Sony Xperia M5
recenze

Sony Xperia M5

Plná polní ve střední třídě
40

Segment střední třídy mobilních telefonů bývá mezi uživateli velmi oblíbený. Najít v něm mohou velmi dobře vybavený telefon za přijatelnou cenu. Přesně tam zapadá Xperia M5 od Sony, která se opírá o 5palcový Full HD displej, výkonný procesor a podařený design. Příjemným bonusem je zvýšená odolnost. Přispěje právě ta k oblibě mezi uživateli?

Portfolio mobilních telefonů Sony nepřekypuje mnoha modely, ale v každé kategorii naleznete dobře vybaveného zástupce. To platí dvojnásob o segmentu střední třídy, do kterého Sony nasadilo Xperii M5, a to už před více než půl rokem. Po dlouhém váhání máme tu čest ji přivítat i na českém trhu. I přes opožděný příchod má stále co nabídnout: design se povedl a máme tu i téměř nekompromisní výbavu včetně kvalitního displeje.

Sony Xperia M5

Za zapůjčení Xperie M5 děkujeme společnosti Sony Mobile.

Technické parametry Sony Xperia M5 Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 72 × 7,5 mm, 142,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21,5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio X10, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostleden 2016,

Sony Xperia M5 – videopohled

Obsah balení: zázraky nečekejte

Zázraky se v běžném životě nedějí a ani mezi mobily to není o mnoho lepší. Obsah balení Xperie M5 proto nikoho nepřekvapí. Kromě samotného telefonu v krabičce najdete pouze USB kabel a adaptér, jejichž spojením vznikne nabíječka.

Sony Xperia M5

Design a konstrukce: plast s puncem luxusu

U japonských Xperií si můžete být jisti povedeným designem. Výrobce jej nijak zásadně nemění a pokud se vám líbí, má u vás Xperie M5 v podstatě vyhráno. Námi testovaná zlatá barevná varianta (vybírat můžete ještě z černé a bílé) vypadá skutečně velice povedeně, a to i přesto, že dominantním materiálem je plast. Plastové jsou boky i zadní strana, což je jediný výraznější ústupek ve výbavě. Chladivý kov nahmatáte pouze na všech rozích. Zadní strana si však zakládá na lesklém povrchu a celkem ochotně na ní ulpívají otisky prstů.

Boky telefonu jsou mírně zaoblené a M5 padne výborně do ruky, za což vděčíme také malé tloušťce jen 7,5 milimetrů a rozumné hmotnosti 142 gramů. Taktéž šířka 72 milimetrů a výška 145 milimetrů patří optikou dnešní doby mezi spíše průměrné hodnoty. Nemůžeme však nevytknout plýtvání místem. Nad i pod displejem jsou skutečně velké černé plochy a zejména ta spodní je prakticky nevyužitá.

Veškerá hardwarová tlačítka se soustředí na pravém boku a jsou poměrně dobře nahmatatelná. Nejdůležitější odemykací tlačítko by nicméně mohlo být přeci jen o něco větší, místa by bylo dost. Jeho velikost současně prozrazuje, že čtečka otisků prstů u Sony do střední třídy ještě nedorazila. Tlačítko hlasitosti je pak zcela klasické. Na levém boku se nachází podlouhlá krytka, pod kterou sídlí sloty pro nanoSIM a paměťovou kartu.

Sony Xperia M5

Navzdory převážně plastové konstrukci je zpracování na naprosto špičkové úrovni. Telefon není rozebíratelný, což se na pevnosti rozhodně také podepsalo. Ani při silnějším promačkání neuslyšíte žádné povrzávání, za což chválíme. Další kladné body M5 sbírá za zvýšenou odolnost proti vodě a prachu s certifikací IP68, který zaručuje úplnou odolnosti proti prachu a odolnosti proti vniknutí vody při ponoření do hloubky 1 metr na 30 minut. Odolné jsou i oba konektory, a tak nebylo zapotřebí méně praktických krytek.

Líbilo se nám:

  • elegantní vzhled
  • dobře padne do ruky
  • zvýšená odolnost IP68

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně velké rozměry na výšku

Displej: potěší každého

Na čelní straně bude uživatele nejvíce zajímat displej, jehož úhlopříčka činí přijatelných 5 palců a který kryje blíže nespecifikované odolné sklíčko. Rozlišení výrobce neošidil a nasazuje Full HD s jemností 441 PPI. Jednotlivé pixely tak lidským okem nemáte šanci rozeznat. Displeji nechybí automatická regulace jasu, je velmi dobře čitelný z úhlů i na ostrém slunci a oceníte i možnost jej ovládat v rukavicích, kterou aktivujete v nastavení displeje. Chytrý mód pak zabraňuje zhasnutí v momentech, kdy telefon držíte v ruce.

Sony Xperia M5

Líbilo se nám:

  • jemné zobrazení
  • displej nezhasne, když máte telefon v ruce
  • možnost ovládání v rukavicích

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně velké rámečky kolem displeje

Zvuk: na stereo nedošlo

Na první pohled se může zdát, že ani M5 nechybí čelní stereo reproduktory, které vídáváme u vyšší řady Z. Průduchy totiž jsou jak nad displejem, tak i pod ním. Bohužel hlasitý zvuk se ozývá pouze z průduchu na spodní hraně telefonu. Je dostatečně hlasitý, ale jeho kvalita je pouze průměrná, neboť se zaměřuje zejména na výšky. Mnohem kvalitnější výstup do sluchátek ale patrně uspokojí většinu uživatelů.

Sony Xperia M5

Nelíbilo se nám:

  • stereo by neurazilo

Baterie a výdrž: chceme více!

Baterii s neoslnivou kapacitou 2 600 mAh nelze uživatelsky vyměnit. Praxe pak potvrdila očekávání – při středně náročném používání bylo nutné nabíjet každý večer, neboť výdrž se pohybuje kolem necelých 2 dnů. Zásadně ji však můžete prodloužit klasickým režimem STAMINA, kdy dosáhnete s trochou snahy i tří dnů. V kritických chvílích využijete i režim STAMINA Ultra, který povypíná co se dá a nechá vám k dispozici jen hrstku základních funkcí.

Nijak valná výdrž se projevila také při našem testu, kdy telefon se zakázanými aktualizacemi přehrával streamované video a byl připojený k Wi-Fi. S časem 6 hodin a 49 minut telefon poměrně výrazně zaostal například za Honorem 7, který dosáhl 8 hodin a 28 minut. Zdlouhavé je také nabíjení: z nuly na 80 % je potřeba 1 hodiny a 58 minut, k úplnému nabití 2 hodin a 32 minut.

Líbilo se nám:

  • dva úsporné režimy

Nelíbilo se nám:

  • jen velmi průměrná výdrž
  • zdlouhavé nabíjení

Hardware: uspokojí i vyšší nároky

Pod kapotou se nachází poměrně silný osmijádrový procesor Helio X10 od MediaTeku, kterému sekunduje velkorysá 3GB operační paměť, ze které vám běžně bude zbývat zhruba 1,8 GB volných. Výkonu má Xperia M5 skutečně dostatek a v benchmarku AnTuTu dosáhla na téměř 51 tisíc bodů. V případě úložiště pro vaše data je připraveno 16 GB. Po prvním zapnutí se nicméně budete muset spokojit s volným prostorem o velikosti 8,9 GB. Naštěstí nechybí podpora paměťových karet až do kapacity 200 GB, kam můžete přesouvat i aplikace.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • velké paměti
  • podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: jistota od Sony

Prostředí má zatím stále na starost Android 5.1 Lollipop, avšak Sony již přislíbilo aktualizaci na nejnovější šestkový Android. Vzhled prostředí si Sony velmi vkusně přizpůsobilo obrazu svému. Změněn je font popisků, ikonky i widgety. Sony také přidalo praktické miniaplikace, které vyvoláte skrze nabídku naposledy spuštěných aplikací.

Prostředí

Prostředí působí velmi přehledně, ale především je ukázkově svižné, a to včetně všudypřítomných animací. Dobrá optimalizace tak u Sony hraje prim nejen u vlajkových modelů.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • miniaplikace
  • příkladná optimalizace

Fotoaparát: snaha se cení

Důraz byl u Xperie M5 kladen také na fotoaparát, který překvapí 21,5megapixelovým rozlišením, které je rozhodně ve střední třídě nadprůměrné. Dostalo se také na automatické ostření či přisvětlovací LED diodu. Chválíme za přítomnost dvoupolohové hardwarové spouště na boku přístroje. Prostředí fotoaparátu vychází z vyšších Xperií a chlubit se může nejen přehledností, ale také bohatými možnostmi nastavení a volbami různých režimů. V případě videa máte možnost zaznamenávat až ve 4K kvalitě se 30 FPS. Stejnou snímkovací frekvenci nabízí i nižší Full HD rozlišení. Kvalita videa není vyloženě oslnivá a zamrzí především mírné trhání při přehrávání.

Kvalita snímků na vyšší střední třídu není vyloženě špatná. Xperie M5 produkuje fotografie se slušným podáním barev a ani s ostrostí to není vždy zlé. Stále je však patrný necitlivý postprocessing a mírné slévání detailů. Občas si také telefon postaví hlavu a pořídí nepochopitelně hroší snímek se slabší ostrostí. Nad tím však lze ve střední třídě alespoň trochu přimhouřit oko. Pokud však chcete co nejlépe fotící telefon, Xperia vás patrně nenadchne.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Sony Xperia M5 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Sony Xperia M5 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka potěší všechny vyznavače selfies. Sony netroškařilo a nasadilo 13megapixelový snímač, což dalo tušit už velké „oko“ na čelní straně. Výsledné snímky jsou skutečně nadprůměrně kvalitní.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Líbilo se nám:

  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • propracované prostředí
  • kvalitní čelní kamerka

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná kvalita hlavního fotoaparátu

Konektivita: téměř na špici

GPS funguje přesně a hlavně svižně. Lokalizace vaší polohy je otázkou maximálně několika málo vteřin. K internetu se připojíte skrze Wi-Fi nebo sítě LTE s podporou všech u nás využívaných pásem. Pro kontakt s bližším okolím je připraveno Bluetooth 4.1 nebo NFC. K dokonalosti tak chybí pouze infraport a funkce USB host pro připojení například flashdisku.

Internetový prohlížeč

Internetové stránky lze prohlížet dvěma přítomnými prohlížeči. Klasický androidí doplňuje ještě osvědčená varianta v podobě Google Chromu. Ve svižnosti si obě aplikace nemají co závidět. V případě Chromu se může hodit provázanost s vašimi dalšími zařízeními a vzájemná synchronizace záložek a dalších dat.

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE
  • přítomnost NFC

Nelíbilo se nám:

  • hodil by se infraport a USB host

Zhodnocení: „eM pětka“ se povedla

Sony Xperia M5 je velmi povedeným zástupcem vyšší střední třídy. Výrobci se podařilo do telefonu hezkého designu dostat nadprůměrně dobrou výbavu. Té vévodí kvalitní displej, více než dostatečný výkon a velkorysá kapacita pamětí. Každého jistě potěší přehledné a svižné prostředí a i zvýšená odolnost proti vodě a prachu je příjemným bonusem.

Za zapůjčení Xperie M5 děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia M5

Ceny M5 se na českém trhu aktuálně pohybují lehce nad hranicí 10 tisíc korun, což není vyloženě hodně. Konkurence šak dokáže nabídnout ptakticky shodnou výbavu. Záležet bude tedy na drobných detailech. V každém případě však s volbou Xperie M5 chybu neuděláte.

Konkurence

Nabízí se například Honor 7 s celokovovým tělem, který při menších rozměrech nabízí větší displej i silnější baterii. Nemá ale zvýšenou odolnost. Jeho volbou ušetříte oproti Xperii tisíc korun.

Honor 7

O pár set korun dražší je pak luxusně vyhlížející Huawei P8, který zaujme nejen vzhledem, ale třeba i optickou stabilizací obrazu.

Huawei P8

Sáhnout můžete rovněž po Lenovu Vibe Shot, které láká na optickou stabilizaci obrazu i větší interní paměť a vyjde nepatrně levněji.

Lenovo Vibe Shot

A nakonec tu máme i konkurenta v podobě Samsungu Galaxy A5 (2016), který má taktéž optickou stabilizaci obrazu, lákavý AMOLED displej a luxusní vzhled. Postrádá však zvýšenou odolnost, má menší operační paměť a je o pár set korun dražší.

Samsung Galaxy A5 (2016)
sony-xperia-m5
Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní displej
  • velká interní i operační paměť
  • dostatečně výkonný procesor
  • dobře optimalizované prostředí
  • kvalitní čelní kamerka
  • rozumná cena
  • zvýšená odolnost
Zápory
  • dlouhé nabíjení
  • velké rámečky kolem displeje
  • hodily by se stereo reproduktory
  • slabší hlavní fotoaparát
  • pouze průměrná výdrž
Diskuze ke článku
Tomáš
Já používám Sony telefony už od doby Xperie S. A nikdy jsem s telefonama neměl problém. Teďka jsem vyměnil Xperii Z2 (kterou jsem dal manželce) za xperii Z5 premium. Xperii Z2 je přes dva roky a furt drží jako nová a včera na ni vyšel Marhmallow. Ukažte mi takhle starej telefon od jiný značky, kterej má i po dvou letech takovou podporu? Odpovim Vám - kromě iPhona žádnej. Ti co reklamujou, tak jim dám jednoduchou radu. Kupujete telefony z český distribuce a né levný sračky od polský distribuce.
mrtvá žížala
logiku sony nepochopim, Z5C daji 2GB a tomudle lehce doplemu stredaku 3GB RAM ? svet se zblaznil...
ja
Střední trida za 10 000? V česku určitě ne.
Martin
Za tu cenu mohli M5ce dát aspoň čtečku otiku prstů. Jinak mobil pěkný, ale klasický SONY, obří rámečky nad a pod displayem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze