Alcatel OneTouch Pop C3
recenze

Alcatel OneTouch Pop C3

Základ na 2 SIM
13

Cenově dostupnější smartphony to nemají vzhledem k velké konkurenci vůbec lehké. Musí nabídnout vše, co má správný chytrý telefon mít a zároveň nepřestřelit cenovku, aby byly pro uživatele atraktivní. A právě do takových vod vyráží námi recenzovaný kousek. Má v této cenové kategorii vůbec čím oslovit?

Ne každý potřebuje pádlo za nekřesťanské peníze. Najdou se i tací, kteří vyžadují kompaktní design, nízkou cenovku a dostačující parametry a že jich není málo. Najít ale takový telefon není mnohdy vůbec jednoduché. Dnes tu však máme jeden, který by mohl splňovat všechna výše zmíněná kritéria.

Obsah balení:

  • USB kabel
  • Zástrčka do zásuvky
  • Pecková sluchátka
  • Stručný návod CZ/SK
Obsah balení nijak nevybočuje

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop C3

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 64,4 × 12 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 024 × 768 px
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2014, 2 500 Kč

Alcatel OneTouch Pop C3 – rychlý videopohled

Design a zpracování: oblý standard

Co se týče vzhledu, tak telefon nijak nevybočuje ze zažitých tvarů. Díky 4" displeji můžeme zařízení považovat za kompaktnější, pohodlné držení také umocňují zaoblené hrany. Samotná konstrukce je samozřejmě z plastu a zpracování je na dobré úrovni, i když kvůli odnímatelnému zadnímu krytu se občasnému povrzávání nevyhnete. Pod zadním krytem najdeme baterii s kapacitou 1 300 mAh, dvojici slotů pro SIM karty a také slot pro paměťové karty do velikosti 32 GB. Na zádech jako takových pak najdeme čočku fotoaparátu a mřížku hlasitého reproduktoru.

Bílá varianta je lesklá a elegantní

Přesuňme se ale na přední stranu, kde vás zaujme již zmiňovaný 4palcový displej, což pro někoho představuje ideální hodnotu. Pod displejem se nachází trojice ovládacích tlačítek, která nedisponují žádným podsvětlením, v tmavém prostředí to tedy může být ze začátku matoucí. Prvky na čelní straně završuje sada čidel, mezi nimiž nechybí i čidlo automatické regulace jasu, telefonní reproduktor, bílá notifikační LED a nápis ALCATEL, vše nad displejem zařízení. Kamerka pro videohovory si tu už bohužel místo nenašla.

Konektorová i tlačítková výbava nevybočuje

Z dalších hardwarových prvků tu máme vypínací tlačítko a 3,5 mm jack na horní straně, dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti na pravém boku a microUSB konektor na spodní straně přístroje.

Displej a zvuk: neurazí

Displej je jednou z nejatraktivnějších částí telefonu a zde dorostl do velikosti 4 palců. Rozlišení se zastavilo na hodnotě 800 × 480 pixelů a musím říci, že víc ani není potřeba. Displej je dostatečně jemný a v tomto ohledu tedy v pořádku. Vše však rapidně dolů strhává technologie panelu, která je typu TFT TN, a pozorovací úhly jsou jednou ze slabin tohoto zařízení. Navíc pak venku za slunečního počasí musíte telefon držet stále v ideální pozici, jas totiž také není nejvyšší a obzvlášť na přímém slunci pak nastává problém s čitelností.

Displej má horší pozorovací úhly

Po zvukové stránce je na tom telefon vcelku dobře, nevyčnívá, ale ani se nepropadá za konkurencí. Po připojení kvalitnějších sluchátek, než která najdete v základním balení, je zvuk na dobré úrovni. Navíc si reprodukci můžete dochutit díky ekvalizéru, který se zde nachází. Hlasitý reproduktor už pochopitelně takových kvalit nedosahuje, na upozornění se však hodí víc než dobře, jelikož je dost hlasitý, ani na rušné ulici tedy nebude problém.

Baterie a výdrž: a zase na den

Kapacita baterie činí 1 300 mAh, což určitě není nijak převratná hodnota. Přeci jen tu ale máme menší displej a méně náročný procesor, výdrž se tedy nijak neodklonila od průměru a celý den, kdy budete telefon namáhat hovory, zprávami, brouzdáním na internetu a poslechem hudby, s vámi tento model vydrží.

Při troše šetření se můžete dostat i na 2 dny

Samozřejmě ani tento model neunikl našemu standardizovanému testu výdrže, kdy jsme přes Wi-Fi streamovali video v HD kvalitě 720p a jas i zvuk ve sluchátkách byl nastaven na 50 %. Telefon se dostal na 4 hodiny a 48 minut, tedy nijak oslnivý výsledek. Plné nabití telefonu trvá 2 hodiny a 21 minut, na 80 procent to zvládne za 1 hodinu a 50 minut.

Hardware: žádný zázrak

Pod kapotou si své místo našel dvoujádrový procesor od MediaTeku taktovaný na 1,3 GHz, kterému sekunduje 512 MB RAM a po spuštění se tato hodnota smrskne na 150 MB. Vnitřní paměť čítá 2 GB, přičemž po zapnutí máte k dispozici zhruba 1,5 GB. Ano, obzvlášť poslední dvě čísla radost neudělají a kvůli malé paměti můžete mít problém s většími aplikacemi, které bohužel nepřesunete na paměťovou kartu, jako jsou například hry. K nim se vztahuje ještě další neduh, a to celkový výkon telefonu. Možná některé zklame zjištění, že Asphalt 8 nebo Dead Trigger si tu opravdu nevychutnáte. Na druhou stranu tituly jako Angry Birds, Cut the Rope nebo Subway Surfers tu běží v celku bez problémů.

Výsledky benchmark testů: AnTuTu a Quadrant

Samotné prostředí nijak výrazně nezaostává a po většinu času s vámi bude telefon spolupracovat. K výraznějšímu zpomalení nedochází ani u multitaskingu, což je určitě dobře.

Fotoaparát: nouzovka

Co se týče fotoaparátu, tak ten dostal do vínku rozlišení 3,2 Mpx, rozhodně tedy nečekejte nijak zvlášť dobré výsledky. Výslednou kvalitu snímků také zhoršuje absence autofokusu, jelikož jsou fotografie mnohdy rozmazané. Telefon také nedisponuje přisvětlovací LED diodou, s ubývajícím světlem tudíž snímky výrazně ztrácí na použitelnosti.

Ukázkové fotografie: exteriér/interiér

Kvalita videa je na tom podobně, i když za absolutní propad bych to neoznačil. Samotné video zvládne telefon natáčet v rozlišení 1024 × 768 pixelů a níže se můžete podívat na výsledek.

Alcatel OneTouch Pop C3 (testovací videopohled) – exteriér

Konektivita: na dva sloty

Z hlediska konektivity má telefon pod krytem schovanou jednu příjemnost, tou je druhý slot pro SIM kartu. Tím se tedy nestává naprosto nezajímavým zařízením a rozhodně si tím získá některé uživatele. Pokud se podíváme na internet, tak kromě samozřejmosti v podobě Wi-Fi a/b/g/n tu máme podporu sítí GPRS, EDGE, 3G a HSPA+, a to na obou SIM kartách. LTE v této cenové kategorii samozřejmě nehledejte. Bluetooth tu máme ve verzi 4.0, na NFC už ale nezbylo, což je v celku pochopitelné. GPS tu ale naštěstí najdeme, zaměření vaší polohy tedy máte k dispozici a fixace většinou proběhne do 20 vteřin. Není taktéž problém připojit zařízení k počítači skrze přibalený USB kabel.

Alcatel OneTouch Pop C3

Prostředí a software: Android jak ho znáte

Prostředí nevyžaduje dlouhé představování, jelikož výrobce neimplementoval žádnou hutnou nadstavbu, pouze pár grafických úprav. Jinak je to už dobře známý Android, a to ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. I když to tedy není zrovna nejnovější verze, celý systém je svižný a s většinou úkonů si bez dlouhého váhání poradí.

Prostředí a předinstalované aplikace

Co mě ale překvapilo, bylo množství předinstalovaných aplikací. Výrobce cílí na komunikativní uživatele, a kromě Facebooku, Twitteru nebo LinkedInu tu v základu najdeme i Skype, Viber a WhatsApp. Alcatel je také zřejmě za dobře se společností Gameloft, jelikož už v základu najdeme pár her od tohoto výrobce, a to například Kingdoms & Lords, Little Big City nebo Wonder Zoo.

Závěr

V závěru je nutno podotknout, že i přes všelijaké neduhy, jako je horší čitelnost displeje, ne příliš dobrý fotoaparát či slabší hardware skrývá v sobě telefon jednu výhodu, a tou je cena. Ta se totiž pohybuje okolo 2 500 Kč a za takový peníz není tento kousek vůbec špatná koupě.

Alcatel OneTouch Pop C3

To nejdůležitější totiž splňuje. Zavoláte si, a to rovnou ze dvou SIM karet, podíváte se na internet, zahrajete si nějakou tu hru a přístroj s vámi udrží krok i dech po celý den. A cílové skupině, která bude obsahovat hlavně nenáročné či začínající uživatele, bude tento hardware naprosto dostačovat.

Konkurence

Pokud se podíváme na konkurenci, tak jako prvního tu máme stájového bratříčka Alcatel OneTouch Pop C5. Ten by mohl zaujmout uživatele, kterým 4 palce připadají přeci jen poněkud málo. Tento kousek totiž nabídne 4,5palcový displej, rozlišení však zůstalo, tedy 800 × 480 pixelů.

Shodné jsou i po stránce hardwaru, jedinou odlišností je větší, 4 GB vnitřní paměť, která přijde určitě vhod. Větší změny se děly také v oblasti fotoaparátu, nyní zde máme rovných 5 Mpx s LED diodou, dostalo se i na přední kamerku. To vše bude pohánět baterie s kapacitou 1 800 mAh. Ruku v ruce s výbavou šla ale i cena, která se zvýšila na 3 000 Kč.

Pokud bychom chtěli jít s cenou ještě výše, máme zde HTC Desire 310. Ten nabídne 4,5palcový displej se stejným rozlišením, pozornost ale získává čtyřjádrovým procesorem od MediaTeku a 1 GB RAM. Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a nechybí například autofokus. Akumulátor také doznal vylepšení a nabídne kapacitu 2 000 mAh. Za to vše si ale HTC účtuje okolo 3 800 Kč.

V případě, že byste prahli po finském Androidu, je tu pro vás Nokia X. Připlatíte si sice přibližně 500 Kč, na oplátku ale dostanete svižnější dvoujádrový procesor od Qualcommu, a to sice Snapdragon S4 Play s taktem 1 GHz nebo dvojnásobek vnitřní paměti, 512 MB RAM však zůstalo. Fotoaparát zůstal beze změny a baterie mírně povyskočila na 1 500 mAh.

Pokud patříte k těm uživatelům, kteří možnost dvou SIM karet nevyužijí, může pro vás být dobrým kandidátem například Vodafone Smart 4 mini, který se prodává lehce pod dva tisíce Kč a nabídne 4palcový displej, stejný procesor, více místa díky 4GB vnitřní paměti nebo malinko větší, 1 400mAh baterii.

alcatel-onetouch-pop-c3
Klady
  • cena
  • konstrukce
  • 2 SIM
  • automatická regulace jasu
  • hlasitý reproduktor
Zápory
  • horší čitelnost displeje
  • špatný fotoaparát
  • občasná zpomalení systému