Samsung Galaxy Grand Prime
recenze

Samsung Galaxy Grand Prime

Aby jich nebylo málo
17

Samsung chrlí jeden telefon za druhým a do již početné rodiny Grand přispěchal nový model Galaxy Grand Prime. Ten láká na 5palcový displej nebo moderní procesor a vhod přijde také větší baterie. Na druhou stranu ale nenabízí nic nadstandardního a cenovka je bohužel opět postavena výše, než je třeba.

Všichni se asi shodneme, že telefonů s logem Samsung je na trhu nejvíce. Ani to ale Samsungu nestačí a představuje další a další modely. V tom spěchu ale občas úplně správně neodhadne cenovou hladinu, což je problém i telefonu Grand Prime. Za klasické parametry střední třídy, jako je 5palcový displej, čtyřjádrový Snaprdagon a tradiční vzhled totiž žádá zhruba 5 800 Kč.

Samsung Galaxy Grand Prime – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy Grand Prime

Kompletní specifikace
Konstrukce144,8 × 72,1 × 8,6 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:36 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 5 990 Kč

Obsah balení

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • pecková sluchátka
  • manuál

Design a konstrukce: že by Samsung?

V této kapitole si jistě vybavíte nejednu recenzi jiného telefonu výrobce. Telefony Samsung jsou si totiž opravdu velmi podobné a nějaké ozvláštňující prvky tu rozhodně nenajdeme. Plastová konstrukce je po vzoru novějších modelů méně zaoblená a narazíme tu na klasické hardwarové tlačítko, mřížku hlasitého reproduktoru nebo mírně vystouplou čočku fotoaparátu. Pochválit však musíme celkové zpracování, jelikož se s povrzáváním setkáte jen při silném stlačení. Matná úprava zadního krytu přispívá k jistému úchopu, jelikož telefon nevyklouzává z ruky. Hmotnost 156 gramů ze standardu příliš nevybočuje.

Samsung je prostě Samsung, a stejný je i dnešní kousek

Přední strana hostí 5palcový displej, který má na svědomí rozměry 145 × 72 mm. To jsou vcelku klasická čísla, která ještě doplňuje příjemná tloušťka 8,6 mm. Pod displejem kromě hardwarového tlačítka narazíme na dvě senzorová, která nedisponují podsvícením ani vibrační odezvou. Nad displejem vidíme sadu čidel, mezi kterými však chybí automatická regulace jasu, a přední kamerku pro videohovory. Bohužel notifikační diodu tu nenajdeme.

Samsung Galaxy Grand Prime

Prvky na zádech se shlukly v horní části a jedná se o čočku fotoaparátu s přisvětlovací diodou a hlasitý reproduktor. Pod snímatelným krytem objevíme sloty pro microSIM a paměťovou kartu, ke kterým se dostanete po vyjmutí baterie. Výrobce nezapomněl ani na anténu NFC umístěnou tradičně přímo v baterii.

Plastová záda nevyklouzávají z ruky, jsou však náchylná na poškrábání

Lesklé boky poskytují útočiště pro ovládací prvky. Na pravém boku se umístilo vypínací tlačítko, které máte přímo „pod palcem“. Levá strana hostí kolébku pro regulaci hlasitosti. Na horní straně najdeme 3,5mm jack konektor a prvky na těle telefonu zakončuje nabíjecí microUSB konektor na spodní straně zařízení.

Displej: qHD na pěti palcích

Úhlopříčka displeje se zastavila na dnes již klasických 5 palcích a rozlišení činí 960 × 540 pixelů. To nám dává jemnost 220 pixelů na palec, což nikoho neoslní, kvalita je však ještě na dostatečné úrovni. Při čtení textu byste však jistě vyšší rozlišení ocenili, nemluvě o tom, že v této cenové kategorii už je v podstatě HD displej vyžadován. Telefon ale potěší IPS panelem, který poskytuje velmi dobré pozorovací úhly i dostatečnou čitelnost na slunci.

Samsung Galaxy Grand Prime

Naopak ve mně hrklo po zjištění, že chybí automatická regulace jasu. Tato funkce by v takovém telefonu rozhodně chybět neměla a její absenci považují za naprosto nepochopitelnou a zbytečnou. Dalším nedostatkem je chybějící notifikační dioda, a opět si kladu otázku, co výrobce k takovému kroku vedlo. Typ ochranného sklíčka výrobce neuvádí, za dobu testování jsem však žádné škrábance neobjevil.

Zvuk: snaha tu je

Zvukovou stánku obstarává hlasitý reproduktor na zadní straně, který kupodivu dokáže i něco více, než jen upozornit na příchozí notifikace. To zvládá díky vysoké hlasitosti velmi dobře, kromě toho však může posloužit i na občasný poslech hudby, jelikož je zvuk dobře prokreslený a nechybí basová složka. Do etalonů ze stáje HTC má však ještě hodně daleko.

Samsung Galaxy Grand Prime

3,5mm jack konektor jako vždy podává skvělé výsledky, které pocítíte především při zapojení kvalitnějších sluchátek. Dodávané pecky sice nehrají špatně, stále však jde spíše o základ na hands-free hovory.

Baterie a výdrž: světlé místo

V čem se může tento telefon odlišit od konkurence, je výdrž na baterii. Ta má totiž kapacitu 2 600 mAh, což je mimochodem stejně jako má Galaxy S6 Edge. Spolu s úsporným procesorem a nižším rozlišením displeje tak telefon nabízí solidní výdrž. V praxi se jedná o dvoudenní telefon, pokud během dne občas kouknete na internet, hodinku budete poslouchat hudbu a vyfotíte několik fotografií. V případě, že budete celý den připojeni k síti a telefon využívat na plno, počítejte s nabíjením každý večer. Nemusíte se však bát, že by do zásuvky nevydržel. K tomu vám pomůže také Ultra úsporný režim, který zakáže procesy na pozadí a umožní použití jen několika aplikací. Výdrž se však prodlouží i o několik hodin.

Výdrží baterie telefon potěší

V našem standardizovaném testu výdrže telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Telefon vydržel celkem 7 hodin a 48 minut, tedy příjemná hodnota. Například Samsung Galaxy S III Neo vydržel přesně 7 hodin, Huawei Ascend G620s potom 7 hodin a 12 minut. Nabíjení se nese v klasickém duchu a do 80 % se nabije za 1 hodinu a 43 minut. Do plné kapacity si počkáte 2 hodiny a 36 minut.

Hardware: čtyřistadesítka v akci

Pod kapotou najdeme již standardní modernizaci, kdy byl starší Qualcomm Snapdragon 400 nahrazen úspornější variantou s 64bitovou architekturou Snaprdagonem 410 se čtyřmi jádry taktovanými na 1,2 GHz. Android KitKat však tuto architekturu nepodporuje, pokud tedy čekáte ultimátní výkon, musím vás zklamat. Reálnou výhodu vám to tedy v současné době neposkytne, minimálně dokud nepřijde aktualizace na nový Android.

Benchmark testy: AnTuTu, Vellamo, 3D Mark, Quadrant a NenaMark 2
Paměť RAM má již klasický 1 GB, kdy po spuštění zůstává volných zhruba 450 MB. Nepřekvapí ani vnitřní 8GB úložiště, které vám poskytne k využití 5 GB. Nechybí ale slot pro paměťové karty až do velikosti 64 GB a podporované aplikace lze na ně přesunout. Toto je spolu s grafickým akcelerátorem Adreno 306 již známá střední třída a telefon si poradí i s náročnějšími 3D hrami.

Prostředí a software: blýská se na lepší časy

Jádrem telefonu je samozřejmě Android, a to ve verzi 4.4.4 KitKat. Jak je však u Samsungu zvykem, tento fakt v podstatě nepoznáte, jelikož zde figuruje hutná nadstavba TouchWiz, která mění celé prostředí. Této nadstavbě byla dlouhá léta vytýkána horší optimalizace, což telefony zbytečně oproti konkurenci sráželo. Výrobce však přeci jen zakročil a nové modely jsou na tom mnohem lépe. Nejinak je tomu u dnešního zařízení, které je při procházení v menu naprosto plynulé, a stejně svižně také spouští aplikace.

Vzhled prostředí

Není sice vše stále ideální a občas se při návratu z náročnější aplikace konalo znovunačtení widgetů na hlavní obrazovce. Jistě byste také někdy ocenili rychlejší odezvu při multitaskingu, kdy se některé běžící aplikace spouštějí o něco déle. Celkově jde ale rozhodně o zlepšení, kdy už prostředí působí vyspělejším dojmem a v budoucnu se tak můžeme dočkat zcela bezproblémového chodu.

Na zamykací obrazovce máte kromě odemčení ještě možnost rychlého spuštění fotoaparátu. Po odemčení se dostanete klasicky na úvodní obrazovky, kterých může být celkem pět a můžete si na ně přidávat libovolné widgety či zástupce aplikací. Není také problém mezi nimi cyklicky procházet. Notifikační lišta vám kromě upozornění nabídne rychlé nastavení jasu a nejpoužívanějších funkcí, jako je Wi-Fi, Bluetooth, mobilní data či NFC. Menu vám zobrazí kompletní seznam aplikací, který si můžete kromě abecedního pořadí uspořádat podle obrazu svého. V nastavení potom narazíte na zajímavé kruhové zástupce, které jsme poprvé viděli právě u vlajkové lodi. Tady je to však vyřešeno lépe a není problém se v nastavení zorientovat.

Předinstalované aplikace

V přeinstalovaných aplikacích nechybí kompletní balíček Google, který zahrnuje Gmail, Hangouts, Chrome, Mapy, Disk, Hudbu Play a další. Zbylé aplikace jsou už systémové a narazíme tu na emailového klienta, poznámku nebo rádio s RDS.

Fotoaparát: raději za světla

K zaznamenání životních zážitků poslouží 8Mpx fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. U fotoaparátu zamrzí špatné výsledky za horšího osvětlení. V tom případě se totiž setkáme s vysokou hladinou šumu a celkově je snímek spíše rozmazaný. Pokud však na kratší vzdálenosti použijete přisvětlení v podobě diody, telefon vykouzlí opravdu velmi povedenou fotografii a jedná se tak o naprostý opak. Dobré jsou také výsledky za dostatečného světla a v tomto případě budete spokojeni. Prostředí aplikace nabídne možnost výběru několika režimů jako Panorama nebo HDR, v nastavení potom můžete vyvážit bílou, změnit expozici nebo hodnoty ISO.

Testovací fotografie

Video telefon natáčí v rozlišení 1920 × 1080 pixelů s 29 snímky za vteřinu a nechybí i kontinuální zaostřování. Výsledky jsou vesměs podobné fotografickým, avšak při natáčení v interiéru jsou pozorovatelné poněkud mdlé barvy.

Samsung Galaxy Grand Prime – testovací video, 1080p

Výrobce nezapomněl ani na přední kamerku, která má rozlišení 5 Mpx a dokáže produkovat poměrně kvalitní snímky vaší osoby. Výrobce se také chlubí širokým zorným úhlem 85 stupňů. Na jednu selfie se tedy jednoduše vejde více přátel.

Testovací snímek přední kamerkou

Multimédia: již známá zábava

Začněme hudebním přehrávačem, který není třeba popisovat, jelikož se jedná o dobře známou Google aplikaci Hudba Play. Ta nabízí klasické rozdělení skladeb podle interpretů, žánrů, alb či jednotlivých skladeb. V nastavení potom nechybí nastavitelný ekvalizér.

Galerie vám umožní prohlížet pořízené fotografie. Snímky také můžete upravit pomocí Photo editoru, který však nejdříve musíte stáhnout přes Galaxy Apps. Ten vám umožní přidat efekt, oříznout nebo fotografii orámečkovat.

K prohlížení videí a sledování filmů využijete aplikaci Videa, která však nepodporuje například formát .avi, pro tento typ souborů tedy určitě sáhněte po alternativním přehrávači z Google Play. Nechybí zde však podpora externích titulků s českou diakritikou.

Konektivita: skoro vše

V této kapitole se můžete těšit na všechny potřebné funkce. K internetu se připojíte buď pomocí Wi-Fi b/g/n nebo datového připojení v podobě EDGE, GPRS, HSPA+ a také LTE se všemi potřebnými frekvencemi. Najdeme tu NFC nebo Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí například s chytrými hodinkami či bezdrátovými sluchátky. GPS modul s podporou A-GPS a alternativy GLONASS a Beidou rychle určí vaší polohu. K počítači se telefon připojí jako multimediální zařízení nebo fotoaparát. Jediným nedostatkem může být absence USB OTG, flash disk nebo myš tedy nepřipojíte.

Samsung Galaxy Grand Prime

Závěr: prostě další

Samsung Galaxy Grand Prime by se mohl stát atraktivním zařízením, avšak sráží ho některé nedostatky. 5palcový displej je sice dostatečně kvalitní, už by si ale zasloužil vyšší rozlišení. Mnohem větší chybou je ale absence automatické regulace jasu, nedostalo se také na notifikační diodu. Vzhled je pochopitelně věc subjektivní a řadit do mínusů stále opakující se design není třeba.

Samsung Galaxy Grand Prime

Asi jediným větším lákadlem je vyšší kapacita baterie, díky které se z telefonu stává dvoudenní společník. LTE a NFC samozřejmě potěší, v této cenové kategorii je to už ale v podstatě nutnost. Zlepšila se také odezva prostředí a práce s ním je již mnohem příjemnější, i to však konkurence nabízí.

Tím jsme narazili na poslední mínus, kterým je cena. Takové parametry si prostě cenovku kolem 5 800 Kč nezaslouží, ještě když k tomu připočteme výše zmíněné nedostatky. Z povedeného kousku se tak stává šedá myš zapadající do průměru, která v podstatě nemá oproti konkurenci nic navíc, tedy kromě pořizovací ceny.

Konkurence

Pokud prahnete po stájovém modelu, je lepší alternativou Galaxy S III Neo. Ten boduje 1,5GB pamětí RAM nebo 16GB úložištěm. Disponuje také kvalitnějším 4,8palcovým HD displejem, a to vše za zhruba 5 000 Kč.

Samsung Galaxy S III Neo

Jen o tisícikorunu dráž vychází Lenovo P70, které se však pyšní osmijádrovým procesorem, 2 GB RAM nebo 13Mpx fotoaparátem. V neposlední řadě potěší také baterie s kapacitou 4 000 mAh.

Lenovo P70

Stejné parametry jako dnešní model nabízí Huawei Ascend G620s, který pokulhává pouze v kapacitě baterie. To však vyvažuje cenou kolem 4 800 Kč.

Huawei Ascend G620s

Sony může zaujmout modely Xperie M2/M2 Aqua. Ty nabízí podobné parametry a bodují především elegantními skleněnými zády. Model Aqua navíc přidává odolnost proti prachu a vodě s certifikací IP67. Xperia M2 stojí okolo 5 300 Kč, M2 Aqua zhruba 5 700 Kč.

Sony Xperia M2 a M2 Aqua

Na 6 000 Kč vychází také LG G3 s, které zaujme především laserovým ostřením u fotoaparátu. Dále disponuje 5palcovým HD displejem a vesměs podobnou výbavou.

LG G3 s

Nedávno představený telefon od Microsoftu Lumia 640 se odlišuje především operačním systémem Windows Phone 8.1. V ostatních ohledech je výbava vcelku podobná, potěší však vyšší rozlišení displeje. Lumia 640 stojí zhruba 4 800 Kč.

Microsoft Lumia 640
samsung-galaxy-grand-prime
Klady
  • výdrž baterie
  • LTE a NFC
  • lepší plynulost prostředí
Zápory
  • cena
  • chybí automatická regulace jasu
  • nižší rozlišení displeje
  • absence notifikační diody
Diskuze ke článku
Zdeněk Cacek
Zdeněk Cacek
Jééé další stejný telefon. :-)
Martin
Tento príjemný smartfon plánujem kúpiť môjmu bratovi k narodkám. Vypadá dobre.
Petr
Tohle je ta redukce modelu? Uz dokonce kazdej den ctu o nejakym ''novym'' modelu Samsungu... To je neuvěřitelne...
Handza
Ak mám na výber Huawei P8 a tento Samsung, asi nemám ani uvažovať nad Samsungom, či? (ak ma Huawei vyjde ešte lacnejšie) diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze