Alcatel OneTouch Pop C1
recenze

Alcatel OneTouch Pop C1

DualSIMový oblázek
6

Alcatel je společnost, která na našem trhu už nějaký ten pátek pobývá a zákazníky se snaží přilákat hlavně atraktivní cenou. Dnes se podíváme na základní model, který byl představen už v září minulého roku, k nám se však dostal teprve nedávno. Dokáže se prosadit v krutých vodách nejnižší třídy?

Telefony méně známých značek se stávají čím dál více oblíbenými, hlavně kvůli jejich cenové politice, kdy lepšímu hardwaru přiřazují přijatelnou cenovku. A dnešní model už snad dále zajít ani nemohl, jelikož cena se pohybuje na hranici dvou tisíc korun. Na jednu stranu je to velmi lákavé, ale z druhé strany, dokáže mobil za takový peníz vůbec normálně fungovat? Odpověď zní, může, a to poměrně plynule, nebudeme však předbíhat, začněme popořadě od základního balení.

Alcatel OneTouch Pop C1 – rychlý videopohled

Oficiální fotografie Alcatel OneTouch Pop C1

Obsah balení:

  • USB kabel
  • Zástrčka do zásuvky
  • Pecková sluchátka
  • Stručný návod CZ/SK
Krabička a její vnitřnosti

Design a zpracování: schová se v dlani

Pojďme se přesunout ke vzhledu telefonu, který není nijak překvapující, i když v té změti „pádel“ může působit poněkud zvláštně. Úhlopříčka displeje totiž činí pouhé 3,5 palce a rozměry jsou tedy velmi kompaktní. Celkově je telefon zaoblený a v ruce se drží velmi pohodlně, čemuž přispívá i hmotnost 110 gramů. Konstrukce je samozřejmě plastová, avšak precizně zpracovaná, i když při silnějším promačkávání se povrzávání samozřejmě projeví. Zadní kryt drží také pevně na svém místě, v tomto ohledu tedy můžeme telefon pochválit.

Tělo je krásně zaoblené

Zadní kryt je odnímatelný a pod ním se nachází baterie s kapacitou 1 300 mAh, dvojice slotů pro SIM karty a také slot pro paměťové karty do velikosti 32 GB. Na zádech jako takových pak najdeme čočku fotoaparátu a mřížku hlasitého reproduktoru.

Nejzajímavější je ale přední strana, hlavně kvůli již zmiňovanému 3,5 palcovému displeji. Trojice ovládacích tlačítek pak není softwarová, ale najdeme je pod displejem. Bohužel nedisponují žádným podsvětlením, v tmavém prostředí to tedy může být ze začátku matoucí. Prvky na čelní straně završuje telefonní reproduktor, bílá notifikační LED a nápis ALCATEL, vše nad displejem zařízení.

Konektorová výbava nevybočuje

Tlačítková výbava je naprosto standardní a máme tu pouze vypínací tlačítko na horní straně a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, která si našla své místečko na levém boku přístroje. Spodní strana pak hostí microUSB konektor. Zvukový výstup v podobě 3,5 mm jacku najdeme na horní straně.

Displej a Zvuk: postačí

Hlavním lákadlem mobilních telefonu je bezesporu displej, skrze který se celé zařízení ovládá. O to více ale zamrzí případná nedotaženost tohoto nepostradatelného prvku výbavy. A bohužel v tomto případě se právě o to jedná. I když odhlédneme od toho, že na tak malé úhlopříčce se nedalo použít bůhví jaké rozlišení a zvolených 480 × 320 pixelů oku zrovna dvakrát nelahodí, tak kvůli použití naprosto základního TFT TN panelu nejsou pozorovací úhly nijak dobré a na sluníčku si toho také moc nepřečtete, což je rozhodně škoda. To vše ještě umocňuje absence čidla pro regulaci jasu a také chybějící krycí sklíčko, displej tak v podstatě před škrábanci nic nechrání.

Displej má horší pozorovací úhly

Co se týče zvukového výstupu, ten není oproti slabšímu displeji vůbec špatný. Pokud bychom ale chtěli pokračovat v negativním duchu, musíme začít od hlasitého reproduktoru. Ten se nachází, jak je u telefonů zvykem, na zadní straně, což samozřejmě nepřispívá ke kvalitnímu zvukovému zážitku. V tomto případě se však o žádný zážitek ani jednat nedá, jelikož samotný reproduktor je pouze základní chrastítko, které postrádá basy a hodí se tak jedině na upozornění na hovory či SMS. K tomu však slouží dobře, jelikož hlasitost je na dobré úrovni a s přeslechnutím nebudete mít problém.

Docela jiná kapitola je však zvukový výstup do sluchátek. Samozřejmě při poslechu s přibalenými sluchátky razantní zlepšení nezpozorujete, při zapojení kvalitnějších modelů je zvuk už ale někde jinde a své oblíbené skladby si tak bez problémů vychutnáte. Navíc výrobce nezapomněl ani na ekvalizér, hudbu si tedy můžete „dochutit“ k obrazu svému.

Hardware: snaha tu je

Pod kapotou najdeme spíše základní dvoujádrový procesor od MediaTeku taktovaný na 1 GHz, 512 MB RAM nebo 2 GB vnitřní paměti. Ano, obzvlášť poslední dvě čísla radost neudělají. Kvůli malé paměti, která po prvním zapnutí čítá zhruba 1,8 GB, můžete mít problém s většími aplikacemi, jako jsou hry, a pokud si přeci jen nějaký ten titul stáhnete, přichází na řadu RAM, která se vám snaží požitek co nejvíce zkomplikovat. A už poměrně dobře se jí to daří u takových her jako Subway Surfers nebo Dead Trigger. Samozřejmě Angry Birds nebo Hill Climb Racing si zahrajete bez problémů.

Výsledky benchmark testů: AnTuTu a Quadrant

Samotné prostředí nijak výrazně nezaostává, i když se někomu může zdát opak kvůli horším výsledkům v benchmark testech. Po většinu času s vámi bude telefon spolupracovat a výraznější zaškobrtnutí nenastanou ani při multitaskingu, z čehož jsem byl příjemně překvapen.

Baterie a výdrž: nic nového

Baterie s chlubí kapacitou 1 300 mAh, i když s tím chlubením si nejsem úplně jistý. Nečekejte žádné zázraky, jednodenní výdrž je však zachována. Na konci dne, kdy v sedm ráno odpojíme nabíječku, párkrát si zavoláme a napíšeme, prolétneme Facebook i nejnovější příspěvky na mobilenet.cz a na takovou hodinku si pustíme hudbu, bude v deset večer telefon hlásit ještě 30 procent, do druhého dne už to ale bohužel nestačí.

Baterie je uživatelsky vyměnitelná

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy jsem přes Wi-Fi streamovali video v HD kvalitě 720p, jas i zvuk ve sluchátkách byl nastaven na 50 %. Telefon se odporoučel po 5 hodinách a 31 minutách, což je poměrně dostačující hodnota. Ohledně doby nabíjení je to trochu horší, jelikož výrobce do základního balení umístil nabíječku s výstupním proudem pouze 550 mA, a kvůli tomu se telefon do plné kapacity nabije za dlouhé 2 hodiny a 49 minut. 80 procent pak indikuje po uplynutí 2 hodin a 11 minut.

Fotoaparát: raději na druhou stranu

A nyní se dostáváme k největší slabině celého zařízení. Ano, zadní fotoaparát s bídným rozlišením 2 Mpx. K tomu si připočtěme absenci funkcí jako automatické zaostřování nebo absenci přisvětlení a máme z toho naprostou nouzovku, která by mnohem více posloužila na přední straně, a to jako kamerka pro videohovory, která tu jinak bohužel chybí. Výsledná kvalita fotografií je proto skutečně prachmizerná, i v této nejnižší třídě dosahují někteří konkurenti lepších výsledků a je škoda, že zrovna Alcatel takto šetřil. Odvážlivci si mohou ukázkové fotografie prohlédnout níže.

Ukázkové fotografie: exteriér/interiér

Video je, jak sami tušíte, na stejné úrovni. Maximální rozlišení činí 720 × 480 pixelů a výsledné výtvory si prohlédnete nanejvýš na displeji telefonu.

Alcatel OneTouch Pop C1 (testovací videopohled) – exteriér, 480p

Konektivita: 2 SIM potěší

Z hlediska konektivity má telefon pod krytem schovanou jednu příjemnost, a to druhý slot pro SIM kartu. Tím se tedy nestává naprosto nezajímavým zařízením a tímto si rozhodně získá některé uživatele. Pokud se podíváme na internet, tak kromě samozřejmosti v podobě Wi-Fi a/b/g/n tu máme podporu sítí GPRS, EDGE, 3G a HSPA+, a to na obou SIM kartách. Na LTE v této cenové kategorii ani nemyslete. Bluetooth tu máme ve verzi 4.0, NFC si tu ale svoje místo nenašlo, což je v celku pochopitelné. GPS tu už ale najdeme, zaměření vaší polohy tedy máte k dispozici. Není taktéž problém připojit zařízení k počítači skrze přibalený USB kabel.

Alcatel OneTouch Pop C1

Zmíním ještě takovou nepříjemnou maličkost u telefonování. Jelikož telefon postrádá jakákoliv čidla na přední straně, chybí mu i čidlo přiblížení, které se stará o zhasnutí displeje v průběhu hovoru. Tento telefon to tedy musí řešit softwarově, a to tak, že displej reaguje na dotek tváře a zhasne. Jenže tady to bohužel není úplně přesné a často jsem se setkával s tím, že jsem po skončení hovoru měl na číselníku uchem vyťukanou dlouhou řadu čísel, někdy si hovor i ukončíte, na to tedy pozor.

Prostředí a Software: je to prostě Android

Prostředí nevyžaduje dlouhé představování, jelikož výrobce neimplementoval žádnou hutnou nadstavbu, pouze pár grafických úprav. Je to tedy Android, a to ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. I když to tedy není zrovna nejnovější verze, celý systém je svižný a nedělá mu problém splnit vámi zadaný úkon.

Prostředí a předinstalované aplikace

Co mě ale překvapilo, bylo množství předinstalovaných aplikací. Výrobce cílí na komunikativní uživatele, a kromě Facebooku nebo Twitteru tu v základu najdeme i Viber a WhatsApp. Alcatel je také zřejmě za dobře se společností Gameloft, jelikož už v základu najdeme pět her od tohoto výrobce, a sice Shark Dash, Kingdoms & Lords, Little Big City, Green Farm 3 a UNO & Friends.

Závěr

Všímaví jedinci určitě zaregistrovali, že se celá recenze nesla spíše v chmurnějším tónu, hlavně pak její první polovina. Dovolím si ale na závěr ještě jednou z mínit jednu z největších výhod tohoto telefonu. Cenu. Vždy totiž, když jsem začínal mít pochyby o uplatnění tohoto přístroje, otevřel jsem si heuréku a zase jsem měl jasno. Hned vám neduhy, jako je špatný fotoaparát nebo méně kvalitní displej nepřijdou vůbec závažné.

Alcatel OneTouch Pop C1

To nejdůležitější totiž telefon splňuje. Zavoláte si, a to rovnou ze dvou SIM karet, podíváte se na internet, zahrajete si nějakou tu hru a přístroj s vámi udrží krok i dech po celý den. A cílové skupině, která bude obsahovat hlavně nenáročné či začínající uživatele, bude tento hardware naprosto dostačovat a za tento peníz, tedy za částku okolo dvou tisíc korun, mohu telefon doporučit.

Konkurence

Pokud se podíváme na konkurenci, tak v případě, že hlavním kritériem bude podpora dvou SIM karet a cena, tak zůstává v podstatě jediný kandidát, jelikož zbytek se pohybuje minimálně o pětistovku výše. I tak se ale na ně můžeme podívat.

Jako prvního tu máme stájového bratříčka Alcatel OneTouch Pop C3, který doznal zlepšení ve všech směrech. Máme zde větší 4palcový displej s vyšším rozlišením 800×480 pixelů, u kterého jas navíc můžete nechat na automatice. U procesoru se mírně zvýšil takt, a to na 1,3 GHz, paměť RAM i vnitřní paměť však zůstaly beze změny. Zlepšení se dočkal také fotoaparát, i když 3,2 Mpx stále není mnoho. Za tyto inovace si Alcatel účtuje celkem 2 500 Kč.

Dalším dualSIM telefonem je Acer Liquid Z4, který má displej shodný s „cé-trojkou“. I v otázce procesoru jdou Acer a větší Alcatel bok po boku. Razantnější rozdíl však nastává ve fotoaparátu, nyní zde totiž máme dobře fotících 5 Mpx. Vnitřní paměť se zdvojnásobila, trochu se zvýšila i kapacita baterie, což se určitě hodí. Zvedla se ale i cena, a to na 3 000 Kč.

V případě, že byste prahli po finském Androidu, je tu pro vás Nokia X. Připlatíte si sice přibližně 1 500 Kč, na oplátku ale dostanete větší displej s automatickým jasem nebo svižnější dvoujádrový procesor od Qualcommu, a sice Snapdragon S4 Play s taktem 1 GHz, 512 MB RAM však zůstalo. Kapacita úložného prostoru pak činí 4 GB a fotoaparát navýšil rozlišení na 3,2 Mpx.

Pokud patříte k těm uživatelům, kteří možnost dvou SIM karet nevyužijí, může pro vás být dobrým kandidátem například Vodafone Smart 4 mini, který se prodává taktéž lehce pod dva tisíce a nabídne 4palcový displej, stejný procesor s malinko vyšším taktem, více místa díky čtyř gigabytové vnitřní paměti nebo lepší, 3,2Mpx fotoaparát.

alcatel-onetouch-pop-c1
Klady
  • cena
  • podpora dvou SIM
  • kompaktní tělo
  • konstrukce
  • hlasitý reproduktor
Zápory
  • špatný fotoaparát
  • horší pozorovací úhly a čitelnost displeje
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
Naprosto Odporny
Telefon. Vyhozene penaze, nic vic.
Lukáš Hrnčárek
Lukáš Hrnčárek
To je strašný. :D Za to bych dal max. tisícovku. :D Ale je třeba uznat, že nenáročným uživatelům, kterým jde jen o volání a SMS, to bude stačit.
Michal
Já si naopak myslím, že za tu cenu, to není vůbec špatné. Je to úplně ten nejnižší model od Alcatelu. Konkurence je dražší a to nenabízí narozdíl od Alcatelu např. dvoujádrový procesor nebo Dual SIM.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze