InFocus M2
recenze

InFocus M2

Když rámečky, tak pořádné
19

O značce InFocus jistě mnozí z vás slyší zcela poprvé. Původem jde o americkou značku, která se rozhodla produkovat také chytré telefony. Zástupcem spíše nižší třídy je dnes testovaný model M2. Ten nabízí 4,2palcový HD displej, Android 4.4 či podporu LTE. Netradičnímu designu vévodí obrovské rámečky kolem displeje, které jsou i poznávacím znamením.

V redakci nám občas zakotví i poměrně neznámý výrobce, alespoň co se týče výroby mobilních telefonů. Zdárným příkladem budiž také InFocus M2. Na první pohled vcelku obyčejný chytrý telefon mířící na méně náročné uživatele. Přesto ve výbavě nacházíme kvalitní displej, solidní výkon i dvojici 8megapixelových fotoaparátů a dokonce i dvojici blesků. Dostalo se také na LTE, avšak v okleštěné podobě. Do očí bijící jsou také obrovské rámečky kolem displeje. Zachránit by vše mohla cena pod čtyřmi tisíci korunami. Podaří se ji to?

Za zapůjčení telefonu děkujeme DX.com

InFocus M2

Technické parametry InFocus M2

Kompletní specifikace
Konstrukce135 × 64,5 × 8,7 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8926, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostleden 2015, ?

Obsah balení

V prodejním balení nečekejte nic převratného. Kromě nabíječky už v něm najdete pouze datový kabel a několik papírků pro základní seznámení s telefonem. Jde tedy o maximálně skromné příslušenství nezbytné k telefonu.

Design a konstrukce: rámečky, jaké svět ještě neviděl

InFocus M2 je běžným telefonem, kde vládnou plastové materiály. Při prvním seznámení si jistě všimnete zdánlivě prohnuté konstrukce. Ve skutečnosti však telefonu není nijak zakřivený. Kýžený efekt vytváří zadní kryt, které je nejen po stranách mírně zkosený, ale také je směrem ke středu oválný. Jako celek to působí velmi dobře a příjemným bonusem je opravdu pohodlné držení v ruce, do které telefon padne perfektně.

Rozměry jsou vcelku běžné, alespoň okem dnešní doby. Výška se zastavila na 135 milimetrech, šířka na 64,5 milimetrech a tloušťka je bezmála 9 milimetrů. Poněkud vyšší je již hmotnost 145 gramů, kterou v ruce pocítíte.

Telefon je zdánlivě prohnutý

Záhy si však všimnete, že výška telefonu mohla být mnohem menší. Kolem displeje je totiž opravdu mnoho nevyužitého místa. Nejvíce do očí bijící je to na čelní straně, konkrétně pod displejem. 2 centimetry prázdného místa, kde je pouze logo výrobce, lze bez přemýšlení označit plýtváním. Shodně velký prostor najdete i nad displejem, avšak zde již lze přimhouřit oči. Nachází se zde nejen čidla či senzory, ale také fotoaparát a dokonce i LED diodový blesk. Výčet zakončuje informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Lze zvolit, jaké aplikace má dioda obsluhovat.

Pochvalu si InFocus zaslouží za umístění odemykacího tlačítka na pravý bok. Je opravdu na ideálním místě a snadno po ruce. Nezbytné tlačítko regulující hlasitost se nachází na levém boku. Konektory okupují horní a spodní hranu. Zadní strana má zajímavou povrchovou úpravu, která je příjemná na omak. Kromě loga výrobce tu čekejte opět fotoaparát a LED diodu.

Příkladné je konstrukční zpracování, kdy nikde nic nevrže. Bytelně na svém místě drží i celý zadní kryt, který je uživatelsky odnímatelný. Za toto si InFocus rozhodně zaslouží jedničku.

Baterie a výdrž: nevyměníš

Ačkoliv jsme si výše řekli, že je zadní kryt odnímatelný, sundání slouží pouze k přístupu k SIM kartám a paměťové kartě. Baterii uživatelsky vyměnit nelze. Výrobcem udávaná kapacita akumulátoru činí 2 010 mAh, což není zrovna nejvíce. Dle očekávání nás rovněž výdrž při běžném používání nijak neoslnila. Jeden pracovní den, rozumějte přibližně 12 hodin, však telefon celkem spolehlivě zvládne. Pokud nebudete mít jas na maximum, avšak budete se neustále spoléhat na připojení k internetu, bude vám k večeru zbývat kolem 25 % baterie.

Baterie není vyměnitelná

Výdrž při našem standardizovaném testu, který obsahuje streamování videa v kvalitě 720p s potlačenými aktualizacemi, se dostala na 5 hodin a 19 minut. Například konkurenční Nokia Lumia 735 dosáhla času 7 hodin a 27 minut. Nabití InFocusu M2 trvá do 80 % 1 hodinu a 48 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 49 minut.

Zvuk: repráček do počtu

Zvukový výstup přes hlasitý reproduktor je v InFocusu M2 opravdu velice špatný. Zvuk je zaměřený výhradně na výšky, které nejsou uchu příjemné a celý projev je až plechově ukřičený. Na pouštění písniček nahlas tak raději zapomeňte. Na běžné poslouchání skrze sluchátka už se však můžete spolehnout. Výstup je vcelku kvalitní, zvuk dynamický se slyšitelnými hloubkami.

Displej: nezvykle, ale kvalitně

Výrobci dnes do telefonů montují různé displeje o různých velikostech. InFocus však nasadil opravdu neobvyklou úhlopříčku 4,2 palce, která se na žádném aktuálně prodávaném zařízení nenachází. Potěší, že se jedná o IPS displej a výsledná podívaná je kvalitní za jakýchkoliv okolností. Ještě větší radost pak udělá, že InFocus použil na tuto menší úhlopříčku HD rozlišení a výsledná jemnost se vyšplhala na 350 ppi. Rastr tak pouhým okem rozhodně nespatříte. Nechybí také automatická regulace jasu a displej je chráněn odolným sklíčkem.

Hardware: solidní základ

Před sebou máme telefon s cenou kolem čtyř tisíc korun a v případě hardwaru tudíž nelze čekat zázraky. Nasazení čtyřjádrového procesoru Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz je naprosto adekvátní. Stejně tak využití 1GB operační paměti, ze které však většinou zůstává volných pouze necelých 200 MB. Interní paměť nabídne zcela běžných 8 GB, avšak počítejte, že po prvním zapnutí vám bude zbývat jen přibližně 4,5 GB. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty, na které lze i přesouvat aplikace. Výkonově je na tom v rámci třídy telefon průměrně, výsledek 18 280 bodů v benchmarku AnTuTu jej řadí těsně pod Asus ZenFone 5.

Uživatelské prostředí: angličtina nutností

Prostředí telefonu zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.4.2 KitKat. Příliš to však nepoznáte, neboť výrobce využívá vlastní nadstavbu, které vše do značné míry mění. Například zcela chybí klasické menu a také InFocus razí teorii všeho na pohotovostních obrazovkách. Ty lze snadno upravovat či je obohatit o widgety. Ty mohou být umístěny také na odemykací obrazovku, kam lze přidat další tapetu či zástupce často používaných funkcí.

Informační lišta překypuje informacemi a nechybí ji ani tlačítka rychlého nastavení. V základu je viditelný jeden řádek, ale jedním tahem odkryjete další nabídku. Propracovaný je manažer správy běžících aplikací. Ihned vidíte, jaké aplikace jste spustili a kolik vám zabírají místa v operační paměti. Můžete je ukončit jednotlivě, nebo všechny naráz.

Vzpomenout musíme také na možnost využít zjednodušeného prostředí, které se omezí na jedinou obrazovku, velké písmo a osekanou nabídku viditelných funkcí. Vhod tak přijde méně náročným uživatelům, případně uživatelům se slabším zrakem. InFocus M2 dostal také dobře známou nabídku gest. Můžete například využít vibrování při zmeškaných událostech ve chvíli, kdy uchopíte telefon. Nechybí také automatické zvednutí příchozího hovoru, když telefon přiložíte k uchu, případně ztlumení jakéhokoliv vyzvánění otočením telefonu.

Ačkoliv si při prvním zapnutí vybere český jazyk, nedočkáte se jej všude. Troufám si tvrdit, že v celé třetině prostředí na vás bude vykukovat angličtina, a to navíc dost nepředvídatelně. Stačí si projít nastavení a každá třetí položka není přeložena. V hudebním přehrávači jakbysmet. Nabídka možností obsahuje jednu položku česky a čtyři anglicky. Lokalizace je tedy nedotažená, za což si InFocus pochvalu rozhodně nezaslouží. Totéž lze říci také o optimalizaci prostředí, které by mohlo být svižnější a být zbaveno občasných zasekaných animací.

Mutlimédia: klasický základ

Hudební přehrávač připravil InFocus vlastní a nutno podotknout, že povedený. Při přehrávání vidíte náhled obalu alba a snadno se přepnete na aktuální seznam skladeb a případně opačným směrem k textu přehrávané skladby, pokud je samozřejmě u skladby obsažen. Překvapit vás může ikona malých nůžek při přehrávání, pomocí které si můžete právě poslouchanou skladbu rychle sestříhat a použít například jako vyzvánění. Nově vzniklý úsek totiž opět uložíte ve formátu MP3. Při omrzení vašeho playlistu můžete se sluchátky naladit FM rádio s podporou RDS.

Hudební přehrávač

Dostalo se také na video přehrávač, který si poradí se všemi běžnými formáty jako AVI, MKV a kodeky DivX a Xvid. Zvládne přehrávat i soubory ve FullHD kvalitě a dokonce je tu i snaha o zobrazení titulek. Ta bohužel končí ve chvíli, kdy do textu vstoupí česká diakritika, se kterou si telefon nerozumí.

Videopřehrávač

Fotoaparát: na selfie s bleskem

InFocus neponechal s modelem M2 nic náhodě a nastavil jej vstříc aktuálním trendům. Nejprve však základ. Ten tvoří 8megapixleový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí si výrobce upravil a přepracoval k obrazu svému. Nutno podotknout, že citlivě a kdo nechce, nemusí se rozsáhlým nastavením nijak zvlášť zaobírat. Každopádně zde najdete scénické režimy, vyvážení bílé, samospoušť, režim ostření, nastavení hodnoty ISO a mnohé další možnosti.

Prostředí fotoaparátu

Dostalo se také na speciální módy, kam výrobce zařadil panorama, HDR, snímky v pohybu, možnost vymazat nežádaný objekt na snímku nebo možnost pořídit více snímků v krátkém sledu. Kvalita fotografií je na vcelku slušné úrovni, především co se barevnosti týče. Při základním prohlížení působí snímky přirozené. Ostrost není špatná, ale k dokonalosti chybí propracovanější detaily, které postřehnete buď při detailnějším zkoumání, nebo při přiblížení.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Druhá kamerka a LED dioda

Tentokrát rozhodně nemůžeme opomenout čelní kamerku. Výrobce ji obdařil 8 megapixely a dokonce také přisvětlovací LED diodou. Při její aktivitě máte k dispozici všechny funkce jako u hlavního fotoaparátu, včetně automatického ostření. Výsledné snímky jsou však přeci jen o něco horší. Každopádně na tvorbu selfie snímků bohatě kamerka postačí.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Umožněn je také záznam videa, a to až ve FullHD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Video je vcelku plynulé a barevně věrné, nicméně s drobnými a naštěstí nijak častými trhanci je nutno počítat.

InFocus M2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Další výbava: opravdu LTE?

Funkční výbava telefonu vychází z osvědčené klasiky a je poplatná své třídě a aktuálním cenám. Za zmínku rozhodně stojí podpora dvou micro SIM karet, se kterými dokáže telefon pracovat současně. Nechybí nezbytný správce SIM karet, kde si zvolíte primárnost SIM karet k dané činnosti. Při hovoru z jedné se vám však na druhou nikdo nedovolá, nicméně vám posléze přijde informační SMS zpráva. Zbývá dodat, že první SIM karta podporuje LTE, druhá pouze 2G sítě.

Výrobce telefon vybavil všemožnými aplikacemi navíc. Dostalo se tak na správce souborů, sociální sítě, Dropbox nebo manažery spuštěných aplikací. Spolehnout se můžete na podporu Bluetooth, Wi-Fi nebo USB OTG. Nechybí ani GPS s GLONASS, která funguje spolehlivě a fixace polohy proběhne do 10 vteřin. Kladně hodnotím rovněž stabilitu signálu.

Pomyslným tahákem InFocusu M2 bude podpora LTE. Tou se telefon chlubí ihned po zapnutí, neboť první, co na displeji uvidíte, je velké logo „4G LTE“. Bohužel se opět setkáváme s neúplnou podporou frekvenčních pásem. InFocus M2 zvládá pásma 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz. LTE si tedy na našem území užijete, avšak jen na vybraných místech, především ve městech. Klíčové frekvence 800 / 900 MHz telefon nepodporuje.

Závěrečné zhodnocení: marná snaha

Na první pohled vypadá InFocus M2 poměrně ambiciózně a nadějně. Cena se aktuálně pohybuje kolem 4 000 Kč a dostanete za ni pohodlně se držící telefon s opravdu kvalitním displejem. Ve výbavě zdánlivě nechybí nic podstatného. Vlastní prostředí dodává pocit, že jste si opravdu koupili nový mobil a ne jen další zařízení s Androidem. Brzy však začnou na povrch vyplouvat první nedostatky.

InFocus M2

V prvé řadě jde o nepovedený design telefonu. Ten by nebyl vyloženě špatný, kdyby jej nesrážela čelní strana s obrovskými rámečky kolem displejem. Ty nejenže nejsou praktické, ale už vůbec nevypadají hezky. Nepotěší ani vyšší hmotnost.

Další problém přichází ve chvíli, kdy zjistíte, že se v telefonu nachází jen částečná lokalizace do češtiny. Takřka na každém kroku narazíte na angličtinu a pokud jí nevládnete alespoň na základní úrovni, mohl by pro vás nastat problém. Pomyslnou tečkou je pak LTE. Pochvala za to, že jej výrobce nasadil, pohlavek za bídnou podporu frekvencí. V České republice si tak LTE na modelu M2 užijete jen ve vybraných městech, a to je velká škoda.

Ve výsledku zde máme velmi rozporuplný telefon, který ačkoliv je levný a snaží se nabídnout spoustu funkcí, vypíchněme například dva 8megapixelové fotoaparáty, přičemž oba disponují diodou, nevychází jako dobrá volba pro koupi. Konkurence není málo a vždy se vyvaruje zbytečných chyb InFocusu.

Konkurence

Konkurentem může být například Huawei G6 LTE, který nabízí použitelnější LTE, líbivější vzhled, české prostředí nebo podporu NFC. Chlubí se i větším displejem, ale nabízí horší rozlišení, což zamrzí. Cena je přibližně stejná a pohybuje se kolem 4 000 Kč.

Huawei G6 LTE

Pokud vám nevadí větší displej, avšak rozměry prakticky shodné, můžete sáhnout po novém Xiaomi Redmi 2. To rovněž trpí polovičatým LTE, ale disponuje kvalitnějším prostředím, které je plně lokalizováno a vhod může přijít silnější baterie. Kvalitní selfie kamerku jako InFocus však nemá.

Xiaomi Redmi 2

Nevadí-li vám si připlatit zhruba tisíc korun, můžete si pořídit Nokii Lumia 735, která podporuje LTE v plné parádě, má rovněž slušný displej, plynulejší a počeštěné prostředí, NFC nebo slušnou výdrž. Smířit se samozřejmě musíte s obyčejnější čelní kamerkou.

Nokia Lumia 735

Za zapůjčení telefonu děkujeme DX.com

infocus-m2
Klady
  • podporuje USB host
  • slušná čelní fotoaparát mající LED diodu
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • pohodlně padne do ruky
  • podpora LTE
  • velmi kvalitní displej
Zápory
  • LTE nepodporuje všechny potřebné frekvence
  • špatná lokalizace do češtiny
  • vyšší hmotnost
  • obrovské rámečky kolem displeje
  • hůře optimalizované prostředí
  • nekvalitní hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
Johny
ty okraje omg kam se hrabou tablety z let 2010-2011
marek
Chybí jenom magnet aby se to dalo použít jako držák vzkazů na ledničku.
Já bych byl vděčný za recenzi sony xperia E4G nebo Lenovo A 6000.
Takové věci bych tady nedával zachovat si trochu image tohle asi patří na gizchina nebo že by naopak?
Petr
Proč není videopohled?
rec
miesto týcho uplnych noname by ste mohli spravit aj rencenziu na : Prestigio MultiPhone Grace X5 - 5470DUO ....dik, predsa len vybavou zaujimavy fon v pomere cena/vykon dostupny na nasom trhu už v predaji, boli by ste asi prvy....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze