Vodafone Smart Tab 4 8
recenze

Vodafone Smart Tab 4 8

Levných osm palců
2

V loňském a letošním roce jsme mohli zaznamenat patrný nárůst tabletů s přibližně osmipalcovými displeji. Tento podnět zachytil také operátor Vodafone a pohotově doplnil nabídku svých Smart Tabů. V jeho nabídce se tak nyní nachází osmipalcová varianta se čtyřjádrovým procesorem a relativně nízkou cenou.

Vodafone Smart Tab 4 8"

Pod značkou Vodafone vídáme posledních několik let nejen telefony, ale také tablety. Nejnovějším přírůstkem je Smart Tab 4 8. Trochu matoucí číselné označení lze velmi snadno objasnit. Čtyřka značí příslušnost ke čtvrté generaci, osmička pak úhlopříčku displeje. Vodafone se rozhodl pro základní tablet, a proto ve výbavě nepočítejte s nějakými hody. Vyzdvihnout nicméně lze podporu SIM karty a s ní spjaté přenosy skrze 3G sítě. Jinak by jej operátor samozřejmě ani neprodával.

Technické parametry Vodafone Smart Tab 4 8

Kompletní specifikace
Konstrukce209 × 122,8 × 8 mm, 328 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 920 × 1 088 px
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 5:11 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 4 377 Kč

Vodafone Smart Tab 4 8 – rychlý videopohled

Obsah balení

  • tablet
  • USB kabel
  • koncovka nabíječky

Design a konstrukce: tablet s tenčími rámečky

Na první pohled je zřejmé, že se Vodafone nijak nepáral s tím, jak bude tablet vypadat a na dálku nemáte takřka šanci rozpoznat, o jaký tablet by mohlo jít. Výrobce se rozhodl pro kombinaci černého lesklého plastu na čelní straně s šedým matným plastem na straně zadní. Nevypadá to vůbec zle a díky matnému a měkčenému plastu se tablet navíc příjemně drží Ačkoliv máme před sebou levnější tablet, je konstrukční zpracování na velmi solidní úrovni a vše působí bytelně. Ani při silnějším promačkání tablet nevyluzuje nepříjemné zvuky.

Smart Tab 4 8 patří mezi běžně vypadající tablety

K pohodlí přispívají i rozumné rozměry, které činí 209 × 122,8 × 8 milimetrů. Smart Tab 4 8 je téměř stejně velký jako první Apple iPad mini a menší než konkurenční Asus MeMo Pad 8. Totéž lze říci o hmotnosti, která v případě Smart Tabu 4 8 činí 328 gramů.

Tablet potěší malou tloušťkou

Na čelní straně se toho mnoho nenachází, v podstatě pouze čelní VGA kamerka. Odemykací tlačítko a dvojklávesa regulující hlasitost je na pravém zaobleném boku. Bohužel se tlačítka nachází až při spodním kraji na pravé straně, což téměř znemožňuje jejich stisk ve chvíli, kdy tablet leží. Vždy je nutné jej mírně nadzdvihnout, což není příliš praktické.

Na levém boku se pak nachází krytka, pod kterou jsou umístěny sloty pro micro SIM kartu a paměťovou kartu. Pro správné vložení jedné i druhé karty potřebujete dlouhé nehty nebo nějaký špičatý předmět, například propisku. S krátkými nehty nezasunete kartu dostatečně hluboko, případně na ni nedosáhnete a nemáte ji, jak vyjmout. Opět poněkud nepraktické řešení.

Zadní strana již skrývá jen logo Vodafonu, reproduktor a také 2megapixelový fotoaparát. Zaměřme se ještě na horní a spodní hranu přístroje, kde se nachází nezbytné konektory. Na té spodní jde o microUSB konektor, v případě horní hrany o 3,5mm jack konektor.

Záda jsou příjemně měkčená

Baterie a výdrž: průměrné výsledky

V těle tabletu se ukrývá baterie s kapacitou 4 060 mAh, což je mezi osmipalcovými tablety průměrná hodnota. Velmi záleží, jak budete tablet používat. Při minimálním používání, kdy bude tablet drtivou většinu času jen ležet někde na stole připojen k Wi-Fi, se můžete těšit na nabíjení jednou týdně. Pokud jej budete využívat ke čtení internetového obsahu a využívat zhruba 2 až 3 hodiny denně, budete nuceni nabíječku vytáhnout přibližně jednou za 3 až 4 dny.

Pokud však tablet budete chtít používat skutečně naplno, mít jej stále u sebe a mimo signál Wi-Fi se spoléhat na mobilní data, budete nabíjet v podstatě obden, občas i každý den, pokud například budete více hrát hry.

V našem standardizovaném testu výdrže, kdy byl tablet připojen k Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk pouštěn do sluchátek, jsme dosáhli výdrže při streamování videa v kvalitě 720p 5 hodin a 39 minut. Nabití na 80 % zabere 3 hodiny a 29 minut, k úplnému nabití je potřeba 5 hodin a 11 minut.

Zvuk: podprůměrný zážitek

Zvukový výstup dle očekávání nepřináší žádné zázraky. Hlasitý reproduktor je sice poměrně hlasitý, ale jeho kvalita je bídná. Zvuk je spíše plechový a zcela postrádá výraznější basovou složku. Chuť si bohužel nespravíte ani na výstupu do sluchátek, který je na tom velmi podobně. Zvuk je plochý, zaměřený na výšky a téměř postrádá hloubky. Na poslouchání skladeb z vaší hudební knihovny se tak tablet rozhodně nehodí.

Displej: rozmazaná podívaná

Obyčejný TFT TN Displej tabletu nabízí úhlopříčku 8 palců a vcelku klasické rozlišení 1 280 x 800 pixelů, které vytváří jemnost 189 ppi. To je dokonce více, než u prvního Apple iPadu mini. Samotná kvalita displeje je nicméně poměrně špatná. Na první pohled je vidět hrubý rastr a také získáte pocit, že je písmo, ale i piktogramy tlačítek rozmazané, což vašim očím neudělá zrovna dobře. Vcelku slušné jsou pozorovací úhly, avšak čitelnost na slunci je slabší. Zamrzí, že chybí čidlo automatické regulace jasu. Během testování se také několikrát přihodilo, že displej několik vteřin nereagoval na dotyky.

Displej nepatří k chloubám tabletu

Prostředí: postarší Android

Opět se ponoříme, obrazně řečeno, pod kapotu tabletu. Tentokrát z důvodu hardwarové nabídky, kterou tablet nabízí. Navzdory oficiálním stránkám Vodafonu zde nacházíme namísto dvoujádrového procesoru čtyřjádrový a s taktem 1,3 GHz. Jedná se o Mediatek MT6582. Operační paměť RAM činí 1 GB a po zapnutí zbývá přibližně 600 MB RAM volných. Interní paměť nabízí z papírové hodnoty 8 GB pro uživatele 5,6 GB prostoru. Podporovány jsou i paměťové karty (s maximální kapacitou 64 GB), na které je možné přesouvat aplikace.

Prostředí obstarává Android 4.2.2

Prostředí tabletu zajišťuje operační systém Android. Ačkoliv se na stránkách operátora opět dočteme o tom, že v tabletu běží verze 4.3 Jelly Bean, tablet nabízí starší verzi 4.2.2 Jelly Bean. Ani při manuální kontrole aktualizací nám update nebyl nabídnut. Ve výsledku na tom ale příliš nezáleží, obě verze se od sebe totiž liší jen minimálně. V tabletu Smart Tab 4 8 je k dispozici takřka čistá verze Androidu 4.2.2.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Popisovat proto detailněji prostředí by bylo nošením dříví do lesa. Na odemykací obrazovku si lze umístit widgety, stejně tak na pohotovostní obrazovky, kterých je celkem pět a nejsou průchozí. Informační lišty jsou dvojího typu. U levého okraje se po vysunutí zobrazí zmeškané události, u pravého okraje rychlé nastavení.

Hlavní menu je uspořádáno do mřížky 5×6 ikonek a řazení nelze nijak měnit. Mezi aplikacemi, které jsou zde navíc, stojí za zmínku Kingsoft Office s možností tvorby a editace kancelářských dokumentů, správce souborů, či aplikace dodané Vodafonem, jako je centrum aktualizací nebo Můj Vodafone.

Celé prostředí neběhá nijak zázračně, ovšem na levný tablet to není vyloženě špatné. Očividné jsou trhané animace a místy delší prodleva před provedenou akcí. Je pravdou, že mnohá konkurence zvládá optimalizaci lépe. Opomenout nesmíme fakt, že se tablet lehce zahřívá a to v oblasti slotu pro karty. Postačí k tomu i drobná zátěž, například přehrávání hudby s rozsvíceným displejem.

Multimédia: základní výbava

Multimediální nabídka je v tabletu spíše chudšího rázu. Hudební přehrávač obstarává nativní aplikace Hudba Google Play. Ta dělí skladby dle ID3 štítků, ale nenabízí ekvalizér. Videopřehrávač vlastní ikonku nemá, ale dokáže přehrát formáty AVI i MKV, taktéž kodeky DivX a Xvid. Poradí si i s videi v rozlišení 1080p. Hry v tabletu žádné nenajdete, ale lze je samozřejmě stáhnout z obchodu Google Play. Náročnější hry však neběží plynule díky slabšímu hardwaru. Například Angry Birds Go! Se již citelně sekají. Interní paměť nabízí 8 GB a rozšíření pomocí karet je možné. Aplikace na ně lze navíc přesouvat.

Fotoaparát

V levných tabletech je fotoaparát spíše do počtu a nejinak tomu je i v případě Smart Tabu 4 8. Nabízí pouze 2megapixelový snímač bez automatického ostření a LED diody. Výsledky tomu zcela odpovídají. Snímky jsou neostré, značně rozmazané a v podstatě nepoužitelné pro jakoukoli archivaci. Čelní kamerka pak slouží jen pro videohovory, neboť “se chlubí“ pouze VGA rozlišením.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Testovací snímky ze zadního fotoaparátu
Čelní VGA kamerka

Záznam videa je kupodivu umožněn až v rozlišení 1 920 × 1 088 pixelů (ano, opravdu se jedná o mírně netradiční hodnotu) s pouhými 20 snímky za vteřinu. Kvalita je však opět velmi podprůměrná. Záznam se trhá, není ostrý a špatný je také nahraný zvuk.

Vodafone Smart Tab 4 8 (testovací video) – 1088p, 20 FPS

Výbava: SIM karta potěší hned dvakrát

V další výbavě tabletu zřejmě nejvíce zaujme přítomnost slotu pro micro SIM kartu, z které pramení podpora datových přenosů. Maximem pro Smart Tab 4 8 je však rychlost 42 Mb/s v síti HSPA+. LTE se tedy nekoná, což asi čekal každý. Přeci jen před sebou máme levný tablet. Mezi další konektivitu patří Bluetooth 4.0 a také USB OTG. Přes redukci si tak snadno připojíte třeba Flash disk, což je praktické.

Kromě datových přenosů si tablet rozumí také s SMS zprávami. Přítomen je tudíž zcela klasický editor, psaní je na velkém displeji pohodlné. Jediné, co tablet neumí, je telefonovat.

Za malé plus lze považovat přítomnost GPS čipu, se kterým se pojí Google Mapy a Navigace. S ohledem na možnost využívat internet prakticky kdekoliv, můžete využívat navigování na velkém displeji. Příjem signálu je na velice solidní úrovni. Bez internetu dojde k fixaci polohy do zhruba 15 vteřin. S internetem se dostanete pod 10 vteřin.

Závěr

Vodafone i nadále pokračuje v tradici a letos uvádí čtvrtou generaci svých tabletů. Vše započala osmipalcová verze, která se snaží být dostupnou možností, jak mít osmipalcový tablet s takřka komplexními možnostmi připojení. Rozhodně chválím rozměry a hmotnost. Příkladné je i konstrukční zpracování, viditelně se však šetřilo na zvuku a displej by také mohl být kvalitnější.

Hardwarová výbava je zcela průměrná a pro běžné potřeby zcela postačuje. Operační paměti je dostatek, interní úložiště lze snadno rozšířit. Naopak za prostředí si výrobce zaslouží pokárat. Android 4.2 je již poměrně vousatý a nasazení ideálně nejnovější verze by mělo být samozřejmostí i mezi levnými tablety. Navíc se nijak výrazně nepovedla samotná optimalizace prostředí, což zamrzí.

Zcela do počtu tu pak je fotoaparát, který nabízí jen 2 megapixely a chybí mu jak automatické ostření, tak přisvětlení. Vše se snaží zachránit cena necelých 4 400 Kč, která je díky přítomnosti slotu pro SIM kartu a tím pádem možnosti využívat data přes operátora, slušná.

Konkurence

Konkurentem může být Samsung Galaxy Tab 3 (8.0), který nabízí podobné rozměry, avšak o něco kvalitnější displej. Propracovanější je také prostředí. Potěší větší interní paměť, více paměti RAM nebo mnohem kvalitnější fotoaparát. Cenovka Samsungu je však o zhruba 3 000 Kč vyšší.

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)

V recenzi jsme zmiňovali také Apple iPad mini první generace, který nabízí lepší displej, byť s horším rozlišením, kvalitnější zpracování, propracovanější a plynulejší prostředí nebo větší interní paměť. Cena je však v porovnání se Smart Tabem 4 8 více než dvojnásobná, pokud se bavíme o verzi s podporou datových přenosů.

Apple iPad mini

Pakliže nepotřebujete nutně slot pro SIM kartu, může vás zaujmout Asus MeMo Pad 8, který vychází cenově stejně jako Vodafone, avšak nabídne lepší displej, plynulejší prostředí nebo kvalitnější fotoaparát. Zauvažovat lze také nad Acerem Iconia A1-830, který nabízí lepší displej, větší interní paměť či kvalitnější fotoaparát. Jeho cena je pak o pět set korun níže.

Asus MeMo Pad 8 a Acer Iconia A1-830

Konkurenci najdeme i se systémem Windows 8. Jedná se například o tablet Lenovo Miix 2, které nabízí rovněž osmipalcový displej, avšak kvalitnější. Hodí se i mnohonásobně větší úložiště, výkonnější procesor či kvalitnější fotoaparát. Na druhou stranu je cena o bezmála 4 000 Kč vyšší.

Lenovo Miix 2
vodafone-smart-tab-4-8
Klady
  • přítomnost Bluetooth a GPS
  • podporuje USB OTG
  • precizní zpracování
  • slušné rozměry a hmotnost
  • podpora HSPA+ a SMS zpráv
  • slot pro micro SIM kartu
Zápory
  • starší Android 4.2
  • slabá optimalizace prostředí
  • velmi nekvalitní fotoaparát
  • špatný zvuk
  • mizerný displej
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
s rozvijejicim se LTE bych cekal nejaky tablet prave s LTE...snad pristi rok
JanFogas
To já si počkal a koupil jsem 2 ks Smart Tab 4G. Rozhodně jsem neprohloupil. Rozlišení sice stejné, ale už má krásný IPS displej. Zadní fotoaparát s 5 MPx a autofocusem. Taktéž zvládá 4G LTE od Vodafonu a byl za stejnou cenu. Vechny vytýkané nedostatky tedy napravili. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze