HTC Desire 310
recenze

HTC Desire 310

Nevýrazný low-end
21

HTC se pokouší posílit svou pozici novým modelem spadajícím do nižší třídy. Desire 310 vás neosloví svým vzhledem, ale snaží se nabídnou zajímavou výbavu za nečekaně nízkou cenu. Za necelé čtyři tisíce korun získáte 4,5palcový displej, čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM, podporu dvou SIM karet nebo 5megapixelový fotoaparát.

HTC Desire 310w

V dubnu HTC představilo poměrně nenápadný model Desire 310. Pro pořádek uveďme, že jde o typ s tlačítky na displeji a v našem katalogu jej označujeme jako Desire 310w. Běžný Desire 310 poznáte jednoduše dle senzorových tlačítek pod displejem. Nyní se již na českém trhu novinka prodává a to za zhruba necelé čtyři tisíce korun. Při pohledu na výbavu vidíme velký displej, výkonný procesor, 1 GB RAM nebo pětimegapixelový fotoaparát se schopností záznamu FullHD videa. Poměrně slušná kombinace, která by v nižší třídě mohla zaručit úspěch. Chybí sice například blesk, ale Desire 310w má i tak šanci.

Technické parametry HTC Desire 310w sm Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce131,4 × 68 × 11,3 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2014, 3 999 Kč

HTC Desire 310 – rychlý videopohled

Vzhled a výdrž

Design nebude tím, čím nový Desire 310 zaujme. Jedná se o vcelku obyčejný telefon oválných tvarů. Velké rámečky kolem displeje, především pak pod ním, budí dojem staršího telefonu a na kráse rozhodně nepřidávají. Jistým oživením je zbarvení mřížky reproduktoru na čelní straně do stejné barvy, v jaké je vyveden zadní kryt. V našem případě se tedy jedná o tmavě modrou.

Obsah balení

Vzhledovou těžkopádnost podtrhují rozměry telefonu, které činí 131,4 × 68 × 11,3 milimetrů. Tloušťka je vcelku nadprůměrná. Hmotnost 140 gramů je jakýmsi stropem u telefonů s displeji okolo 4,5 palců. Celý telefon je samozřejmě plastový, zadní kryt je ale příjemně měkčený. Zpracování je velmi slušné, nic nevrže jako například u mnohem dražšího Desiru 816. Díky oblým bokům telefon i přes větší rozměry dobře padne do ruky.

Design je spíše fádní

Rozestavění prvků se HTC kupodivu povedlo. Odemykací klávesa se nachází na pravém boku a je ideálně dostupná. Nad ní je nezbytné tlačítko regulující hlasitost. Horní strana ubytovává konektorovou nabídku, která čítá 3,5mm jack a microUSB port.

Tloušťka je na dnešní poměry větší

Pod zadním krytem, který jde poměrně obtížně sundat, se nachází tři sloty, dva na SIM karty a jeden pro microSD kartu. Dále samozřejmě baterie s kapacitou 2 000 mAh, která tak dává příslib alespoň solidní výdrži. Při středně náročném využívání, kdy byl telefon neustále připojen k internetu, aktualizace povoleny a jas displeje řídila automatika, nebyl problém dostat se takřka na dva dny výdrže.

Náš test výdrže při streamu videa v kvalitě 720p při aktivní jedné SIM kartě, potlačených aktualizacích a jasu displeje na 50 % ukázal výsledek 6 hodin a 38 minut. Nabití na 80 % zabere 1 hodinu a 45 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 42 minut.

Zadní strana je pěkně barevně laděná

Zvuk a displej

Ačkoliv jsme zvyklí na prémiový zvuk u mnohých telefonů HTC, nacházíme se dnes v nižší třídě, kde se již šetří. Nekonají se tedy stereo reproduktory ani BoomSound. Na zadní straně je běžný, malý reproduktor, který hraje průměrně hlasitě a jeho kvalita je ucházející. Zvuk nezní vyloženě plechově, ale zcela postrádá hloubky. Dodávaná sluchátka bych se nebál označit jako zcela nedostatečná. O jejich kvalitě si uděláte obrázek prostým vzetím do ruky. Zvuk z nich je podprůměrný, a pokud se k něčemu hodí, tak snad jen jako handsfree.

Kritika bude pokračovat také u displeje. Úhlopříčka činí 4,5 palce a rozlišení 854 × 480 pixelů. Výsledná jemnost 218 ppi je v nižší třídě zcela běžná a za toto si HTC pokárat nijak zvlášť nezaslouží. Počítejte nicméně s hrubším rastrem. Mnohem horší je to s pozorovacími úhly, zejména při pohledu seshora se displej přelévá do inverzních barev. Například taková Nokia Lumia 630, která se prodává za podobné peníze, nabízí mnohem kvalitnější displej. Slabá je také čitelnost displeje na slunci, kdy většinou nestačí ani maximální jas a musí nastoupit druhá ruka v roli stínítka. Jas nicméně můžete regulovat vy sami nebo využít automatickou regulaci, která pracuje poměrně spolehlivě.

Displej se příliš nepovedl

Prostředí a multimédia

Dostáváme se pod kapotu telefonu, kde nacházíme tepající procesor MediaTek 6582 se čtyřmi jádry o taktu 1,3 GHz. K ruce mu je příjemný 1 GB RAM, ze kterých zbývá většinou kolem 750 MB RAM volných. Interní paměť nabízí 4 GB, ze kterých je však reálně volných jen 2,02 GB. Po prvním zapnutí pro vás zbude 1 GB volný. Paměťové karty jsou podporovány, ale bohužel na ně nelze přesouvat aplikace.

Prostředí telefonu zajišťuje Android 4.2.2 a nadstavba Sense 5.1. Ta je však přítomna ve značně osekané formě a podoba prostředí je na poměry HTC velmi nezvyklá. V Desiru 310 se totiž mísí prvky Sense s čistého Androidu. Výsledkem je značná nesourodost, kdy ikonky pocházejí z čistého Androidu, ale widgety přidalo HTC. Na nekonzistentnost prostředí budete narážet na každém kroku. Výrobce si měl spíše vybrat jednu cestu a tou jít. Aktuálně to vypadá spíše jako nějaká chyba.

Prostředí je značně nekonzistentní

Například odemykací obrazovka je převzata z čistého Androidu a můžete na ni přidávat widgety. K pohotovostním obrazovkám náleží i obrazovka BlinkFeed, ta je naopak důkazem Sense. Hlavní menu je řazeno vertikálně a formou 4×4 ikonky, což je styl prostředí Sense. Původní ikonky z čistého Androidu jsou však malé a prostor displeje je značně nevyužitý. Nepřidává tomu ani fakt, že kromě tlačítek, která jsou na displeji, je i v menu vidět panel se zástupci a pro samotné menu zbývá poměrně málo místa.

Ačkoliv je prostředí přinejmenším podivné, optimalizace je vcelku slušná a také větší paměť RAM je znát. Na běžné operace se nečeká, animace jsou plynulé a telefon vás při práci zdržovat rozhodně nebude.

Multimediální funkce HTC v tomto případě svěřilo Googlu a jeho přehrávač tudíž chybí. K dispozici jsou i tak dva hudební přehrávače, přičemž oba vypadají spíše zastarale. Na druhou stranu můžete využít pokročilý ekvalizér, který většinou telefonům HTC chybí. Pokud nechcete poslouchat vlastní hudbu, můžete zkusit naladit FM rádio s RDS.

Hudební přehrávač

Videopřehrávač se řadí mezi ty schopnější. Zvládá přehrávat soubory AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, i MKV soubory. Žádný problém mu nečiní ani 1080p videa. Narazíte až při snaze přehrát externí titulky, které nefungují. Pro tyto účely stáhněte například aplikaci MX Video Player. Doplňkovou funkcí, která opět zůstala ze Sense, je možnost mixovat videa pomocí efektů a hudebního podkladu. V základní nabídce nenajdete žádnou hru, avšak nic vám nebrání, stahovat klidně desítky her z obchodu Google Play.

Nyní se podíváme v krátkosti na výbavu, která se samozřejmě velmi podobá mnoha dalším telefonům s Androidem. Telefonní seznam je provázaný s Google+, ze kterého si například stáhne fotografie a další informace. HTC Desire 310 patří mezi tzv. Dual SIM telefony a v telefonu tak můžete současně pracovat se dvěma SIM kartami. Obě jsou běžného typu mini SIM. V nastavení najdete jednoduchého správce SIM karet, kde si nastavíte, pro jaké účely má být daná SIM karta primární. Pokud nenastavíte nic, telefon se vždy zeptá. Pokud budete na jedné SIM kartě hovořit, budete pro na druhé SIM kartě nedostupní. Zastavme se rovnou u kvality hovoru, která nijak nevybočuje ze slušného průměru. Opomenout nesmíme ani vyzváněcí profily, které nejsou běžnou součástí telefonů s Androidem.

Editor textových a multimediálních zpráv je spojen v jednu aplikaci. Tvorba probíhá výhradně pomocí české QWERTZ klávesnice, nechybí slovník pro snazší psaní či odpočítávání napsaných znaků. Organizační funkce obstarává běžný kalendář s mnoha typy náhledů. Nechybí kalkulačka, stopky, minutka nebo praktický úkolovník. Hodí se také jednoduchý správce souborů. Dostalo se také na kancelářskou aplikaci Polaris Office 5, kde lze dokumenty také editovat a vytvářet. Zastavme se ještě u GPS. Vaší polohu zjistíte s asistencí internetu do deseti vteřin. Bez internetu počítejte s půl minutou.

Datové přenosy v HTC Desire 310 zajišťuje GPRS, EDGE a dvojice HSDPA (až 21 Mb/s) a HSUPA (až 5,76 Mb/s). K dispozici je ještě samozřejmě Wi-Fi se standardy b/g/n. Chybějící LTE nás nijak nepřekvapilo, přeci jen před námi leží telefon spíše nižší střední třídy. Lehce už však zamrzí absence čipu NFC. Spolehnout se budete muset pouze na Bluetooth 4.0. Na internet se lze podívat skrze nativní prohlížeč nebo Chrome, který je rovněž předinstalován.

Internetový prohlížeč

Fotoaparát

HTC se rozhodlo šetřit také v oblasti fotoaparátu. Ten nabízí 5 megapixelů, ale chybí automatické ostření a také přisvětlovací LED dioda. Prostředí fotoaparátu je jednoduché, v levé části je spoušť a také tlačítko pro záznam videa. Nechybí různé režimy, například režim automatického pořízení snímku ve chvíli, kdy se lidé smějí. V nastavení lze volit i jedno nižší rozlišení.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Výsledná kvalita fotografií nás nijak nenadchla. Snímky i za denního světla trpí značnou neostrostí. Detaily se slévají, telefon zápasí se světlem a celkově jsou snímky vhodné snad jen na prohlížení v telefonu. Na displeji počítače již velmi vynikají všechny zmíněné neduhy. Chybějící ostření také odepisuje možnost fotit text.

V případě videa počítejte s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů a 30 snímky za vteřinu. Kvalita není nijak oslňující, ale k základnímu záznamu to postačí.

HTC Desire 310 (testovací video) – exteriér, 1080p, 30 FPS

Zhodnocení

HTC to letos zkouší, alespoň co se týče nižší třídy, zkouší s agresivnější cenovou politikou. HTC Desire 310 v Dual SIM variantě se prodává za necelé 4 000 Kč, což je zajímavá nabídka. Získáte sice telefon, který nevyhraje soutěž krásy, ale zase se pohodlně drží a nabídne větší displej. Ocenit lze poměrně výkonný hardware, slušnou výdrž a s ohledem na cenu i solidní zvukový projev. Plusem je podpora dvou SIM karet.

Stinných stránek má nicméně telefon také dost. Displej se vyloženě nepovedl, má hrubší rastr a mizerné pozorovací úhly. Prostředí telefonů působí vyloženě chaoticky, neuspořádaně a HTC se mělo rozhodnout, zda nadstavbu použít nebo ne. Současné polovičaté řešení není praktické a ani nevypadá hezky. Další kaňkou na kráse je fotoaparát, jehož v kvalitě výsledných snímků předčí i lecjaký telefon za dva tisíce korun, zamrzí také nemožnost přesouvat aplikace a hry na kartu. Stačí jedna nebo dvě větší hry a máte plno.

Ve výsledku tentokrát nelze ani říci, že Desire 310 můžeme doporučit fanouškům značky, neboť oblibě se těšící Sense v podstatě chybí. Ačkoliv je cena příznivá, záporů má telefon dost a konkurence v této cenové hladině je silná.

Konkurence

Zřejmě největším konkurentem bude Nokia Lumia 630, která nabízí také 4,5palcový displej i podporu dvou SIM karet. Může se však pochlubit mnohem lepším displejem, kvalitnějším fotoaparátem či plynulejším prostředím. Vzhledem k takřka shodné ceně, je to lepší volba. Vadit by někomu mohl jen operační systém Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 630 Dual SIM

Zatopit by HTC mohl také Samsung Galaxy Core s podporou dvou SIM karet. Nabízí nepatrně menší 4,3palcový displej, který je však kvalitnější. Samsung má nicméně slabší hardware, ale zato lepší fotoaparát. V tomto případě s ohledem na podobnou cenu tak rozhodnou spíše vaše sympatie k dané značce.

Samsung Galaxy Core

Jistým konkurentem je také Sony Xperia E1 Dual, která nabízí podporu dvou SIM karet, ale má menší displej. Jen čtyřpalcový, nicméně podstatně kvalitnější. Xperia lépe hraje a byť má jen 3megapixelový fotoaparát, výsledky jsou lepší než od HTC. Pro Xperii hovoří také o zhruba 500 Kč nižší cena. Nevadí-li vám menší displej, bude Xperia lepší volbou.

Sony Xperia E1 Dual
htc-desire-310w-sm
Klady
  • vcelku výkonný hardware
  • podpora dvou SIM karet
  • slušný zvukový výstup
  • pohodlné držení telefonu
  • příznivá cena
  • velký displej
Zápory
  • aplikace nelze přesouvat na kartu
  • chybí informační LED dioda
  • velké rozměry
  • chaotické prostředí
  • mizerný fotoaparát
  • podprůměrný displej
Diskuze ke článku
MK
Otázka pro redakci! Webová stránka mobilenet.cz se načítá v srovnání s ostatním weby(mobilmania.cz,svetandroida.cz,....dotekmanie,smartmanie atd ) velmi pomalu.Vždy při startu nebo kliknutí na nějakém článku trvá další dobu než načte.Web mobilenet poháněn čím?,že je takový pomalý!!!
Suchi
Kedy bude prosím vás recenzia na HTC One mini 2?
David
Takove hrube nedostatky co ten telefon ma zasluhuji cenu tak 3500 podle me neprodejny kus
Petr Dvořák
Další konkurence je Gigabyte Gsmart Rey R3. Dvoujádro s 1giga ram. Ten mám. Stejná velikost displaye a stejné rozlišení. 8mega foťák s led i s autofocusem. (Podle mě celkem nic moc, ale jakžtakž fotí.) Cena okolo 3500.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze