BlackBerry 9720
recenze

BlackBerry 9720

Nic než pracant
12

V redakci mobilenet.cz jsme se trochu vrátili v čase a představíme si telefon, který je sice nový, ale přitom již několik let starý. Nejedná se však o náš seriál Retro, otestovali jsme totiž nové BlackBerry 9720. Poslední staronové BlackBerry s operačním systémem BlackBerry OS 7.1.

Hned v úvodu vám musíme trochu objasnit, jak to, že je BlackBerry 9720 vlastně staronové. Připomeňme, že prakticky přesně před rokem BlackBerry představilo světu první přístroje s novým operačním systémem BlackBerry 10. Od té doby se již veškerá pozornost směřuje právě na tento OS, ale nejen kvůli korporátním zákazníkům, BlackBerry muselo stále ještě udržovat starší verze operačního systému.

Operační systém BlackBerry OS 7.1 je poslední verzí původního operačního systému BlackBerry OS a model BlackBerry 9720 je poslední přístroj, který je touto verzí OS vybaven. Žádného novějšího přístroje se již nedočkáme. Je zde poslední mohykán.

BlackBerry 9720
BlackBerry 9720 se po světě prodává v různých barevných variantách

Obsah balení

  • BlackBerry 9720
  • nabíječka do sítě s USB konektorem
  • nabíjecí a synchronizační microUSB kabel
  • stereo sluchátka s funkcí handsfree
  • brožurky a návody

Technické parametry BlackBerry 9720

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 66 × 12 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (380 × 460 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 640 × 480 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×800 MHz, GPU: ne
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013,

Design, konstrukce a výdrž

BlackBerry 9720 si zkrátka nespletete. Již na první pohled je jasné, že se jedná o BlackBerry každým coulem. Když se rozdávala krása, tak model 9720 sice někde flámoval, nedá se mu však upřít jistý půvab, který je u všech klasických BlackBerry zařízení s QWERTY klávesnicí nezaměnitelný. V případě BlackBerry 9720 se výrobce vyvaroval jakýchkoli designových prvků. Máme zde zařízení jednoduchých tvarů a typického BlackBerry designu, které působí trochu širší než delší.

BlackBerry 9720 – videopohled

Rozměry jsou konkrétně 114 × 66 × 12 mm. Co do konstrukce, tak zde je jasně vidět, že BlackBerry 9720 se určitě nebude řadit po bok špičkově zpracovaných modelů Bold 9900 a podobně. Jedná se zkrátka o zařízení, které spadá spíše do kategorie low-endů a konstrukce kompletně z plastu tomu také odpovídá. Tělo je však pevné, nikde nic nevrže a potěší pogumovaný zadní kryt, díky kterému se telefon velice příjemně drží v ruce.

Vzhledem k tomu, že konstrukce je celá kompletně z plastu, je hmotnost 120 gramů trochu vyšší, než bychom podle rozměrů očekávali, to má však na svědomí především baterie o kapacitě 1 450 mAh. Ta dokáže nabídnout na dnešní dobu nezvykle dobrou výdrž. BlackBerry 9720 vám totiž zcela bez problémů vydrží více než dva dny v plném pracovním nasazení, tzn. práce s emaily, surfování na internetu, hovory, SMS zprávy, nějaké ty aplikace apod. Při lehčí zátěži se dostanete i na 4 nebo 5 dnů, záleží na tom, jak budete BlackBerry 9720 vytěžovat.

Zadní kryt BlackBerry 9720 je pogumovaný

Ještě v rychlosti zmíníme, co vlastně na telefonu najdeme. Přední strana je vyhrazena pro typickou hardwarovou QWERTY klávesnici, funkční klávesy s optickým trackpadem/joystickem a na šířku orientovaný displej s rozlišením 460 × 380 pixelů. Notifikační dioda nad displejem je dostatečně výkonná, takže rozhodně nezmeškáte nic důležitého. Zadní strana skýtá pohled na logo výrobce a čočku 5Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou.

Spodní a horní hrana, levý a pravý bok

Na spodní hraně nalezneme pouze otvor mikrofonu, horní hrana pak nabízí klávesu pro zamykání telefonu a také 3,5mm jack konektor. Levý bok je vyhrazen pro microUSB konektor a programovatelné tlačítko, které je v základu nastaveno na spouštění komunikačního programu BlackBerry Messenger, zkráceně BBM. Na pravé boku své místo našla spoušť fotoaparátu a troj-klávesa, která slouží pro ovládání hlasitosti a multimediálního přehrávače.

Zvuk, displej a klávesnice

Pro hudební nadšence není BlackBerry 9720 vybaveno zrovna ideálně, ale pro běžný poslech je naprosto dostačující jak kvalita výstupu 3,5mm jack konektoru, tak i hudebního přehrávače s ekvalizérem nebo integrovaného FM rádia. Sluchátka dodávaná v balení však nejsou z nejkvalitnějších, takže určitě doporučujeme spíše vlastní headset. Hlasitý reproduktor nás překvapil svou hlasitostí, takže byste určitě neměli žádný hovor ani upozornění přeslechnout.

Displej BlackBerry 9720 nám jasně ukazuje, že se jedná o zařízení z nižší třídy. Úhlopříčka 2,8 palce je vzhledem k typu zařízení zcela dostatečná, rozlišení 480 × 360 pixelů však znamená trochu hrubší rastr, než na který jsme u dnešních smartphonů zvyklí, konkrétně 213 PPI. Displej jinak nabízí velmi příjemné zobrazení barev a také čitelnost na slunci je na dobré úrovni, bohužel zklamáním jsou pozorovací úhly, které by určitě mohly být lepší. Zmínit musíme také to, že displej je dotykový a BlackBerry 9720 tak můžete ovládat buďto skrze dotykový displej, nebo pomocí klávesnice a optického trackpadu.

Klávesnice BlackBerry 9720 je špičková

Co však BlackBerry 9720 ztrácí na displeji, to vybojuje zpět u klávesnice. Ta je zkrátka opět perfektní a nic jiného jsme od BlackBerry ani čekat nemohli. Klávesy jsou jasně oddělené, stejně jako u dřívější modelové řady Curve, nicméně řady kláves nejsou prohnuté a díky tomu, že telefon je podstatně širší, je klávesnice krásně prostorná a problém s psaním tak nebudou mít ani uživatelé s většími prsty. Zdvih, odpor i odezva klávesnice jsou velmi dobré a opět zde máme další z důkazů, že BlackBerry klávesnice zkrátka umí. Osobně se mi sice píše ještě o trochu lépe na BlackBerry Q10, ale to je již o osobních preferencích – zda máte radši klávesy jasně oddělené nebo spíše trochu splývající, oddělené pouze výraznějším profilem kláves.

Výkon, uživatelské prostředí a funkční výbava

Uživatelské prostředí BlackBerry 9720 vychází ze samotného operačního systému BlackBerry OS 7.1. Chod operačního systému obstarává jednojádrový (jak zvláštně to v dnešní době zní, že?) procesor Marvel Tavor MG1 o taktu 800 MHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a stejně tak 512 MB vnitřní paměti ROM. Je třeba zdůraznit, že ačkoliv se mohou zdát hardwarové parametry jako velice slabé, pro běh operačního systému BlackBerry OS jsou zcela dostačující. Operační systém běží plynule, nikde se nic neseká a vše je krásně rychlé. Je to tedy ukázkový příklad toho, že pokud máte kvalitně odladěný software, tak rozhodně nepotřebujete quad/octa/hexa-core procesory a podobně.

Domovská obrazovka

Uživatelské prostředí BlackBerry OS 7.1 se skládá z domovské obrazovky rozdělené na pět samostatných karet, pak už tu máme jen samotné aplikace, různé úrovně nastavení a podobně. Karty na domovské obrazovce můžete skrývat a jsou rozdělené na kartu Vše (všechny aplikace), Oblíbené (zde si můžete uložit oblíbené aplikace), Média (obsah složky Média), Stažené (všechny doinstalované aplikace) a Časté (nejčastěji používané aplikace). Nechybí samozřejmě možnost ikonky různě řadit, organizovat do složek a podobně. Přímo z domovské obrazovky můžete také spustit funkci univerzálního vyhledávání, měnit profily nebo spravovat sítě a připojení.

Domovská obrazovka – kontextová nabídka, správce připojení, nastavení profilů, notifikační lišta

V uživatelském prostředí se můžete pohybovat buďto pomocí dotykového displeje, ale často jistě použijete také optický trackpad, což je prvek, na který dodnes mnoho uživatelů nedá dopustit. Především pokud často pracujete s textem, je pro vás tento pomocník neocenitelný. Přesnost a rychlost ovládání se totiž chtě nechtě s dotykovým displejem nedá v žádném případě srovnávat. I to je jeden z důvodů, proč tolik uživatelů stále využívá starší platformu BlackBerry. Pokud denně zpracujete desítky emailů z telefonu, tak opravdu oceníte každou sekundu ušetřenou díky efektivnímu ovládání.

Seznam aplikací a Documents To Go

BlackBerry je stále prakticky synonymem pro pracovní zařízení a BlackBerry 9720 si ani nezkouší hrát na něco jiného. Je to zkrátka pracant, který i přes některé své mouchy, nabídne úžasnou efektivitu a pohodlí při práci s emaily, zprávami, organizací času, dokumenty a podobně. Tomu také odpovídá jeho funkční výbava, která se z velké části zaměřuje právě na pracovní nasazení. Zmínit tak můžeme například pokročilý kancelářský balík Documents To Go 2, díky kterému budete moci pohodlně pracovat s dokumenty Word, Powerpoint nebo Excel.

Poznámky, úkolovník, kalkulačka a správce souborů

Dále nechybí poznámkový blok, samostatný úkolovník, kalkulačka s funkcí převodu jednotek, praktický správce souborů s podporou archivů .zip, hlasové poznámky nebo třeba správce hesel, který osobně považuji za opravdu nedocenitelnou funkci. Potěší také funkce BlackBerry Protect, díky které si můžete nastavit pravidelné bezdrátové zálohování vašeho zařízení na servery BlackBerry a v případě ztráty nebo odcizení pak telefon dohledat pomocí GPS, zaheslovat, nechat vyzvánět, poslat na něj zprávu nebo třeba na dálku kompletně smazat.

Kalendář – zobrazení týdne, nová událost a nastavení

Pro ty, kteří mají rádi ve všem pořádek, je připraven také přehledný kalendář, který nabízí také bezdrátovou synchronizaci, ale můžete jej s počítačem synchronizovat i kabelem. Totéž platí také o poznámkách, úkolech nebo seznamu kontaktů. Nemusíte tak být odkázáni na webové služby, ale můžete si synchronizovat data také pěkně postaru pomocí kabelu a počítače.

Emailový klient – seznam zpráv, čtení, psaní a možnosti

Jedním z nejdůležitějších prvků je však emailový klient. Starý dobrý emailový klient BlackBerry, který ke svému fungování potřebuje speciální datový balíček BlackBerry Internet Service (BIS) nebo BlackBerry Enterprise Server (BES), díky kterému však z jakéhokoli emailu uděláte spolehlivý a rychlý Push email s odezvou v řádu několika sekund. Se speciálním tarifem BlackBerry je také spojena komprimace dat, takže s BlackBerry přenesete v průměru 8× méně dat, než s běžným smartphonem. Neocenitelná vlastnost především tehdy, pokud často cestujete. Právě tito uživatelé často smutně hledí zpět do časů BIS/BES, kdy nemuseli řešit žádné FUP limity a podobně. Zkrátka to nebylo potřeba. Na druhou stranu, čeští operátoři si z této služby udělali vcelku výnosný business a právě cena často mnoho zájemců již na začátku odradila.

Fotoaparát, multimédia, sociální sítě a konektivita

BlackBerry 9720 je vybaveno fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx, kterému v horších světelných podmínkách pomáhá přisvětlovací LED dioda. Bohužel však nečekejte automatické ostření, což je v dnešní době naprosto neomluvitelné. Odpovídají tomu samozřejmě také výsledky, které jasně ukazují, že fotoaparát BlackBerry 9720 je zde spíše jako nutné zlo a nouzové řešení. Máme zde tedy zařízení za necelých 5 000 Kč, které má fotoaparát srovnatelný leda s dnešními low-endy s cenou pod 3 000 korun.

Po multimediální stránce je na tom však BlackBerry o poznání lépe. Dokáže si poradit s širokou škálou formátů jak u hudby, tak u obrázků nebo videa. Na videa se sice na BlackBerry 9720 asi moc koukat nebudete, podpora hudebních formátů mp3, aac, wav, wma, ogg a flac, takže téměř žádná hudba nebude BlackBerry cizí. Využít pak můžete také například ekvalizéru nebo integrovaného FM rádia.

Složka médií a galerie obrázků

U videopřehrávače se ani nebudeme zastavovat, protože jak jsem již říkal, BlackBerry 9720 na video zrovna stavěné není. Zmíníme však prohlížeč obrázků, který řadí fotografie do jednotlivých složek, které můžete samozřejmě editovat. Chybí sice jakýkoliv editor fotografií, díky možnosti doinstalovat si aplikace s obchodu BlackBerry World však můžete najít spoustu alternativních aplikací. Naopak potěší bohaté možnosti sdílení a to nejen fotografií, ale také dokumentů, souborů a tak dále.

Obchod s aplikacemi – BlackBerry World

BlackBerry myslí také na sociální sítě. Jak by také ne, vždyť hardwarová klávesnice přímo vybízí ke komunikaci skrze všechny dostupné komunikační kanály, ať už se jedná o emaily, SMS zprávy, instant messaging nebo sociální sítě. I kvůli tomu najdeme v BlackBerry 9720 předinstalované klienty pro sociální sítě Facebook a Twitter. Kromě nich můžete samozřejmě využít také BBM, díky kterému si můžete psát s přáteli na BlackBerry, Androidu a iOS a v létě se dočkají také uživatelé Windows Phone.

Internetový prohlížeč

V této části bychom mohli zmínit také internetový prohlížeče, který sice nepatří k těm nejrychlejším na trhu, ale práce s ním je pohodlná, nechybí prohlížení na více kartách současně, přidávání záložek na domovskou obrazovku a poradí si také s HTML 5 obsahem.

K internetu se připojíte buďto přes mobilní sítě 2G a 3G, nebo můžete využít Wi-Fi. K propojení telefonu s počítačem můžete využít dodávaný microUSB kabel, ale k dispozici je také Bluetooth 2.1 s podporou A2DP a EDR. BlackBerry 9720 vás v případě potřeby dokáže i navigovat. K tomu slouží integrovaná A-GPS a předinstalované BlackBerry Mapy. Ty však nejsou zrovna nejkvalitnější, naštěstí je však můžete nahradit například Google Mapami nebo některou z klasických navigací – Waze, Wisepilot, Ubinav a dalšími.

Závěr a zhodnocení

BlackBerry 9720 je zkrátka pracant a komunikační nástroj. Na nic jiného si nehraje a ani od něj nic více nečekejte. Zaujme vás především kompaktními rozměry, příjemným zpracováním, excelentní klávesnicí a velice dobrou výdrží baterie. Díky tomu budete moci pohodlně využívat všechny funkce, díky kterým patřilo BlackBerry ve svém oboru vždy mezi nejlepší. Tím je samozřejmě komunikace. Ať už skrze emaily, zprávy, sociální sítě nebo různé kecálky, komunikace zkrátka BlackBerry svědčí. Díky mnoha předinstalovaným pracovním a organizačním funkcím jej ocení také ti uživatelé, kteří potřebují efektivní nástroj na práci.

BlackBerry 9720
BlackBerry 9720 se po světě prodává v různých barevných variantách

BlackBerry 9720 je však také zařízení mnoha kompromisů. V první řadě se jedná o cenu, která je chtě nechtě opravdu přestřelená. Cena pohybující se kolem 5 000 Kč je zkrátka moc a tento model by měl stát maximálně 4 000 Kč, ale vůbec nejvhodnější by byla cena kolem 3 500 Kč. Pak by se totiž tento model dal označit za plnohodnotného nástupce legendárního modelu BlackBerry Curve 8520, který dodnes mnoho uživatelů používá a právě cena byla často rozhodujícím faktorem. Mezi další kompromisy, které budete muset u BlackBerry 9720 přehlédnout, patří například horší displej, podprůměrný fotoaparát bez automatického ostření a srovnat se budete muset také s tím, že operační systém BlackBerry OS 7.1 již do budoucna moc velkých updatů dostávat nebude.

Možná si říkáte, proč BlackBerry takový model vůbec vydalo. Důvod je velice prostý – mnoho korporátních zákazníků po celém světě pracuje s řešením BlackBerry a jejich zaměstnanci používají například modely Curve 8520. Firmy však nedokážou každé dva roky měnit kompletní korporátní řešení. Plánují ho na 5, 6, 10 let. A právě pro tyto zákazníky je důležité, aby stále měli k dispozici zařízení, která budou moci do tohoto řešení zahrnout. BlackBerry 9720 tak pravděpodobně nebude trhat prodejní rekordy a ani se neočekává, že by mělo nějak zvrátit současnou složitou situaci, ve které se kanadská společnost nachází. Zákazník však za své peníze dostane zařízení, které je v mnoha ohledech unikátní, je efektivní a spolehlivé.

Konkurence

BlackBerry Curve 9320

Dnes je již naprosté minimum zařízení vybaveno hardwarovou klávesnicí, a tak hledání konkurence pro BlackBerry 9720 není snadné. Zmínit tak rozhodně musíme především BlackBerry Curve 9320, které se sice již pomalu přestává vyrábět, ale stále je bez problémů k dostání. Nabízí prakticky shodnou výbavu jako model BlackBerry 9720, je však kompaktnější, nemá dotykový displej a fotoaparát má rozlišení pouze 3,2 Mpx. Na druhou stranu je však o několik set korun levnější, což je často rozhodující faktor.

Nokia Asha 210 a Nokia Asha 302

Z ostatních výrobců můžeme zmínit například některé modely Nokia Asha. Jedná se například o Nokia Asha 210 nebo Nokia Asha 302, ale tyto modely svou výbavou ani zdaleka neodpovídají BlackBerry 9720. Na druhou stranu jsou zhruba o polovinu levnější, takže pokud hledáte především hardwarovou QWERTY klávesnici, třeba vás osloví.

Nokia E72, Samsung Galaxy Ch@t a HTC ChaCha

Pokud byste hledali zařízení, které by bylo schopno konkurovat nejen klávesnicí, ale také výbavou, tak vězte, že budete muset sáhnout po starších modelech. Můžeme zmínit například legendární Nokii E72 s operačním systémem Symbian, případně starší model Samsung Galaxy Ch@t či HTC ChaCha s operačním systémem Android. Tyto modely se již sice hůře shání, ale jak jsem již řekl, v tomto segmentu se konkurence hledá skutečně těžko.

blackberry-9720
Klady
  • služba BIS/BES
  • široké možnosti nastavení a personalizace
  • výkonná notifikační LED
  • bohatá funkční výbava
  • kvalitní zpracování
  • pohodlné ovládání a práce s textem
  • skvělá klávesnice
  • kvalitní spolehlivý emailový klient
  • velmi dobrá výdrž baterie
Zápory
  • operační systém již pravděpodobně nebude dále vylepšován
  • menší množství aplikací ke stažení
  • služba BIS/BES
  • pomalý internetový prohlížeč
  • podprůměrný displej
  • nekvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
herodes
dalsi super recenzent podobne ako honza a martin
Jab
Dejme tomu ještě ty symbianové Nokie... Je to levnější alternativa, která toho zdaleka tolik neumí. Ale ty dva androidy jsou naprosto příšerné. Hlavně HTC Chacha s 800mhz procesorem. Blackberry si za tohle těch pět tisíc klidně může říci. Ve skutečnosti nemá konkurenci. Nicméně i tak... Tohle by byl snad zajímavý doplněk brilantního portfolia plného dotykových telefonů. Ale stavět se na něm nedá. Korporátní sféra samotná je neuživí (resp. neuživí nutnost distribuce po celém světě). Je třeba celý ten Blackberry systém rozdělit na dvě platformy. Pro korporátní a pro běžné využití. Není to to samé a Blackberry obelhává samo sebe, když to chce skloubit do jednoho telefonu. Přijít dnes totiž s alternativou telefonu pro každodenní použití znamená mít za sebou ohromné finanční prostředky. Do společnosti Googlu, Applu či Microsoftu se nedostane jen s hezkým systémem. Proto Nokia potopila Meego a HP zase svůj OS. Chápu ale, že je těžké najít partnera obdobné síly. Resp. de facto nemožné.
kubik393
Souhlasím, že Samsung Galaxy Chat a HTC ChaCha nejsou žádná konkurence, jejich kvality zůstávají daleko za Blackberry a nemluvím jenom o viklajících se klávesnicích a zadrhávajícím systému. E72, budiž ale také už příliš zastaralá pro firemní použití. Jediná konkurence by byla Motorola Droid 2 Pro, telefon, který prakticky zapříčinil propad Blackberry a jeho postupný odchod z firemní sféry, za mnohem nižší cenu nabídl vyšší výkon, porovnatelnou klávesnici a otevřený operační systém s možností implementace firemních řešení. Jako uživatel Blackberry Curve 9320 se po 9720 hodně ohlížím, Q5 mi svým dotykovým ovládáním nevyhovuje, mám rád možnost volby, jak telefon ovládat, a na QWERTY jsem si už zvykl, vyhovují mi sice spíše ty vysouvací ale ovládání jednou rukou je jednoznačný plus Blackberry. Na druhou stranu, doba se změnila a koncepce 9720 je dnes pokládána za zastaralou, jednoduše protože nemá ohromný displej s nesmyslně velkým rozlišením a výkon herní konzole.
warp
Škoda jen, že BlackBerry hodně zaostává v marketingu. Koukal jsem se na nabídku telefonů, které jsou zde k dostání v oficiální distribuci a BlackBerry jako jediná firma nabízí všechny druhy telefonů. Pokud bych chtěl velký displej, tak je tu Z30, na menší je Z10, klávesnice Q5 a Q10 a pokud se zvěsti potvrdí, tak bude i telefon s mechanickými tlačítky, tak jak je všichni znají z předchozích řad stejně, jako má 9720 v článku, jen se systémem OS10. Prostě výběr pro všechny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze