Samsung Galaxy J1
recenze

Samsung Galaxy J1

Cesta slepou uličkou
37

Po delší době k nám do redakce dorazil zástupce kompaktnějších Samsungů, jehož displej nepřesáhl úhlopříčku 4,3 palce. Nový Samsung Galaxy J1 míří mezi naprosté low-endy, ale jak je u jihokorejského výrobce zvykem, i za málo se platí. Dokáže to další Galaxy opět uhrát na jméno a líbivé tvary?

V poslední době jsme se od Samsungu dočkali mnoha novinek, avšak ty vesměs disponovaly velkými displeji. Ty sice dnes frčí, ale neuspokojí rozhodně uživatele dychtící po menším telefonu. Tuto mezeru v portfoliu se pokusí částečně zaplnit nový Galaxy J1. Částečně jen proto, že až tak malý není a navíc míří mezi méně vybavené kousky.

Technické parametry Samsung Galaxy J1

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 68,2 × 8,9 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetSpreadtrum SC8830, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostbřezen 2015, ?

Samsung Galaxy J1 – videopohled

Obsah balení

  • telefon
  • nabíječka
  • sluchátka

Design a konstrukce: na vlně nových modelů

Na první pohled byste mohli Galaxy J1 možná ukvapeně zařadit mezi stále stejné modely z let minulých. Základ tam sice je, avšak patrný je také mírný vývoj směrem kupředu. Za povšimnutí stojí především vykrojení na horní a spodní hraně, které jsme mohli vidět na prémiovém modelu Galaxy Alpha. Celkově však Galaxy J1 působí baculatým dojmem, za což může šířka přes 68 milimetrů. Díky ideální tloušťce 8,9 milimetrů a zaobleným bokům se novinka opravdu příjemně drží. Zmíněná šířka ale působí komplikace pro uživatele s menší dlaní.

Pochvalujeme si také hmotnost 122 gramů, která vaši ruku či kapsu nijak nezatíží. Samsung jí samozřejmě docílil nasazením pouze plastových materiálů, ale nutno podotknout, že kvalita je v rámci třídy na opravdu vysoké úrovni. Nic nevrže a jednotlivé díly k sobě přesně lícují.

Samsung Galaxy J1

Čelní strany disponuje všemi podstatnými prvky, na které jsou uživatelé zvyklí. Displej, čidla, reproduktor, dokonce i čelní kamerka, a také trojice kláves pod displejem, z nichž ta středová je stále ještě hardwarová. Odemykací tlačítko sídlí na levém boku na takřka ideálním místě. Má příjemným zdvih a jistě se tiskne. Zbylé dvojtlačítko regulující hlasitost Samsung umístil na opačnou stranu. Vytknout naopak můžeme absenci informační LED diody.

Záda telefonu jsou na námi testované bílé variantě matná. To sice nepůsobí tak exkluzivně, ale na druhou stranu je to velmi praktické, neboť neřešíte ulpívající otisky prstů. Trochu zamrzí, že se výrobci nepodařilo dostat čočku fotoaparátu do těla telefonu celou. Aktuálně mírně vystupuje. Společnost ji dělá hlasitý reproduktor a LED.

Displej: bez regulace

Displej bude velkým lákadlem Samsungu Galaxy J1. Má úhlopříčku 4,3 palce a klasické rozlišení 800 × 480 pixelů, které zajistí jemnost 217 ppi. To je mezi low-endy dostačující hodnota a ačkoliv jsem zvyklý na mnohem jemnější displej, rastr mě při používání nijak neomezoval, neboť není takřka vidět. Zmiňme také, že před sebou máme obyčejný TFT TN panel, ale ani zde si nelze odpustit fakt, že si Samsung dal záležet na „svých barvičkách“ a displej tudíž působí lákavým dojmem.

Samsung Galaxy J1

TN panel nicméně prozradí horší pozorovací úhly, ale to až v opravdu při velkém naklonění. Při běžné práci může Galaxy J1 konkurovat i IPS displejům, byť na jejich hlavní výhody nestačí. Zatímco doposud jsme spokojeni, absence automatické regulace jasu zamrzí. Dvojnásob s ohledem na výdrž baterie a případnou čitelnost venku. Velmi malou náplastí je režim Venku, který automaticky zvýší jas displeje.

Baterie a výdrž: nic: co bychom nečekali

Zadní kryt telefonu je odnímatelný a uživatelsky vyměnitelná je i baterie. Její kapacita činí 1 850 mAh, což je jakýsi průměr u telefonů s 4,3palcovým displejem. Průměrná je proto také výdrž. Velmi bude záležet, jak moc budete telefon honit, protože největším žroutem energie je displej. Vyplatí se proto regulovat intenzitu jeho jasu. Pokud se ji budete snažit omezovat, a naproti tomu v konektivitě ústupky nepřipustíte, počítejte s přibližně dvoudenní výdrží. S maximálním jasem displeje se však telefon sotva dožije prvního večera od chvíle, kdy opustil pohodlí nabíječky.

V našem standardizovaném testu výdrže telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Telefon vydržel celkem 7 hodin a 20 minut, což je překvapivě dobrý výsledek, kterému prospěl nižší jas displeje. Konkurenční Lumia 532 dosáhla na takřka stejný výsledek, zaostává o pouhých 8 minut. Nabití modelu Galaxy J1 zabere na 80 % 1 hodinu a 52 minut. K úplném nabití je potřeba 2 hodin a 50 minut.

Zvuk: průměrný

Hlasitý reproduktor odvádí poctivou práci a určitě jej nepřeslechnete. Upřít mu nelze ani snaha o zahrání nějakých hloubek, ale při této snaze a vyšší hlasitosti současně uslyšíte, že malý repráček již nestíhá a zvuk začíná být silně zkreslený. Lepší je situace po připojení vlastních sluchátek. Postačí klidně obyčejné pecky a dočkáte se velmi slušného zvuku, který bude bohatě průměrnému posluchači postačovat.

Hardware: cizinec

U takřka základního modelu Samsungu nelze očekávat žádné výkonnostní hody. Výrobce nás ale přeci jen překvapil, bohužel ne dvakrát příjemně. Nasadil takřka neznámý procesor Spreadtrum SC8830 se dvěma jádry a taktem 1,2 GHz, kterému pomáhá grafická akcelerace Mali-400 MP. Všechny naděje pak do země zadupe nasazení pouze 512 MB RAM. Mnohdy na vás nezbude ani pětina operační paměti. Samsung se nijak nesnažil ani u interní paměti a po prvním zapnutí počítejte pouze s prostorem 1,45 GB. Paměťová karta (maximální podporovaná velikost činí 64 GB) je tudíž takřka nutností a naštěstí na ni lze podporované aplikace přesouvat.

Benchmark testy

Prostředí: nic nečekaného

Jádrem telefonu je samozřejmě Android, a to ve verzi 4.4.4 KitKat. Jak je však u Samsungu zvykem, tento fakt v podstatě nepoznáte, jelikož zde figuruje hutná nadstavba TouchWiz, která mění celé prostředí. Této nadstavbě byla dlouhá léta vytýkána horší optimalizace, což telefony zbytečně oproti konkurenci sráželo. Navzdory tomu, že se Samsung zlepšuje, mezi low-endy to ještě nedorazilo.

Už samotné odemčení telefonu je zážitek na pokračování. Po stisku odemykacího tlačítka se totiž dobrou vteřinu nic neděje a až poté se rozsvítí displej. Jak jistě tušíte, dále je nutné přejet po odemykací obrazovce. Je opravdu skvělé, že je vše doprovázeno animací a uživatel získává dojem dražšího telefonu, když po přejetí a nezbytné animaci následuje další takřka dvouvteřinová pauza. Problémy jsou také s návratem na domovskou obrazovku, především z náročnějších aplikací.

Jinak je prostředí velmi klasické až jednoduché. Například v základu na vás čeká jen jedna domovská obrazovka, což ocení začínající uživatelé. Nastavit jich však lze více. Samsung telefon nezahltil zbytečným množstvím aplikací a taktéž i menu je spíše skromnější. Nic vám však nebrání si věci dle libosti nainstalovat.

Fotoaparát: za světla umí

Pokud Samsung něco uměl i u levných přístrojů, je to fotoaparát. Dle očekávání nasadil svůj léty prověřený 5megapixelový čip a přidal i automatické ostření. Vítaná je mezi levnými telefony i přisvětlovací LED dioda. Snímky jsou v rámci třídy za dostatečného světla rozhodně nadprůměrné, barevně věrné i ostré. S ubývajícím světlem klesá kvalita, ostrost a přibývá šum. Na různých večerních akcích tak skvělého snímku nedocílíte, ale blesk pomůže alespoň částečně. Spolehnout se můžete na makro režim, kdy bez problému ofotíte stránku s textem.

Samotné prostředí aplikace je všem dobře známé. V základním uspořádání je jednoduché, bez zbytečných tlačítek. Snadno však lze rozbalit podrobnější nastavení, kde nechybí vyvážení bílé, hodnota ISO či režim zaostření.
Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Příjemným překvapením je také čelní kamerka, která u levných telefonů mnohdy nebývá. Dle očekávání má však jen VGA rozlišení a na tvorbu selfies se tedy příliš nehodí.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

S telefonem si natočíte také video a to až v HD kvalitě a 30 snímky za vteřinu. Automaticky ostřit neumí během natáčení, ale můžete si dotykem prstu přeostřit ručně. Kvalita je vcelku ucházející a mrzet může jen drobné sekání či již ne tak živé barvy.

Samsung Galaxy J1 (testovací video) – 720p, 29 FPS

Multimédia: spolehnutí na Google

Začněme hudebním přehrávačem, který není třeba popisovat, jelikož se jedná o dobře známou Google aplikaci Hudba Play. Ta nabízí klasické rozdělení skladeb podle interpretů, žánrů, alb či jednotlivých skladeb. V nastavení potom nechybí nastavitelný ekvalizér.

Galerie vám umožní prohlížet pořízené fotografie. Snímky také můžete upravit pomocí Photo editoru, který však nejdříve musíte stáhnout přes Galaxy Apps. Ten vám umožní přidat efekt, oříznout nebo fotografii přidat rámeček.

K prohlížení videí a sledování filmů využijete aplikaci Videa, která podporuje například formát .avi, avšak v některých případech nefunguje korektně zvuk. Nechybí zde však podpora externích titulků s českou diakritikou. Pokud to s videi myslíte vážně, je lepší stáhnout alternativní přehrávač z obchodu Google Play.

Konektivita: nezbytný základ

U levného telefonu málokdo čeká zázraky, ačkoliv i ty se již dnes dějí. Samsung v tomto ohledu ale zřejmě nechce být progresivní. Na internet se tak připojíte skrze Wi-Fi nebo maximálně rychlostí technologie HSPA+. LTE by zde čekal asi málokdo. Chybí také NFC. Spolehnout se tak musíte pouze na Bluetooth 4.0. Samozřejmostí je GPS s GLONASS a rychlá fixace vaší polohy v Mapách. Pakliže pokukujete po připojení například flash disku, budete muset zapomenout. Funkci USB OTG Galaxy J1 nepodporuje.

Závěrečné zhodnocení: tudy cesta nepovede

Samsung s modelem Galaxy J1 míří mezi levné telefony a aktuálně se cena pohybuje kolem 3 200 Kč. Mezi lákadla novinky patří bezpochyby design. Ačkoliv se mnohým může zdát okoukaný, téměř každému, komu jsem telefon ukázal, se líbil. Dále je tu displej. Dostatečné rozlišení, příjemná velikost i barvy. Kaňkou na kráse je chybějící regulace jasu. Posledním lákadlem je fotoaparát, který je zdařilý. Aktuálně jsme již lákadla vyčerpali, neboť Galaxy J1 již oproti konkurenci nemá čím dále zaujmout.

Samsung Galaxy J1

Nastupují tedy zásadní problémy. Začněme rovnou chudou výbavou. Co naplat, že je telefon celkem levný, i tady si již dnešní doba žádá něco navíc a to Galaxy J1 prostě nenabízí. Nad chybějícími funkcemi by však šlo přimhouřit oči. Nad špatně optimalizovaným prostředím již nikoliv. Vždyť základem je, aby telefon fungoval. Vše pak podtrhává slabý hardware v čele s malou operační i interní pamětí.

Níže se podíváme na několik konkurentů, kteří novinku od Samsungu vesměs svou výbavou snadno překonají a to ani nemusí být nijak zásadně dražší.

Konkurence

Krásným příkladem, jak je Galaxy J1 zbytečně drahý, je Sony Xperia E1. Ano, jde o starší model, který má horší fotoaparát. Jenže zbylá výbava je takřka úplně shodná a Xperia E1 se již dnes prodává za necelé 2 000 Kč.

Sony Xperia E1

Pokud dokážete překonat nepatrně větší displej, nabízí se Xperia E3. Ta disponuje mnohem vyšším výkonem, silnější baterií a dokonce podporuje i rychlá data LTE. Cena je pak vyšší jen o přibližně 500 Kč.

Sony Xperia E3

S mnohem lepší výbavou, která čítá vyšší výkon i podporu LTE přichází také Huawei Y550. A cena? Aktuálně shodná s cenou Galaxy J1. Obdobně je na tom také novinkový Asus ZenFone C, který aktuálně testujeme. Nabídne sice hrubší displej, ale vyšší výkon a podporu FullHD videa. Cena je aktuálně totožná.

Huawei Y550 a Asus ZenFone C

Pakliže upřednostňujete spíše operační systém Windows Phone, nabízí se Nokia Lumia 635, která má vyšší výkon, podporu LTE a kromě chybějící přisvětlovací LED diody ji nelze nic vytknout. Cena je zhruba o 200 Kč nižší oproti Samsungu Galaxy J1.

Nokia Lumia 635
samsung-galaxy-j1
Klady
  • povedený fotoaparát
  • slušný displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • líbivý vzhled
Zápory
  • malá interní paměť
  • malá paměť RAM
  • špatná optimalizace prostředí
  • chybí čidlo regulace jasu
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
kubins
Za stejné prachy raději Lumia 535.
David
V dnešní době 512mb RAM? To snad ne ani u těch nejhorších monilů. A zeovna u androidu. Asi Šamšung myslí dopředu. Nikdo si kupovat ty jejich nová pádla nebude...za 20 táců...
KoPoo
Jsou alternativi jako Motorola E nebo nástupce druhé generace za 129€

Gestern von meinem BlackBerry 10 smartphones
Alois Skalka
Je to dobry mobil, značkovi vyrobce a ne jak ty cinsky šmejdi pro nuzaky!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze