Gigabyte GSmart Tuku T4
recenze

Gigabyte GSmart Tuku T4

šikovný malý bojovník

Kromě zavedených a velkých značek se na českém trhu prosazují i menší výrobci, kteří lákají zejména na nižší cenu, na což slyší především méně nároční uživatelé nebo ti, kteří přecházejí na smartphony z hloupých telefonů. Jedním z chytrých telefonů, který by mohl oslovit tento typ zákazníků, je i Gigabyte GSmart Tuku T4, který jsme pro vás otestovali.

Tchajwanský Gigabyte přitom není zas až tak neznámým výrobcem, na českém trhu je známý spíše jako výrobce počítačových periferií. Ostatně s výrobou mobilních telefonů začal již před deseti lety a jeho GSmart G1342 z roku 2011 byl dokonce první dual SIM dual-standby smartphone s Androidem na světě. Právě na dual SIM telefony, které jsou obzvláště oblíbené mezi asijskými zákazníky, se Gigabyte specializuje a není tedy divu, že podpora dvou SIM karet nechybí ani testovanému Gigabyte GSmart Tuku T4.

Oficiální snímky Gigabyte GSmart Tuku T4

Ten patří na spodní příčky v portfoliu výrobce, čemuž odpovídá jeho výbava zahrnující 4" displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor nebo 512 MB RAM. Na druhou stranu však za necelých dva a půl tisíc korun láká na IPS displej a osmimegapixelový fotoaparát.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • bílý kryt
  • manuál

Technické parametry Gigabyte GSmart Tuku T4

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 62 × 9,8 mm, 121 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:30 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 2 490 Kč

Gigabyte GSmart Tuku T4 – rychlý videopohled

Design a konstrukce: střídmá elegance

Gigabyte GSmart Tuku T4 potěší všechny, kteří nechtějí velké pádlo, ale hledají kompaktní telefon, který se vejde do kapsy, bez toho, aby měli problémy si s ním sednout. To je v tomto případě splněno dokonale. Rozměry telefonu jsou 126 × 62 × 9,8 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 121 gramů. Nejedná se tedy o žádnou tenkou placku, ale telefon dobře padne do ruky

Gigabyte GSmart Tuku T4

Kromě módy tabletofonů však výrobce nepodlehl ani módnímu trendu pestrých barev a tak GSmart Tuku T4 nabízí v bílé a černé barvě. V balení přitom máte kromě standardního černého krytu i bílý lesklý a zaoblenější kryt. Více mu však sluší černá, která je navíc matná, takže na tomto krytu neulpívají otisky prstů. Kombinuje ostré hrany, kterými přechází v přední lesklou stranu se zaoblenými hranami, záda jsou poté mírně vypouklá.

Černé tělo telefonu narušují pouze stříbrná tlačítka na bocích (u bílého jsou bílá), vlevo dvojtlačítko regulace hlasitosti, vpravo vypínač, mřížka reproduktoru nad displejem a u zadního hlasitého reproduktoru, výrazné logo na zádech (u bílého šedé) a jemné okruží mírně vystouplé čočky fotoaparátu. Pod displejem je pak tradiční sestava senzorových tlačítek s bílými podsvícenými popisky. Co je méně tradiční je umístění microUSB, který je na pravém boku pod vypínačem, což není příliš praktické a při nabíjení to například vadí při odemykání telefonu. Aspoň, že 3,5mm jack pro připojení sluchátek je tam, kde bychom ho čekali nejvíc a to na horní hraně telefonu. Celkově je dílenské zpracování na velice dobré úrovni. Celý telefon je pevný a nijak se nekroutí.

Pod snímatelným zadním krytem se nachází dvojice slotů pro mini SIM karty a jeden pro paměťové karty typu microSD , které jsou podporovány až do kapacity 32 GB, na které je možné nejen aplikace přesouvat, ale je možné i vybrat jako výchozí pro zápis dat a instalaci.

Displej a zvuk: IPS displej má na Slunci problém

Telefon dostal displej s úhlopříčkou 4 palce, který disponuje rozlišením 800 × 480 pixelů, což nám dává vcelku solidní jemnost 234 ppi, takže při normálním používání hrubší rastr nezaznamenáte. Co je důležitější a v této cenové kategorii nepříliš obvyklé, je fakt, že displej je typu IPS, takže se můžete těšit na široké pozorovací úhly a přirozené podání barev. Telefonu však chybí automatická regulace a na prudkém slunci můžete mít problém s čitelností i s jasem nastaveným na maximum.

Zvuk: zvukový projev neurazí

Kvalita zvukového projevu je slušná. Nemůžete sice očekávat zázraky s velkým objemem hloubek a basů, ale dobře poslouží i hlasitý reproduktor, i když by mohl být o něco hlasitější. Lepší je to přes připojená sluchátka. Už ta přibalená jsou přitom poměrně kvalitní.

Baterie a výdrž: typický jednodenní smartphone

Telefon disponuje uživatelsky vyměnitelnou baterií, která má vcelku nízkou kapacitu 1 400 mAh. Přestože má telefon malý displej a méně výkonný hardware, jedná se při běžném používání, kdy je telefon synchronizovaný během dne přes mobilní data a večer přes Wi-Fi o typický jednodenní smartphone, který před odchodem do práce odpojíte od nabíječky a večer ho opět připojíte. Pokud ho však používáte například k navigaci nebo si krátíte dlouhou chvíli hraním her nebo brouzdáním přes internet, může se vám stát, že baterie bude prázdná už v půlce dne.

V našem testu výdrže, kdy byla v telefonu aktivní jedna SIM, jas displeje a hlasitost byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 720p, dosáhl telefon výsledku 4 hodiny 34 minut. Pro srovnání další 4" Gigabyte, který jsme testovali, Gigabyte GSmart Roma R2, dosáhl ve stejném testu 4 hodin 36 minut, což je velice podobný výsledek.

Po jedné hodině se telefon nabije na 34 procent své kapacity. Na 80 procent to trvá 2 hodiny 17 minut. Plný stav pak hlásí za 3 hodiny 30 minut.

Hardware a výkon: malá vnitřní paměť

Uvnitř telefonu se skrývá dvoujádrový procesor MediaTek 6572 taktovaný na 1,2 GHz, který doplňují grafický procesor ARM Mali-400 MP a 512 MB RAM, ze kterých běžně zbývá pouze několik desítek MB volných. K dispozici však máte i pokročilý task killer a telefon vás sám upozorní na malou zbývající kapacitu a umožní její uvolnění. To vše vám dává dostatek výkonu nejen na běžné používání, ale bez problému si zahrajete i jednodušší hry typu Angry Birds. V benchmarku AnTuTu získal telefon vcelku slušných 9 505 bodů. Nainstalovat jde i náročnější 3D hry, jako je Asphalt 8. Ta však při každém pokusu o spuštění spadne.

Interní paměť je to, na čem výrobce nejvíc šetřil a co je největší slabina tohoto telefonu. Z oficiální kapacity 4 GB je uživateli přístupná pro jeho aplikaci a data čtvrtina, ze kterých po prvním spuštění zbývá chabých zhruba 600 MB. Stačí, aby se zaktualizovaly předinstalované aplikace, a už telefon hlásí nedostatek volného místa. Naštěstí je tu alespoň možnost vybrat si jako primární úložiště paměťovou kartu, která je podporovaná až do kapacity 32 GB. Na kartu je možné aplikace nejen přesouvat, ale rovnou i instalovat.

Prostředí a multimédia: Android s minimem úprav

Gigabyte GSmart Tuku T4 běží na dnes již starší verzi Androidu 4.2.2 Jelly Bean. Systém si přitom výrobce výrazně neupravoval a v podstatě se jedná o čistý Android s několika přidanými aplikacemi, jako je Batter Doctor, Task Killer, bezpečnostní aplikace CM Security, Clean Master nebo LockScreen. Celé prostředí i proto běhá vcelku svižně. Pouze pokud je RAM příliš vytížena, můžete si někdy chvíli počkat na některé reakce. S trhavými pohyby jako takovými jsem se však nesetkal.

Zbylá softwarová výbava představuje standard Androidu. Kalendář ani kontakty si výrobce nijak neupravoval a jsou tedy základem, co systém nabízí. Oceňuji však, že výrobce předinstaloval do telefonu plnou verzi kancelářského balíku Kingsoft Office, který umožňuje soubory nejen prohlížet, ale i editovat a vytvářet nové. Dále pak potěší i předinstalovaná klávesnice TouchPal, pokud by vám standardní klávesnice z Androidu z nějakého důvodu nevyhovovala.

Po multimediální stránce telefon nabízí klasickou galerii a aplikaci Photo Grid pro editaci fotografií. Hudbu můžete přehrávat přes klasický přehrávač a Hudbu Play a k dispozici máte i jednoduchý ekvalizér. Na video je zde jednoduchý přehrávač, který si poradí i s videem ve FullHD rozlišení, ale více bychom ocenili podporu titulků. Ve výbavě rovněž nechybí FM rádio s podporou RDS.

Fotoaparát: zbytečných 8 megapixelů

Gigabyte láká u Gsmart Tuku 4 na zadní fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, funkcí automatického ostření a přisvětlovací LED diodou, což je v této cenové kategorii něco nevídaného. Uživatelské rozhraní fotoaparátu je přitom střídmé a nabízí nad sebou spoušť fotoaparátu a kamery, takže nemusíte složitě přepínat, ale na druhou stranu může hrozit, že se ve spěchu překliknete a místo fotografie začnete natáčet video. Nastavení pak obsahuje funkce, jako jsou barevné efekty, vyvážení bílé, automatický nebo noční scénický režim, rozpoznání tváře, samospoušť nebo sériové snímání. Nechybí ani rozpoznání úsměvu nebo pořizování panorama.

Nicméně není všechno zlato, co se třpytí a počet megapixelů není vše. Výsledná kvalita fotografií nemůže dosahovat kvalit mnohem dražších modelů. Barvy snímků jsou mnohdy nepřirozené a příliš světlé a i při dostatku světla se objevují problémy s ostrostí a v některých případech měl fotoaparát problém se zaostřením. Problémy se zaostřením se stupňují s klesajícím osvětlením, ačkoli je přisvětlovací dioda vcelku výkonná. Na zachycení momentek a jako obrazový zápisník nicméně tento fotoaparát poslouží a v rámci třídy jde určitě o to lepší, co lze koupit, byť by telefonu spíše prospělo použití fotoaparátu se sice menším rozlišením, ale vyšší kvalitou. Lákadlo osmimegapixelového fotoaparátu je v tomto případě nutno brát spíše jako marketingový tah.

Gigabyte GSmart Tuku T4 – testovací video, 720p

Video zvládá zadní fotoaparát nahrávat pouze v HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Jeho kvalita je přitom podobná jako u statických fotografií. Je ale plynulé a čisté. Přední kamera má rozlišení pouze VGA a je tak dobrá akorát tak pro videohovory například přes Skype, ale v této cenové kategorii můžeme být rádi alespoň za ni, většinou ji totiž konkurenční telefony neobsahují vůbec.

Výbava telefonu: rychlá data, ale pomalé GPS

Při telefonování, tedy tom základním, co musí každý telefon umět, jsem nezaznamenal žádný problém s čistotou přenášeného zvuku, ať již v případě mikrofonu, tak reproduktoru. Potěší přitom nejen vyzváněcí profily, ale i to, že pokud používáte telefon pouze s jednou SIM, tak nejen, že druhý ukazatel zmizí z lišty, ale i ze správy SIM, což u telefon s dual SIM není úplně běžné.

Jinak je práce s oběma SIM standardní. Můžete si zvolit, která SIM je výchozí pro hlasové hovory, SMS a data nebo se pokaždé zeptat. Samozřejmě platí, že pokud z jedné SIM karty právě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě. Stejně tak platí, že 3G data jsou dostupná pouze na primární SIM a na sekundární se musíte spokojit pouze s 2G.

Po datové stránce dostal GSmart Tuku T4 kromě GPRS a EDGE i rychlá 3G mobilní data HSPA+ s maximální rychlostí 21 Mb/s, což je pro většinu uživatelů dostatečná rychlost. Nemůže však chybět ani Wi-Fi, které je zde ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 3.0 s A2DP. Zatímco bez rychlejších dat se obejdete, chybějící nejnovější Bluetooth 4.0 může způsobit problém s připojením některého nositelného příslušenství využívající nízkoenergetický profil. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0. Na internet se podíváte kromě nativního prohlížeče i přes předinstalovaný Chrome.

Moderní součástí chytrých telefonů je i satelitní navigace, kterou zde reprezentuje GPS používající ke zpřesnění polohy A-GPS a informace o Wi-Fi. Je škoda, že nalezení a zafixování polohy je poměrně pomalé nejen v oblastech s dobrým výhledem na oblohu. V lese a ve městě se to ještě zhoršuje a ani přesnost polohy není v těchto případech nejlepší.

Zhodnocení

Gigabyte Gsmart Tuku T4 láká především svou nízkou cenou, která se v současnosti pohybuje v českých internetových obchodech kolem 2 490 Kč. Telefon nabízí solidní design bez výstřelků, kterým může zaujmout i konzervativnější zákazníky. Zároveň však navzdory své ceně má i IPS displej, který nabízí přirozené barvy a široké pozorovací úhly, byť s přímým sluncem můžete mít celkem problémy. Telefon jako takový je svižný a výrobce to ani nepřeháněl s úpravami operačního systému. Spíše se zaměřil na přidání několika šikovných utilit, které poslouží ke zpříjemnění a zefektivnění správy telefonu, jako je například správa baterie, operační paměti nebo úložiště. Překvapí také fotoaparát s autofokusem a LED diodou, který je vzhledem k ceně slušný.

Zejména správa interní paměti bude něco, co budete používat každý den. V dnešní době, kdy mohou některé náročnější aplikace a hry zabírat i několik gigabytů, je jednogigabytová paměť pro vaše aplikace, ze které máte navíc po vybalení k dispozici po vybalení jen něco přes polovinu, spíše k pláči. Telefon sice umožňuje nejen přesouvat, ale i instalovat aplikace na paměťovou kartu, ale ne každá aplikace to umožňuje. Stačí přitom, abyste si aktualizovali na poslední verze aplikace, které jsou již v telefonu předinstalovány, a okamžitě se vám kapacita volného místa smrskne jen na několik desítek MB. Právě rozhodnutí omezit paměť ve prospěch ceny je to, co použitelnost telefonu u náročnějších uživatelů bude limitovat. Jinak vcelku povedený levný telefon tak využije jen ten, kdo chce jen telefonovat, posílat SMS, využije chytré funkce, navigaci a obejde se bez instalování většího množství vlastních aplikací.

Další výtku, byť menší, pak mám k výdrži, která je rovněž nepřesvědčivá. Při běžném používání se jen zřídka podíváte za hranici jednoho dne. Spíše počítejte s tím, že budete každý večer nabíjet. Pokud jste zvyklí telefon používat i například při navigování na výletech, hraní her nebo jen brouzdání po internetu, tak si sebou přibalte i powerbanku. Při těchto činnostech klesají procenta kapacity baterie doslova před očima. I přes to jde ale o povedený telefon, který v dané třídě představuje zajímavou volbu.

Konkurence

Za alternativu z nabídky stejného výrobce bychom mohli označit Gigabyte GSmart Aku A1, jehož cena se v českých internetových obchodech pohybuje kolem tří tisíc korun. Za tyto peníze dostanete 4,5" displej s rozlišením 854 × 480 pixelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a vnitřní paměť o velikosti 4 GB se slotem na microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a přední kamera 0,3 Mpx.

Z Alcatelů bychom mohli zvolit Alcatel OneTouch POP C3, který má také podporu Dual SIM a 4" displej s rozlišením 800 × 480 pixelů. Uvnitř najdete dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, 512 MB RAM a 4GB interní paměť rozšiřitelnou pomocí microSD karty. Fotoaparát bez autofokusu a přisvětlovací LED diody má rozlišení 3,2 Mpx. V českých internetových obchodech se tento model prodává v průměru za 2 490 Kč.

V nabídce Prestigia bychom mohli za nejbližší konkurenci označit model MultiPhone 3400 Duo, který, stejně jako Gigabyte, disponuje 4" displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů. Uvnitř tepe dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM a 4GB interní paměť rozšiřitelná pomocí microSD karty. Fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací LED diodou má rozlišení 3 Mpx. Samozřejmostí je pak podpora technologie Dual SIM. V českých internetových obchodech se tento model prodává kolem dvou tisíc korun.

U Huawei bychom mohli považovat za konkurenci model Y330, i když ten není dual SIM. Nabízí 4" IPS displej s rozlišením 800 × 480 pixelů a dvoujádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz a 512 MB RAM. Na rozdíl od Gigabyte však disponuje pouze třímegapixelovým fotoparátem bez autofokusu a LED diody. Jeho cena se pohybuje kolem 2300 Kč.

Z dalších renomovanějších výrobců je zde i levný Sony Xperia E1 Dual, který láká na 4" TFT TN displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 512 MB a stejně jako Huawei pouze základní třímegapixelový fotoaparát bez autofokusu a LED diody. Jeho cena se přitom pohybuje kolem 2990 Kč.

Samsung pak v této cenové kategorii nabízí například Galaxy Trend Plus s rovněž 4" TFT TN displejem s rozlišením 800 × 480 pixelů. Také on disponuje dvoujádrovým procesorem, který má takt 1,2 GHz. Má však 768 MB RAM a jeho fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a je vybavený autofokusem a LED diodou. Je však o něco dražší a můžete ho mít za přibližně 3000 Kč.

Nokia Lumia 630 Dual SIM

Pokud nechcete Android, ale dáváte přednost platformě Windows Phone, pak je dobrou volbou nová Nokia Lumia 630 DS, která nabízí 4,5" displej i podporu dvou SIM karet. Může se pochlubit mnohem lepším displejem, kvalitním fotoaparátem, i když bez přisvětlovací LED diody, či plynulým prostředím. Její oficiální cena je však proti testovanému Gigabytu výrazně vyšší a momentálně činí 3 890 Kč.

Ještě levnější je starší Nokia Lumia 520, jejíž oficiální cena je v současnosti 2990 Kč. Proti Lumii 630 DS však nabízí podporu pouze jedné SIM. Jinak v jeho výbavě naleznete 4“ IPS displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM a pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem, ale bez LED diody.

gigabyte-gsmart-tuku-t4
Klady
  • příznivá cena
  • takřka čistý Android
  • IPS displej
  • druhý kryt v příslušenství
  • kompaktní rozměry
  • dobré dílenské zpracování
  • elegantní vzhled
Zápory
  • horší čitelnost displeje na přímém slunci
  • slabší výdrž baterie
  • horší citlivost GPS
  • malá vnitřní paměť
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
doprdele dyt je to ta nejzakladnejsi tatranka a soucasne asi snad nejvetsi shit na trhu s androidem :o))) vazeni to musi bejt vazny kdyz pisete i o tomto...
heh
Zdravim planujete aj recenziu "alcatel one touch idol 2 mini s" ?
mildaaa
Kapacita baterie 1400 mAh je prostě katastrofa.
Petra0116
Dobrý den,prosím o radu GSmart T4....máme problém ve vyzváníní - upozornění na SMS...vše je nastavený tak, aby když příjde SMS upozorní tónem.Ale přes toto nastavení,když příjde SMS je to bez tónu i vybrace nejsou.Nechtěli jsme,aby při příchozí zprávě,na horní panelu-upozornění,byla SMS vidět a mohl si jí kdokoli přečíst,bez otevření SMS v nabídce dole,to se nám podařilo nastavit,ale ten tón nefunguje.SMS příjde,dole u ikony se ukáže počet příchozích SMS v tichosti.Vyzvánění volání funguje....prosíme o radu...díky...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze