Alcatel OneTouch Pop 7
recenze

Alcatel OneTouch Pop 7

Malý šikula překvapuje
6

Levných tabletů je na českém trhu mnoho, ale jen hrstku z nich můžeme doporučit. Čínské TCL se o dobré hodnocení pokouší a to právem, model Alcatel OneTouch Pop 7 totiž nezaujme jen cenou, ale i 3G a GPS modulem. Stane se Pop 7 novým bestsellerem v kategorii 7palcových tabletů? To odhalí naše recenze doplněná o krátký videopohled.

Alcatel OneTouch Pop 7 se na našem trhu objevil začátkem května 2014, a to prozatím výhradně u O2. Pojďme si kvality tabletu v ceně 3 500 Kč projít podrobněji.

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 7

Kompletní specifikace
Konstrukce192 × 113 × 8,9 mm, 285 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 280 × 720 px
ChipsetARM Cortex-A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 240 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostúnor 2013, 3 600 Kč

Alcatel OneTouch Pop 7 – rychlý videopohled

Vzhled a výdrž: jako iPad mini Retina

Alcatel OneTouch Pop 7 nám do redakce dorazil v ultra tenké krabici. Obsah balení o to více překvapil. Mimo tabletu, nabíjecího adaptéru a USB – microUSB kabelu zde máme i barevné kryty, které dokáží jinak nepříliš zajímavé zařízení zpestřit.

Přední strana nabídne 7palcový displej a 0,3Mpx fotoaparát. Všimnout si můžeme silnějších rámečků kolem displeje, ale v této cenové kategorii to rozhodně nemáme za zlé. Boky přístroje nabídnou tlačítko pro zapnutí/vypnutí a ovládání hlasitosti. Protilehlá hrana zase disponuje zakrytovaným slotem na microSIM a paměťovou kartu microSD. Kratší strana v blízkosti fotoaparátu nabídne 3,5mm jack konektor a microUSB, které je při pozici na výšku nezvykle umístěno v horní části tabletu.

Zadní strana je z matného, mírně pogumovaného plastu. Osobně se mi to líbí mnohem více, než lesklé plasty, ale posouzení necháme na vás. Na zadní straně si všimnete také 2Mpx fotoaparátu a reproduktoru. Tablet s celkovými rozměry 192 × 113 × 8,9 mm a hmotností 285 gramů je dostatečně pevný, nikde se nic neprohýbá ani nevrže. Zadní stranu lze navíc rozzářit barevnými kryty.

Pod zadním krytem, pod který nelze uživatelsky nahlédnout, bychom našli baterii o kapacitě 3 240 mAh. Pokud budete využívat 3G připojení, jas na maximum a tabletu nedáte oddychnout, za den jej vybijete. Méně náročné dny zvládne dva. V našem standardizovaném testu výdrže zvládnul Pop 7 na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek streamovat video v kvalitě 720p slušných 5 hodin a 52 minut. Následné nabití do 80 % zabere bez 5 minut 2 hodiny, na 100 % se dostanete po 2 hodinách a 38 minutách.

Zvuk a displej: cena se nezapře

Zvukový výstup Pop 7 nijak nenadchne. Reproduktor je sice průměrně hlasitý, ale naprosto postrádá hloubky i výšky. Na film je dostačující, oblíbeného hudebního interpreta si ale příliš nevychutnáte. Kvalitní zvuk z Alcatelu OneTouch Pop 7 dostanete pouze z 3,5mm jack konektoru.

7palcový TFT displej má hned několik slabin. Již po pár minutách používání si všimnete nízkého rozlišení, horších pozorovacích úhlů a nereálného vykreslení barev. Jemnost 170 ppi bychom dokázali odpustit, ale nereálné barvy společně s pozorovacími úhly zařízení značně poškozují. Na méně kvalitní displej si však lze zvyknout a po čase nedostatky přestanete pozorovat. Pokud ale máte jen trochu lepší telefon, při přechodu na displej tabletu si horšího zobrazení bohužel vždy všimnete.

Prostředí a multimédia: odladěno v Alcatel OneTouch

O chod samotného prostředí se stará dvoujádrový procesor na architektuře ARM Cortex-A7 o frekvenci 1,3 GHz. K dispozici má Pop 7 grafický akcelerátor Mali 400MP. Z 1 GB RAM zůstane po spuštění slušných 779 MB. Pop 7 díky tomu zvládá spuštění několika aplikací najednou. Skromná je interní paměť, z 4GB zbyde pouze 1,39 GB, lze ji ale naštěstí rozšířit microSD paměťovou kartou až do velikosti 64 GB. Alcatel OneTouch zvolil Android a to ve starší verzi 4.2.2 Jelly Bean. Prostředí je od Alcatelu již standardně upravené. Na rozdíl od čistého Androidu zde nalezneme jiné ikonky i uspořádání u lišty, kterou si můžete stáhnout z pravého a z levého horního rohu obrazovky.

Benchmarky: AnTuTu, NeneMark2, Quadrant Standard

Alcatel OneTouch do Pop 7 předinstaloval Apps on SD pro instalaci apk souborů z paměťové karty, Antivirus, Currency Converter pro převod měn, Evernote na poznámky, Kingsoft Office pro čtení a tvorbu MS dokumentů, Movie Studio na úpravu videa a mnohé další, již pro Android standardní aplikace.

Chod samotného systému i aplikací zmíněných výše je naprosto bezproblémový. Výkonu zde má Pop 7 dostatek, což je u takto levného zařízení velmi sympatické. Svůj podíl na tom má i 1 GB RAM a nezvykle dobře optimalizované prostředí.

V tabletu samozřejmě nechybí ani multimédia pro zábavu. Pop 7 zvládne upravit fotografii, přehrát video a samozřejmě i hudbu. U hudby se můžete spolehnout na přehledný přehrávač s ekvalizérem. V případě videa musíte oželet titulky, k jejich přehrání je již nezbytná návštěva obchodu Google Play. V Pop 7 jsme nenalezli žádnou předinstalovanou hru, což vzhledem k nízké paměti a velkému množství her na Google Play vůbec nevadí.

Jak jsme již u Android zařízení zvyklí, k emailové komunikaci poslouží předinstalovaná aplikace Gmail, případně Email. K otvírání příloh vytvořených v MS Office můžete posloužit předinstalovaný Kingsoft Office.

Nejen ke stahování mailů a přístupu na internet přes výchozí Android prohlížeč, případně přes Chrome od Googlu můžete využít Wi-Fi připojení, které je s dosahem mírně podprůměrné, ale stále uspokojivé. S internetovou microSIM se lze spolehnout na 3G modul, konkrétně technologii HSPA. Download se na Pop 7 může vyšplhat až na 21 Mb/s, upload následně na 5,76 Mb/s. Nejen k připojení fitness zařízení můžete využít nízkoenergetické Bluetooth 4.0. Na cestách se lze spolehnout na GPS čip, který se bezproblémově najde i bez Wi-Fi, případně microSIM karty. I zde se musíte spokojit pouze s Google Mapami, které s možností uložení do mezipaměti nebo stažení určité oblasti předem, nemusejí dostačovat každému. S internetovým připojením si však vyslechnete i hlasovou navigaci. Na LTE nebo NFC zde musíme zapomenout.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát s rozlišením 2 Mpx nenabízí přisvícení, touchfocus ani autofocus. Nejen focení z blízka je s Pop 7 žalostné. Fotoaparát je zde skutečně do počtu a spoléhat se na něj nedá.

Po přepnutí do režimu video se Pop 7 sice chlubí FullHD záznamem, ale takto nekvalitní FullHD jsme snad ještě neviděli. Výsledek je bez přehánění tragický.

Reputaci zachraňuje přední fotoaparát. Rozlišení 0,3 Mpx ani zobrazovací schopnosti sice také nezaujmou a ke kvalitě má snímač daleko. Jako jediný však splní svůj účel a v reálném použití, převážně u videohovorů, je použitelný.

Závěrečné zhodnocení

Alcatel OneTouch Pop 7 zaujme 3G modulem a GPS. S kompaktními rozměry, 7palcovým displejem a slušnou cenou následně tablet neútočí jen do řad tabletů, ale ohrozí i nejednu navigaci. Pokud k tomu přidáme bezproblémový chod a možnost spouštění i náročnějších 3D titulů typu Dead Trigger 2, jeví se Pop 7 velmi atraktivně.

U ceny 3 500 korun musíme najít kompromisy. Již na první pohled je jasné, že se jedná o TFT displej s nízkým rozlišeném, chabými pozorovacími úhly i se špatným podáním barev. Displeji sice máme co vytknout, ale při přímém pohledu si na něj lze zvyknout a není extra rušivý. Druhým velkým nedostatkem je fotoaparát, u něhož je na pováženou, zda vůbec splňuje nějaký účel. Výrobce jej možná mohl rovnou vynechat.

Alcatel OneTouch Pop 7 není špatnou volbou. Své mouchy má, ale méně náročné uživatele rozhodně uspokojí.

Konkurence

Asus MemoPad HD 7 disponuje IPS panelem. Zákazník by si díky tomu měl všimnout lepšího podání barev i pozorovacích úhlů. Asus také disponuje 5Mpx zadním fotoaparátem s podstatně lepšími výsledky. Pop 7 naopak vítězí s 3G modulem a nižší hmotností.

Těžším konkurentem je Lenovo IdeaTab A3000. Za stejné peníze nabídne také 3G a GPS modul. Navíc zde nalezneme 5Mpx fotoaparát a 16 GB interní paměti. Proti hovoří vyšší hmotnost, konkrétně 345 gramů oproti 285 gramům. I Lenovo však trpí méně kvalitním displejem a rozhodnout může překvapivá plynulost Androidu v případě Alcatelu nebo pouze osobní preference.

Posledním 7palcovým konkurentem je GoClever Aries 70 TAB M742. Velmi podobné parametry v podobě 3G modulu, GPS a 1 GB RAM dělají soubor extrémně vyrovnaný. Pop 7 dokáže zvítězit plynulostí systému, Aries 70 TAB M742 naopak mírně jemnějším displejem a 8GB ROM.

Diskuze ke článku
m
hned ako som docital ze display neni ok som dalej necital....ked uz zariadenie nema v poriadku s velkymi pozorovacimi uhlami zobrazovaciu jednotku cele zle......
Milan
Troufnu si říct, že ani jeden jste ten tablet neměl v ruce, ale přesto kritizujete. To už je evergreen : pozorovací úhly, foťák... Tento tablet je prostě určen pro určité uživatele, pro určitou práci a k tomu je dostatečný. Pokud chcete hrát náročné hry, fotit super fotky, poslouchat hudbu v hifi kvalitě, tak musíte mít něco jiného.
Martin R
No, tak osobně si si myslím, že líp se mě bude pracovat s mobilem a mám dva v jednom. Samsung galaxy note 3, sice nemá 7palců ale 5,7palce, jinak ovšem převyšuje tento a jemu podobné tablety ve všech směrech od použitého androidu přes všechny technické parametry (třikrát větší operační paměť, osmkrát větší vnitřní paměť, procesor atd atd) až po výborné vychytávky v multitaskingu a s perfektně fungujícím hlasový ovládáním. Tablet o kterém je zde řeč, je výrobek určený pro velmi málo náročné uživatele a myslím, pro ty kteří nedrželi v ruce nic výkonnějšího, protože jinak by je práce s tímto a řadou jemu podobných tabletů, nemohla v dnešní době ani bavit - spíše štvát a zdržovat.
Martin R
A nedpodporuje LTE!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze