Sencor Element P500
recenze

Sencor Element P500

Pro ostré hochy
14

Na redakční test tentokrát doputovala novinka méně známého výrobce. Sencor sice známe zřejmě všichni, avšak v oblasti telefonů je tato značka nováčkem. Aktuálně nejlépe vybavený model Element P500 to zkouší s pětipalcovým HD displejem, osmimegapixelovým fotoaparátem, originálním designem a nízkou cenou.

Sencor Element P500 - oficiální fotografie

O testy telefonů Sencor jste si hojně psali a nyní jste se dočkali. Jako první testujeme vůbec nejvýše postavený model, který však výbavou spadá „jen“ do střední třídy. Uvozovky jsou zcela na místě, neboť střední třída je pro výrobce velmi lukrativní a Sencor to zkouší s velmi zajímavou výbavou. Našli jsme někde zádrhel?

Technické parametry Sencor Element P500

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 68,6 × 9,8 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 22 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225Q, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnost, ?

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • USB kabel
  • 8GB paměťová karta
Obsah balení

Vzhled a konstrukce

Sencor se svými současnými modely pokouší zapsat do paměti uživatelů. Ostře řezané hrany jsou opravdu výrazné, a pokud už vám různé oblé tvary lezou krkem, mohl by být Sencor tou pravou medicínou. Nic se však nemá přehánět a Sencor řezání trošku přepálil. Rohy občas nepříjemně tlačí do dlaně, což nemusí vyhovovat každému. Zde by se drobné zaoblení jistě hodilo. Naopak kladně hodnotím kombinaci černé čelní strany s bílými zády, které působí stále velmi dobře, byť nejde o nic světoborného.

Sencor sáhl k opravdu ostrým rohům

Rozměry telefonu činí 140 × 68,6 × 9,8 milimetrů a hmotnost se zastavila na vcelku slušných 151 gramech. Čelní stranu si pro sebe dle očekávání zabírá displej, nad kterým je samozřejmě čelní kamerka a reproduktor. Logo výrobce byste hledali marně. To se dokonce nenachází nikde na těle telefonu. Pod displejem je trojice senzorových kláves. Bohužel nemají klasické piktogramy známé z jiných telefonů. To, že středové kolečko bude domeček, lze logicky vydedukovat, ale přijít na to, kde je šipka a kde tlačítko menu, lze v podstatě jen způsobem pokus/omyl. Zjistíte, že zpět je úplně vpravo. Tlačítka jsou podsvětlena a mají adekvátní vibrační odezvu, kterou ale lze vypnout. Zajímavostí je, že středové tlačítko slouží jako informační dioda, neboť poblikává při zmeškaných událostech. Bliká stále, avšak umí jen jednu barvu a nelze zvolit, na co má upozornit. Osobně vím, že upozorňuje na SMS zprávu, e-mail i zmeškaný hovor.

Po stranách se nachází tlačítka a konektory. Na levém boku jde o kolébkové tlačítko regulující hlasitost a na pravém o překvapivě dvě tlačítka. To výše umístěné je odemykací. Škoda, neboť umístění poslední klávesy by pro odemykací bylo vhodnější. A co že vlastně dělá třetí tlačítko? To, co si nastavíte. Jde o speciální klávesu, která rychle spustí třeba fotoaparát a posléze slouží třeba i jako spoušť.

Výrobce přidal jednu speciální klávesu

Zadní strana již ničím nepřekvapí. Ve spodní části je hlasitý reproduktor, nahoře fotoaparát s LED diodou. Nachází se zde také logo, avšak ne výrobce, ale řady Element. Konstrukční zpracování je na velmi solidní úrovni a výtku mám jen k zadnímu krytu, který se viditelně prohýbá. Na druhou stranu nevrže.

Sencor Element P500 – rychlý videopohled

Zvuk a displej

Po zvukové stránce se Sencor ke střední třídě může směle hlásit. Hlasitý reproduktor nepřeslechnete, ale na nějaké vášnivé poslouchání to rozhodně není. Zvuk je spíše plechový a nevýrazný. Po připojení sluchátek, přičemž postačí obyčejné pecky Koss, protože dodávaná sluchátka za mnoho nestojí, se dočkáte lehce nadprůměrné reprodukce, kde se vše netočí jen kolem výšek, ale naopak se dostává na hloubky a středy jsou rovněž slyšet.

Dostáváme se k displeji, který vypadá velmi nadějně. Ostatně posuďte sami. Pětipalcový IPS displej s rozlišením 1280 × 720 pixelů, které vykouzlí jemnost 294 PPI. Bohužel Sencor jasně dokazuje, že označení IPS nemusí nutně znamenat kvalitní displej. Po rozsvícení jsou barvy displeje vyloženě mdlé, černá barva je spíše šedá a bílá rovněž nepotěší. V tomto ohledu má například mnohem lepší podání obyčejný TFT TN displej u levných telefonů Sony či Samsung. Abych ale Sencoru jen nekřivdil, displej je vcelku jemný, pozorovací úhly jsou rovněž slušné a nechybí automatická regulace jasu. Displej je pak kryt odolným sklíčkem Dragontrail.

Baterie a výdrž

V těle telefonu se nachází uživatelsky uživatelsky vyměnitelná baterie typu Li-Ion s velmi pěknou kapacitou 3 000 mAh. Při velmi střídmém používání se lze dostat až na 5 dnů výdrže. To je ale telefon víceméně nepoužíván a pouze přijímá SMS, hovory a občas nějaký ten e-mail. Při náročnějším používání, kdy s telefonem pracujete a jste on-line, počítejte se dvěma až třemi dny. Telefon však lze při ještě náročnějším používaní vybít za den či pár hodin.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy byl telefon připojen k Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě a streamoval video v kvalitě 720p do sluchátek. Aktualizace byly potlačeny, jas displeje snížen na 50 % a hlasitost také na 50 %. Výdrž se zastavila na nikterak dobrých 3 hodinách a 54 minutách. Nabíjení z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 48 minut, na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 49 minut.

Za zapůjčení mobilního telefonu Sencor Element P500 děkujeme e-shopu Alza.cz.

Prostředí a multimédia

Na začátku této části recenze zabrousíme pod kapotu telefonu. Nacházíme zde čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8225Q s taktem 1,2 GHz a také 1 GB RAM, což je s ohledem na cenu telefonu adekvátní hodnota. Po zapnutí vám většinou bude zbývat zhruba 500 MB RAM. O grafickou akceleraci se postará Adreno 203. Interní paměť jsou dle výrobce 4 GB, avšak reálně se připravte na 2,6 GB, přičemž pro aplikace je připraveno 1,7 GB. Naštěstí nechybí možnost přesouvat aplikace na kartu. Jednu 8GB navíc dostanete od výrobce darem.

Pohotovostní obrazovky

Samotné prostředí obstarává operační systém Android, a to bohužel ve starší verzi 4.1 Jelly Bean. Výrobce se spolehl v podstatě na zcela čistou podobu a tím nijak nezatěžuje průměrně výkonný procesor. K dispozici je tak pět pohotovostních obrazovek, které můžete osázet widgety a zástupci aplikací. Průchozí obrazovky nejsou.

Informační lišta nabízí výpis zmeškaných událostí i možnost rychlého spuštění vybraných funkcí. Za zmínku určitě stojí podpora dvou SIM karet, jejichž nastavení najdete v menu pod položkou Nastavení. Nejde o nic nečekaného, u každé karty si vyberete, k čemu má primárně sloužit. Nevyberete-li nic, telefon se vždy optá, jakou kartu použít.

Ačkoliv Sencor Element P500 nabízí vcelku silný procesor a čistý Android, běh prostředí není ideální. I po čerstvém zapnutí jsou animace trhané a na některé úkony si je nutné počkat. V tomto ohledu tedy na telefon nelze mít vysoké nároky, což ale s ohledem na cenu zamrzí. Konkurence je dále.

Hlavní menu

Multimediální funkce se starají o vaši zábavu. V telefonu se nachází samozřejmě hudební přehrávač. Podporuje třídění dle ID3 štítků, třídění či zobrazení obalu alba. Nedostalo se však na praktický ekvalizér. Kromě hudby se můžete spolehnout také na vcelku schopný video přehrávač, který si poradí s formáty AVI a MKV. Jen pozor na rozlišení videa. Stropem jsou záznamy v kvalitě 720p. Zapomenout musíte také na externí titulky, které nerozpozná. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, ale není problém si jich spousty stáhnout z obchodu Google Play.

V další výbavě se nachází vícepoložkový telefonní seznam, který je provázán se službami Googlu. Klávesnice či kalendář je převzat z čistého Androidu. Psaní je pohodlné, v případě kalendáře se však připravte na o něco horší přehlednost. Sencor si zaslouží pochvalu za nasazení plné verze aplikace Kingsoft Office. Kancelářské dokumenty tak nejen otevřete, ale také upravíte nebo rovnou vytvoříte.

Datová nadílka nijak bohatá není, nicméně se dostalo na Wi-Fi se standardy b/g/n a datové přenosy HSPA. Přenos dat může probíhat také přes Bluetooth 3.0 a výrobce nevynechal ani GPS, jejíž fixace k satelitům probíhá bez pomoci internetu zhruba 40 vteřin. LTE byste u telefonu hledali marně, ale to lze ještě s ohledem na cenu odpustit. Méně už potěší i chybějící NFC. Malou náplastí je podpora USB OTG, kdy si lze například připojit flash disk.

Kalendář a internetový prohlížeč

Fotoaparát

Sencor svůj model P500 vybavil osmimegapixelovým fotoaparátem s automatickým s otřením a přisvětlovací LED diodou. Samotné prostředí je poplatné čistému Androidu a z dnešního pohledu již působí mírně zastarale. Náhled snímané scény je zbytečně utlačován velkým a neprůhledným pásem s ovládacími prvky. V nastavení naleznete možnost upravit rozlišení i kvalitu snímku, kompenzaci expozice, vyvážení bílé, detekci tváře, HDR či ISO. Potěší, že jako spoušť fotoaparátu lze použít speciální klávesu na pravém boku.

Prostředí fotoaparátu
Fotoaparát

Kvalita výsledných snímků je na poměrně slušné úrovni, samozřejmě s přihlédnutím k faktu, že před sebou máme telefon za šest tisíc korun. Sencor se snaží o věrné barevné podání, které mu však především v interiérech dělá občas problémy. Příkladem budiž poslední testovací snímek, na kterém měl být červený polštář, avšak zvěčnil se spíše v oranžovém odstínu. S venkovními snímky jinak budete vcelku spokojeni. Čelní kamerka telefonu nechybí a nabízí nadstandardní rozlišení 2 megapixely.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

S telefonem je rovněž možné natáčet video až v rozlišení 1280 x 720 pixelů a bohužel jen 22 snímky za vteřinu. Kvalita je vcelku pěkná, video se netrhá a je dobře použitelné pro dokumentační účely. Pozor si dejte jen při prvním spuštění videokamery, kdy je poměrně nesmyslně nastaveno nejnižší možné rozlišení.

Sencor Element P500 (testovací video) – exteriér, 720p

Závěrečné zhodnocení

Sencor svou pouť mezi mobilními telefony startuje poměrně slušně. Vsází na dnes moderní velký displej, který má solidní rozlišení a pyšní se i označením IPS. To však není zárukou kvalitního displeje, neboť barevné podání příliš nenadchne. Vzhled telefonu lze také brát jako plus, je totiž jiný, než konkurence, a to v pozitivním smyslu. Škoda jen velmi ostrých rohů.

Nejásáme z nasazení staršího Androidu 4.1 Jelly Bean, který navíc není dobře optimalizovaný, byť je přítomen v podstatě v čisté podobě. Běh není plynulý ani po prvním zapnutí. Hardware přitom telefon nemá vůbec špatný. Nijak velká není ani interní paměť, naštěstí najdete v balení 8GB paměťovou kartu.

Hodit se může podpora dvou SIM karet, která je zcela klasicky zpracována. V další výbavě už stojí za zmínku snad jen aplikace pro práci s kancelářskými dokumenty. Fotoaparát nabízí 8 megapixelů a slušné výsledky. Vhod přijde HD video, byť jde stále spíše o méně kvalitní řešení, kvůli nízké snímkovací frekvenci. Co zamrzí, že telefon ignoruje LTE, což bychom ale ještě odpustili, a především NFC.

Konkurence

Prvním konkurentem je Gigabyte Gsmart Guru G1, který se prodává za zhruba 7 500 Kč, což je 1 500 Kč více než Sencor Element P500. Navíc dostanete mnohem kvalitnější displej, 32 GB interního prostoru a kovové tělo. Na druhou stranu chybí slot pro druhou SIM kartu a paměťovou kartu.

Gigabyte GSmart Guru G1

S podobnou cenou jako P500 se na trhu nachází také Alcatel One Touch Idol. Jeho předností je špičkový IPS displej, který sice nabízí nižší rozlišení, ale je také menší. Nabízí také plynulejší prostředí. Záporem je slabší výdrž.

Alcatel One Touch Idol

Pokud přežijete 4,7palcový displej, nabízí se ke koupi LG Optimus L9 II, který trumfuje skvělý HD IPS displej, výkonný procesor, NFC, infraport a skvělou výdrž. Navíc stojí LG stejně jako Sencor. Trumfem Sencoru je však podpora dvou SIM karet.

LG Optimus L9 II

Za zapůjčení mobilního telefonu Sencor Element P500 děkujeme e-shopu Alza.cz.

sencor-element-p500
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • poměrně silná baterie
  • 8GB karta v základním balení
  • velký HD displej
  • zajímavý vzhled
Zápory
  • starší Android 4.1
  • zadní kryt se prohýbá
  • ostré rohy řežou do dlaně
  • hůře optimalizované prostředí
  • IPS displej nepodává kvalitní barvy
Diskuze ke článku
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Cena podobná jako Nexus 4,ale rozhodování mezi těmito dvěma je asi jasné..
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
A design obšlehli od OPPO FIND 5 což rozhodně není na škodu ale souhlasím s ^ Ondrou že za ty peníze se dá v tuto chvili pořídit mnohem lepší teledon.
mental.disease
"Běh není plynulý ani po prvním zapnutí. Hardware přitom telefon nemá vůbec špatný."

Jak nemá špatný? MSM8225Q je najtragickejsi quad-core čipset snáď vôbec.
CPU: Cortex A5
GPU: Adreno 203
Výrobný proces: 45 nm
+ slabucka výdrž pri 3000 mAh/ HD disp..
Mirec
Zdravím, vo videu máte chybu...na začiatku pod obrázkom telefónu je uvedené Gigabite GSmart Guru G1 :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze