Doogee Titans2
recenze

Doogee Titans2

Odolné Vertu za pár kaček
25

Čínský výrobce Doogee již nějakou dobu pobývá na našem trhu a nyní se k nám dostává model, který sází na exkluzivitu skloubenou s odolností. Nezalekne se tak prachu ani vodních radovánek. Někteří z vás si jistě všimnou podobnosti s luxusními modely Vertu, to se však naštěstí netýká cenovky. Stane se tak za méně než 4 500 Kč světlým článkem v přeplněné nižší střední třídě?

Jistě nejeden z vás by si přál odolný telefon, který můžete vzít do džungle, na severní pól nebo jen prostě do vany. Pokud však máte omezený rozpočet, doposud jste neměli moc na výběr. Nyní však přichází Doogee Titans2, který nabízí certifikaci IP67 a odolá i těžkým přírodním podmínkám. Navíc nezůstal opomenut vzhled a máme zde luxusně vyhlížející kvádřík s imitací krokodýlí kůže na zádech nebo kovovými boky. Výbava přitom odpovídá cenové kategorii, k tomu však přidává velkou baterii nebo softwarové vychytávky.

Obsah balení:

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • špuntová sluchátka
  • OTG kabel
  • fólie na displej
Obsah balení je vcelku štědrý

Technické parametry Doogee Titans2

Kompletní specifikace
Konstrukce141,7 × 72,4 × 13 mm, 229 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 4 400 Kč

Doogee Titans2 – videopohled

Za zapůjčení telefonu pro testování děkujeme obchodu levnesmartphony.cz.

Design a konstrukce: luxusní macek

Doogee Titans2 rozhodně po vzhledové stránce vyniká. Na první pohled je totiž patrná robustní konstrukce, což ještě umocňuje tloušťka 13 mm. To už se dnes často nevidí a telefon tak více připomíná cihličku. Ta se vám vybaví i při uchopení do ruky, jelikož 229 gramů je poměrně hodně.

Telefon připomíná robustní cihlu

Tento zdánlivý nedostatek má však svůj důvod. Celý telefon totiž nabízí odolnou konstrukci s certifikací IP67, je tedy odolný proti vodě (1,5 m po dobu 30 minut), prachu i nárazům. Kvůli tomu je nabíjecí konektor a 3,5mm jack konektor schován pod krytkou na horní straně. Telefon také dokáže pracovat v teplotách od -40 až do 85 °C, může jej tedy teoreticky vzít i do sauny.

Doogee Titans2

Velmi zajímavá je zadní strana zařízení, jelikož zadní kryt pokrývá koženka imitující krokodýlí kůži. Toto se výrobci opravdu povedlo a na dotek působí kůže zcela opravdově. Spolu s charakteristickou oblastí okolo fotoaparátu vám vzhledově jistě připomene telefony od luxusní značky Vertu. Ve spodní části zad potom objevíme dvojici otvorů, avšak hlasitý reproduktor je pouze v pravém.

I když jsou záda pouze imitací, boky telefonu už tvoří opravdový kov, který dodává pocit bytelnosti. Ovládací tlačítka se nachází na zajímavých plastových předělech. Tlačítka pro ovládání hlasitosti najdeme na levém boku, naopak vypínací tlačítko na pravém. Pod ním však objevíme ještě jedno speciální tlačítko, o kterém si povíme později.

Zadní strana připomíná mnohem dražší telefony Vertu

Přední strana hostí 4,5palcový displej, i když rozměry 141,7 × 72,4 mm by spíše odpovídaly většímu panelu. Důvodem je zbytečně nevyužité místo nad a pod displejem a výrobce se kompaktností příliš nezaobíral. Pod displejem najdeme trojici senzorových tlačítek bez podsvětlení, naopak nad ním se nachází intenzivní notifikační dioda a přední kamerka.

Kupodivu výrobce neupustil od snímatelného zadního krytu, pod kterým najdeme dva sloty pro SIM karty, jeden pro klasickou velikost a druhý typu microSIM. Třetí slot poslouží pro paměťové karty. Ke slotům se dostanete po vyjmutí baterie. Pro zachování odolnosti je přítomen gumový kryt chránící všechny prvky před vniknutím kapaliny.

Model nabízí opravdu nevšední vzhled, který nemusí sednout každému

Designem telefon rozhodně vyniká, a pokud se rádi odlišujete, může být dobrou volbou. Samotná konstrukce je velmi pevná a nebýt vyšší hmotnosti, nebylo by vlastně co vytknout. Zadní kryt sice mírně povrzává při stlačení, nejde však o nic závažného. Díky zaobleným rohům se také příjemně drží v ruce.

Displej: kompaktní kvalita

4,5palcový displej nabídne rozlišení 960 × 540 pixelů. Na této úhlopříčce to dává jemnost 245 pixelů na palec a v této cenové kategorii je to plně dostačující. Díky IPS panelu se můžete těšit na dobré pozorovací úhly i čitelnost na slunci. Jas si navíc můžete nechat regulovat automaticky. O typu ochranného sklíčka výrobce mlčí, už z výroby je však nasazena krycí fólie, a další máte v balení, v tomto případě se tedy nemusíte obávat.

Doogee Titans2

Notifikační dioda je opravdu intenzivní a k přehlédnutí jen tak nedojde. Na notifikace vás upozorní zeleným blikáním, nabíjení signalizuje modrým světlem. Zeleně svítí při úrovni nabití 90 % a více, naopak vybití signalizuje červeným blikáním.

Zvuk: špatně nehraje

Kvality hlasitého reproduktoru bych zařadil do průměru kategorie, jelikož svým zvukovým podáním neurazí, avšak také ničím nezaujme a u poslechu hudby vám bude scházet basová složka. Díky dostatečné hlasitosti však nebude problém s přeslechnutím příchozích notifikací. Výrobce se navíc chlubí, že díky voděodolnému provedení můžete poslouchat hudbu také pod vodou. Tuto vychytávku asi příliš často nevyužijete, jedná se však o zajímavost vůči konkurenci.

Doogee Titans2

3,5 mm jack konektor již klasicky podává mnohem lepší výsledky a při zapojení kvalitnějších sluchátek budete naprosto spokojeni. Dodávané modely bohužel podávají slabší výsledky a zvuk je poněkud zastřený.

Baterie a výdrž: silák, co nabije i ostatní

Rozhodně potěší, že výrobce sáhl po baterii s kapacitou 4 000 mAh, což je skutečně dobrá hodnota a velice pozitivně se to také projevilo na výdrži. Telefon se bez problémů dožije konce druhého dne při aktivním použití, kdy budete připojení k síti a využívat internet či hudbu. Při střídmějším využití vám tak bude dělat i vícedenního společníka.

Baterie má sil „na rozdávání“, což si uvědomilo také Doogee a vybavilo model reverzním nabíjením. Můžete tedy váš telefon proměnit v powerbanku a nabít například chytré hodinky či telefon kamaráda. Jediné, co potřebujete, je OTG kabel, který najdete v základním balení.

Doogee Titans2

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. I v této disciplíně model nezahálel a vypnul se po 8 hodinách a 54 minutách, což je lehce nadprůměrný výsledek. Například Sony Xperia M2 Aqua vydržela pouhých 6 hodin a 24 minut. Huawei Ascend Y550 například 9 hodin a 23 minut. U nabíjení se výrobce chlubí rychlostí, kdy se zhruba za hodinu nabije na 50 % kapacity. Při našem testování dosáhl této hodnoty za 1 hodinu a 10 minut. Do 80 % se nabije za 1 hodinu a 51 minut, do plné kapacity si počkáte 2 hodiny a 24 minut.

Hardware: dobrý základ

V útrobách telefonů se příliš změn neděje a i zde narazíme na čtyřjádrový MediaTek 6582 taktovaný na 1,3 GHz. Operační paměť RAM má stále ještě dostačující 1 GB, čehož je dostupná zhruba polovina, a vnitřní úložiště vám poskytne 6,1 GB z celkových 8 GB. Až o 32 GB si ji navíc můžete rozšířit díky paměťovým kartám, na které lze podporované aplikace přesunout. Tato čísla stačí na plynulý běh běžných aplikací a díky grafickému akcelerátoru ARM Mali 400MP se dvěma jádry si zahrajete i takové hry, jako je Real Racing 3.

Benchmark testy: AnTuTu, Vellamo, Quadrant, 3DMark a NenaMark2

Prostředí a software: čistý KitKat a spousta gest

Prostředí má na starosti Android 4.4.4 KitKat a výrobce se nezabýval v podstatě žádnými úpravami. Jedinou změnou je zajímavé zpracování zamykací obrazovky. Jinak se jedná o čistý Android, což je jedině dobře, jelikož jsem se nepotýkal s žádnými záseky ani trhanými přechody.

Vzhled prostředí

Výrobce však do prostředí zasáhl trochu jinou cestou a implementoval širokou škálu softwarových vychytávek. Všechny mají za úkol zjednodušit nebo urychlit používání telefonu. Ze zamknuté obrazovky totiž rychle spustíte hudbu, prohlížeč nebo vyfotíte scénu pouhým nakreslením daného písmena. Také můžete například přeskočit na další písničku tažením po displeji doprava. Vykonání sice trvá několik málo vteřin, během kterých se na displeji zobrazí daný znak, je to však stále rychlejší než hledání dané aplikace v menu.

Nastavení softwarových vychytávek

Kromě toho je k dispozici také bezdotykové ovládání, které probíhá díky senzoru blízkosti. Mávnutím ruky tak můžete prohlížet fotografie, procházet v prostředí, přeskočit písničku nebo pořídit fotografii. Všechny gesta i písmena si můžete všechny nebo jednotlivě povolit či zakázat v nastavení.

Aby toho nebylo málo, přidal výrobce chytré tlačítko, které najdeme hned pod vypínacím tlačítkem. To vám umožní spustit vámi zvolenou funkci. V nastavení si jednoduše zvolíte dvě oblíbené aplikace, poté jednu z nich kdykoliv spustíte dvojitým poklepáním, a druhou podržením tlačítka.

Předinstalované aplikace

Předinstalovaných aplikací příliš není a balíček od Googlu se omezil na Gmail, Mapy a YouTube. Nechybí však prohlížeč a editor dokumentu Documents To Go, alternativní klávesnice Go Keybord s podporou českých znaků a predikce, FM rádio nebo správce souborů.

Fotoaparát: klasický střed

Telefon je vybaven 8Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením či notifikační LED diodou. Prostředí aplikace je velmi podobné ostatním Androidům a z režimů si můžete vybrat panoramatický režim, HDR, režim krásy tváře nebo zachycení objektu z více úhlů. Dále je tu režim živá fotografie, tedy že telefon natočí před vyfocením ještě 5vteřinové video, a nakonec režim filmový pás, který pořídí několik fotografií za sebou a vytvoří z nich animaci.

Kvalita snímků je na střední třídu dobrým průměrem a za dobrých světelných podmínek jsou snímky vcelku líbivé. V interiéru a zatažené obloze je znát vyšší hladina šumu, ve většině případů však budete s výsledky na poměry telefonů spokojeni.

Testovací snímky

Maximální rozlišení videa činí 1 920 × 1 088 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Výsledek bohužel příliš neoslní a na nočním snímáním Prahy rovnou zapomeňte. Za dobrého světla však zplodí vcelku povedenou podívanou.

Doogee Titans2 – testovací video, 1080p

Model disponuje také přední kamerkou s na danou cenovou relaci nezvykle vysokým rozlišením 5 Mpx a dobře tak poslouží na videohovory či oblíbené selfies. K tomu je zde přítomen i režim zkrášlení tváře a můžete se tak do jisté míry vylepšit.

Testovací snímek přední kamerkou

Multimediální funkce: všichni známe

Zaměřme se nejdříve na hudební přehrávač, neboli aplikaci Hudba, kterou určitě znáte z ostatních Androidů. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí zde i nastavitelný ekvalizér.

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak své pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. A nyní poutavější část, filmy. Ty zvládá telefon bez problémů, a to i v různých formátech, jako je .mp4, .avi nebo .mkv. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro možnost hlubšího nastavení nebo možnost přidání externích titulků, se kterými si vestavěný přehrávač neporadí.

Konektivita: už by to chtělo více

U datových funkcí se setkáme s již zažitým standardem a nepočítejte tak s podporou LTE či NFC. V dané cenové kategorii se sice ještě nejedná o zásadní nedostatek, konkurenční modely však již tyto funkce nabízí. Jinak ale telefon disponuje Wi-Fi b/g/n nebo připojením v podobě EDGE, GPRS a HSPA+, a to na obou SIM kartách. Najdeme tu také Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0. GPS s podporou A-GPS vaši polohu zaměří většinou během několika málo vteřin. Výrobce nezapomněl ani na funkci USB OTG, není tedy problém připojit flash disk. K počítači se potom připojí jako úložiště USB (Mass Storage), zařízení pro média (MTP) nebo jako fotoaparát (PTP).

Doogee Titans2

Závěr: potenciál tu rozhodně je

Doogee Titans2 se nejspíše rozhodl odlišit, což se mu povedlo na výbornou. Už od prvního okamžiku vás překvapí svým vzhledem a robustní konstrukcí, která díky kůži imitujícím zádům a kovovým bokům působí velmi nevšedně. Přitom je telefon odolný proti prachu a vodě, což rozhodně potěší. Jednou z hlavních výhod je také baterie s velkou kapacitou, která postačí na několikadenní používání. Kromě toho můžete díky reverznímu nabíjení dobít další zařízení, což bylo doposud výsadou pouze některých dražších modelů.

Doogee Titans2

Asi největší slabinou je absence dnes již poměrně běžných funkcí LTE a NFC. I za cenu okolo 4 000 Kč už totiž toto konkurence nabízí a telefon to zbytečně sráží, i když nutno podotknout, že se nejedná o odolné přístroje. Takto se stává atraktivním spíše pro ty, co vyžadují odolnou konstrukci. Zamrzí také široké rámečky kolem displeje, které z telefonu dělají zbytečně velké zařízení nebo hmotnost, kterou už opravdu pocítíte.

Těm, co se líbí nevšední vzhled a chtějí odolnost za dobrý peníz, zároveň pro ně není LTE životně důležité, mohu tedy dnešní model vřele doporučit. I tak se ale podíváme i na konkurenci.

Za zapůjčení telefonu pro testování děkujeme obchodu levnesmartphony.cz.

Konkurence

Rivalem v oblasti odolné konstrukce je Sony Xperia M2 Aqua, která nabídne certifikaci IP68, nejedná se však o klasický odolný telefon. Disponuje 4,8palcovým displejem a podobnými parametry. Hlavní výhodou je podpora LTE a NFC, což může být pro řadu uživatelů rozhodující. Sony však stojí zhruba o 1 500 Kč více.

Sony Xperia M2 Aqua

Za opravdového obrněnce se dá považovat CAT B15Q, který kromě voděodolnosti vydrží například i pád z výšky 1,8 metru. Nabídne menší, 4palcový displej, menší vnitřní paměť nebo horší fotoaparát. Také baterie disponuje menší kapacitou. Za tento model navíc dáte zhruba 8 500 Kč.

CAT B15Q

Dalším odolným telefonem je EVOLVEO StrongPhone D2. To zaujme ještě větší baterií s kapacitou 4 500 mAh. Zbylá výbava čítá 4palcový displej, dvoujádrový procesor nebo jen 512 MB RAM. Parádu již také neudělá starší Android 4.2 Jelly Bean. Tento model se prodává za zhruba 5 600 Kč.

EVOLVEO StrongPhone D2

Pokud nevyžadujete voděodolnost, může vás zaujmout Alcatel OneTouch Idol 2 mini S, který boduje moderními funkcemi. Zaostává sice výdrží baterie, to však vyvažuje o 400 Kč nižší cenou.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S
doogee-titans2
Klady
  • odolná konstrukce IP67
  • neotřelý vzhled
  • vysoká výdrž na baterii
  • reverzní nabíjení
  • intenzivní notifikační dioda
Zápory
  • absence LTE a NFC
  • vyšší hmotnost
  • zbytečně velké rozměry
Diskuze ke článku
Cáca
Přemýšlel jsem nad ním v Příbrami v Dooggee storu, Zadní strana yypadá v reálu lépe než na fotkách. Ale zepředu je to jen malej displej ve velkém těle. působí to dost nepřirozeně. A jelikož odolnost telefonu při svém zaměstnání nepotřebuji pujdu asi do Doogee Hitman. :-)
blue.sun
Mediatek staré řady 65XX, k tomu jen Kitkat a navíc příšerný foťák a vrzající zpracování. Tragédie v čínském provedení.
Autorovi bych opět doporučil návštěvu očního specialisty, posoudit ten osmimegový omalovánkovač jako "dobrý průměr" je hodně silná káva, vždyť ty fotky jsou příšerná patlanina. Žádné detaily, vyhlazené plochy, spousta šumu...
Olin
IP67 nemá nic společné s odolností proti nárazu.
GT
Co ma vas "standardizovany" test vydrze spolocne s tou realnou?
Zaujima ma, ako dlho vydrzi pri beznej cinnosti.
Vzdy a vsade je to samozrejme ine, ale aspon primemer by ste mohli uvadzat (2 dni, xyz hodin a pod.)
Alebo je to tak dobra hodnota, ze by sa pred nou konkurencia posadila na zadok?
.
Vyssia hmotnost.
To je pri masivnom kovovom tele, zvysenej odolnosti a velkokapacitnej baterii akosi ocakavane.
Tak preco sa tomu divite?
Divite sa vyssej hmotnosti SUV v porovnani s Trabantom?
Predpokladam, ze nie, tak preco nepouzivate logiku aj tu?
.
2/3 porovnania s inymi mobilmi je mimo ramec jeho kategorie.
Urcite neporovnavate Skodu 120 s modernymi SUV a zaroven aj so supersportami.
Tu opat nepouzivate logiku, preco?
.
Prilis vela veci vytrhnutych z kontextu, popracujte na sebe/kvalite recenzii.
Po pripomienkach citatelov, za tak dlhe obdobie, uz mali byt vase recenzie vypilovane do dokonalosti.
Nic narocne, staci si ich vsimat a promtne na ne reagovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze