LG Spirit
recenze

LG Spirit

Vyvážený koktejl výbavy a příznivé ceny
25

Nižší střední třídu na pultech českých obchodů obohatila mírně zakřivená novinka od LG. Model Spirit však sází nejen na design a jako potencionální trumfy si do rukou vzal například Android 5.0 Lollipop nebo takřka kompletní datovou výbavu, přičemž navrch přihodil i kvalitní fotoaparát. S cenou nepřevyšující pět tisíc korun před sebou máme rozhodně zajímavý přístroj.

Jihokorejské LG letos, alespoň v rozsáhlé střední třídě, upustilo od prostého označení pomocí písmene a čísel a přešlo ke jménům. Zákazníkům to sice příliš nepomůže v orientaci a zařazení daného modelu, avšak možná si jej lépe zapamatují. V každém případě dnes testovaný LG Spirit spadá do nižší střední třídy a na střední třídu je velmi dobře vybaven napříč různými kategoriemi. Navíc jej výrobce začal prodávat za sympatickou cenu, která se od počátku dostala pod hranici pěti tisíc korun. Máme před sebou nadějný přístroj, který jen stěží najde konkurenci, nebo se najde nějaký zádrhel?

LG Spirit

Technické parametry LG Spirit LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce133,3 × 66,1 × 9,9 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostbřezen 2015, ?

LG Spirit – videopohled

Obsah balení

V prodejním balení naleznete kromě samotného telefonu již klasickou sestavu příslušenství. Nezbytnou nabíječku s USB kabelem a pak základní pecková sluchátka s mikrofonem. Více bychom však ani nečekali.

Design a konstrukce: decentní prohnutí

LG se snaží vzhled svých telefonů co možná nejvíce sjednocovat. Zákazník pak vybírá už jen dle ceny a výbavy. To by byl samozřejmě možná pro někoho ideální stav. Podobné designové linie jsou nasnadě. Ničím nerušená čelní strana, tlačítka na zádech a nově dokonce také prohnutí ve stylu modelů Flex. Rovnou však uveďme, že ono prohnutí je opravdu velmi decentní, okem téměř neviditelné a v praxi nevyužitelné. Důvodem jeho nasazení tak může být snad jen snaha o drobné odlišení se od konkurence.

Prohnutí se snaží opticky zařídit především zaoblený zadní kryt, díky kterému se telefon pohodlně drží. Cestu k dokonalosti však mírně hatí poměrně ostré rohy, které mohou nepříjemně tlačit do dlaně. Situaci do značné míry zachraňují rozměry telefonu, který je navzdory poměrně velkému displeji kompaktní. Především šířka jen 66 milimetrů potěší. Dnes ostře sledovaná tloušťka se pak těsně vměstnala pod 1 centimetr a nakonec výška činí 133 milimetrů. Pocit malého telefonu podporuje i hmotnost pouhých 120 gramů. Takovou hodnotu dnes již vídáme velmi vzácně.

LG Spirit

Čelní strana je, jak jsme již naznačili, holá a chce se říci až příliš nudná. Všudypřítomnou černou narušuje pouze logo výrobce pod displejem. Na tento prostor budou jistě mnozí žehrat, neboť je poměrně velký a využitý jen pro logo. Naopak boční rámečky kolem displeje jsou v rámci střední třídy pěkně úzké. Nad displejem je již pouze kamerka a reproduktor. LG bohužel vypustilo informační LED diodu.

Prohnutí je opravdu velmi decentní

Tlačítka nejsou nejen na čelní straně, ale ani na bocích, kde bychom je již očekávali. Jenže před sebou máme telefon z dílen LG a ty již po dva roky razí strategii vše vzadu. A tak na zadní straně nacházíme oválný blok, do kterého je zanesen fotoaparát a také trojice tlačítek s jistým stiskem. Stisk se jistě alespoň tváří, tlačítko tiše cvakne. Bohužel ani to není záruka, že například dojde k odemčení a občas bylo nutné tlačítko stisknout znovu a silněji.

Spirit je celý plastový, ale působí velice bytelně, zásluhu na tom má poctivě zpracovaný zadní kryt, který je pevný a drží telefon opravdu skvěle pohromadě. Jednotlivé díly k sobě přesně lícují a nikde nic nevrže. Přesto je sundání krytu vcelku snadnou záležitostí, což uživatel vždy ocení.

Displej: chybějící čidlo

LG Spirit nabízí na první pohled sympatický displej. Dnes vcelku oblíbená úhlopříčka 4,7 palce je doplněna HD rozlišením, které s jemností 312 ppi vytváří velmi pěknou podívanou. Typově se jedná o IPS panel a podání barev je velice slušné, ačkoliv při sledování displeje z ostřejších úhlů si lze všimnout tmavnutí barev, což se projeví zejména na bílých plochách. Čitelnost je však stále perfektní, a to platí také při práci na sluníčku. Zde však opravdu zamrzí, že Spiritu chybí čidlo automatické regulace jasu. Malou náplastí je noční mód, který sníží jas displeje od půlnoci do šesti ráno. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

LG Spirit

Zvuk: nečekaně čistý

Zvukový projev Spiritu je vcelku příjemným překvapením. Reproduktor umístěný na zadní straně je dostatečně hlasitý a má čistý projev. Je sice laděn spíše na výšky, ale zvuk nezní tak plechově, jako u většiny levnějších telefonů. Výstup skrze 3,5mm jack konektor, který je umístěn na horní hraně, je pak běžný a plně postačující pro nenáročného posluchače. Dodávaná sluchátka ale raději použijte jen jako handsfree a pro poslech hudby zvolte kvalitnější.

Baterie a výdrž: lepší průměr

Pakliže budeme u dnešních telefonů považovat za průměrnou výdrž jeden den, zařadí se Spirit s uživatelsky vyměnitelnou baterií o kapacitě 2 100 mAh k lepšímu průměru s výdrží jednoho dne a kousku. Při středně náročném využívání, kdy ponecháte celý den konektivitě volnou ruku a spíše jen nebudete trávit s telefonem v ruce celé hodiny, se večer budete moci těšit z přibližně 40 až 50 % baterie. Dost sil na zbytek večera i část druhého dne. Dvoudenní výdrže se však stává realitou až v případě, kdy omezíte některé úkony.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Video bylo přehráváno 6 hodin a 32 minut, což je slušný výsledek. Například Huawei G620s, který je blízkým konkurentem, dosáhl času 7 hodin a 12 minut. Nabíjení Spiritu z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 38 minut, zatímco na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 16 minut.

Hardware: málo paměti

Pod kapotou Spiritu tepe čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz, což je již jakási klasika nižší střední třídy. Procesor je doprovázen 1GB operační pamětí (běžně kolem 400 MB RAM volných), což už nikoho vyloženě nenadchne a jde o nutné minimum. Radost neudělá ani 8GB interní paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá jen 2,95 GB volného prostoru. Paměťová karta je tudíž nutností, naštěstí na ni lze přesouvat také aplikace. Dle výrobce si Spirit poradí maximálně s 32GB kartou. Hrubý výkon můžeme dokreslit pomocí benchmarku AnTuTu, ve kterém Spirit dosahuje průměrně 20 000 bodů, což jej řadí po bok ZenFonu 5 od Asusu či Xiaomi Mi2S.

Uživatelské prostředí: přibrzděné lízátko

V případě prostředí vsadilo LG své karty na služby nového Androidu 5.0 Lollipop, což je chvályhodný krok v rámci nižší střední třídy a Spirit získává konkurenční výhodu. Méně zkušení uživatelé se nicméně nemusí obávat kdovíjakých složitostí, neboť nad samotným Androidem je ještě nadstavba od LG, která se příliš nezměnila. Na první pohled si tak všimnete především nového designu tlačítek, která jsou umístěna na displej. Ta je možné libovolně přeskládat, nebo je doplnit o další tlačítka.

Celé prostředí si můžete měnit k obrazu svému, a to díky tématům. V základu je sice k dispozici jen jedno téma, avšak další si můžete stáhnout. Struktura prostředí je pak starý známý Android, kdy vše začíná na odemykací obrazovce. Komu nevyhovují klávesy na zadní straně, může telefon odemknout a dokonce i uzamknout poklepáním na displeji. Dobré zabezpečení přináší funkce KnockCode, díky které si nastavíte specifické poklepání, kterým telefon odemknete.

Tlačítka na zadní straně mají přiřazené funkce rychlého spuštění. Pokud při uzamčeném telefonu dlouze přidržíte hlasitost nahoru, dojde ke spuštění chytrých poznámek. Hlasitost dolů rychle spustí fotoaparát. Bohužel funkce nejde měnit.

Prostředí je hezky graficky zpracované a nechybí ani množství animací. I to má bohužel svůj podíl ne nepříliš stabilním běhu systému. Nijak oslnivý hardware v kombinaci s HD rozlišením dává telefonu zabrat a prostředí působí velmi líným dojmem. Často čekáte na načtení aplikace či jen nabídky. Mnohokráte jsou animace trhané a výjimkou není ani pád aplikací. V tomto ohledu má LG u Spiritu co dohánět a doufejme v brzkou opravnou aktualizaci.

Fotoaparát: poctivá práce

LG Spirit je vybaven 8megapixelovým fotoaparátem, respektive 6megapixelovým, pokud vyžadujete širokoúhlé snímky. Prostředí je běžného vzhledu s přehledným ovládáním. Nechybí dvě spouště, zvlášť pro foto a video, ani nastavení. To je však velmi jednoduché a kromě samotného rozlišení, volíte typ blesku, samospoušť či mřížku. Nic podrobnějšího.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky se rozhodně řadí k tomu lepšímu, co můžeme v nižší střední třídě spatřit. Jejich výsadou je barevná věrnost i velmi dobrá ostrost. Vše samozřejmě nejlépe vynikne za dobrého počasí, respektive za dostatečného světla. S ubývajícím světlem roste riziko, že pořídíte rozmazaný snímek, a samozřejmě klesá i jinak dobrá ostrost. Pořídit snímek textu není vůbec žádný problém, makro fotografie jsou Spiritu vlastní.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Čelní kamerka zůstává výrazně za očekáváním a její přítomnost je zde čistě pro videohovory. S rozlišením 1 megapixel totiž opravdu kvalitní selfie nepořídíte.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

V případě záznamu videa se můžete spolehnout na obdobnou kvalitu jako u fotografií, přičemž počítejte s FullHD rozlišením a 30 snímky za vteřinu.

LG Spirit (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Multimediální funkce: slušný základ

Zaměřme se na hudební přehrávač neboli aplikaci Hudba. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby nebo oblíbené položky. Chybět vám ale může jakákoliv forma ekvalizéru. V telefonu najdeme také FM rádio s funkcí RDS.

Hudební přehrávač a videopřehrávač

Nechybí samozřejmě poměrně strohá, ale zato přehledná galerie, kde jsou sdruženy fotografie a videa. Videopřehrávač je velmi schopný, poradí si s formáty AVI či MKV a problémem nejsou ani české titulky, které se zobrazují zcela korektně. V telefonu standardně nejsou žádné hry, ale pokud budete pečlivě hledat, na jednu narazíte. Cesta k ní vede skrze informace o softwaru a následné poklépání na verzi Androidu. Po zobrazení lízátka se opět několikrát dotkněte displeje a můžete začít hrát.

Konektivita: třídní nadstandard

LG si vcelku potrpí na telefony dobře vybavené po datové stránce a Spirit nestojí stranou. K internetu se připojíte nejen skrze Wi-Fi, ale také 3G sítě s nadstavbou HSPA+ a dostalo se také na podporu LTE, včetně všech u nás potřebných pásem, za což výrobce rozhodně chválíme. Nechybí ani NFC pro bezdrátové a rychlé sdílení, případně bezkontaktní platby. Chybí snad jen infraport a USB host, avšak pamatujme, že jde o telefon nižší střední třídy.

Samotný prohlížeč je klasický a nic nového vás v něm nepřekvapí. K jeho dokonalé použitelnosti mu chybí rychlost, která trápí celé prostředí.

Závěrečné zhodnocení: krok správným směrem

LG známe jako výrobce, který se snaží přinášet inovace za rozumnou cenu. Tato věta navíc platí takřka napříč celým portfoliem a tak i v nižší střední třídě získáte za necelých 5 000 Kč velmi dobře vybavený model. Spirit vás může zaujmout lehce netradičním vzhledem, kde se mísí neobvykle umístěná tlačítka s velmi decentním prohnutím. Kladné body Spirit sbírá za poctivé dílenské zpracování. Radost bychom měli i z displeje, který je jemný, avšak vše kazí absence čidla regulace jasu.

LG Spirit

Podobná výkonnostní nevyváženost panuje u prostředí. Je sice obstaráváno novým Androidem 5.0 Lollipop, ale nepříliš výkonný hardware a hůře optimalizovaná nadstavba vše hatí, neboť chod systému má k dokonalosti poměrně daleko. Ani v případě interní paměti se LG nerozdalo a necelé 3 GB, které jsou reálně k dispozici, nikoho nepotěší.

Zpět nahoru Spirit tlačí výbava v čele se slušným fotoaparátem a téměř bezchybnou datovou výbavou, která stále není v nižší střední třídě samozřejmostí. Konkurence navíc nespí a jak záhy zjistíme, Spirit aktuálně rozhodně nemá neotřesitelnou pozici, do jaké ho staví pohled do tabulky specifikací.

Konkurence

Blízkým konkurentem může být aktuálně se doprodávající HTC Desire 610, které rovněž seženete za necelých 5 000 Kč. Skousnout budete muset horší displej. Naopak budete moci využít stereo reproduktory a mnohem plynulejší prostředí, byť se starší verzí Androidu.

HTC Desire 610

Ušetřit můžete pořízením Huawei G620s, které vyjde o tisíc korun levněji a přesto láká na takřka stejnou výbavu, kde zamrzet může jen starší verze Androidu.

Huawei G620s

V případě konkurence s Windows Phone se nabízí Microsoft Lumia 640 se shodnou cenou necelých 5 tisíc korun a také velmi podobnou výbavou. Prostředí však bude rozhodně plynulejší u Lumie.

Microsoft Lumia 640

Zvolit můžete také Xperii M2 od Sony, u které se je nutné smířit s horším displejem. Naopak dostanete plynulejší prostředí, byť opět ve starší verzi.

Sony Xperia M2
lg-spirit
Klady
  • nízká hmotnost
  • podpora NFC
  • propracované prostředí - odemykání, možnosti tlačítek
  • úplná podpora LTE
  • Android 5.0
  • bytelná konstrukce
  • jemný IPS displej
  • relativně kompaktní rozměry
Zápory
  • nepříliš kvalitní čelní kamerka
  • špatně optimalizované prostředí
  • malá interní paměť
  • malá operační paměť
  • chybí informační LED dioda
Diskuze ke článku
Pastor
Tady se z toho nadělá... Já mám WP a win 10 mobile dostane i ta šlupka lumča 520 co se mi už nějaký ten pátek valí v šupleti. Asi výrobci okoukaly od MS ,že lidi jsou naprosto ujetý na aktualizace a příchodem 10tek mají obavu s poklesu prodeje jejich cihliček s androidem.... Pro ty nejchytřejší na světě, vyjádřil jsem svůj názor a samozřejmě může být všechno jinak.
first
Fotografie špatné, cena vysoká..
Honza
Běžný předražený telefon. Fotografie špatné, video také.
Lepší je v kvalitě fotografií G 620s se stejnou výbavou, lepším provedením, se samostatnými senzory a cenou o 1 500 Kč nižší.
Petr
Telefon mam pres mesic a velka spokojenost, 4,7 palce je idealni velikost do me velke ruky, mobil ovladam jednou rukou, nemusim ruzne prehmatavat a pristroj ruzne naklanet, z petipalcu mi zadny nevyhovoval. Android 5.0 je take v pohode, tlacitek na zadi jsem se trochu bal, ale zvykl jsem si velmi rychle. Zadni fotak foti dobre i makra, kdyby nekdo chtel dam odkaz... Predni 1M je oproti zadnimu o poznani horsi, na skype ale v pohode. LTE beha take jak ma. Kvalita hovoru i max.hlasitost sluchatka vyborna.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze