Leagoo Elite 2
recenze

Leagoo Elite 2

Dvakrát měř a jednou řež
9

Zástupců čínských telefonů je čím dál tím více a na evropský trh se už dostávají i méně známí výrobci. Nyní mluvíme například o telefonech Leagoo, z nichž jsme měli možnost otestovat model Elite 2. Ten za velmi příznivou cenovku nabídne velký displej, osmijádrový procesor a, v této cenovce netradičně, i podporu 3D gest. Má šanci se na dnešním trhu prosadit a ukousnout si svůj podíl uživatelů?

Čínský výrobce Leagoo je poměrně mladý. Značka existuje od roku 2014 a je známá hlavně s modelovou řadou Lead, která byla zaměřena především na nízkou cenu. Leagoo Elite 2 je první model řady Elite, která se oproti řadě Lead specializuje na vyšší výkon a snaží se zaujmout ty uživatele, kteří od telefonu očekávají více funkcí za stále příznivou cenovku.

Oficiální snímky

Technické parametry Leagoo Elite 2

Kompletní specifikace
Konstrukce154,8 × 77,8 × 7,8 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:58 hodin
Dostupnostduben 2015, 4 990 Kč

Obsah balení

Oproti ostatním čínským výrobcům, kteří nabízejí bohaté balení, se Leagoo lehce odlišuje, nicméně pořád nabídne více, než jsme zvyklí od zavedených značek. Mimo samotného zařízení, napájecího adaptéru a USB kabelu se v balení nacházejí i špuntová sluchátka s náhradními náušníky a redukce microUSB-USB, díky které můžete přenášet data mezi telefonem a externím zařízením. Samotná redukce působí velmi plastově a hrubší zacházení by nemusela snést.

Design a konstrukce: jde to i lépe

Při prvním pohledu na Elite 2 nezískáte žádné překvapivé dojmy. Podobá se na tisíce dalších „černých placek“ s ostře řezanými hranami. Ani celkové rozměry, 154,8 × 77,8 × 7,8 mm nejsou uchvacující. Elegantnost zařízení se projeví až při bližším pohledu. Zařízení má kovový rám, který je umocněn lištami po stranách zařízení, jež končí na horní a spodní straně šrouby. Během používání jsme nezjistili, jestli šrouby skutečně zpevňují konstrukci, nebo mají pouze navozovat pocit odolnosti. Nicméně detail je to efektní a i díky hmotnosti 163 gramů tak máte pocit, že v rukách držíte mnohem dražší zařízení.

Leagoo Elite 2

V kovových lištách nalezneme i ovládací tlačítka. Na pravé straně je to odemykací tlačítko a na opačné pak tlačítko regulující hlasitost. Obě jsou umístěná neprakticky vysoko a díky ostře řezaným hranám musíte přehmatávat. Spodní strana neobsahuje nic mimo mikrofonu a na horní se pak usadil 3,5mm jack konektor a konektor microUSB.

Přední straně dominuje displej s úhlopříčkou 5,5palců, který je krytý odolným sklem Corning Glass a doplňován trojicí senzorových tlačítek. Domovské tlačítko je kruhové a nechybí ani LED světlo indikující zmeškané události. Bravu si můžete zvolit sami, ale pouze na zmeškaný hovor, zprávu, nízkou úroveň baterie nebo nabíjení. Výběr barev je navíc chudší. Zvolit můžete pouze mezi třemi a to zelenou, modrou a červenou. Nad displejem se ukrývá i přední 8megapixelová kamerka a senzory. Nechybí akcelerometr, gyroskop, senzor blízkosti a okolního světla.

Na zadní straně se nachází dominantní čočka 13megapixelového fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou a hlasitý reproduktor ve spodní části. Kryt je příjemně měkčený a uživatelsky odejímatelný. Pod ním se nachází taktéž vyjímatelná baterie o slušné kapacitě 3 200 mAh a také další zbraň telefonu, což je podpora dvou sim karet v režimu standby. První slot je na klasickou mini-SIM, druhý pak na microSIM kartu. Vysokorychlostní sítě LTE ale nečekejte ani na jedné z nich, tuto funkci Leagoo bohužel vynechalo a musíte si tak vystačit pouze se sítěmi druhé a třetí generace. Zato udělá radost podpora microSD karet, díky které můžete zvětšit 16GB integrovanou paměť o dalších 32 GB.

Celkový vzhled telefonu i pocit při držení je vcelku dobrý, problém ovšem nastává s reálnou pevností konstrukce jako takové. Při zatlačení na strany se telefon dosti prohne a zadní kryt o sobě dává vědět více, než by bylo milé. Je zkrátka jasné, že Leagoo muselo při zachování ceny dělat kompromisy, a to se bohužel odrazilo na pevnosti konstrukce. Přesto, že je rám kovový a zařízení vypadá bytelně, výsledná pevnost není taková, jako ji na první pohled očekáváte. Pokud tedy nezacházíte s telefonem zrovna v rukavičkách, doporučujeme odolné pouzdro.

Displej: chcete být dirigentem?

Leagoo se drží trendu velkého displeje a tak osadilo 5,5palcový IPS displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů a jeho výsledná jemnost je tedy 267 ppi. S takovýmto rozlišením už máte možnost spatřit jednotlivé pixely, ale při běžném používání to nijak neomezuje a displej je dostatečný. S jeho barevností je to ovšem o něco horší. Barvy jsou vcelku dost mdlé a nevýrazné. Černá je spíše šedá a celkový pocit je rozporuplný. Určitě potěší i automatická regulace jasu, která je plynulá a funguje dobře.

Horší je to ale s minimálním a maximálním jasem, přičemž ten minimální je pořád dost vysoký a za tmy vám tak světlo z telefonu bude dosti nepříjemné. Maximální jas je ale naopak nedostatečný a na přímém slunečním světle si displej musíte zakrýt rukou, abyste byli schopni něco rozluštit. Lepší je to s pozorovacími úhly, které jsou vhledem k použití IPS technologie dobré a barvy se nijak nemění.

Specialitou zařízení je podpora 3D gest. V nastavení telefonu lze pod položkou „Air gesture“ nalézt nastavení gest, která můžete využít v různých částech telefonu od hlavního menu přes obrázky až po video. Pokud se rozhodnete 3D gesta používat, telefon pomocí předního senzoru snímá pohyby nad ním a vy tak můžete ovládat telefon bezdotykově. Jedná se o scrollování v seznamu videí a obrázků nebo zvednutí příchozí hovoru pomocí mávnutí před senzorem. Musíme uznat, že tato funkce je v některých situacích opravdu použitelná a telefon reaguje spolehlivě. Jedná se tak o funkci, která nebývá u levnějších zařízení zvykem a Leagoo Elite 2 se tak od mnohých odlišuje.

Zvuk: raději tichý režim

V tomto ohledu se Leagoo nesnažilo experimentovat. Zvuk vycházející z hlavního reproduktoru postrádá basy i výšky a je nepříjemně plechový. Hlasitost je ale výborná a v batohu či tašce telefon zaručeně nepřeslechnete. Telefon bohužel nenabízí ani žádná zvuková vylepšení.

I dodávaná sluchátka jsou na tom se zvukovou kvalitou bídně, a to samé platí i o materiálech, ze kterých byla vyrobena. Vyplatí se tak zacházet s nimi opatrně, a pokud často posloucháte hudbu z telefonu, doporučujeme pořídit si vlastní.

Hardware a výkon: více než čekáte

V oblasti výkonu se pohybujeme lehce nad průměrem s ohledem k ceně přístroje. V srdci telefonu tiká osmijádrový procesor MediaTek 6592 s taktem 1,4 GHz a grafickým akcelerátorem Mali 450. Tomuto duu sekundují 2 GB operační paměti a telefon má tak dostatek výkonu na téměř všechny úkoly. Po prvním zpuštění máte k dispozici přibližně 1,5 GB. Všechny dnešní hry si na něm zahrajete, některé ovšem s patrnými záseky, které se objevily například u Real Racing 3 či Asphalt 8: Airbone.

V bechmarku AnTuTu jsme se dostali na hodnotu těsně pod hranicí 22 000 bodů, a telefon se tak zařadil například po bok Xiaomi Mi2. Ve Vellamo bechmarku se pak telefon zastavil pod hranicí 1 300 bodů, a svým výkonem se tak zařadil pod Asus Zenfone 2. Bechmarky samozřejmě spoustu věcí neodhalí a dává nám tak pouze vědět o hrubém výkonu samotného zařízení.

Vnitřní paměť se zastavila na 16 GB a po prvním spuštění vám bude k dispozici necelých 13 GB. To by většině uživatelů mělo dostačovat, ale kdyby přeci jen ne, k dispozici je i slot na microSD karty, kterým můžete rozšířit paměť o dalších 32 GB.

Výdrž baterie: bez potlesku

Výrobce integroval vyjímatelný Li-Pol akumulátor o kapacitě 3 200 mAh, který by při daném výkonu měl telefonu dodat potřebnou energii na dva dny při běžném používání. V tomto ohledu nás ale Leagoo zklamalo a díky hůře odladěnému operačnímu systému s nadstavbou se telefon dožije jednoho dne.

Přehrávat streamované video o rozlišení 720p telefon zvládl ani ne 270 minut. Jeden z jeho konkurentů, Lenovo A7000, který má menší 2900mAh baterii, zvládl přehrávat video 451 minut. Samotné dobíjení z vypnutého stavu do 80 % pak trvalo 135 minut a do plného nabití se telefon dostal za 178 minut. Zřejmě byly tyto hodnoty vysoce nadstandartní, protože po tomto testování dal sbohem napájecí adaptér.

Operační systém a prostředí: zpomalený KitKat

Leagoo se rozhodlo pro operační systém Android ve verzi 4.4.2 KitKat a osadilo i svou nadstavbu. Ta neobsahuje žádné nadbytečné aplikace. Leagoo doplnilo pouze svou aplikaci Xender, která slouží pro přenášení dat z jiných telefonů. Největší rozdíl je pak v nastavení, které je z poměrně velké části nepřeloženo do češtiny a například celé nastavení 3D gest je v angličtině.

Největším problémem jsou pak sekané animace, které jsou přítomné v celém prostředí telefonu a celková těžkopádnost nadstavby. Někdy se průběh animace zasekl natolik, že způsobil špatné vykreslení, které trvalo do restartu zařízení. Na tento neduh si stěžovalo mnoho uživatelů a bylo by lepší, kdyby se výrobce uchýlil k čistému Androidu.

Fotoaparát a videokamera: příjemné překvapení

Na zadní straně je přítomný 13megapixelový fotoaparát od Sony se světelností objektivu f/2.2, který podává velmi dobré výsledky. Jednou výtku máme k zaostřování, které je pomalejší, ale celkový dojem z fotografie je dobrý. Překvapila i dobrá prokreslenost detailů, která odpovídá snímačům v mnohem dražších zařízeních. Videa pak můžete natáčet v rozlišení 720p při 30 fps.

Horší fotografie pak tradičně pořídíte při horším osvětlení, kde je patrný šum, ale i tak se jedná ve své třídě o nadstandard. Přední kamerka má 8megapixelů a můžete si tak užít i velmi pěkné selfie snímky.

Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a přehledné a nastavíte v něm vše potřebné od expozice až po barevné efekty či vyvážení bílé. Vzhledem k ostatním problémům s prostředím také překvapí velice rychlé spuštění fotoaparátu.

Leagoo Elite 2 (testovací video) – 720p, 30fps

Multimediální funkce: vše co potřebujete

Většina lidí využívá svůj smartphone, jako multimediální stanici, aby ne, když to dnešní telefony umožňují. V telefonu nechybí hudební přehrávač, který si poradí od formátu MP3 přes ACC, WAV, AMR až po FLAC.

Pokud vás omrzí vaše alba, nechybí FM rádio, které můžete poslouchat s připojenými sluchátky. Samozřejmě nechybí funkce RDS.

Pozadu nezůstává ani videopřehrávač, který podporuje AVI, WMV, MKV nebo MPEG. Přehrávač bohužel nejde minimalizovat a tak se bude muset rozhodnout, zdali koukat na film, či odpovědět na zprávu.

GPS: pomalá, ale přesná

Příjemně překvapila GPS, která je relativně přesná. Bohužel zcela chybí čip GLONASS , A-GPS a také elektromagnetický kompas, který by usnadňoval orientaci na mapě. Samotná GPS ale funguje skvěle, jediné, co bychom vytkli, je její pomalejší fixace, a to především v uzavřené místnosti, kdy nemáte přímý výhled na oblohu.

Konektivita: základ

Z datových funkcí nechybí Wi-Fi 802.11 b/g/n, která je stabilní a zařízení je schopno se během dvou vteřin připojit. Bohužel chybí podpora LTE, na kterou se nedostalo a tak si zákazník musí vystačit se 3G sítěmi. Telefon podporuje také dvě SIM karty ve standby režimu.

Výrobce se také rozhodl vynechat NFC, ale zato potěší Bluetooth ve verzi 4.0. Telefon má i funkci OTG, díky které můžete pomocí kabelu přenášet data do zařízení, nebo dobít zařízení z jiného média.

Závěr a zhodnocení: je nám líto

Leagoo Elite 2 má být postrachem pro telefony střední třídy. To by se mu i zadařilo, pokud by si výrobce dal větší práci s konstrukcí zařízení, která je na horší úrovni, nebo s odladěností systému, která je bez okolků špatná. To bývá častým neduhem čínských zařízení a mnohdy i jedinou jejich slabinou.

Leagoo Elite 2

Co by mohlo nalákat na jeho koupi je cena, která i s DPH činí 4 990 Kč. I tak mu ale v cestě stojí mnoho konkurentů a obáváme se, že dobrý fotoaparát celou situaci nezachrání. Velkým nedostatkem je pak hlavně chybějící podpora LTE, které už se v zařízeních s touto cenovkou vyskytuje. To samé by se dalo říci i o NFC.

Konkurence

Konkurence je v tomto ohledu velmi silná a jedním z jeho největších rivalů je Asus ZenFone 5 A500KL 16 GB LTE. Už z názvu je patrné, že nabídne podporu sítí LTE. Procesor Qualcomm Snapdragon 400 se pak postará o dostatečný výkon a nadstavba výrobce je rovněž povedená. Má také jemnější 5palcový displej s HD rozlišením. Bohužel chybí mu funkce Dual SIM. Cena se pohybuje okolo 5 500 Kč.

Asus Zenfone 5 LTE

Dalšího protivníka si najde v Microsoft Lumii 640 LTE, která nabídne 5palcový HD displej a jako předchozí konkurent, procesor Qualcomm Snapdargon 400 a podporu LTE. Také nabídne perfektně odladěné prostředí Windows Phone. Nedostatkem se tak stává hlavně 1 GB RAM. Cenově se pohybuje okolo 4 800 Kč.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

Lumia 640

V řadě čeká i Lenovo A7000 Dual SIM. Ten je vybaven také procesorem MediaTek, tentokrát ale 6752m. Telefon nabídne identický displej, ale navíc i podporu LTE. Nevýhodou je tak pouze menší baterie o kapacitě 2 900 mAh. Cenovka je příznivých 4 990 Kč.

TIP: Recenze Lenovo A7000 – Solidní střední třída s kvalitním zvukem

Lenovo A7000
leagoo-elite-2
Klady
  • decentní a elegantní design
  • fuknkce OTG
  • podpora dvou SIM karet
Zápory
  • povrzávající konstrukce
  • neodladěnost prostředí
  • horší výdrž baterie na jedno nabití
Diskuze ke článku
Nick Cave
Bez LTE si to můžou..
Janek
Pomalejší fixace, a to především v uzavřené místnosti (to ještě možná v přízemí 9-patrového paneláku) to je snad normální u všech telefonů.
GPS snad potřebuje na ty satelity koukat - aspoň malinko
Jméno
Zadarmo drahe...
Hexagon
Za neodladeny vanilla Android a dizajn ako kazda ina cina si pytaju 5000? Ved na tom nic nevymyslali,zobrali si telefon z Foxconnu a dali nanho svoje logo,a to ani nevedia system dobre odladit. Sa cudujem co tu ten vyrobca robi....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze