Samsung Galaxy Core LTE
recenze

Samsung Galaxy Core LTE

šedá myš s LTE
15

Samsung Galaxy Core LTE se silným písmem do historie nejspíše nezapíše, ale nejen díky zvučnému jménu Samsungu si určitě zájemce nalezne. Zejména tehdy, pokud hledáte telefon s LTE, který nezruinuje vaši peněženku a nabídne pěkný design s kvalitním provedením a slušným displejem.

Samsung Galaxy Core LTE je telefon střední třídy se zaměřením na rychlé sítě a jak již název napovídá, dokáže si poradit i s LTE. Představen v únoru letošního roku, je Core LTE vylepšenou verzí modelu Galaxy Core, který má s novým modelem prakticky totožný hardware, až právě na podporu LTE a velikost displeje. Zaslouží si Galaxy Core LTE cenu 5 999 Kč a dokáže uspokojit i náročnější uživatele? Na to si odpovíme v naší recenzi.

Obsah balení

  • Mobilní telefon Samsung Galaxy Core LTE
  • Kabel microUSB
  • Nabíječka
  • Sluchátka

Technické parametry Samsung Galaxy Core LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce132,9 × 66,3 × 9,8 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8625, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 6 000 Kč

Samsung Galaxy Core LTE – rychlý videopohled

Design a zpracování: zlatý standard

Samsung Galaxy Core LTE

Samsung Galaxy Core LTE se drží zajetých standardů řady Galaxy a přináší převážně plastovou konstrukci s kovovým rámečkem a měkčenými zády. Celkově telefon vypadá prakticky stejně jako zmenšený model Galaxy S5, jenom nepočítejte s tak velkým a kvalitním displejem. Stejně tak telefonu chybí jak senzor pro automatickou regulaci jasu displeje, tak i notifikační dioda, takže nebudete vědět, jestli máte nějaká nová upozornění bez dotýkání zařízení, což je vzhledem k cenovce telefonu přinejmenším zklamání.

Design jde ve šlépějích ostatních Galaxy telefonů

Na přední straně tak najdeme pouze standardní prvky jako přední fotoaparát, senzor přiblížení, reproduktor pro hovory a trojici tlačítek, ze kterých dvě jsou kapacitní a prostřední tlačítko je mechanické.

Samsung Galaxy Core LTE

Záda telefonu ukrývají slušně fotící 5Mpix fotoaparát s přisvětlovací LED diodou a hlasitý reproduktor. Zadní kryt se dá sundat a pod ním nalezneme 2 100mAh baterii, slot na microSIM kartu a slot na microSD kartu do kapacity 32 GB. Za zmínku také stojí, že telefon podporuje NFC a najdeme zde tedy příslušné prvky, které k NFC patří.

Samsung Galaxy Core LTE
Kryt je sundavací

Na bocích telefonu nehledejme žádná revoluční tlačítka nebo porty. Na pravém boku je umístěno plastové tlačítko zapínání, které je v ideální výšce a má i ideální stisk, takže nebudete mít problémy s jeho mačkáním. Na levé straně je pouze kolébka hlasitosti, která by si možná zasloužila o něco lepší zpracování, ale i přesto vám tlačítko nebude dělat velké potíže.

Na horní straně naleznete pouze 3,5mm jack a na spodní hraně už máme jenom microUSB konektor.

Samsung Galaxy Core LTE

Celkové zpracování je na velmi dobré úrovni. Kovový rámeček, který obíhá celý telefon, je oproti displeji lehce vyvýšen, a proto bude poskytovat ochranu před poškrábáním při položení telefonu displejem na stůl. Plastu je na Core LTE hodně, ale je kvalitní a velmi příjemný na dotek. Záda z měkčeného plastu jsou také příjemná do ruky a umožňují pevný úchop telefonu. Konstrukce nikde nevrže ani přesto, že zadní kryt je odnímatelný a celkově tak telefon působí velmi dobrým dojmem.

Displej: příjemné překvapení

Jelikož jsme ve střední třídě, těžko bychom hledali vysoké rozlišení, tvrzené sklíčko, nebo snad zvýšenou citlivost. Přesto však telefon dostal 4,5" TFT PLS displej, který má živé barvy a dobře se ovládá jednou rukou. Dokonce ani rozlišení 960 × 540 pixelů nepůsobí nijak negativně a displej je celkově jednou z hlavních výhod tohoto telefonu.

Displej je velmi příjemný

Co se pozorovacích úhlů týče, je na tom telefon velmi dobře. Ani při větším naklonění nedochází ke ztrátě kontrastu a barvy zůstávají přesné. Také reakce na dotek jsou velmi dobré a nebude se vám stávat, že by nedošlo k registraci vašeho dotyku. Co zamrzí je chybějící automatická regulace jasu a špatná čitelnost na přímém slunci. Osobně se mi displej zamlouvá více, než přesaturované AMOLED displeje, které Samsung běžně používá, v tomto případě ale hodnotíme displej silně pozitivně.

Hardware: nenadchne, neurazí

Každý telefon střední třídy má samozřejmě nějaký kompromis. U Core LTE je tímto kompromisem bohužel hardware. Sám o sobě by neměl telefon problém s během čistého Androidu, ale použití nástavby TouchWiz jej hodně sráží na kolena a Samsung si tak sám sobě hází klacky pod nohy. Jako procesor dostal telefon dvoujádrový Qualcomm S4 na frekvenci 1,2 GHz s grafickým akcelerátorem PowerVR SGX544MP4, 1 GB RAM a 8 GB interní paměti. Z paměti RAM budete mít k dispozici běžně kolem 200 MB a po prvním spuštění vám interní paměť nabídne 4,8 GB prostoru pro vaše data a aplikace.

Procesor není to nejlepší, ale postačí

Nejde sice o žádnou špičku, ale na klasické úkony telefon stačí a dokonce si i slušně zahrajete. Co tento hardware podráží je však již výše zmíněný TouchWiz, který je nenasytný a velmi pomalý při spouštění aplikací. Telefon získal 3 713 bodů v Quadrantu a 12 540 bodů v AnTuTu benchmarku. Co se 3D her týče, zahrajete si jednodušší tituly, ale například tituly jako Dead Trigger, či Real Racing 3 doporučujeme vynechat.

Fotoaparát: dobré barvy i ostrost

U telefonu střední třídy bychom nečekali moc dobré výsledky, co se fotoaparátu týče. O to více vás Core LTE příjemně překvapí. Barvy jsou dobré, nedochází k vinětaci a i ostrost je na slušné úrovni. Klasicky však s horšími světelnými podmínkami přichází více šumu a dlouhé časy můžou způsobit rozmazání záběrů. Aplikace fotoaparátu však nabízí více režimů focení, které vám pomohou vybrat ideální nastavení například pro sport nebo sériové snímání.

Fotografie určitě potěší

HD video se také celkem povedlo a pokud máte pevnou ruku, dokáže se vyrovnat i levnějším kompaktům. Video je celkem detailní a ani není viditelné žádné zbarvení, soudkovitost, či vinětace.

Samsung Galaxy Core LTE (testovací video) – 720p, exteriér

Konektivita: v hlavní roli LTE

Co bude jedním z největších lákadel telefonu je samozřejmě podpora LTE sítí, které se v poslední době rozšiřují do více a více koutů České republiky i tam, kde doposud žádné rychlé sítě nebyly. Core LTE je si dobře poradí i se signálem a jeho udržením a nemělo by se vám stávat, že budete lovit to správné místo, kde 3G, potažmo 4G, chytnete. Telefon má pouze jeden slot pro microSIM kartu a budete se tak muset obejít bez dvou SIM karet. Hovory nevypadávají a mají slušnou kvalitu zvuku, akorát trochu zamrzí tichý reproduktor pro hovory.

Telefon dále samozřejmě podporuje všechny ostatní sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz), W-CDMA (pásma 850 / 900 / 1 900 / 2 100 MHz) a LTE (pásma 800 / 900 / 1 800 / 2 600 MHz). Wi-Fi bohužel podporuje pouze standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí NFC a Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS, GLONASS, A-GPS a elektronického kompasu, které dohromady tvoří ideální navigační zařízení s rychlým zafixováním polohy a spolehlivou navigací i v členitějších oblastech.

Systém: starší Android s TouchWizem

Galaxy Core LTE se po systémové stránce moc nevytáhlo a do boje s konkurencí nastupuje s postarším Androidem 4.2.2 Jelly Bean a nadstavbou TouchWiz. Jak je u TouchWizu zvykem, tak tato nadstavba rozhodně není známa pro svoji svižnost a nenáročnost a budete se tak muset potýkat s poněkud líným launcherem.

Prostředí TouchWiz na Core LTE

Prostředí je ovšem hezky barevné, vysunovací lišta nabídne základní přepínače a nastavení je rozčleněné do čtyř základních kategorií, které zjednoduší navigaci. Multitaskingové menu nabídne přímý přístup do sledování operační paměti, vyhledávání Google a můžete také zavřít všechny aplikace pomocí jednoho tlačítka.

Prostředí TouchWiz na Core LTE

Seznam aplikací je pro Samsung typickým způsobem přizpůsoben do dvou záložek pro aplikace a nástroje, ve kterých se pohybujete horizontálním posunováním. V seznamu můžete přesouvat pořadí aplikace, nebo je ze seznamu umazávat a máte tedy k dispozici možnost přizpůsobit si seznam podle sebe. Jinak nemá systém žádné distinktivní prvky, které by ho dělaly výjimečně zajímavým.

Software: na Samsung značně omezený

U Samsungu jsme si tak nějak navykli, že dává velkou váhu softwarovému vybavení svých telefonů. To se bohužel u Core LTE nekoná a najdeme zde jen opravdový základ toho, co pro používání smartphonu potřebujete. Samozřejmě zde najdeme klasické Samsung verze aplikací Zprávy, Moje soubory, Kontakty, Telefon, E-mail a další, ale co se nějakého bonusového obsahu týče, ten byste hledali těžko.

V základu není v telefonu moc aplikací předinstalovaných

Z aplikací, které nejsou vyloženě od Samsungu nebo Googlu, zde naleznete pouze Trip Advisor, tedy aplikaci pro zjednodušení plánování výletů, a Dropbox, se kterým dostanete u Core LTE 48 GB prostoru zdarma po dobu jednoho roku, což určitě potěší a ve spojení s LTE připojením tak budete mít k dispozici mnohem větší úložiště, než nabízí samotná interní paměť. Marně bychom hledali také klienty pro sociální sítě, jako jsou Facebook nebo Twitter.

Zvuk: nečekaně dobrý, ale reproduktor pro hovory je tichý

Stejně jako u ostatních parametrů telefonu, tak ani u zvuku nečekejme žádnou exkluzivní výbavu. Přední reproduktor pro hovory sice poskytuje čistý zvuk, ale co se hlasitosti týče, není na tom vůbec dobře, jelikož i na maximální hlasitost budete mít problémy slyšet svůj protějšek v hlasitějších prostorech. Za zmínku také stojí přítomnost pouze jednoho mikrofonu, takže si stejně v hlasitých místnostech budete muset odskočit do klidnějšího prostředí, aby mikrofon nesnímal i okolní zvuky.

Samsung Galaxy Core LTE

Zadní hlasitý reproduktor naopak nabízí jak slušnou hlasitost, tak i relativně bohatý zvuk. Nemělo by se vám tedy stát, že neuslyšíte vyzvánění v kapse, nebo pokud bude telefon v jiné části místnosti. Nedostane se vám však možností jako je ekvalizér či speciální certifikace, jako je například Beats Audio nebo DTS. I přesto je reproduktor velmi slušný a budete s ním spokojeni.

Baterie: lepší průměr

Baterie v telefonu nabídne kapacitu 2 100 mAh a je možné ji díky odnímatelnému zadnímu krytu vyměnit. Co se každodenní výdrže týče, při klasickém vytížení, jako je e-mail, sociální sítě a krátkodobé používání internetového prohlížeče, se dostanete na přibližně den a půl výdrže na jedno nabití, ale nejspíše si radši telefon nabijete každý večer, jelikož při vyšší zátěží baterie ubývá rychleji a nebudete chtít riskovat to, že se vám druhý den telefon zcela vybije.

Baterie má kapacitu 2 100 mAh

Zhodnocení: dobře zpracovaný rychlík

Sice Samsung rád používá materiály, které se často nevyhnou kritice, ale u telefonu střední třídy to až tak nevadí. Spíše naopak, Samsung s těmito materiály umí pracovat a telefon působí celistvým a kvalitním dojmem, nikde nic nevrže a na první pohled si ho lidé mohou splést s dražšími modely z řady Samsung Galaxy. Výborný je také displej, který sice nemá příliš vysoký jas, ale má příjemné barvy a rozlišení je na uhlopříčku 4,5 palců naprosto dostatečné. Zároveň potěší také fotoaparát, který sice nenahradí zrcadlovku, ale za dobého osvětlení byste neměli mít problémy s pořízením solidních fotografií.

Samsung Galaxy Core LTE

LTE je pak třešničkou na dortu a pokud žijete v oblasti s pokrytím touto sítí, určitě jej oceníte. Bohužel se však na všech ostatních frontách jeví Galaxy Core LTE jako šedá myš a nemá nic moc co nabídnout. Systém je sice hezky barevný a pestrý, ale TouchWiz všechny akce zpomaluje a stejně tak i nabídka softwaru po vybalení nikoho nenadchne. Díky přítomnosti Obchodu Play si sice můžete doplnit vaše potřebné aplikace, ale je to krok navíc, který mohl Samsung vyřešit lépe. Hardware také nikoho nenadchne a v této cenové hladině bychom klidně očekávali výkonnější vnitřnosti. S cenou pod 6 000 korun má totiž Samsung Galaxy Core LTE hutnou konkurenci.

Konkurence: stájový kolega je lepší volbou

Se současnými doprodeji bývalé vlajkové lodi Samsung Galaxy S3 se jen těžko dá brát Core LTE jako plnohodnotný soupeř. Galaxy S3 se totiž doprodává za přibližně 6 500 korun a jako bývalý high-end má stále co nabídnout, ba i Core LTE v lecčem předčí. Hlavní výhodou S3 je 4,8" displej s HD rozlišením a výkonnější čtyřjádrový čipset Samsung Exynos 4 Quad na frekvenci 1,4 GHz. Nabídne také lepší zadní fotoaparát s rozlišením 8 Mpix.

Samsung Galaxy S3

Pokud si připlatíte přibližně 900 korun, můžete také dostat telefon Sony Xperia SP, který je prakticky ve všech ohledech lépe vybavený. Ať už je to rychlejší procesor, lepší fotoaparát, nebo HD displej, tak by Xperie SP určitě neměla chybět ve výčtu konkurentů tohoto telefonu.

Sony Xperia SP

Za přibližně stejnou cenu také najdete prakticky dvojče Galaxy Coru LTE, a to LG Optimus F6, který má víceméně stejnou výbavu, kromě rozdílů například u fotoaparátu, který má u F6 rozlišení 8 Mpix. V tomto duelu tak jde spíše o preferenci značky a uživatelského prostředí.

LG Optimus F6

Za necelých 5 000 korun potom seženete i konkurenta se systémem Windows Phone, konkrétně model Nokie Lumia 625. Ta má sice větší displej s horším rozlišením, ale jinak se výkonnostně jedná o rovnocenného soupeře, který však se systémem od Microsoftu poběží určitě mnohem lépe, než TouchWiz na Core LTE.

Nokia Lumia 625
samsung-galaxy-core-lte
Klady
  • slušná baterie
  • fotoparát
  • LTE
  • zvuk
  • zpracování
  • displej
Zápory
  • tuctový design
  • konkurence v podobě Samsungu Galaxy S III
  • pouze základní softwarová výbava
  • starší Android
  • TouchWiz je nenasytný
Diskuze ke článku
Ondřej Kalman
Ondřej Kalman
Přímými konkurenty jsou xperia M2 a ascend g6 4g a ne ty rok či dva starý tefony v seznamu
dunco
Další zbytečný telefon od Samsungu.
xperia
800 mg z 1gb? Moje mko si bere tak polovinu ( nic nevypínám)!
Karel Lang
Karel Lang
Kde už jsem ten design jenom viděl??? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze