Asus ZenFone C
recenze

Asus ZenFone C

Hlavně Cena
20

Řada ZenFone se již dostala do povědomí zákazníků a také si již našla své příznivce. Asus tak své portfolio rozšířil o model nižší střední třídy, který nabídne 4,5palcový displej, procesor od Intelu nebo intuitivní prostředí. Telefonu sice chybí moderní funkce jako LTE a NFC, jeho hlavní zbraní by však mohla být cena kolem 3 000 Kč.

Pokud se na tento model podíváme pozorněji, zjistíme, že jde vlastně o mírně upravený Asus ZenFone 4 A450CG, který jsme před půl rokem recenzovali. Hlavní změnou je větší kapacita baterie, která by měla vystačit až na dva dny aktivního používání. Dále jsou to spíše kosmetické úpravy, jako je například přidání čidla pro automatickou regulaci jasu. Poněkud překvapivě se ale v novém modelu nachází horší, 5Mpx fotoaparát. Asus však opět sází na příznivou cenovku, jak se tedy tento vylepšený model povedl?

Obsah balení

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • sluchátka
  • úvodní příručky
ASUS ZenFone C

Technické parametry ASUS ZenFone C

Kompletní specifikace
Konstrukce136,5 × 67 × 10,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 28 FPS
ChipsetIntel Atom Z2520, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnostúnor 2015, 3 290 Kč

Asus ZenFone C – videopohled

Design a konstrukce: oblé tvary a ZEN kruhy

Výrobce drží vzhledově celou řadu pohromadě a nejinak je tomu u dnes recenzovaného telefonu. Charakteristická jsou tak zaoblená záda nebo „brada“ pod displejem s kruhovým vzorováním. ZenFone C disponuje 4,5palcovým displejem a rozměry telefonu činí 136,5 × 67 × 10,9 mm. Hmotnost 135 gramů ze standardu také nevybočuje. Kromě příznačného designového prvku najdeme pod displejem také trojici senzorových tlačítek, která nedisponují podsvětlením, můžete si však nastavit vibrační odezvu. Nad displejem se nachází přední kamerka, notifikační dioda a potřebná čidla pro automatickou regulaci jasu nebo přiblížení.

ZenFone C také zaujme charakteristickým vzhledem

Zadní kryt je vyroben z matného plastu, který nevyklouzává z ruky. V horní části najdeme čočku fotoaparátu s přisvětlovací diodou. Spodní část si zabrala mřížka hlasitého reproduktoru. Pod krytem vidíme baterii, po jejímž vyjmutí získáme přístup k dvojici slotů pro microSIM kartu a také slotu pro paměťové karty.

ASUS ZenFone C

Jelikož je zadní kryt taková „kolébka“, vypínací tlačítko a tlačítka pro regulaci hlasitosti se nachází přímo na něm na pravém boku. Telefon tak můžete ovládat až po nasazení krytu. Samotná tlačítka jsou také opatřena kruhovým vzorem a tisknou se pohodlně. Vypínací tlačítko bych však uvítal o něco níže, takto totiž musíte lehce přehmatávat a při držení telefonu na šířku může docházet k nechtěnému vypínání displeje. Dalším prvkem na těle je 3,5mm jack konektor umístěný na horní straně a nabíjecí microUSB konektor na opačné straně telefonu.

Až na vrzající zadní kryt je konstrukce kvalitní

Konstrukce je vcelku kvalitní, výtky však směřují k zadnímu krytu, který je nasazen poměrně lehce a setkáme se tak s povrzáváním i při lehčím stlačení boků. Nebýt tohoto neduhu jsem byl s ergonomií i ovládáním telefonu spokojený a model především potěší vyznavače menším rozměrů.

Displej: spíše základ

4,5palcový displej disponuje rozlišením 854 × 480 pixelů, což nám dává jemnost 218 pixelů na palec. To již není převratná hodnota a mnozí by jistě ocenili vyšší čísla. Při bližším zkoumání pochopitelně narazíte na hrubší text, z běžné vzdálenosti se však o nedostatek nejedná. Horší je to bohužel s typem panelu, kdy se výrobce rozhodl pro základní TFT TN technologii. Při náklonu zařízení tak dochází k nemalému zkreslování barev, což se také negativně projevilo na čitelnosti na slunci. Jas sám o sobě totiž není nejvyšší a venku tak musíte telefon držet opravdu zpříma. Není to však až tak špatné a druhou rukou jsem si ještě stínit nemusel.

ASUS ZenFone C

Ochranu displeje zajišťuje sklíčko Gorilla Glass 3 a za dobu testování jsem narazil pouze na jeden vlasový škrábanec. Dobrá je také oleofobní vrstva, díky které se displej jednoduše čistí od otisků. Výrobce nezapomněl ani na notifikační diodu, která vás zeleným blikáním upozorní na příchozí notifikace. Nabíjení potom indikuje červeným světlem. V nastavení si můžete diodu deaktivovat, žádné nastavené umožněno není. Co už si ale upravit můžete je barevný odstín či teplotu barev displeje skrze aplikaci Splendid.

Zvuk: neurazí

Mřížka hlasitého reproduktoru se sice táhne po celé délce zad, avšak samotný reproduktor se nachází pouze v levé části. Jeho výsledky jsou vcelku průměrné, kdy nechybí náznak basové složky. Především jej využijete na hlasitá upozornění, v tomto případě ale může být v hlučnějších místech problém, jelikož vyzvánění není příliš hlasité.

ASUS ZenFone C

Zvukový výstup v podobě 3,5mm jack konektoru nabízí tradičně kvalitnější poslech a zde tedy není co vytknout. K dispozici je také nastavitelný ekvalizér.

Baterie a výdrž: chtělo by to více

Výrobce telefon osadil akumulátorem s kapacitou 2 100 mAh a sliboval až dvoudenní výdrž při běžném používání. Realita však vypadá trochu jinak, což mě poněkud překvapilo, jelikož v kombinaci s nižším rozlišením displeje a úsporným procesorem jsem právě dva dny provozu očekával. Pokud však v 6 ráno telefon vypojíte ze sítě, budete celý den online, brouzdat na internetu, vyfotíte několik fotografií, zavoláte si a půl hodinky si zaběháte s aplikací Runtastic, telefon vám přesně za dvanáct hodin ukáže zhruba 15 % baterie, což není příliš oslnivé. Samozřejmě při mírnějším využití bude hodnota baterie na konci dne vyšší, většinou však počítejte s nabíjením každý večer.

Bohužel se jedná spíše o jednodenní telefon

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Video bylo přehráváno 5 hodin a 48 minut, což je průměrný výsledek. Například Asus ZenFone 4 A450CG zvládal tuto disciplínu pouze 4 hodiny a 43 minuty, na druhou stranu Huawei Ascend Y550 vydržel 9 hodin a 23 minut. Nabití do 80 % trvá celkem 2 hodiny a na plnou kapacitu se dostane za dalších 40 minut.

Hardware: opět Intel

Asus tradičně sází na procesor od Intelu, a v tomto případě se jedná o dvoujádrový Intel Z2520 taktovaný na 1,2 GHz. Tomu sekunduje 1 GB RAM, ze kterého je volná zhruba polovina. Vnitřní úložiště vám poskytne 4,2 GB z celkových 8 GB. Díky slotu pro paměťové karty si ji můžete až o 32 GB rozšířit a podporované aplikace také na kartu přesunout. Grafický výkon má na starosti dvoujádrový čip PowerVR SGX 540.

Benchmark testy: AnTuTu, Quadrant, Vellamo, 3DMark a NenaMark2

Tato výbava řadí telefon do nižší střední třídy a dobře poslouží pouze na plošinovky či lehčí 3D tituly. U her typu Real Racing 3 totiž dochází k častým pádům aplikace a nízké snímkové frekvenci při hraní. Pro náruživé hráče tak tento telefon rozhodně stavěný není.

Prostředí a software: klasický Asus

Prostředí založené na Androidu 4.4.2 KitKat je obdařeno nadstavbou ZenUI od Asusu, která se snaží zpříjemnit používání telefonu. Musím uznat, že toto řešení se velmi povedlo a prostředí nepůsobí přeplácaným dojmem, naopak jsem si na funkce rychle zvykl.

Hodně informací vyčtete již ze zamykací obrazovky a dozvíte se zde počet zmeškaných hovorů, nových zpráv, na kdy máte nastavený budík nebo jaké je počasí. Dále zde najdete agendy z vašeho kalendáře a ostatní notifikace. Jedná se tak o jednu z informacemi nejnabitějších zamykacích obrazovek, které jsou na trhu k dispozici a Asus si s ní opravdu vyhrál.

Vzhled prostředí

Po odemčení telefonu se dostaneme na domácí obrazovku, která se příliš neliší od klasického Androidu. Notifikační oblast však byla kompletně přepracována a je rozdělena na dvě části. Jedna je věnována notifikacím a druhá rychlým přepínačům. V notifikační oblasti máte shromážděna všechna upozornění, v rychlých přepínačích máte k dispozici řadu tlačítek, která jedním stisknutím funkci zapínají nebo vypínají. Zajímavostí je, že pokud potáhnete prstem dolů v pravé polovině displeje, stáhnete rychlé přepínače, ale pokud stáhnete lištu z levé poloviny, tak se otevře notifikační lišta.

Možnosti a nastavení systému

Nastavení telefonu je také celkově předělané, ale kromě designových změn se toho moc nezměnilo. Stále máte možnost nastavit si váš displej, zabezpečení domácí obrazovky, mobilní sítě nebo můžete spravovat vaše účty. Přibylo zde však několik extra možností, která vám dovolí větší míru přizpůsobení. Mezi ně patří například možnost zapnout „Režim čtení“ v nastavení displeje, který přizpůsobí barvy displeje tak, aby připomínaly novinový papír. Dále si můžete vybrat jeden ze tří režimů úspory energie, a to úsporný, vyvážený a vlastní, který si můžete přizpůsobit. Nakonec je tu Easy Mode, což je, po vzoru ostatních výrobců, zjednodušený launcher pro začátečníky nebo starší uživatele. Tento režim zjednoduší prostředí na dvě obrazovky, které slouží jako místo pro spouštění aplikací. Máte však stále přístup k celkovému nastavení telefonu.

Předinstalované aplikace

Samotná plynulost systému je na dobré úrovni, problémy však nastávají při větším množství spuštěných aplikací, kdy se zahltí paměť RAM a reakce telefonu jsou poněkud trhané, což by se přeci jen stávat nemělo. Občas také při ukončení náročnější aplikace dojde ke znovunačtení widgetů na úvodní obrazovce, což může být otravné. Stačí však použít předinstalovanou aplikaci Clean Master, která ukončí běžící procesy, a prostředí je opět svižné.

Fotoaparát: již známý průměr

Výrobce do telefonu implementoval 5Mpx snímač, kterému nechybí přisvětlovací dioda či automatické ostření. Snímky lze zařadit do průměru své kategorie. Za dobrého osvětlení jsou snímky poměrně detailní a nepřekáží ani výrazný šum. Toho ovšem přibývá v interiéru a celkově tak klesá ostrost, stále se však jedná o použitelné snímky. Prostředí aplikace nabízí výběr režimů – konkrétně HDR, Noc, Vylepšení, Hloubka pole, Chytré odebrání nebo Panorama, u kterého se však musíte spokojit se rozlišením 1 Mpx. V nastavení potom můžete upravit hodnoty ISO, vyvážení bílé nebo expozici.

Testovací fotografie

Video dokáže natáčet až v rozlišení FullHD s 28 snímky za vteřinu a opět se nejedná o žádný zázrak. Prohlížení na velké obrazovce tak odpadá, na displeji telefonu však vypadá video povedeně. V nastavení najdete také digitální stabilizaci obrazu, v tomto případě se však kvalita omezí pouze na 720p.

Asus ZenFone C – (testovací video) 1080p, exteriér

Přední kamerka nabízí základní rozlišní 0,3 Mpx, poslouží tak spíše pouze na základní videohovory. Reprezentativní selfies s ním přeci jen nevykouzlíte.

Multimédia: základní zábava

Zaměřme se na hudební přehrávač neboli aplikaci Hudba. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby nebo oblíbené položky. Chybět vám ale může jakákoliv forma ekvalizéru. V telefonu najdeme také FM rádio s funkcí RDS.

Galerie vám tradičně umožní prohlížení vašich fotografií a nechybí i možnost úprav, avšak pouze oříznutí či otočení. S úpravou fotografií souvisí také aplikace MiniMovie, která k vámi vybraným fotografiím přidá určitý motiv a vytvoří tak zajímavou prezentaci. V galerii najdete i svoji sbírku filmů, přičemž telefon zvládá i různé formáty jako .mp4 nebo .mkv, .avi už bohužel nezvládá. Stejně tak nenabízí jakékoliv nastavení, například titulků. Většina uživatelů proto jistě raději sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro jejich hlubší nastavení nebo možnost externích titulků, kterou vestavěný přehrávač postrádá.

Konektivita: nadstandard se nekoná

Výbava je v tomto případě klasická, tedy Wi-Fi b/g/n či Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí například s chytrými hodinkami či bezdrátovými sluchátky. V místech bez pokrytí Wi-Fi využijete datové připojení v podobě EDGE, GPRS a HSPA+, a to hned na dvou SIM kartách. Nechybí ani GPS modul s podporou GLONASS, který vaši polohu zaměří většinou do několika vteřin. Telefon disponuje také funkcí USB host, můžete tak připojit například flash disk. K počítači se potom telefon připojí jako multimediální zařízení nebo fotoaparát. Nedostatkem může být absence LTE a NFC.

ASUS ZenFone C

Závěr: solidní základ

Na první pohled Asus ZenFone C zaujme nadějnými parametry skloubenými s příznivou cenovkou. Máme zde pro Asus charakteristický vzhled, 4,5palcový displej nebo dva sloty na SIM kartu. Rozhodně potěší prostředí ZenUI, které je přehledné a intuitivní.

ASUS ZenFone C

Pochopitelně vše není růžové a nejvíce zamrzí použitá technologie displeje, kvůli které se při náklonu zkreslují barvy, a negativně se to projevuje také na čitelnosti venku. Nepotěší absence LTE a NFC, jelikož tyto funkce již u konkurence najdeme. Trochu mě zklamala i baterie, která místo proklamovaných dvou dnů udrží telefon naživu pouze polovinu této doby. Radost neudělá ani povrzávající zadní kryt.

Posledním bodem je cenovka stanovená na 2 990 Kč. I když se v této cenové relaci již pohybují modely, které nabízí například moderní funkce či lepší výdrž na baterii, i Asus má co nabídnout. Pokud tedy přímo nevyžadujete LTE, může se jednat o dobrou volbu.

Konkurence

Nejvíce tomuto modelu zatopí Huawei Ascend Y550, který se prodává za podobnou cenu. V jeho výbavě vak narazíme na kvalitnější IPS panel nebo podporu LTE a NFC, což rozhodně není k zahození. K tomu všemu přidává ještě dobrou výdrž na baterii díky úspornému procesoru. Jedinou nevýhodou vůči Asusu je menší, 4GB vnitřní paměť.

Huawei Ascend Y550

Pokud se vám zamlouvá značka Asus, může být vhodný Asus Zenfone 4 A450CG, který s dnešním modelem sdílí většinu specifikací, navíc disponuje IPS panelem nebo lepším, 8Mpx fotoaparátem. Chybí ale například automatická regulace jasu. Cenově jsou telefony zcela shodné.

Asus Zenfone 4 A450CG

Další alternativou může být Doogee Valencia, který se prodává za stejný peníz. I on nabídne kvalitnější IPS panel a dokonce i vyšší, qHD rozlišení. U takto levného telefonu zaujme 13Mpx rozlišení zadního fotoaparátu a 8Mpx přední kamerka. Zajímavostí je také dotyková ploška na zádech, která slouží pro ovládání telefonu.

Doogee Valencia

Jako vhodná alternativa se jeví také Alcatel OneTouch Idol 2 mini S. Ten sice vychází na zhruba 4 000 Kč, avšak nabízí kvalitnější displej i fotoaparát a hlavně podporu LTE a NFC.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Pro vyznavače větších úhlopříček se nabízí Sony Xperia E4. Ta disponuje 5palcovým qHD displejem a vesměs podobnými parametry. Pokud navíc sáhnete po modelu Xperia E4g, tak počítejte s funkcemi jako LTE a NFC. V tomto případě se však úhlopříčka displeje zastavila na hodnotě 4,7 palce. Xperia E4 vychází na zhruba 3 000 Kč, za verzi E4g si okolo tisícikoruny připlatíte.

Sony Xperia E4 a E4g

Naopak pro ty, co by ocenili spíše kompaktní model, může být vhodná Microsoft Lumia 532. Ta běží na systému Windows Phone 8.1 a nabízí 4palcový displej. Výbava je na podobné úrovni, fotoaparát však postrádá automatické ostření či přisvětlovací diodu. Tyto nedostatky však kompenzuje cena kolem 2 600 Kč.

Microsoft Lumia 532
asus-zenfone-c
Klady
  • intuitivní prostředí ZenUI
  • dva sloty na SIM kartu
  • charakteristický vzhled
Zápory
  • chybí LTE a NFC
  • špatná technologie displeje
  • jednodenní výdrž na baterii
  • chod systému při větším počtu spuštěných aplikací
  • tlačítka nedisponují podsvětlením
  • povrzávající zadní kryt
Diskuze ke článku
Lukáš Wrzecionko
Lukáš Wrzecionko
Opravdu klidný hlas od vás bych si nechal číst pohádky. Žádné přeřeky, velici profesionální. Děkuji.
Pavel Kratochvíl
Pavel Kratochvíl
připlatit si o 1200 Kč více a máš nokii 735...(eu servis)
xyz
Vzhledem k rozmerum displaye moc velke a tezke, Huawei G6 se stejnou uhloprickou je mensi, lehci... ma NFC i LTE.
KoPoo
Takže pokud bych preferoval android tak si pořídím Motorola E nebo E2 gen. za 135€ ale jelikož jsem plně spokojen s OS 10 tak nehodlám si pořizovat šmírovací zařízení jménem android.Jsem se sebou plně spokojen.

Gestern von meinem BlackBerry 10-smartphone

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze