Alcatel OneTouch Pop 7S
recenze

Alcatel OneTouch Pop 7S

Až na ten displej
15

Alcatel OneTouch přichází na trh se sedmipalcovým tabletem Pop 7S, levným modelem s telefonními funkcemi a překvapivě i podporou LTE. Nízká cena je ovšem vykoupena mnoha kompromisy a náš test, standardně obohacený o videopohled, prozradí, zda již v Alcatelu nepřekročili rozumnou mez kompromisů.

Alcatel OneTouch se snaží zaujmout méně náročné zákazníky. V nižší třídě nabídne nejen telefonní funkce, ale i LTE a takových tabletů je skutečně jak šafránu. Ovšem dvě zajímavé funkce nejsou zárukou úspěchu, jak Pop 7S uspěje?

Alcatel OneTouch Pop 7S – rychlý videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 7S

Kompletní specifikace
Konstrukce192 × 113 × 9 mm, 279 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , autofocus, video: 800 × 600 px, 16 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8926, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 240 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:39 hodin
Dostupnostzáří 2014, 4 700 Kč

Obsah balení

  • tablet Alcatel OneTouch Pop 7S
  • nabíjecí adaptér
  • USB-microUSB kabel
  • základní příručka

Design a konstrukce: Levný už na první pohled

Alcatel OneTouch Pop 7S designově nijak nenadchne. Na první pohled sice vidíte sympatické rámečky kolem displeje, nejsou ani široké, ani úzké, ale to je asi tak to poslední, co vás zaujme. Tablet je jinak zhotoven z lesklého plastu a svoji cenovou hladinu nezapře. Lesklý plast navíc v ruce klouže a tablet si musíte hodně kontrolovat proti nechtěnému vyklouznutí. To je vzhledem k příjemným rozměrům 192 × 113 × 9 mm a hmotnosti 279 gramů škoda.

Čelní strana nabídne pouze 0,3Mpx fotoaparát a senzor okolního světla. Právě čidlo regulující jas obrazovky je v této cenové kategorii příjemným překvapením. Trojici Android tlačítek zde nehledejte, Alcatel OneTouch vše vyřešil softwarově.

Po otočení na vás čeká lesklý plast. Najdete na něm 3Mpx fotoaparát, nápis výrobce a reproduktor s mírným výběžkem zabraňujícímu překrytí reproduktoru v případě, kdy tablet položíte. Vyčnívající je také samotný fotoaparát a celkově to rozhodně není praktické. Navíc vzhledem k dvěma výběžkům na zadní straně je Pop 7S velmi nejistý tablet, při položení na stůl se kýve.

Boky přístroje nabídnou klasická ovládací tlačítka. Protilehlá levá hrana skrývá zakrytovaný slot pro microSIM a paměťovou kartu microSD až do kapacity 32 GB. Kryt je trochu nepraktický a má tendenci se neustále zavírat. Vložení microSIM nebo microSD karty je tak mnohem složitější, než se může zdát. Spodní strana disponuje pouze microUSB portem a vrchní 3,5mm jack konektorem a infraportem k ovládání televize a další elektroniky, což je v dané cenové relaci též rozhodně nadstandardní výbava.

Alcatel OneTouch Pop 7S působí levně, ale on je levný. Na přední straně nabízí poměrně moderní rámečky a vybaveností konektorů a čidel je nadprůměrný. Škoda jen toho lesklého plastu. Kvůli němu se jinak pevné tělo špatně drží a jednoduše umaže potem z rukou.

Displej: když se hodně šetří

Největší slabinou je rozhodně displej. 7palcový TFT TN panel s rozlišením 1 024 × 600 pixelů a jemností 170 ppi je opravdu špatný. Nejde pouze o nízké rozlišení, ale o nevydařené podání barev, téměř nemožnost použití na přímém slunci a o pozorovacích úhlech ani nemluvě. Když je displej špatný i v ideálních podmínkách, tak to rozhodně není dobré.

Potěšit může jen regulace jasu. Ovšem nekvalitnímu displeji pomáhá minimálně. LED dioda u tabletu chybí, což je vzhledem k ceně poměrně běžný jev.

Zvuk: historický reproduktor

Ihned, jak vás Alcatel OneTouch Pop 7S uvítá první znělkou, uslyšíte, že je něco špatně. Reproduktoru nejen chybí jakékoliv basy nebo výšky, ale problémy má i s čistotou zvuku. Je to o to horší, že je reproduktor poměrně hlasitý.

Lepší zvukový zážitek na vás čeká po zapojení sluchátek. V porovnání s jinými tablety ani v tomto případě nedosahuje tablet takových kvalit, ale na běžný poslech je dostatečný. Audiofily však neuspokojí.

Baterie a výdrž: to záleží...

Uvnitř se nachází baterie o kapacitě 3 240 mAh. Ta se bude starat o co nejdelší chod. Ovšem není na tablet s tolika možnostmi malá? V našem standardním testu výdrže, kdy byl tablet připojen k Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk nastavený na 50 % pouštěn do sluchátek, jsme dosáhli průměrné výdrže při streamování videa v kvalitě 720p 6 hodin a 22 minut. Nabití na 80 % zabere kolem hodiny a 54 minut, k úplnému nabití jsou potřeba 2 hodiny a 39 minut.

V našem testu jsme dopadli hůře, než s nedávno testovaným, a ještě levnějším konkurentem, Asusem FonePad 7. Ten vydržel stejné video streamovat 7 hodin. Při našem testování jsme nabíjeli každý den. Výdrž záležela na podmínkách, ale s pracovním dnem lze většinou počítat.

Hardware a výkon: někdy nestačí

Uvnitř tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 o frekvenci 1,2 GHz. K dispozici má 1 GB RAM, ze kterého po spuštění zůstane 440 MB. Z 8GB vnitřní paměti máte k dispozici 4,84 GB po prvním zapnutí. Paměť si můžete rozšířit microSD kartami a to až do velikosti 32 GB. Na kartu si můžete nainstalovat například hry. Náročnější hry jsou navíc nestabilní, Asphalt 8 si ani nezahrajete a i FIFA 15 se často ukončovala.

Pro plynulý chod samotného prostředí je výkonu naštěstí dost, ale po zapnutí více aplikací již narážíte na nedostatky. Hlavní problém je také v optimalizaci. Mnoho aplikací se často ukončuje, nenadálých pádů se dočkáte nejen v náročných 3D hrách.

Zkusili jsme i vybrané benchmarky. V AnTuTu jsme dosáhli na 18 318 bodů. To rozhodně není moc, ale na běžnou práci by to mělo stačit. V benchmarku Quadrant Standard získal tablet 8 480 bodů a v NenaMarku 2 zobrazil 61,5 snímků za vteřinu.

Operační systém a uživatelské prostředí: Android 4.3 Jelly Bean

Alcatel OneTouch Pop 7S je vybaven Androidem 4.3 Jelly Bean. Samotné prostředí je až na občasné zaváhání plynulé a plné předinstalovaných aplikací. Výrobce předinstaloval 5 her, Kingsoft Office, Evernote, Clean Master a Peel Smart Remote pro ovládání televizoru skrz infraport. Po spuštění aplikace budete navedeni k nastavení výrobce a skrz další pokyny otestujete a nastavíte ovladač.

V prostředí si můžete stáhnout také notifikační lištu. V ní se snadno přepnete do rychlého nastavení nebo do kompletního nastavení. Ostatně to známe i z ostatních Android zařízení.

Jednou z hlavních předností Alcatelu OneTouch Pop 7S jsou telefonní funkce. V prostředí tedy najdeme i aplikaci telefon a zprávy. Obě aplikace jsou jednoduché, přehledné a především funkční. Pop 7S bezproblémově zvládá zastoupit i klasický telefon. Vzhledem k velikosti displeje se na něm pohodlně píše a oceníte to především u SMS, případně u e-mailů.

Fotoaparát a videokamera: raději kdyby tu nebyl

Alcatel OneTouch Pop 7S disponuje zadním 3Mpx snímačem a předním 0,3Mpx fotoaparátem. Prostředí aplikace je sice příjemné a dokonce nabídne i pokročilejší funkce nastavení expozice, hodnoty ISO nebo přímé skenování QR kódu. Na celkovou kvalitu to ovšem vliv nemá. Fotografie mají zásadní problémy s rozlišením, ostrostí, přepaly i šumem. Posuďte sami.

Video lze natáčet v rozlišení 800 × 600 pixelů s 16 snímky za vteřinu. Pokud nemusíte, raději s tabletem nefoťte ani nenatáčejte video.

Nejvíce spokojeni budete s přední 0,3Mpx kamerou, která zvládá fotit i nahrávat video. Není to sice žádný zázrak, ale na videohovory postačí.

Telefonní funkce a bezdrátová konektivita: LTE potěší

Tabletů s telefonními funkcemi není mnoho. O to více může tato nabídka potěšit v zařízení se sedmipalcovou úhlopříčkou. Telefonní funkce se v tabletu nikde neschovávají a hned po spuštění vidíte aplikaci telefon a zprávy. Obě aplikace jsou na zařízení se sedmipalcovým displejem dobře ovladatelné.

Předností Alcatelu OneTouch Pop 7S je rozhodně LTE. Pokud je pro vás LTE skutečně tak důležité, Pop 7S vás uspokojí. Kvalita signálu odpovídá konkurenci. O trochu hůře jsme na tom s Wi-Fi signálem, jeho příjem je podprůměrný. Z další bezdrátové konektivity nechybí Bluetooth 4.0 nebo také GPS s podporou A-GPS, díky kterému lze použít předinstalované Google Mapy k navigaci. Fixace polohy může chvilku trvat, ale po nalezení satelitů je navigace bezproblémová.

Na internet můžeme podívat přes Android prohlížeč nebo přes předinstalovaný Google Chrome. Ani jeden z prohlížečů nenabízí Flash a tablet vás připraví nejen o obsah stránek, ale také o spoustu vyskakovacích reklam.

Závěr: kompromisy a kompromisy

Alcatel OneTouch chtěl ve svém Pop 7S zaujmout třemi funkcemi. A právě na nich celý model postavil. Jedná se samozřejmě o LTE, telefonní funkce a infraport. Je pravdou, že se nejedná o standard a skutečně, výše zmíněné parametry, mají svoji cenu a v tak levném tabletu vypadají dobře..

Zmíněné tři funkce nás na tabletu také nejvíce potěšily. Pop 7S s nimi zaujme především mladší zákazníky, kteří chtějí tyto funkce ze zařízení z vyšších cenových kategorií.

LTE, telefonní funkce a infraport jsou vykoupeny především nekvalitním displejem. Zobrazovač je bez přehánění špatný a pokud nejste nejméně náročný uživatel, nedostatky vás možná budou i rušit. Alcatel OneTouch se nevytáhnul ani lesklým plastem nebo zvukovým výstupem. Po několika zklamání přijde další a to v podobě špatné optimalizace systému, což vede až k častému pádu her a systémových aplikací. Přidejme k tomu ještě nekvalitní fotoaparát a nabízí se jediné, má koupě tabletu ještě smysl?

Alcatel OneTouch Pop 7S od nás doporučení nedostane a to i přes jeho příznivou cenu 4 700 Kč. Jeho pořízení má smysl jen v ojedinělých případech, kdy jsou pro vás LTE, infraport a telefonní funkce tím stěžejním aspektem. Podívejme se tedy i na konkurenci.

Konkurence

Nedávno jsme testovali Asus FonePad 7. Ten je ještě o 1 500 Kč levnější. Nabídne také 7palcový displej a telefonní funkce. Chlubí se dokonce slotem na dvě SIM. I on má ale základní problémy s displejem a je určen málo náročným zákazníkům.

Pokud si můžete připlatit, zvolit lze Huawei MediaPad M1. I on nabídne telefonní funkce. Rozlišení displeje sice také není vysoké, ale jeho kvality jsou na mnohem vyšší úrovni. I tento model jsme nedávno recenzovali.

Huawei MediaPad M1

V případě, že není problémem ani vyšší příplatek, zvolte Huawei MediaPad X1. S tímto modelem budete spokojeni. Vysoké rozlišení displeje, LTE, dostatek výkonu, hezký design. Někdy se připlatit vyplatí, přesvědčili jsme se o tom v naší recenzi.

Huawei MediaPad X1
alcatel-onetouch-pop-7s
Klady
  • telefonní funkce
  • infraport
  • LTE
Zápory
  • nedostatek výkonu a špatná optimalizace
  • nekvalitní reproduktor
  • špatné podání barev i pozorovací úhly
  • nízké rozlišení displeje
  • nekvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
ten kto si toto "shit" kúpi už musi mať fakt nasrate v hlave.... alcatel neznašam a nebudem ho znašať až do odvolania to čo predvadzaju je hotová katastrofa
Peter
alcatel sa mi sprotivil uz pred 10-timi rokmi, ked ich eurotel predaval za korunu:) neviem o co sa snazi tato znacka dnes, ale viem ze konkurenti ju zaslapu hlboko do zemi.ved ako mozu dat na 7-palcovu obrazovku 4-jadro, k tomu 1gb ram a 3240 mAh bateriu??to je kombinacia na telefony a nie na tablet. Alcatel zadupe aj taka znacka ako Grecky Prestigio.
Jary
Vlastnim starsi model pop7 bez LTE a po spusteni ma cca kolem 800mb volne pameti RAM, takhle rychle zarizeni v teto cenove relaci jsem jeste nevidel, na pozadi mam vzdy cca kolem 5 aplikaci a nikdy se neukonci, prepinani bleskove, jen ten displej, ale clovek si zvykne :)
playu.7x.cz
Jaký dement toto psal? nekvalitní pozorovací úhly? špatný reproduktor?
jediný nedostatek je fotoaparát.
jinak nabízí plusy jako: IR, kitkat,výdrž baterie....

nektrere rejpaly fakt nechapu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze