Alcatel OneTouch Pop 2 (4.5)
recenze

Alcatel OneTouch Pop 2 (4.5)

LTE levně

Sítě LTE jsou v poslední době často skloňovaným tématem. Jejích výstavba postupuje rychle kupředu a pokud potřebujete telefon k přenosu dat, nemá smysl přemýšlet nad ničím jiným. Co když ale za telefon nechcete moc utrácet? Tento model je jedním z nejlevnějších přístrojů s LTE na českém trhu. Je správnou volbou?

Je to vývoj správným směrem. Když se začaly stavět sítě třetí generace, patřily přístroje, které se k nim dokázaly připojit, mezi ty nejdražší na trhu. A ani postupující čas nepřinesl nějaké velké změny. Vznikl tak začarovaný kruh - protože bylo málo přístrojů, operátorům se příliš nechtělo do výstavby a naopak.

Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5\")

Zodpovědní lidé si naštěstí vzali poučení z krizového vývoje a nástup LTE je v tomto směru o hodně jednodušší. Důkazem budiž i tento model, který má low-endovou cenu, ale narozdíl od dalších podobných přístrojů přináší kýženou podporu LTE. Bude to ale stačit na to, aby vynikl?

Obsah balení: výměnné kryty, to tu dlouho nebylo

Obsah balení se liší podle toho, jakou verzi si koupíte. Na českém trhu můžete totiž oficiálně narazit na dvě. Jedna má označení 5042D a je určena pro volný trh, druhá pak 5042X, kterou prodává operátor O2.

Telefony jsou prakticky totožné, liší se jen podporou dvou SIM, kryty a pár aplikacemi.

U první zmiňované, která je v základu černá, najdeme vedle dobíječky, kabelu a sluchátek také dvojici výměnných krytů: bílou a stříbrnou. Jedná se o zadní plastové skořepiny. Naproti tomu bílá operátorská verze výměnné kryty postrádá.

Když už mluvíme o rozdílech mezi těmito dvěma verzemi, musíme ještě zmínit, že 5042X (tedy ta pro O2) není Dual SIM a má lehce upravené vnitřní prostředí, zejména pak přidané aplikace, například pro sledování O2 TV Go.

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5") 5042D

Kompletní specifikace
Konstrukce132,5 × 65,4 × 10 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 440), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 3 499 Kč

Alcatel OneTouch Pop 2 (4.5) – videopohled

Design a konstrukce: padne do ruky

V záplavě telefonů s úhlopříčkou displeje okolo pěti palců a větších působí tento velmi příjemně: okamžitě padne do ruky a bez problémů dosáhnete tam, kam potřebujete. Tloušťka 10 mm a hmotnost 147 gramů sice naznačují, že jde o telefon z nižší třídy, ale žádná z hodnot nebrání pohodlnému užívání.

Pohodlnému držení pomáhá matný povrch plastových zad a jejich příjemné zaoblení. Naopak hrany kolem displeje by bylo vhodné ještě trochu více otupit. Všechno ale sedí pěkně pohromadě, nic nevrže ani se neprohýbá, což nemusí být u tak levných telefonů vždy pravidlem.

V době pětipalcových a větších přístrojů je tento model velmi příjemný na ovládání jednou rukou.

Vzhled telefonu je prakticky shodný s dalšími zástupy levných telefonů na platformě Android. Čelní strana patří celá displeji, ovládací tlačítka jsou senzorová pod displejem, jsou decentně podsvícená bílým světlem a při dotyku vibrují. Nad displejem se vedle čidel, kamery a sluchátka nachází i dioda umístěná v pravém horním rohu. Svítí pouze bíle, v nastavení ji lze pouze vypnout a při zmeškaných notifikacích pomalu bliká, není to ale příliš výrazné.

Boky telefonu odhalují klasickou výbavu: dole microUSB, nahoře jack 3,5 mm. Vypínač i ovládání hlasitosti na pravém boku nahoře. K umístění nelze mít výhrady.

Rozložení ovládacích prvků a konektorů je standardní.

Stejným tónem lze pokračovat i u zad, respektive tomu, co se skrývá pod nimi: v ose telefonu umístěný 5Mpx fotoaparát s LED diodou, dále pak sloty pro dvě microSIM a jednu microSD kartu, uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 000 mAh a také malý hlasitý reproduktor.

Ani pod zadním krytem žádné překvapení nečeká.

Celkově vzato je to přesně to, co byste v dané cenové relaci čekali. Solidní zpracování, avšak zcela bez invence nebo nějaké přidané hodnoty.

Displej: Mě snad šálí zrak!

Psaní recenze těchto levných telefonů je prakticky o hledání chyb a následném kladení si otázek, jak vážné jsou. A nebudu vás dlouho napínat, displej je jednou ze slabších částí tohoto přístroje.

Už specifikace (TN technologie, rozlišení 854 × 480 pixelů) dává tušit, že se zde šetřilo, ale skutečný výkon je ještě horší, než jaké předvádějí jiné TN panely. Že černá není tak černá, jak by měla být, to je u TN běžná věc. Tady ale navíc není bílá bílou – má výrazný nádech do žluté a ten se navíc ke spodnímu okraji zvětšuje. Vzhledem k tomu, že telefon používá světlé téma, je to docela rušivé.

Výrazný nádech do žluta a špatné pozorovací úhly srážejí displej pod průměr.

Problémy s barevným podáním by se daly ještě přežít, ale pozorovací úhly, to už je horší. Stačí jen drobný náklon, okolo pěti stupňů, aby se celkem výrazně změnila intenzita barev. Totéž se pak opakuje okolo 45° a pak ještě jednou. Hodně je to znát ve vertikálním směru: když se na displej podíváte seshora, vidíte prakticky negativ. To s sebou nese jeden velice nepříjemný fakt: když sleduje video v režimu na šířku, jde do levého oka trochu jinak barevné video než do levého. Video pak vypadá rozmazané, jako byste se dívali na 3D film bez speciálních brýlí. Něco takového vám velmi snadno přivodí bolest hlavy.

Podtrženo sečteno, displej je velice slabý a zcela nepoužitelný v jakémkoli multimediálním nasazení.

Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5\")

Zvuk: opět žádná výhra

Jak už asi tušíte, ani po stránce zvuku nepředvede telefon nijak zázračné vystoupení. Malý zadní reproduktor budiž používán pouze pro zvonění, sluchátka jsou nepohodlné plastové pecky s přinejlepším průměrným výkonem a sluchátko dává také jen průměrný výkon, jak co do přednesu, tak do hlasitosti.

Malý reproduktor používejte spíše na vyzvánění.

Baterie a výdrž: den bez problémů

Buďme rádi, že alespoň otázku baterie výrobce nijak nepodcenil. 2 000 mAh v kombinaci s nepříliš náročným hardwarem zaručí, že se při běžném používání přehoupnete přes hodnotu jednoho dne. Někdy to i vypadá, že by se telefon dal používat i do druhého večera bez připojení k nabíječce, ale to už by byl spíše adrenalinový sport.

Velmi slušný je i výsledek našeho redakčního testu, při němž v telefonu pouštíme streamované video o rozlišení odpovídající displeji (zde 360p) s 50% jasem a 50% hlasitostí ve sluchátcích. Telefon se v tomto případě vypnul po 8 hodinách a 16 minutách. Relativně rychlé je i nabíjení: z nuly na sto se dostanete zhruba za dvě hodiny a deset minut.

Správa baterie a úsporný režim.

Mezi ostatními levnými telefony se určitě jedná o nadprůměr. Třeba další levný přístroj, op3n dott phone předvedl o dvě hodiny horší výsledek. Na druhou stranu tu máme smartphony od THL, které vydrží přes dvanáct hodin.

Pozitivně lze také ohodnotit přítomnost úsporného režimu, který u těchto levných přístrojů nebývá samozřejmostí. Lze nastavit, že po jeho aktivaci budou vypnuty datové přenosy, Wi-Fi, snížen jas atd.

Hardware a výkon: slušný průměr

O pohon telefonu se stará Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916, což znamená čtveřici jader na frekvenci 1,2 GHz. Jako grafická jednotka je použito Adreno 306 a k dispozici je 1 GB RAM, přičemž po startu telefonu je k dispozici asi 300 MB.

Mnohem zajímavější je však fakt, že tento procesor podporuje 64bitovou architekturu. Co to ale znamená v praxi? Zatím v podstatě nic, jelikož Android doposud tuto architekturu nepodporuje, to by se mělo změnit až s příchodem nové verze Android L. Pokud tedy čekáte ultimátní výkon, musím vás zklamat. Hlavní výhoda takového procesoru totiž spočívá v možnosti použití 4 GB RAM a více, což u tohoto modelu rozhodně nehrozilo. Není samozřejmě na škodu mít 64bitový procesor, reálnou výhodu vám to ale neposkytne, minimálně dokud nepřijde aktualizace na nový Android.

To všechno dohromady je průměrná a ničím zajímavá kombinace. Potěšitelný je ovšem fakt, že je o stupínek výše než ty úplně nejlevnější telefony s MediaTekem – u těch si někdy můžeme všimnout drobného zadrhávání například při rychlém scrollování po náročnější internetové stránce, ale zde ne. Samozřejmě, když budete chtít najít chyby, podaří se vám to – například paměť RAM dojde poměrně brzy a o nějakém multitaskingu také nemůže být řeč.

Úložiště a paměti.

Nepříjemné překvapení na nás nečeká ani v otázce vnitřní paměti. Deklarovaných 8 GB se sice ukáže být 5,2 GB a přístupných je jen 4,4 GB, ale je potěšitelné, že narozdíl od jiných levných telefonů není úložiště děleno do více částí, a tak na problém nenarazíte ani když budete chtít nainstalovat více aplikací. Nesmíme také zapomenout na podporu microSD karet až do velikosti 32 GB. Aplikace lze na kartu přesouvat, ale ne celé.

Jak ukazují výsledky benchmarků, není to žádné velké žihadlo, ale to zřejmě v této cenové kategorii nikdo neočekává, naopak je potřeba pochválit fakt, že se zde výrobce nesnažil ušetřit za každou cenu, což pozitivně přispívá k bezproblémovému používání.

Výsledky benchmarků.

Operační systém a uživatelské prostředí: příjemné bonusy

Jako operační systém je zde použit Android ve verzi 4.4.4 KitKat. Na jednu stranu je pozitivní, že ani u telefonu z nižší cenové skupiny nemusíme snášet nějakou starší verzi, ale těžko říct, jestli tato nebude poslední. A i kdyby ano, případným majitelům to asi moc vadit nebude, protože všechno je odladěno na velmi dobré úrovni.

Na první pohledy to vypadá jako obyčejný Android bez nadstavby.

Na první pohled to vypadá jako čistý Android s jen pár přebarvenými ikonkami, ale hlubší zkoumání menu ukazuje, že se zde nacházejí schopnosti navíc, které u tak levných přístrojů rozhodně nebývají samozřejmostí. Jedná se například o možnost ovládat telefon gesty. Nečekejte ale dlouhý seznam možností, v podstatě jde jen o to ztlumit telefon při příchozím hovoru nebo budíku jeho otočením. Když přiložíte telefon k uchu u otevřeného kontaktu, začne automatické vytáčení.

Je tu ale pár drobností navíc, které potěší.

Dalším velice užitečným gestem je možnost odemknout displej dvojitým poklepáním a stejně tak ho i zamknout. Jenomže k úplné dokonalosti to bude potřebovat ještě zapracovat – někdy telefon nereagoval vůbec, někdy s velkým zpožděním a jednou se dokonce restartoval.

Rovněž lze na úrovni operačního systému rozhodovat, které aplikace mohou spouštět notifikace (poněkud kostrbatě přeloženo jako Skrytý stavový řádek).

Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5\")

Podobně můžeme v pozitivním tónu pokračovat i ohledně vybavení aplikacemi. Kromě obvyklé sestavy od Googlu jsou ve výbavě i některé další populární aplikace pro komunikaci – například WhatsApp, Viber, také pár her, kancelářský balík Kingsoft Office a několik užitečných drobností, jako je například svítilna. Není to nic zajímavého nebo extra hodnotného, ale telefon působí hned užitečnějším dojmem, zvláště pak pro někoho, kdo se chytrými telefony teprve seznamuje a není příliš zvyklý hledat a instalovat vlastní aplikace.

Fotoaparát a videokamera

Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx, je vybaven autofocusem a také LED diodou a měl by být schopen natáčet videa ve FullHD kvalitě. Pravidelní čtenáři už ale tuší, že u tak levných přístrojů jsou papírové specifikace podružné oproti skutečným výkonům. Pojďme se tedy podívat na ukázkové snímky.

Ukázkové snímky. Nijak nenadchnou, není ale ani potřeba se za ně stydět.

Není to žádný vyložený problém, ale spíše typický souhrn nectností typických pro levné fotopřístroje. Detaily se velice snadno ztrácí v podivné abstraktní mazanici a už jen mírný nedostatek světla (například zatažená obloha) stačí na to, aby snímky zalil šum. Přístroj však nemá výraznější problémy s ostřením a potěší i vnitřní prostředí fotoaparátu se spoustou nastavení, jako je například HDR, panoramata anebo do fotoaparátu integrovaná čtečka QR kódů.

Prostředí a nastavení fotoaparátu.

Přední kamera je vyloženě špatná. VGA rozlišení by nebyl ani takový problém, ale je hodně slabá v otázce citlivosti na světlo.

Selfie jen v případě nouze.

Video je FullHD a překvapivě má i slibovaných 30 snímků za sekundu. Samozřejmě, když si jej začnete prohlížet podrobně, dojdete k pocitu, že bylo získáno zvětšením z menšího rozlišení, protože FullHD videa z dražších přístrojů obsahují mnohem více detailů.

Alcatel OneTouch Pop 2 (4.5) – testovací video, 1080p

Funkční výbava: překvapí a potěší

Jak jsme psali o pár odstavců výše, na telefonu je vidět, že si s ním dali jeho tvůrci o kousek více práce než jen to, že by nahráli čistý Android a poslali telefon do světa. Už po vybalení z krabice a dodání nějaké paměťové karty tak telefon může fungovat jako docela dobrý hudební přehrávač. Zásluhu na tom má povedená aplikace, která umí například přehrávat po složkách a má také ekvalizér s pár předvolbami. Multimediální nabídku doplňuje i FM rádio s RDS, které však hraje pouze s připojenými sluchátky.

Hudební přehrávač a nabídka aplikací.

Telefon zvládá i GPS, včetně A-GPS, o GLONASS se výrobce nezmiňuje. Vše funguje bez problémů, první fix zvládne telefon bez asistence asi do dvaceti sekund. Kromě obligátních Google Map najdete v telefonu i aplikaci pro sledování kompasu.

Jak jsme již řekli v úvodu, telefon ve volném prodeji (tedy s písmenem D na konci označení) zvládne spravovat hned dvě SIM karty. Jejich správa je stejná jako u jiných telefonů s Androidem, ale je nutné zmínit fakt, že jenom prvním SIM karta má přístup k 3G a LTE sítí. Ta druhá zvládne pouze GSM, tedy při přenosu dat jste omezeni na EDGE.

Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5\")

Když už mluvíme o LTE, hodí se zmínit, že telefon podporuje frekvence 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz, takže byste v Česku neměli mít problém s připojením k žádné síti. Maximální teoretická rychlost stahování je 150 Mbps, při uploadu třetina.

Z dalších datových technologií jmenujme Wi-Fi ve specifikaci b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. NFC chybí, škoda, vedle LTE by to byla další zajímavá konkurenční výhoda.

Zhodnocení a závěr: když chcete LTE

Podobných telefonů jsou v prodejnách plné pulty a výrobci chrlí další a další víceméně podobné modely. Odlišit se od zástupu něčím povedeným, co pokud možno přebije cenou vynucené nedostatky, to je pak cíl každé novinky.

Hlavním pozitivem je tak podpora LTE. Plus tu máme všechny ty moderní věci, jaké nabízí přístroj s dotykovou obrazovkou a operačním systémem. Hardware též není v dané cenové kategorii vůbec špatný, stejně tak paměť a místo pro druhou SIM se vždy hodí. Neurazí ani malé přídavky do funkcí operačního systému.

Výměnné kryty bývaly kdysi velký hit. Bude to dnes stačit k úspěchu?

Při srovnání s čímkoli dražším se ale bolestivě odhalují nedostatky. Displej je tak slabý, že sám sebe diskvalifikuje z multimediálního využití, což tak trochu zpochybňuje nutnost mít v něm ta nejrychlejší dostupná data.

Komu tedy tento přístroj doporučit? Pokud nemáte na telefon vysoké nároky, zrovna kupujete nový a používáte jej jako modem pro připojení notebooku, pak splní vaše požadavky. V jiných případech musíte dobře zvažovat, které klady nebo zápory pro vás mají velkou váhu a podle toho vybírat, protože konkurence je velká.

Konkurence

Další levný telefon s podporou LTE, ale bez podpory pásma 900 MHz, které používá Vodafone, se jmenuje Prestigio MultiPhone 3405 DUO. Má téměř shodné parametry s testovaným Alcatelem, liší se jen IPS displejem a menší integrovanou pamětí. Prodává se za 3 tisíce korun.

Prestigio MultiPhone 3405 DUO.

Pokud byste na svém mobilu raději viděli jméno renomovaného výrobce, pak můžete sáhnout po LG F60, ten má až na Dual SIM téměř shodnou výbavu: má ale IPS displej, ovšem menší vnitřní paměť. Cena už ale povyskočila na necelé čtyři tisíce. Velkou předností však může být to, že již brzy obdrží aktualizaci na Android 5.0 Lollipop.

LG F60.

I v rodině přístrojů s operačním systémem Windows Phone najdete levný telefon s LTE. Jmenuje se Nokia Lumia 635 a v českých e-shopech ji pořídíte za necelé tři tisíce.

Nokia Lumia 635.

Pokud naopak netrváte na LTE, ale jde vám jen o co nejlevnější přístroj s operačním systémem Android, pak se zkuste zaměřit na Op3n dott phone, který se prodává v síti Tesco za cenu 2 500 korun.

Op3n dott phone.
alcatel-onetouch-pop-2-45
Klady
  • nízká cena
  • kompaktní rozměry
  • LTE a datové funkce
  • notifikační LED
  • vnitřní paměť
Zápory
  • slabý displej
  • hmotnost
Diskuze ke článku
Dominik
proč Alcatel delá kitkat ve dvou verzich? ta lepší má wifi ikonku nahoře stejnou jak na čistem androidu a má pruhlednou tu rolovací lištu...myslím že tam bylo víc rozdílů ale ted jsi nevzpomenu.admine mužeš to zkontrolovat?
standa
Nokia 635 rozhodně není dual sim s lte. To je blbost. Lte sice umí ale je jen na jednu simkartu
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Jako konkurenta vidím spíš než LG F60 - Huawei Ascend y550, u O2 nyní za 3000 Kč i s 16gb paměťovkou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze