Goclever Insignia 5X
recenze

Goclever Insignia 5X

Spousta milých překvapení
19

Ačkoli cenovka okolo pěti tisíc a méně známé jméno výrobce neslibuje něco výjimečného, při bližším prozkoumání si telefon pozornost rozhodně zaslouží. Nabízí totiž některé vymoženosti, které nenajdete ani u mnohem dražších telefonů. Vše podstatné o výbavě i postřehy z praxe najdete v naší recenzi.

Jedná se především o velký a kvalitní displej, slot pro dvě SIM karty a hlavně pak dvojici baterií v základním balení. Můžete si tak jednoduše zvolit, jestli chcete štíhlý a elegantní telefon, anebo přístroj s velmi dobrou výdrží. Popřípadě si s sebou můžete vzít obě baterie na cestu a dostat se s výdrží až někam k týdenní hodnotě.

Technické parametry GoClever Insignia 5X

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 72 × 9 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:53 hodin
Dostupnostúnor 2014, 5 000 Kč

Obsah balení

  • Mobilní telefon
  • Sluchátka
  • Datový kabel
  • Manuály
  • Baterie 2 000 mAh se zadním krytem
  • Baterie 4 000 mAh se zadním krytem
V balení vás překvapí hlavně přítomnost druhé baterie.

Goclever Insignia 5X – rychlý videopohled

Design a zpracování: standardní průměr

Při prvním seznámení na vás telefon příliš dojem neudělá a vypadá přesně tak, jak byste čekali od telefonu za pět tisíc. Okolí čelní strany je orámováno plastem, který má příjemně zaoblené rohy, takže se telefon dobře drží, i když je v něm silnější baterie. Zadní stranu tvoří skořepina z tenkého plastu, která příliš luxusní dojem nevzbuzuje.

Stejně tak je chudá i nabídka tlačítek a konektorů po obvodu přístroje. Na levé straně u horního okraje naleznete kolébkový ovladač hlasitosti, který skvěle padne pod prst nebo palec ruky, s níž telefon držíte. Bohužel totéž nemůžeme říci i o vypínači, který se nachází na horní straně společně s konektorem pro nabíječku a 3,5mm jackem. Pro uživatele to znamená nutnost přehmátnout, což u tak velkého telefonu nemusí být vždy pohodlné.

Telefon není žádný střízlík, pět palců a 140 gramů už je v ruce znát.

Celkově jsou ale dojmy z používání telefonu dobré, ovšem záleží na osobních preferencích, jestli je pro vás pět palců ještě přijatelná hodnota.

Displej: o třídu vyšší zážitek

Prakticky celou čelní plochu zabírá rozměrný, pětipalcový FullHD IPS displej. Ten je bez nadsázky velkou chloubou tohoto telefonu, protože jeho parametry se vyrovnají i vlajkovým lodím dneška. A musíme říci, že v ničem nezaostává ani při praktickém používání. Obraz je jasný a jemný, pozorovací úhly dobré a potěší rovněž fakt, že tlačítka pro ovládání Androidu se nacházejí až pod displejem, takže nezabírají místo ze zobrazovacího prostoru. Intezita podsvícení je dostačující, v místnosti stačí třetinové nebo i čtvrtinové nastavení, plná jas pak poskytne dobrou čitelnost i na přímém slunci.

Ke kvalitě displeje nelze mít nejmenší výhrady.

Možná můžete namítnout, že je takový displej až příliš velký luxus, který zbytečně zvedá cenu celého zařízení. Pak se můžete poohlédnout po Insignii 5, která má stejné hardwarové parametry, jen displej s nižším rozlišením 1280 × 720 pixelů. Žádnou výraznou úsporu to ale nepřinese, tento telefon je jen o nějakou pětistovku levnější.

Nad displejem se nachází sluchátko, čidla blízkosti a okolního světla, přední fotoaparát a notifikační dioda. Její možnosti nastavení jsou poměrně chudé, prakticky žádná: při zmeškané události bliká zeleně, při slabé baterii pak červeně. Při nabíjení zase nepřetržitě svítí.

GoClever Insignia 5X

Baterie a výdrž: dvě v jednom

A nyní se dostáváme k té části výbavy telefonu, která může být pro leckoho tou nejzajímavější. Jak už jsme zmínili, v balení najdete hned dvě baterie. První má kapacitu 2 000 mAh a sama o sobě nikoho nepřekvapí. Tato hodnota je dnes již spíše podprůměrná, zvláště pak ve spojení s výkonem telefonu a hlavně náročností velkého FullHD displeje. Není tedy problém se dostat pod jeden den výdrže, zvláště pak jestli budete mít v telefonu dvě SIM karty. Při velmi umírněném způsobu používání by to mohly být dny dva, ale pořád to není něco překvapivého, s touto baterií prostě telefon dlouho nevydrží.

To hlavní se však skrývá v druhé baterii, kterou též naleznete v základním balení. Kapacita 4 000 mAh, to už je pořádná porce energie, a můžeme tak jednoduše zdvojnásobit hodnoty týkající se výdrže z předchozího odstavce. Dva dny intenzivního nebo čtyři dny střídmého používání, to už je něco, co se v dnešním mobilním světě jen tak nevidí. Také je nutno vzít do úvahy fakt, že obě dvě baterie můžete mít s sebou, takže se v úhrnné výdrži dostanete až někam k týdenní hodnotě.

Nic ovšem není zadarmo. Oněch 4 000 miliampérhodin se musí někam vlézt, a tak je baterie dvojnásobně tlustá, stejně tak její hmotnost povyskočila na dvojnásobek. Abyste všechnu tu energii do telefonu nacpali, máte tu extra zadní kryt. Po jeho aplikaci ale jako byste se přenesli do jiného století – takto vybavený telefon má na šířku 14 mm a jeho hmotnost činí téměř 200 gramů.

S druhou baterií se telefon rázem promění na obří monstrum.

Ve standardizovaném testu výdrže (streamování videa o rozlišení displeje s 50% jasem a zvukem nastaveným na 50 % hlasitost pouštěným do sluchátek) běžel telefon okolo 5,5 hodiny, což je spíše průměrná hodnota. Nabíjení na 80 % trvalo zhruba dvě a čtvrt hodiny, k plnému nabití potřeboval telefon bezmála tři hodiny. Všechny tyto hodnoty se vztahují ke slabší baterii, pro tu silnější jsou zhruba dvojnásobné.

Hardware a výkon

Telefon používá čipset Mediatek 6589, čtyřjádrový procesor na frekvenci 1,5 GHz a grafický akcelerátor PowerVR SGX544MP4. Tato sestava není vzhledem k ceně nikterak podceněná a při běžném provozu telefonu tak nenarazíte na nějaké nepříjemné záseky nebo jiná zdržení.

Dostačující je i hodnota RAM o hodnotě 1 GB. Po zapnutí zbývá volných nějakých 400 MB. Jediné slabé místo lze vidět v hodnotě vnitřní paměti: z papírových 4 GB je uživateli přístupných jen 1,7 GB a po odečtení předinstalovaných aplikací je to ještě o 400 MB méně. Investice do paměťové karty tak bude nezbytností, naštěstí slot na karty do velikostii 32 GB je zde přítomen. Pak nebude problém si daný výkon užít ani při náročnějších hrách.

Vnitřní paměť a paměť RAM. Nic zvláštního nečekejte.

Když ale vezmeme v úvahu cenu, je na tom telefon po hardwarové stránce docela dobře. Nesmíte ale mít nějaká přehnaná očekávání.

Výsledky benchmarku AnTuTu. Není to žádná sláva, ale ani ostuda

Operační systém a uživatelské prostředí

V telefonu najdeme starší Android ve verzi 4.2.1 Jelly Bean, do kterého výrobce zasahoval už jen minimálně. Nedostanete tak žádnou zajímavou nadstavbu nebo převratné efekty, na druhou stranu je díky tomu systém přehledný a svižný. Případně si ho sami můžete dotvořit k dokonalosti pomocí aplikací třetích stran.

Už v základu tu ale máte takové možnosti, jako je zobrazování notifikací na uzamykací obrazovce, možnost prezentace fotografií coby spořič obrazovky, anebo přístup k základním nastavením v záložce notifikační lišty.

Základní prostředí telefonu. Klasický Android.

Obecně lze však říci, že je celé uživatelské prostředí velmi spartánské. Osobně mi ale takový přístup vyhovuje více než efekty překypující vylepšení mnoha jiných výrobců.

Fotoaparát a videokamera: největší zklamání

Pokud jsme u některých funkcí hovořili o příjemném překvapení, pak u fotoaparátu můžeme konstatovat naprostý opak. Papírově opět vypadá skvěle, ale výsledky jsou velmi slabé.

Slibovaného rozlišení bylo totiž nejspíše dosaženo extrapolací fotografií z menšího čipu. Anebo je oněch třináct megapixelů skutečných, ale pak dramaticky selhává optika. Tak jako tak můžete v menu s klidem nastavit nižší hodnotu, aniž byste o něco přišli.

Ukázkové snímky z fotoaparátu. V dobrém světle to ujde, bez něj jde kvalita rychle dolů. A telefon mnohdy nestihne zaostřit.

Samotné prostředí fotoaparátu je bohaté na nejrůznější nastavení a moc by se chtělo zařadit po bok vyspělejších přístrojů, ale všechno je marné. Přijatelnou fotografii pořídíte jen venku za slunného dne, s telefonem nesmíte moc hýbat a ještě si musíte počkat, než zaostří. Všechny ostatní situace, zejména pak ty s nedostatkem světla, už předem znamenají nepříliš podařené snímky.

Totéž lze říci i o videokameře. Slibované FullHD rozlišení vypadá slibně, jakmile ale uvidíte výsledný záznam stižený silnou kompresí a problematickým ostřením, sami dobrovolně přepnete na nižší rozlišení. Celkově jsou tak schopnosti záznamu obrazu u tohoto telefonu spíše zklamáním.

Výbava: Dvě SIM se můžou hodit

Ještě jsme nezmínili jednu funkci, která je sice poměrně obvyklá, ale také by mohla být silným argumentem pro pořízení tohoto přístroje. Jedná se o schopnost práce se dvěma SIM kartami. Pokud už jste nějaký telefon a Androidem a touto funkcionalitou měli v rukou, pak můžete následující odstavec klidně přeskočit, pro ostatní následuje krátká prohlídka.

Ke slotům pro SIM karty se dostanete po vyjmutí baterie, pozitivní je rovněž fakt, že se jedná o sloty pro plné velikosti SIM. Při bližším prozkoumání zjistíte, že jeden nich je označen písmenem W, druhý pak G. V praxi to znamená, že první (W) dokáže pracovat jak s 3G, tak i s 2G sítěmi, ta druhá pak umí pouze 2G. Kartu na datové přenosy tedy směrujte do prvního slotu.

Menu pro nastavení SIM karet.

V nastavení pak najdete položku Správa SIM, kde si můžete nastavit vše potřebné: která karta je aktivní, která má spravovat hovory, která textové zprávy nebo datové přenosy. Můžete vše natvrdo nastavit, nechat se dotázat před každou volbou, anebo si přiřadit jednotlivé kontakty k určitým kartám.

GoClever Insignia 5X

Další zajímavou funkcí je tzv. Aerodisplay. Pro jeho fungování si nejdříve musíte přikoupit adaptér a některé internetové obchody ho k telefonu přidávají. Cena se tak zvýší zhruba o 700 korun, tak které pak můžete posílat obsah displeje telefonu do zařízení s HDMI konektorem.

Při prohlídce menu narazíme ještě na dvě zajímavé předinstalované aplikace: Mireo viaGPS a Kingsoft Office. Ta první je jednoduchá offline navigace pro Českou republiku a Polsko, ta druhá pak kancelářský balík pro prohlížení a editaci dokumentů. K obojímu byste určitě našli lepší alternativy, ale v základu to stačí a ušetřené peníze potěší.

Další zajímavé aplikace: navigace a editor kancelářských souborů.

Zhodnocení a závěr

Telefon Goclever Insignia 5X je bezesporu velmi zajímavý přístroj. Nespokojí se jen se základem, který už jsme viděli v tisíci různých provedení, ale snaží je vyšlapat si svou vlastní cestičku, což je určitě chvályhodné.

Pochválit tak rozhodně můžeme zajímavé řešení s dvojicí baterií, které si určitě najde své příznivce. Stejně tak užitečná je podpora dvou SIM karet a k zahození není ani kvalitní a rozměrný displej, pokud jej od telefonu vyžadujete.

GoClever Insignia 5X

Na druhou stranu se telefonu příliš nedaří v oblastech spojovaných se stylem a zábavou. Nijak zvlášť dobře nevypadá, fotí hodně špatně, zvukový výstup je spíše průměrný a snad kromě Aerodisplaye v něm nenajdete funkci, která by byla nějak „wow“ nebo „cool“.

Z toho všeho vyplývá, že telefon najde své místo spíše u konzervativnějších uživatelů jako pracovní nástroj. Zejména pokud práce znamená být na příjmu v odlehlejších oblastech bez elektřiny, pak Insignia 5X jen těžko hledá konkurenci. Vzhledem k výbavě bychom mohli čekat cenovku o nějaký ten tisíc až dva vyšší, takže můžeme snadno přivřít oči nad nějakými těmi nedostatky a telefon s klidem doporučit.

Konkurence

Už zmiňovaným konkurentem z vlastní stáje je Goclever Insignia 5. Jediným rozdílem je nižší rozlišení displeje – kromě nižší ceny z toho plyne i nižší spotřeba energie, takže je jen na vás, který parametr spíše oceníte.

Pokud vám příliš nesedí Android, pak se můžete podívat i mezi telefony s Windows Phone. Už zhruba měsíc se prodává první telefon s tímto operačním systémem a podporou dvou karet SIM. Jeho název je Nokia Lumia 630 a výměnou za horší hardwarové parametry vám nabídne atraktivnější cenu.

Pokud nepotřebujete dvě SIM karty, pak by vás mohl zaujmout Prestigio MultiPhone PAP7500. Má 32 GB vnitřní paměti a umí i NFC. Dalším zajímavým konkurentem ze „stáje Android“ je Acer Liquid E3, který také není žádný TOP smartphone, přesto ambicemi sahá o kus výše, než na co byste ho podle oficiální cenovky 5 500 Kč typovali.

goclever-insignia-5x
Klady
  • druhá 4000mAh baterie v základním balení
  • povedený displej
  • podpora dvou karet SIM
  • Aerodisplay
  • navigační a kancelářský software
Zápory
  • horší fotoaparát a video
  • malá vnitřní paměť
Diskuze ke článku
Larry89
Akurat vcera som na tento telefon natrafil, a bol som zvedavy co to je v praxi zac, telepatia funguje :-) Ja by som mozno skor volil tu zakladnu verziu, ne - x, Insignia 5, je tam akurat horsi displej (720p) a fotak (8mpix). Ale displej podla mna dostacuje, a este aj trochu usetri baterku, a fotak bude ocividne ten isty akurat softwarovo roztiahnuty na 13mpix.
Blbec
Ta výdrž je vtip.
tom
Ještě je co zlepšovat...
Jakub Herget
Jakub Herget
Naposledy upraveno: 11. 6. 2014 17:39
Kdo si to koupí tak teda hodně prohloupí, za tyhle peníze bych doporučil raději Nokia Lumia 625.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze