Gigabyte GSmart Simba SX1
recenze

Gigabyte GSmart Simba SX1

Dostupný pětipalec
6

Pokračujeme v testování nových modelů značky Gigabyte. V dnešní minirecenzi se podíváme na zoubek zástupci nižší střední třídy, modelu Simba SX1. Opět se jedná o pětipalcový telefon, který však míří do cenově dostupnějších vod. Nabízí tak HD rozlišení a dvoujádrový procesor. Dokázal v testu obstát?

Gigabyte má na našem trhu již poměrně obsáhlé portfolio modelů a Simba SX1 zapadá do nižší střední třídy a nabízí pětipalcový HD displej, dvoujádrový procesor, překvapivě od Qualcommu, a podporu dvou SIM karet. Android je dle očekávání ve verzi 4.2 Jelly Bean a fotoaparát nabídne nadprůměrných 13 megapixelů.

Technické parametry Gigabyte GSmart Simba SX1

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 73 × 9,5 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 19 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8230, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:03 hodin
DostupnostQ1 2014, ?

Gigabyte GSmart Simba SX1 – rychlý videopohled

Obsah balení

  • telefon
  • pecková sluchátka
  • datový kabel
  • koncovka nabíječky

Vzhled a konstrukce

Po stránce designu se u Simby nedočkáte žádných inovací. Jedná se o prostý kvádr se zaoblenými hranami a dominantní černou barvou. Potěší například zadní strana, která je z měkčeného plastu a příjemná do ruky. Telefon navíc ani samovolně nevyklouzne z dlaně. K pohodlí přispívají i již zmíněné zaoblené boky a telefon se dobře drží i přesto, že nabízí pětipalcový displej.

Simba SX1 svým designem nenadchne, ale ani neurazí

Samotné rozměry činí 144 milimetrů na výšku, 73 milimetrů na šířku a tloušťka je příjemných 9,5 milimetrů. Hmotnost vystoupala na 165 gramů, avšak hádali byste spíše méně. Čelní stranu okupuje hlavně displej, ale dostalo se také na informační LED diodu, která zeleným blikáním informuje o zmeškaných událostech. Umístění tlačítek na bočních stranách není příliš ideální. Často používaná odemykací klávesa se nachází na levém okraji horní strany a pro praváky není ideálně dostupná. Hlasitost se pak ovládá na levém boku.

Zadní strana je z měkčeného plastu

Pod displejem pak zbylo poměrně dost místa, aniž by bylo využito například pro umístění tlačítka. Ta se nacházejí až přímo na displeji. Zadní strana je ozvláštněna stříbrným reproduktorem a lemem, který obepíná čočku fotoaparátu.

Zpracování telefonu je na velmi solidní úrovni. Jednotlivé díly k sobě lícují a vše působí pevně. Snad jen zadní kryt se mírně prohýbá, avšak po čase si toho nevšimnete. Žádné zvuky totiž nevyluzuje.

Zvuk a displej

Po zvukové stránce nás v případě Simby SX1 čeká pěkný průměr nižší střední třídy. Hlasitý reproduktor podává spíše plochý zvuk, ale je dostatečně hlasitý. Výstup do sluchátek uspokojí všechny průměrné náročné posluchače, avšak po připojení vlastních sluchátek. Ta dodávaná se hodí maximální jako handsfree.

Displej narostl na 5 palců a je typu IPS. Rozlišení se zastavilo na hodnotě 1 280 x 720 pixelů a výsledná jemnost tak činí 294 PPI, což je více než solidní hodnota. Jednotlivé pixely sice rozeznáte, nicméně až při velmi detailním zkoumání. Jinak displej patří spíše ke slabším IPS panelům a například venku je jeho čitelnost slabší. Ostré úhly mu však problém nedělají. Nechybí dále ani automatická regulace jasu.

Displej se vcelku povedl

Baterie a výdrž

V těle telefonu se nachází baterie s kapacitou 1 900 mAh, což není nijak oslnivá hodnota a vzhledem k velkému HD displeji velkou výdrž tedy nečekejte, i když tak špatné, jak by se mohlo na první pohled na kapacitu baterie zdát, to není. Při střídmém používání, kdy sice budete online, ale hodně omezíte aktivitu displeje, se dostanete na zhruba 2 dny výdrže. Při aktivnějším používání je však dobíjení každý večer nutností.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy byl telefon připojen k Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, aktivní byla jen jedna SIM karta a streamoval video v kvalitě 720p do sluchátek. Aktualizace byly potlačeny, jas displeje snížen na 50 % a hlasitost také na 50 %. Výdrž se zastavila na 4 hodinách a 45 minutách. Konkurenční LG Optimus L9 II však dosáhl na 7 hodin a 50 minut. Naopak Sencor Element P500 s pouze 3 hodinami a 54 minutami. Nabíjení z nuly na 80 % zabere 2 hodiny a 5 minut, na úplné nabití si počkáte dlouhé 3 hodiny a 3 minuty. Konkurenční Sencor Element P500 to stihne za 2 hodiny a 49 minut, a LG Optimus L9 II za 2 hodiny a 28 minut.

Prostředí a multimédia

Na začátku této části recenze zabrousíme pod kapotu telefonu. Nacházíme zde dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8230 s taktem 1,3 GHz a také 1 GB RAM, což je s ohledem na cenu telefonu velmi solidní hodnota. Po zapnutí vám však většinou bude zbývat pouze 300 MB RAM. Interní paměť je velmi skromná a z papírové hodnoty 4 GB se v reálu můžete těšit na zhruba 1,5 GB místa. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty, na které lze aplikace, které to podporují, přesunout. Funkce USB OTG není podporována.

Samotné prostředí obstarává operační systém Android, a to v celkem nové verzi 4.2.2 Jelly Bean. Výrobce se spolehl v podstatě na zcela čistou podobu a tím nijak nezatěžuje průměrně výkonný procesor. K dispozici je tak pět pohotovostních obrazovek, které můžete osázet widgety a zástupci aplikací. Průchozí obrazovky nejsou.

Informační lišta nabízí dvě varianty. První klasickou s výpisem zmeškaných událostí, a druhou, kterou stáhnete dvěma prsty a nachází se na ni rychlé nastavení. Hlavní menu je pak orientováno horizontálně. V nastavení telefonu jsme narazili na správce SIM karet, který poskytuje možnost zvolit, k čemu bude jaká SIM karta primárně sloužit. Je škoda, že tato položka je v angličtině, byť jsme měli nastavené české prostředí. S anglickými výrazy se v prostředí občas setkáte, lokalizace tudíž není úplná.

Plynulost prostředí je v podstatě velmi ucházející a při základních operacích se s žádným výraznějším problémem nesetkáte. Při snaze telefonu „více naložit“ však narazíte na limitující paměť RAM a na otevírání větších aplikací si také počkáte.

Multimediální funkce se starají o vaši zábavu. V telefonu se nachází dva hudební přehrávače. Podporují třídění dle ID3 štítků a nechybí ani praktický ekvalizér. Kromě hudby se můžete spolehnout také na vcelku schopný video přehrávač, který si poradí s formáty AVI a MKV. Žádný problém nečiní ani videa v kvalitě 1080p. Zapomenout musíte jen na externí titulky, které nerozpozná. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, ale není problém si jich spousty stáhnout z obchodu Google Play.

Gigabyte také do telefonu předinstaloval aplikaci Nejlepší volba, kde vám doporučuje stažení několika šikovných aplikací. Mnohem více však jistě oceníte aplikaci Kingsoft Office, což je kompletní kancelářský balík pro práci s dokumenty MS Office. Ve zbylé výbavě počítejte s kalendářem, rovnou třemi webovými prohlížeči, jeden je samozřejmě Google Chrome, který doplňuje Firefox a klasický Androidí prohlížeč, a nechybí ani Google Mapy, které se pojí s vcelku dobře fungujícím GPS. Fixace satelitů s asistencí internetu zabere zhruba 20 vteřin, což je poměrně dlouhá doba. Na internet se podíváte maximálně s rychlostí 42 Mb/s pomocí HSDPA. LTE chybí, což je již lehce škoda. Snad ještě více však zamrzí absence NFC.

Fotoaparát

Simba SX1 nabízí 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je poměrně hezky zpracované. Veškeré nastavení se nachází při levém okraji, na opačné straně již je pouze spoušť, vstup do galerie a možnost přepnutí na kameru či panorama.

Fotoaparát

Bohužel výsledné snímky svou kvalitou neoslní a jasně se dokazuje, že vysoké rozlišení nerovná se kvalitním snímkům. Fotografie nejsou ideálně ostré a detaily tak splývají. Spokojeni tak můžeme být snad jen s vcelku věrným barevným podáním.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Telefon zvládá samozřejmě nahrávat také videa. Maximální kvalita je rozlišení 1920 × 1080 pixelů s 19 snímky za vteřinu, což není nijak oslňující hodnota a videa působí trhaně.

Gigabyte GSmart Simba SX1 (testovací video) – 1080p, exteriér

Závěrečné zhodnocení

Gigabyte má další zářez a svým modelem obsadil nižší střední třídu. Jinými slovy, pro koho je model Guru G1 stále moc drahý, může sáhnout právě po Simbě SX1. Stále dostanete telefon s pětipalcovým displejem, slušným výkonem i 13 megapixelovým fotoaparátem. Kompromisem je nižší rozlišení displeje nebo menší paměti. Na druhou stranu nechybí slot pro paměťové karty.

Prostředí zajišťuje Android 4.2, jehož optimalizace se vcelku povedla. Potěší, že výrobce vybavil telefon doplňkovými aplikacemi, mezi které patří například kancelářský balík.

Cena Simby SX1 však není vyloženě nízká, seženete ji těsně pod 7 tisíc korun a za tyto peníze bychom již mohli požadovat kvalitnější fotoaparát, podporu LTE nebo přítomnost NFC. Dokáže se Simba SX1 poprat s konkurencí?

Konkurence

Konkurentem číslo jedna bude stájový Gigabyte Gsmart Guru G1, který je dražší o pár set korun, ale nabízí kvalitnější displej či větší paměť RAM. Chybí však slot pro paměťové karty i druhou SIM kartu.

Gigabyte GSmart Guru G1

Konkurentem může být například Alcatel One Touch Idol X, který nabízí takřka totožnou výbavu. Má však lepší displej. Cena Alcatelu je pak zhruba o 2 000 Kč výše.

Alcatel One Touch Idol X

Opomenout nemůžeme ani Prestigion Multiphone PAP5044DUO, který nabízí rovněž pětipalový HD displej či Android 4.2. Jeho cena se nachází o pár set korun pod Simbou SX1.

Prestigio MultiPhone PAP5044DUO

Ze známějších výrobců se přímo nabízí třeba LG Optimus L9 II, který nabízí lepší výdrž, NFC či infraport. Má však menší displej a chybí mu i čidlo regulace jasu. Vykoupí to však o pár set korun nižší cenou.

LG Optimus L9 II

Konkurentem může být i Sony Xperia SP, která nabízí výkonnější hardware či silnější baterii. Dostalo se také na NFC a LTE. Displej je však již menší. Cena je přibližně stejná jako u Gigabytu.

Sony Xperia SP
gigabyte-gsmart-simba-sx1
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • zvládá video v kvalitě 1080p
  • dobrá optimalizace prostředí
  • 5palcový HD displej
  • měkčený zadní kryt
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • nepodporuje LTE a NFC
  • starší Android
  • málo volné paměti RAM
  • nepříliš kvalitní fotoaparát
  • malá interní paměť
  • neúplné počeštění
Diskuze ke článku
kubik393
Zajímavá nabídka, Motorola Moto G je ale levnější a anglické prostředí mi nevadí (jsem zvyklý), až zlevní na 5500 Kč, uvažoval bych o něm, pokud do té doby vyprodají Blackberry Z10.
Karel
To hlavni v cem jem Simba jina tu zmineno neni. Coz je velmi divne a nepochopitelne.:-(
winvik
V clanku chyba popis podla mna celkom zaujimavej funkcie a to spojenia hovorov z dvoch SIM do jedneho konferencneho hovoru, ktore vyrobca nazval "tree way talking"
Karel
Winvik: Jj na to jsem prave narazel. Ta hlavni podstatna vec ze ma dve aktivni GSM radia takze je to plnohodnotny dualsim. Tudiz napr udaje o spotrebe jsou v recenzi zavadejici.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze