empétrojkám“ ale chybí důležitá možnost ovládat přehrávač, je-li minimalizovaný. Jedinými významnými mínusy jsou absence vlastního nastavení ekvalizéru a nemožnost používat efekty pro dokreslení zvuku, například rozšířené stereo. Hudební výbavu doplňuje taktéž jednoduché, ale opět dobře použitelné FM rádio s pamětí až na 40 stanic. Bohužel ale nedisponuje funkcí RDS. Velkým plusem je přítomnost klasického 3,5 mm Jacku. Telefon má slot pro paměťovou kartu microSD. V balení s telefonem dostanete (dle ceny) 128 MB nebo 1GB kartu.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music
Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Skladby je možné do telefonu dostat dvěma způsoby. Pomocí dodávaného USB kabelu (USB 1.1) telefon využívá Mass Storage a zkopírování jedné empétrojky o velikosti 3,5 MB do telefonu trvá zhruba deset sekund. Druhou možností je odeslání souboru pomocí Bluetooth. Mivvy Music mě nemile překvapil, když jsem zjistil, že nelze mediální soubory mazat přímo v telefonu, pouze je možné naformátovat paměťovou kartu. Zklamáním pro některé uživatele může být i absence technologie JAVA. Nové aplikace a hry tak nenahrajete. Spokojit se tak budete muset s dvojicí předinstalovaných her, Horo bumb, což je klasický Arkanoid, a Angle cube. Zamrzí taktéž absence fotoaparátu.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music
Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Telefonování a telefonní seznam: pojme 500 kontaktů

Telefonní seznam mobilního telefonu Mivvy Music pojme až 500 kontaktů. Ke každému kontaktu si bohužel kromě jména a příjmení už nic navíc nepřidáte. Lze vytvářet skupiny a následně pro ně zvolit libovolné vyzvánění či filtr. V telefonním seznamu se jako vždy vyhledává pomocí postupného zadávání znaků. Pokud ale někomu voláte častěji než ostatním, tak jistě oceníte možnost rychlé volby. To znamená, že si lze nastavit až osm nejpoužívanějších čísel pro rychlé vytáčení přiřazené jednotlivým klávesám alfanumerické klávesnice (2-9). Nechybí ani vyzváněcí profily, které je možné libovolně upravovat. V nastavení potěší možnost minutového oznámení uskutečněných hovorů.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Zprávy: piště barevně!

Paměť telefonu skýtá kapacitu až na 500 zpráv. V nastavení telefonu si můžete zvolit, zda-li bude text během psaní sms zpráv nebo poznámky černobílý či barevný. Pokud zvolíte, barevný, jednotlivé znaky budou různě barevné a po každých sedmi znacích se budou barvy opakovat (červená, oranžová, žlutá, zelená, světle modrá, tmavě modrá a fialová). Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9, který ale bohužel nenabízí možnost uložit si vlastní slova a píše s diakritikou, výsledná zpráva se tak zkracuje. Při psaní zpráv se na displeji objevuje jen informace o počtu napsaných znaků, teprve až před odesláním vás telefon upozorní na počet částí, do kterých bude rozdělena. Mivvy Music nabízí také možnost posílat zprávy zároveň více příjemcům najednou. V nastavení nechybí aktivace posílání doručenky po odeslání sms zprávy. Bohužel schází podpora multimediálních zpráv MMS, stejně tak zde nenalezneme e-mailový klient.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music
Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Datové a organizační funkce: opakovaný budík mu rozhodně není cizí

Telefon se v oblasti s datovou výbavou moc nevyznamenal. Nabízí pouze bezdrátové Bluetooth ve verzi 1.2 (s podporou HSP, HFP, OPP, FTP, SDC a AVRCP) včetně možnosti stereo poslechu hudby (A2DP), avšak pouze se sluchátky iTech R35 nebo S38. S počítačem je možné telefon propojit pomocí dodávaného USB kabelu (USB 1.1). Mivvy Music podporuje funkci Mass Storage. Naprosto neomluvitelná je absence GPRS. Chybí tedy i WAP prohlížeč a jakékoliv další webové služby

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Co se týče organizačních funkcí, telefon nabídne vše důležité. Nechybí tedy opakovaný budík nebo kalendář, jehož použitelnost však ráží malý displej. Organizační výbavu doplňují jednoduchá kalkulačka, poznámky, světový čas, stopky a záznamník, který nahrává zvukový záznam ve formátu AMR a lze jej využít i při telefonním hovoru. Telefon naopak postrádá časovač, úkoly, paměť kódů, ovládání hlasem nebo internetový prohlížeč či RSS čtečku, což je vzhledem k absenci GPRS pochopitelné. Práce se soubory je na nízké úrovni. Mivvy Music nepřečte dokumenty Office, tedy .doc a .xls (i když jsme to popravdě ani nečekali), a zamrzí také to, že nelze do telefonu nahrát JAVA aplikace či hry.

Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music Mivvy Music

Zhodnocení: někoho mile překvapí

Mivvy Music není ten typ mobilního telefonu, který by měl vyrukovat s nadupanou výbavou. Jde o model, který si získá uznání spíše svým netradičním vzhledem, jenž připomíná více klasickou empétrojku než mobilní telefon. Do karet hrají tomuto telefonu taktéž malé rozměry a nízká hmotnost, jedná se dokonce o nejmenší mobilní telefon na světě s MP3 přehrávačem a FM rádiem. Ve výbavě dále potěší Bluetooth, 3,5 mm Jack přímo na těle telefonu nebo přibalená karta microSD. Cena se pohybuje v slušných mezích, za zhruba 3 tisíce Kč pořídíte variantu s paměťovou kartou 128 MB, za 3 200 Kč pak s 1GB kartou. Zklamala nás špatná čitelnost OLED displeje venku, dále pak absence datových služeb (GPRS), podpora paměťových karet pouze do velikosti 1GB a nemožnost mazání souborů přímo v telefonu (pokud nebudeme brát v úvahu naformátování karty). Většinu základu, který by mobilnímu telefonu rozhodně neměl chybět, ale má. Pokud jste tedy milovníky netradičních řešení a rádi se odlišujete, mohlo by být malinké Mivvy Music tou pravou volbou.

mivvy-music
Klady
  • stylový design;malé rozměry a hmotnost;hudební přehrávač a FM rádio;3
  • 5 mm konektor Jack přímo v těle telefonu;Bluetooth;slot pro paměťové k
  • 128 MB karta v balení (nebo 1GB);pohodlná klávesnice;2 předinstalované
Zápory
  • katastrofická čitelnost displeje na světle;úplná absence datových přen
  • omezení profilu A2DP;v telefonu nelze mazat multimediální soubory;
Diskuze ke článku
Reňa
Já jsem si jej pořídila v Thajsku, když tam byl úplnou novinkou a tady o něm ještě neměl nikdo ani tušení. Ten můj na mě sice mluví thajsky, ale je to jen na zvyku. Pořídila jsem si jej proto, že svou velikostí dělá v mé kabelce společnost mé kreditní kartě nebo balíčku žvýkaček...
Jediná věc, která mi na tomhle mrňouskovi vadí je to, že jakmile vyjdete na sluníčko, jste bez mobilu...černo...nic nepřečtete, nenapíšete sms.
Hodí se pro nenáročné lidi a v žádném případě se nehodí pro podnikatele nebo lidi, kteří vyžadují nadupaný mobil se spoustou rozličných funkcí.
ggll
ja jsem u něj nespokojenej s hlasitostí, když jedu metrem nebo jsem někde v hlučnějším prostedí, tak není dobře slyšet.
filip
nevi nekdo jestly ma reproduktory? vypada ze ne,dekuju za odpoved
howniwal-kulomrd
To filip :Zvuk: mono reproduktor
Mivvy Music nabízí pouze jeden reproduktor, který tedy slouží jak při hovoru, tak i při přehrávání hudby. Kvalitou reprodukce nás ale moc nenadchl. Při vyšší hlasitosti je zvuk zkreslený a basy nepěkně skřípou. U hudebních souborů s vyšší bitrate se bohužel zvuk při nadměrném zatížení telefonu prací trhal. Reproduktor také nedosahuje příliš vysoké hlasitosti. Nicméně při rozměrech a hmotnosti přístroje ani není divu. Hudební telefon Mivvy Music je však více zaměřený na poslech hudby přes stereo sluchátka. V balení nám výrobce přibalil alespoň obyčejný headset. Pokud s ním ale nebudete spokojeni, můžete si díky 3,5 mm konektoru Jack připojit svá vlastní sluchátka. S kvalitními sluchátky už hraje Mivvy Music velmi pěkně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze