THL 4400
recenze

THL 4400

Blýská se na lepší časy?

Mohl by to být jen další nezajímavý čínský telefon v nižší střední třídě, nebýt jeho impozantní baterie: 4 400 mAh je něco, co mohou ostatní přístroje jenom tiše závidět a výdrž telefonu této hodnotě rozhodně odpovídá. Nepokazí však tento dobrý dojem nějaká jiná chyba? Na to se budeme snažit zodpovědět v následující recenzi.

Po měsících a letech stěžování si na nízkou výdrž současných smartphonů konečně někdo vyslyšel naše nářky. Ten někdo se jmenuje THL a poslal do světa telefony THL 5000 a THL 4400. U obou platí, že jejich modelové označení značí kapacitu baterie v miliampérhodinách. 5000 má celkově lepší hardwarovou výbavu, model 4400 se naopak snaží zatlačit na co nejnižší cenu, která se v českých obchodech pohybuje mezi 4,5 až 5 tisíci korun.

Telefon vypadá na první pohled nenápadně, to důležité ale skrývá uvnitř.

Obsah balení: drobnost, která potěší

V poslední době je ve zvyku prodávat málem samotný telefon v plastovém pytlíku, takže i malá věc navíc potěší. V tomto případě v balení vedle nabíječky, kabelu a sluchátek naleznete adaptér pro USB OTG. Jednou stranou se zasune do telefonu a do druhé pak vsunete flash disk, k jehož paměti můžete přistupovat. Adaptér je malý, výrazně zelený a čepička je spojená s tělem.

THL 4400

Technické parametry THL 4400

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 72,4 × 8,9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (4 096 × 3 072), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 px, 19 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:50 hodin
Dostupnostčerven 2014, 5 199 Kč

THL 4400 – videopohled

Design a konstrukce: trochu větší

Už při prvním kontaktu s telefonem vás napadne, že je nějaký přerostlý. Normálně by to byl důvod k silné kritice, protože i takto levné telefony umí být při daných rozměrech displeje kompaktnější. 145 × 72 × 9 milimetrů a hmotnost 140 gramů ale není žádná tragédie, před rokem nebo dvěma byly takové hodnoty ještě zcela běžné. Jediné, s čím tak možná budete mít problém, je velikost displeje. Pět palců je přesně ta hodnota, kdy i s poměrně velkýma rukama musím začít přehmatávat, což snižuje komfort používání. To je ale individuální.

Po designové stránce to není také žádná sláva. Jediný pokus o styl je tenká stříbrná linka po obvodu, jinak je to typická plastová nuda. Sice vše hezky drží pohromadě, nic nevrže a nikde nejsou vůle, ale to je dnes samozřejmost i u těch nejlevnějších modelů.

Všechno standardní, až nudné.

Na čelní straně nalezneme nahoře sluchátko, čidla blízkosti a jasu a čelní kameru s rozlišením 5 megapixelů. Nezapomnělo se dokonce ani na notifikační diodu, ta je umístěna hned vedle sluchátka. Svítí však poměrně slabě a při jasnějším dni ji snadno přehlédnete. Trojice obligátních ovládacích tlačítek je senzorová, pod displejem. Jsou decentně podsvícená a při dotyku vibrují.

Zadní stranu tvoří tenká plastová skořepina pevně přichycená patnácti zoubky. Její povrch není hladký ale jemně zvrásněný, což přispívá jistějšímu držení, když máte zpocené ruce. Pod krytem najdeme čočku fotoaparátu (8 Mpx), přisvětlovací diodu, slot na microSD kartu, dvojici slotů na miniSIM karty, malý hlasitý reproduktor a hlavně pak obří baterii. Ta vypadá jako vyměnitelná, ale je pevně přišroubována k telefonu. Škoda, kdybyste s sebou měli dvě takové, pak byste se mohli pustit na pěkně dlouhý výlet, ale o tom až později.

Boky telefonu jsou osazeny vypínačem (levý), regulátorem hlasitosti (pravý) a audio a datovým konektorem (horní).

Podtrženo, sečteno: od telefonu dostanete po konstrukční stránce přesně to, co si myslíte, že od telefonu za tuto cenu dostanete. Překvapení se nekoná, ani špatné, ani dobré.

THL 4400

Displej: bude stačit

HD displej (1280 × 720 bodů) s úhlopříčkou 5 palců používá technologii IPS a je kryt sklíčkem Gorilla Glass 3. To je poměrně slibná kombinace a až oko náročného znalce odhalí některé odchylky, které by si dražší telefony už nedovolily.

Jde zejména o lehkou ztrátu barev už při pohledu z 45°, stejně tak máte při slunném dni pocit, že by maximální jas mohl být při nejmenším o čtvrtinu vyšší. Není to nic zásadního, takto se chová prakticky každý displej v dané cenové třídě.

Displeje jsme viděli lepší i horší.

Naopak lze pochválit, že výrobce nezapomněl na dva malé, ale velmi užitečné pomocníky: automatickou regulaci jasu a notifikační diodu. Tato výbava obvykle chybí i u dražších přístrojů a její absence je poměrně nepříjemná.

Ani kapitolu displej tak nemůžeme uzavřít konstatováním, že by se našlo nějaké zklamání, které by telefon diskvalifikovalo z pohodlného používání.

Zvuk: nic moc

Následující řádky jsou psány spíše z povinnosti, od takto zaměřeného přístroje snad nikdo nějaký úchvatný zvukový projev nečeká. Kvalita při hovoru je průměrná, stejně tak jako výstup do sluchátek. Hlasitý reproduktor je poměrně slabý, ale alespoň nedeformuje zvuk, tedy až na zcela chybějící basy.

Externí reproduktor používejte raději jen na vyzvánění.

Baterie a výdrž: nebe se slitovalo!

Kapitoly o výdrži moderních smartphonů bývají obvykle plné lamentování, nářků a stížností. Dnes však budeme jen chválit, alespoň v kontextu toho, co předvádějí ostatní telefony.

Většinu jich totiž můžeme označit jako „jednodenní“, když už je nějaký „dvojdenní“, pak je to důvod pro oslavné fanfáry a poplácávání po zádech. Tento však bez problému udělá tři dny a pokud se budete snažit a telefon na noc přepínat do leteckého režimu, pak není problémem ani čtyřdenní výdrž.

Baterie vypadá jako vyměnitelná, ale není.

Za všechno nechejme mluvit hodnotu 12 hodin a jedna minuta. To je čas, po kterém se telefon vypnul při redakčním testu, kdy na displej s 50% jasem streamujeme video s rozlišením displeje (720p) a s hlasitostí 50 % do sluchátek. Obvykle od telefonů dostáváme výsledky mezi šesti a devíti hodinami. Jedná se tak o důkaz, že si kapacitu baterie výrobce nevycucal z prstu. Konkurovat mu tak může snad jen stájový kolega THL 5000, který se silnější baterií předvedl ještě o čtvrt hodiny lepší výkon. Překvapivě tak slabší hardware nedělá takovou výhodu, jak by se dalo čekat.

Telefon v offline režimu vám předvede něco takového.

Dvanáct hodin tak můžete mít na telefonu zapnutou podobně náročnou navigaci, anebo hrát hry. Pokud se pokusíte telefon vybít surfováním, pak po 14 až 16 hodinách spíše odpadnete první vy. Jen pro zajímavost: než se ke mně telefon dostal, po předchozím testování ležel zapnutý v krabici. Graf spotřeby ukazoval, že byl zapnutý týden v offline režimu, a to mu ještě 20 % energie zbývalo.

Tak velká baterie ovšem potřebuje řádně dlouhou dobu na naplnění. Na 80 % to v průměru trvalo 3,5 hodiny, na plnou kapacitu se dostanete po 4 hodinách a 50 minutách. Je to asi jediné negativum, i když zcela pochopitelné.

Ódy na výdrž by se daly recitovat ještě dlouho. Jedno je však jasné: THL 4400 i 5000 opravdu vydrží a pokud je pro vás výdrž nejdůležitější parametr, pak máte jasné favority na výběr. A zároveň taky doufám, že to bude hozená rukavice pro další výrobce.

THL 4400

Hardware a výkon: tady se šetřilo

Telefon má poměrně zajímavou cenovku a velká baterie nebyla zadarmo. To znamená, že se někde muselo šetřit. Čtyřjádrový procesor MediaTek MT6582, kterým je telefon osazen, tak najdeme spíše v levnějších telefonech. Jeden gigabajt paměti RAM je ucházející (po startu volných as 600 MB), totéž ale nelze říci o vnitřním úložišti.

Paměti je už tak málo a kvůli rozdělení moc místa na instalaci aplikací není.

To má oficiálně kapacitu 4 GB. Když se ale pustíte do bližšího zkoumání, odhalíte, že přístupná kapacita je výrazně menší a navíc rozdělená do dvou částí: interní úložiště (1 GB, 811 MB k dispozici) pro aplikace a paměť telefonu (1,45 GB, celá volná) pro fotografie, hudbu a tak dále. Paměťové karty jsou podporovány do kapacity 32 GB. Aplikace na ně přesouvat lze, ale vzhledem k omezení Androidu 4.4 ne celé.

Tady má telefon zkrátka slabé místo, pokud rádi a hodně instalujete aplikace, bude lepší zvolit lépe vybavený model. Zcela to telefon diskvalifikuje ze zorného pole hráčů, slabý hardware by ostatně žádné velké zážitky nenabídl.

O přítomnosti USB OTG adaptéru jsme mluvili už v úvodu a nyní vidíme skutečný důvod, proč je přibalen. Je to však jen slabá náplast.

Výsledky benchmarků. Žádný zázrak to není.

Operační systém a uživatelské prostředí: nic nového

Téměř čistý Android. Tato dvě slova stačí znalcům pro popis vnitřního prostředí. Jedinou výraznou změnou (nepočítáme-li přebarvené ikonky a pár zbytečných aplikací), je možnost použít Float App, neboli plovoucí aplikace. To se na displeji otevře malé okno, ve kterém nad vším ostatním může běžet video, hudební přehrávač, kalkulačka nebo diktafon. Tento výčet je konečný a aplikace nelze (jako například u telefonů Sony) dále rozšiřovat.

Plovoucí miniaplikace.

U kapitoly o hardwaru jsme zmiňovali slabou sestavu, což se projevuje i při samotné práci. Není to jako obvykle žádná tragédie, ale nelze si nevšimnout takových detailů, jako jsou prodlevy při načítání náročnějších aplikací, drobné trhání při scrollování webu nebo mapy anebo třeba téměř třísekundový start fotoaparátu. Běžbě bych na tomto místě varoval před instalací velkého počtu aplikací, tomu se ale telefon úspěšně brání sám.

Fotoaparát a videokamera: překvapivě nezklamal

Fotoaparát nabízí rozlišení 8 Mpx automatické zaostřování, světelnost F/2.4 a BSI CMOS snímač. V menu fotoaparátu (což je mimochodem standardní Android) nalezneme dokonce položku 12 Mpx, ale soudě dle kvality půjde nejspíše o extrapolaci. U přístroje však lze čekat jakékoli výsledky, tak se pojďme podívat na samotné snímky.

Telefonu občas ujedou barvy nebo ostření. Poslední snímek je z přední kamery.

Není to zas až tak špatné, jak předvádějí jiné podobně drahé telefony. I když chyby by se samozřejmě našly. I v dobře osvětleném interiéru automatika neustále používá blesk, takže jsou výsledkem nepřirozené barvy. Občas se zase telefonu nechce ostřit. Při dobrých světelných podmínkách ale vynikne úcta k detailům a ani se neobjevují přepaly oblohy. Stejně tak lze pochválit silný blesk.

Přední fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, což je více, než bývá obvyklé a i na kvalitě je to znát. Není to už takový nevýrazný zašuměný snímek. Kompozici navíc pomáhá široký objektiv.

THL 4400 – testovací video, 1080p

Kamera papírově nabízí FullHD video, k tomu si ale pomůže tak, že sníží počet snímků v jedné sekundě, zde konkrétně na 19, čehož už si všimnete. Pro dobro věci tak snižte rozlišení o jeden stupeň na HD hodnotu, na kvalitě videa se to prakticky neprojeví.

Fotoaparát je tak ve výsledku spíše průměrný. Rozhodně si přístroj nekupujte jen kvůli němu, jde o doplňkovou funkci.

Funkční výbava: dvě karty se hodí

Telefon je osazen dvěma sloty pro SIM karty. První z nich se zvládne připojit k sítím třetí generace, druhá je jen pro GSM. Jejich správa je naprosto shodná jako u jiných dvousimkových Androidů. Z toho pak plyne, že LTE v telefonu chybí, stejně tak jako NFC nebo další pokročilé funkce.

Pokud používáte telefon tak, jak se nachází po vybalení z krabice, nebudete mít problém.

Wi-Fi nabízí standardy, 802.11b/g/n/, Bluetooth je ve verzi 4.0, mezi další rozhraní patří už několikrát zmiňované USB OTG. Ve výčtu funkcí, které neposkytuje samotný operační systém jsme ještě zapomněli na FM rádio (s RDS a nahráváním) a GPS čip s A-GPS (první fix do 30 sekund), technologie GLONASS chybí.

Shrnutí a závěr: jen kvůli baterii

Kdyby telefon nebyl osazen tak silnou baterií, která podává vskutku zajímavé výkony, bylo by snadné jej šmahem odsoudit a z rukávu vysypat spoustu levnějších přístrojů s lepší výbavou. Baterie je však možná tou nejdůležitější částí mobilu, a tak se na vše musíme podívat v jiném světle.

Kromě ní je telefon také docela silný v základních funkcích: displej není špatný, nezklamal ani fotoaparát a plusem je čistý Android.

THL 4400

Ovšem když to všechno budete chtít využít naplno, což znamená nainstalovat spousty aplikací, brzy narazíte na limity – ať už malé paměti anebo slabého hardwaru. V takovém případě se rozhodně vyplatí investovat další dva tisíce do vyššího modelu.

Pokud ale používáte jen základní funkce telefonu a vystačíte si s tím, co už v něm je, a je pro vás výdrž důležitá, pak je to bezesporu zajímavá volba.

Konkurence

Pro náročnější zájemce je tu velice silná konkurence v podobě modelu THL 5000. Ten má lepší čipset, větší paměť a FullHD displej a díky ještě silnější baterii vydrží zhruba stejně. Za tyto věci navíc je však potřeba zaplatit 6,5 tisíce.

THL 5000

Z dalších telefonů se silnou baterií jmenujme například Prestigio Multiphone 5517 Duo. Ten má baterii s kapacitou 4 000 mAh, ale slabší displej. Jeho hmotnost dosáhla na 170 gramů a prodává se za 4,5 tisíce.

Prestigio Multiphone 5517 Duo

Lenovo P770 vměstnalo do 161 gramů těžkého telefonu baterii s kapacitou 3 500 mAh. Jedná se však o starší model, takže má horší displej i ostatní parametry. Cenovka je zhruba stejná, jako u THL 4400.

Lenovo P770

Pokud tedy budeme telefon posuzovat podle poměru ceny a kapacity baterie, pak THL 4400 vlastně nemá konkurenci. Když ale odhlédneme od kapacity baterie, jedná se jen o průměrný telefon, kdy v dané cenové hladině určitě najdete lepší kousky.

Telefon zapůjčila společnost eD‘ system Czech, a.s.

thl-4400
Klady
  • vynikající výdrž
  • dobrý displej
  • ne úplně špatný fotoaparát
  • USB OTG a adaptér v balení
Zápory
  • malá paměť
  • slabší hardware
  • rozměry a váha
  • dlouhá doba nabíjení
Diskuze ke článku
baterak
Otazkou je to jestli se test vydrze uskutecnoval s 2 aktivnimi sim kartami.Jestli ano tak 12 hod je velmi dobra hodnota.Na rozdil od zavedenych znacek.Ikdyz je to stredni trida tak ucel splni.Jsem spokojen.
baterak
Ano to jsem si v rychlosti neuvedomil.(všechny testy se provadi s 1 aktivni sim)Je to samozrejme logicke.Tak či onak je to bezpochyb na vydrz energie jeden z mala pristroju k pouziti vice nez 1dne.
tom
Lze telefon přepnout do češtiny?
mk
Pozorovací displaye uhly dle videa jak vidím spíše tragédie .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze