BenQ T3
recenze

BenQ T3

Zdařilý návrat BenQ na český trh

Na český trh se po řadě let vrátilo se hned se dvěma smartphony s Androidem tchajwanské BenQ. Základním modelem, se kterým chce zaujmout české zákazníky, je BenQ T3. Ten nabízí v kompaktním těle tenkém pouhých 8,5 mm, 4,5palcový IPS displej, čtyřjádrový procesor a podporu LTE. Jak si vedl v našem testu?

Tchajwanské BenQ to už s mobilními telefony zkoušelo, když k 1. říjnu 2005 odkoupilo za 350 milionů euro dlouhodobě ztrátovou mobilní divizi Siemensu, čímž se stalo šestým největším výrobcem na světě. Brzy se však ukázalo, že BenQ přecenilo své síly a už v září 2006 divize BenQ Mobile ohlásila úpadek. Nyní to BenQ zkouší se smartphony s Androidem a doufá v lepší výsledek.

Oficiální fotografie BenQ T3

Model T3 je přitom z nich menší a v kompaktním těle tenkém pouhých 8,5 mm nabídne 4,5palcový IPS displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrový procesor Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz, který doplňuje 1 GB RAM nebo interní 4GB paměť. Zadní fotoaparát má příjemné rozlišení 8 Mpx. Potěší i LTE. O něco pak méně to, že podporuje pouze pásma 800 / 1 800 / 2 600 MHz. Jeho startovací cena na českém trhu činí bez koruny čtyři tisíce.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • manuál

BenQ T3 – videopohled

Technické parametry BenQ T3

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 66,7 × 8,5 mm, 128 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8926, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 840 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 3 999 Kč

Design a konstrukce: snímatelný kryt, ale nevyměnitelná baterie

Telefon patří s rozměry 131,9 × 66,7 × 8,5 milimetrů k těm kompaktnějším, což podtrhuje i zaoblená zadní strana se zužujícími se boky, díky čemuž dobře padne do ruky. Hmotnost 128 gramů je už sice u takto velkého telefonu vyšší, ale stále to není nic, co by trhalo kapsy. Telefon nabízí spíše konzervativnější design, ale vypadá elegantně a černá mu rozhodně sluší.

Přední strana telefonu je pokrytá lesklým sklem a ve zhasnutém stavu z něj vystupuje výrazné stříbrné logo BenQ, nad ním čočka přední VGA kamery a stříbrná štěrbina telefonního reproduktoru. Pod displejem je tradiční sestava senzorových tlačítek, která mají bílé popisky, vibrační odezvu, ale co je důležitější, jsou bíle podsvícená.

BenQ T3

Předělem, jenž rozděluje telefon na přední a zadní část, je výrazný tenký stříbrný pásek, který se táhne kolem dokola celého telefonu. Stříbrná jsou i ovládací tlačka. Na pravém boku je regulátor hlasitosti, na levém pak vypínač, což je přesně naopak, než je běžné. MicroUSB konektor našel své místo na spodní hraně uprostřed, 3,5 mm jack pro připojení sluchátek je na horní hraně vlevo.

Podobně střídmá jako přední strana jsou i záda telefonu. Na první pohled zaujme čočka 8Mpx fotoaparátu s výrazným stříbrným okružím, nad kterým je umístěna přisvětlovací LED dioda. Pod fotoaparátem je logo výrobce. Úplně dole se nachází stříbrná mřížka hlasitého reproduktoru a logem nad ním se výrobce chlubí, že telefon nemá problém s LTE.

Kryt, který je vyrobený z matného plastu, takže na něm neulpívají otisky prstů, se sundává pomocí drobného prolisu vlevo dole. Přestože je kryt snímatelný, baterie je pevně integrována do těla telefonu a není ji možné uživatelsky vyměnit. Dostanete se tak pouze ke slotům na microSIM a microSD karty, které jsou uprostřed zad.

Po konstrukční stránce není telefonu co vytknout. Telefon vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Všechno dokonale lícuje a telefon se nijak nekroutí ani při silnějším stisku.

Displej : jemný s kvalitními barvami

Displej s poměrně úzkými bočními rámečky je typu IPS a na úhlopříčce 4,5" disponuje rozlišením 960 × 540 pixelů, což dává jemnost 245 ppi. To je solidní hodnota a při běžném používání nebudete mít žádný problém s hrubším rastrem. Ve skutečnosti ho totiž ani nezaregistrujete.

Použitá technologie IPS navíc zprostředkovává věrné podání barev a široké pozorovací úhly. V nastavení menu zaujme položka „Režim nízkého modrého světla“, která ve třech krocích mění nastavení barevného nádechu displeje. Subjektivně se však jedná o posun k horšímu a je lepší tuto funkci raději vůbec nepoužívat. Automatická regulace jasu funguje spolehlivě a neměl jsem problém ani na prudkém slunci. Manuální regulace jasu je nicméně možná pouze v několika přednastavených krocích. Jemné nastavení pomocí posuvníku chybí. O použití odolného skla nebo oleofobní vrstvě výrobce mlčí. Displej je nicméně poměrně dobrým lapačem otisků prstů.

Zvuk: vzhledem k ceně slušná kvalita

Zvukový projev telefonu nenáročnému posluchači postačí. Nedosahuje sice kvalit špičkových modelů, ale ani neurazí. Potěší přitom i možnost zapnout si ekvalizér. Nejlepších výsledků dosáhnete při poslechu přes sluchátka. Už ta přibalená jsou na slušné úrovni, ale s lepšími kvalitnějšími sluchátky dosáhnete ještě lepšího požitku. Slušný je i hlasitý reproduktor, který je navíc dostatečně hlasitý.

Baterie a výdrž: reálné výsledky příjemně překvapily

Telefon dostal nevyměnitelnou baterii s kapacitou 1 840 mAh, což se může zdát papírově jako velice podprůměrná hodnota. Přestože bylo přes vánoční svátky více telefonních hovorů a SMS než obvykle, telefon bez problémů vydržel v provozu tři dny. I při náročnějším používání, kdy ho více vytížíte mobilními daty, se s ním můžete dostat na den a půl až dva dny provozu.

Stejně tak budete ale rádi i za pár hodin, když ho využijete k navigaci nebo k hraní her. Reálná výdrž tak hodně záleží na tom, jak intenzivně a k čemu telefon používáte.

Provedl jsem i standardní test výdrže. Během něj byla v telefonu aktivní pouze jedna SIM, jas displeje a hlasitost byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 720p. Telefon vydržel přehrávat 7 hodin 25 minut. Pro srovnání nedávno testovaný, rovněž 4,5palcový, Doogee Valencia s kapacitou 2 000 mAh dosáhl ve stejném testu výdrže 4 hodin 28 minut.

Za hodinu se BenQ T3 nabilo na 65 procent kapacity baterie, což je výrazně nadprůměrná hodnota. Poté se nabíjení zpomalilo a na 80 procent to trvalo 2 hodiny. Plně nabito hlásilo za 2 hodiny 31 minut.

Hardware a výkon: nedostatek RAM i volného místa

Uvnitř telefon tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 taktovaný na 1,2 GHz a grafický akcelerátor Adreno 305, jenž doplňuje 1 GB RAM, ze kterých zbývá po spuštění jen velice podprůměrných 290 MB. Výkon telefonu nicméně postačí nejen na méně náročné casual hry, jako je Angry Birds nebo oblíbená Candy Crush Saga. Zahrát byste si pravděpodobně mohli i náročnější hry, ovšem u objemově velkých 3D her však narazíte na nedostatek úložného prostoru.

Vnitřní úložiště je totiž výrazně podprůměrné. Papírově má mít kapacitu 4 GB, ale při pohledu do telefonu zjistíte, že uživatel má k dispozici jen 2 GB prostoru, ze kterých zbývá pouze 1,7 GB a po počáteční aktualizaci nainstalovaných aplikací paměť klesne dokonce pod 1 GB. Interní paměť je sice možné rozšířit pomocí microSD karet až o 64 GB, ale tu není možné nastavit jako výchozí úložiště. Aplikace však přesouvat jde.

Telefon jsem podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu 5.5 skončil s výsledkem 18 626 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 61,5 fps. Ve Vellamo benchmarku v sekci Metal obdržel 664 bodů, v Multicore dosáhl 1 202 bodů, v Internet Browseru 1 136 bodů a Chrome Browseru 1 616 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 8 870 bodů. V 3Dmarku pak skončil s 2 887 body.

Prostředí a multimédia: inspirace jablky

Potěší, že BenQ vybavilo model T3 Androidem 4.4 KitKat. Co už nadchne méně, je fakt, že si ho výrazně upravilo. Podobně jako někteří další asijští výrobci se i BenQ nechalo silně inspirovat systém iOS a telefon se zcela obejde bez samostatného menu, vše se tedy ukládá na domácí obrazovky. Všechny nové aplikace se pak ukládají do samotné složky „New Comer“, ale můžete je přesunout na libovolnou domácí obrazovku do libovolné složky.

Odemykací obrazovka je jednoduchá a telefon odemknete tahem prstu kterýmkoli směrem. V základu máte tři domácí obrazovky, další se přidají automaticky, když na ni přetáhnete zástupce nebo widget. Stejně tak se jí zbavíte, když z ní smažete všechen obsah. Nastavit si můžete efekt pohybu mezi domácími obrazovkami, ale už bohužel chybí možnost zapnutí pohybu v nekonečné smyčce.

Tím všechna vylepšení vzhledu končí a notifikační lišta nebo seznam naposledy spuštěných aplikací je shodný s čistým Androidem. Stejně tak nabízí čistý vzhled Androidu bez dalších přidaných funkcí i kontakty, SMS nebo Kalendář.

BenQ nicméně přidává i předinstalované aplikace. Jednak je zde několik vlastních aplikací od BenQ, které jsou sdruženy ve složce Q Family a které zahrnují poznámky, správu financí, hudební přehrávač, galerii, cloudová média nebo ovládání telefonu přes internet. Navíc je zde například antivirus Avast, Flipboard nebo plnohodnotný kancelářský balík Kingsoft Office, který umožňuje vytvářet i editovat dokumenty Microsoft Office.

Po multimediální stránce telefon nabízí pro prohlížení fotografií klasickou galerii, kde se zobrazují i fotky z cloudu Fotky, ale také vlastní aplikace PiQture. Kromě fotografií však poslouží i pro videa, která zde vlastní ikonku nemají. Přehrávač videa si přitom poradí i s FullHD rozlišením. Najdete zde i aplikaci na YouTube. K přehrávání hudby slouží standardní hudební přehrávač s jednoduchým ekvalizérem, i zde však najdeme vlastní aplikaci Hudba. Ve výbavě rovněž nechybí FM rádio s podporou RDS.

Fotoaparát: povedený fotozápisník

BenQ osadilo telefon zadním fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx, autofokusem a přisvětlovací LED diodou. S poměrem 4:3 je maximální rozlišení snímků 8 Mpx. Jako výchozí je však nastaven poměr 16:9, kdy klesá rozlišení fotografie z 2448 pixelů na 1840 pixelů a celkové rozlišení je 6 Mpx. Naproti tomu přední fotoaparát nabídne pouze VGA rozlišení a je tak použitelný maximálně na Skype a to ještě s výhradami.

Uživatelské prostředí fotoaparátu je zaplněné přepínači a ikonami, které mohou působit v obraze až rušivě. U fotoaparátu můžete nastavit celou řadu parametrů, jako je ISO, kompenzaci expozice, ale nechybí zde ani detekce tváře, samospoušť, panorama, několik scénických režimů a celá řada dalších vylepšení.

Na to, že telefon stojí pouze čtyři tisíce korun, produkuje za dobrých světelných podmínek nadprůměrné snímky, které jsou čisté, ostré a s dobrým barevným podáním. Při nedostatku světla se však i zde objevují hlavní slabiny těchto levných fotoaparátů. Vyskytuje se zde všudypřítomný šum a ubývá ostrosti a detailů. Přesto je však fotoaparát bez problémů použitelný na běžné momentky jako obrazový zápisník.

BenQ T3 – testovací video, 1080p

Video nahrává telefon ve formátu mp4 s maximálním rozlišením FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Můžete si přitom vybrat mezi kontinuálním zaostřováním a zámkem autofokusu. Obraz videa je čistý bez trhání a záseků. Platí u něho totéž jako u statických snímků.

Výbava telefonu: LTE ve třech pásmech

Co se týče telefonování, nezaznamenal jsem u telefonu žádný problém. Telefonní reproduktor postrádá kovové zabarvení, nezaznamenal jsem ani žádné výpadky signálu. Stejně tak si nestěžovala ani protistrana, že by mi při hovoru nerozuměla.

Kromě rychlých mobilních dat 3G nabízí BenQ T3 i LTE, které je jedním z největších taháků telefonu a výrobce ho promuje logem i na zádech telefonu. Maximum, které nabízí je Cat4 s maximální rychlostí downloadu 150 Mb/s a uploadu 50 Mb/s. Škoda je, že LTE pracuje pouze v pásmech 800 / 1800 / 2600 MHz. Smůlu tak mají například zákazníci Vodafonu, který při budování své 4G sítě ve velké míře spoléhá na pásmo 900 MHz.

Samozřejmostí je Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth v novější a energeticky méně náročné verzi 4.0. Na rozdíl od LTE však chybí NFC. K počítači se můžete připojit přes microUSB 2.0 port. Pro přístup k internetu je tu k dispozici kromě předinstalovaného nativního prohlížeče i Chrome.

K satelitní navigaci zde máte GPS čip, kterému pomáhá se zpřesněním polohy A-GPS a informace o Wi-Fi. Zapnout si však můžete i hardwarovou akceleraci polohy IZat od Qualcommu. Konkurenční ruský GLONASS chybí. Můžete však ocenit přítomnost elektronického kompasu. Nalezení a zafixování trvá do desíti sekund. Obvykle je to ale v řádu sekund. Z navigačního softwaru máte k dispozici pouze Google Maps, ale jednoduše si můžete potřebnou aplikaci doinstalovat z Google Play.

Zhodnocení: výsledný dojem sráží příliš malé úložiště

BenQ T3 bychom mohli označit za povedený telefon nižší střední třídy. Nabídne elegantní vzhled, díky kterému telefon vypadá dražší, než kolik stojí. Jeho kompaktní rozměry ocení všichni, kteří odmítají současný trend tabletofonů.

BenQ T3

Oceňujeme kvalitní displej a povedený zadní fotoaparát. Potěší i LTE, které však kvůli absenci 900 MHz pásma příliš nevyužijete v síti Vodafonu, jenž z velké části využívá právě tuto frekvenci. Největší výtka tak směřuje především na zoufale malé úložiště, což ještě podtrhuje skutečnost, že na kartu sice můžete aplikace přesouvat, ale ne rovnou instalovat. Také rozlišení přední kamery dnes již nikoho neuspokojí. Přesto se tento telefon vyplatí a je za svou cenu zajímavou volbou.

Konkurence

Z konkurence bychom mohli zmínit například minulý týden testovaný telefon Doogee Valencia, který je přibližně o 400 korun levnější. Nabízí rovněž 4,5palcový displej s identickým rozlišením 960 × 540 pixelů. Má také čtyřjádro, které je taktované na 1,3 GHz a 1 GB RAM. Jeho interní paměť má kapacitu 8 GB. Boduje svými fotoaparáty. Zadní je třináctimegapixelový a přední osmimegapixelový, postrádá však naopak LTE.

Další možností je LG F60, které stojí kolem tří a půl tisíce korun. Má 4,5palcový IPS displej s nižším rozlišením 800 × 480 pixelů a čtyřjádrový procesor s 1 GB RAM. Jeho fotoaparát však má rozlišení pouze 5 Mpx. Běží také na KitKatu.

Dalším 4,5palcovým smartphonem je Huawei Ascend Y530. Jeho cena je přibližně o tisícikorunu níže než u BenQ a pohybuje se kolem tří tisíc korun. Má sice rovněž 4,5" displej, ale nižší rozlišení 854 × 480 pixelů a jedná se o TF TN panel a zaostává i v dalších parametrech. Má pouze dvoujádrový procesor, 512 MB RAM a pětimegapixelový fotoaparát.

Za alternativu bychom mohli u Alcatelu považovat i OneTouch Pop C7. Ten však má už 5palcový displej, což už může být pro uživatele, kteří chtějí kompaktní telefon, příliš. Alcatel disponuje rozlišením displeje 854 × 480 pixelů a je vybavený čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,3 GHz, ale pouze 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB, zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a nechybí mu LED dioda a autofokus. Ten vepředu je však stejně u BenQ pouze VGA. Cena OneTouch Pop C7 se pohybuje kolem tří tisíc korun.

Ze smartphonů s Windows Phone 8.1 bychom mohli zmínit Nokii Lumii 630 Dual SIM, která v současnosti vyjde na 3 890 Kč. Má také 4,5palcový IPS displej s rozlišením 854 × 480 pixelů. Nabízí čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, interní paměť 8 GB, ale pouze zadní fotoaparát bez LED diody s rozlišením 5 Mpx.

benq-t3
Klady
  • kvalitní displej
  • dobré dílenské zpracování
  • elegantní vzhled
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • chybí NFC
  • nevyměnitelná baterie
  • LTE pouze ve dvou pásmech
  • malá vnitřní paměť
Diskuze ke článku
baterak
Baterie na (|) K cemu je mi pristroj s 3hod funkcnosti.
RadekUL
Pěkný kousek za 4000kč.Fotoaparát ujde za tu cenu a příjemné 4,5" potěší.LTE sice u VD moc nepojede ale jsou tu i jiní operátoři.
Berunda
"V nastavení menu zaujme položka „Režim nízkého modrého světla“, která ve třech krocích mění nastavení barevného nádechu displeje. Subjektivně se však jedná o posun k horšímu a je lepší tuto funkci raději vůbec nepoužívat."

Je to funkce, která v několika krocích snižuje množství vyzařovaného škodlivého modrého světelného spektra. Uživatel si tedy může zvolit, zda bude mít věrnější, nebo "zdravější" zobrazení, případně určitou míru kompromisu.
mrtvá žížala
chybí NFC - a komu ? panove stale velmi velmi sporadicky pouzivana funkce. Uvadet ji jako zapor je blbost
nevyměnitelná baterie - cemu to vadi ? pri zivotnosti 2 roky + - celeho telefonu
LTE pouze ve dvou pásmech - co to ? sami uvadite standartni tripple podporu 800/1800/2600, co ste kluci zas hulili
malá vnitřní paměť - velka bolest spousty cinanu, v podstate si tim zabiji jinak nadejne produkty

v konecnem meritku bych tento Benq nechtel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze