Acer Liquid Z5
recenze

Acer Liquid Z5

Levný pětipalec
38

Acer, u nás známý hlavně jako výrobce stolních počítačů a notebooků, se letos rozhodl uvést tři nové telefony konečně i pro český trh. Těmi jsou modely Acer Liquid E3, Z4 a Z5. V této recenzi se zaměříme na největšího ze tří jmenovaných, a to na Liquid Z5. Má tento levný obr co nabídnout, nebo upadne v zapomnění?

Sice ne nejvýkonnější, ale určitě největší je Acer Liquid Z5 z trojice nových telefonů od Aceru. Byl představen ke konci února na veletrhu MWC a s cenou těsně pod 4 tisíce a velkým 5" displejem se určitě dostane do hledáčku mnoha zájemců, kteří hledají levný telefon s co největší pracovní plochou. Jsme však stále v nižší střední třídě, a tak budeme muset přimhouřit oko u některých aspektů. Potěší prezence dvou slotů na SIM karty, ale celkem nízký výkon by mohl teoretické zájemce odradit.

Oficiální fotografie Acer Liquid Z5.

Obsah balení

  • Mobilní telefon Acer Liquid Z5
  • Kabel microUSB
  • Nabíječka
  • Sluchátka
  • Manuál

Acer Liquid Z5 – rychlý videopohled

Technické parametry Acer Liquid Z5

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 73 × 8,8 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostúnor 2014, 3 990 Kč

Design a zpracování: solidní provedení a AcerRAPID

Pokud se u Aceru Liquid Z5 podíváme na rozměry, které činí 145,5 × 73,5 × 8,8 mm, mohli bychom si je splést s některým z dražších telefonů. Na uhlopříčku 5 palců jsou totiž rozměry celkem příjemné a nebýt o něco větších prostorů pod a nad displejem, tak se jedná o velmi povedený design. Co se ale běžného nošení telefonu týče, asi vám bude překážet například při řízení, nebo při delším posezení, neboť 5 palců už je celkem slušný kousek telefonu. K dispozici jsou dvě barevné varianty - bílá a tmavě šedivá. Na testování se nám dostala právě šedá verze a rovnou můžeme prozradit, že zpracování je na dobré úrovni, neboť telefon nevrže, ani se neprohýbá

Acer Liquid Z5

Telefon disponuje speciálním tlačítkem AcerRAPID, které je ve stylu LG G2 umístěno na zádech telefonu pod fotoaparátem. Má tři různá využití - probuzení telefonu na domovskou obrazovku, krátké stisknutí pro spuštění před nastavené aplikace na domovské obrazovce anebo dlouhé stisknutí pro spuštění fotoparátu. Z5 se dá tedy probudit přímo na domovskou stránku po jednoduchém zmáčknutí.

Acer Liquid Z5

Co se ostatních tlačítek týče, dostal Liquid Z5 pětici standartních tlačítek. Těmi jsou tři kapacitní tlačítka s haptickou odezvou pod displejem, tlačítko na zapínání a kolébku na změnu hlasitosti. Všechna ze jmenovaných tlačítek mají příjemný stisk, ta hardwarová mají dobrý zdvih a tak budete vědět, kdy jste tlačítko domáčkli. Horší je to však s umístěním tlačítka zapínání. To je při velikosti displeje a tloušťce rámečků opravdu mimo dosah a i pokud máte opravdu velké ruce, budete muset přehmatávat. Tomu se dalo předejít usazením tlačítka na jednom z boků, ne na vrchu.

Tlačítka jsou příjemná.

Záda nesou vystupující 5MPx fotoaparát, blesk fotoaparátu, výše zmiňované tlačítko AcerRAPID a druhý mikrofon pro rušení okolního hluku. Kryt není snímatelný, takže baterii měnit nemůžete, a je z příjemného plastu, na kterém neulpívají žádné otisky. Na spodní a horní hraně zařízení je tenká mřížka, která skrývá reproduktory a mikrofon. Na levé straně najdeme slot na dvě SIM karty a na pravé microSD slot. Tradičně je na horní hraně telefonu usazen 3,5 mm jack na vaše sluchátka. Vespod pak najdeme už jenom microUSB konektor.

Fotoaparát a 3,5 mm jack.

Displej a zvuk: nejslabší stránky telefonu

Tahákem telefonu pro neznalého uživatele bude určitě velký 5" displej. Bohužel, jedná se asi o největší zklamání tohoto zařízení. S rozlišením 854 × 480 pixelů člověk zpozoruje rastr již z normální pozorovací vzdálenosti a typ panelu, který je TFT TN, tento jev ještě umocňuje díky špatným pozorovacím úhlům. Už při náklonu přibližně 5 až 10 stupňů se kontrast a přesnost barev posouvají do velmi špatných hodnot. Co se dá pochválit je relativně dobrý jas, který však není automaticky regulovatelný a budete muset ručně měnit jeho nastavení.

Acer Liquid Z5

Zvuk sice není tak špatný jako displej, ale také se určitě nezapíše mezi kladné vlastnosti telefonu. Mřížky na spodní a horní hraně telefonu většinou slibují hezký zvukový požitek, ale zde je bohužel opak je pravdou. Hlasitý reproduktor je pouze na spodní hraně a je velmi malý, zvuk nepřesný a na vyšší hlasitosti velmi nepříjemný. Pochválit ale musím náklon tohoto reproduktoru, takže ať budete mít telefon položený na přední či zadní straně, vždy dobře uslyšíte, pokud vám někdo volá. Stejně tak dobře je na tom reproduktor pro hovory, který má čistý zvuk. Zklame akorát nízká hlasitost, která může působit problémy v rušnějších prostorech.

Acer Liquid Z5

Hardware: Achilova pata je v operační paměti

Telefon sice nedostal žádné zázračné vnitřnosti, ale dvoujádrový procesor MT6572 od Mediateku vás určitě nenechá na holičkách ani u náročnějších her. Může za to nízké zobrazovací rozlišení, takže se procesor tolik nezapotí a výkon je dostačující. Velikým problémem však bude při náročnějším využívání operační paměť. Ta se dostala na pouhopouhých 512 MB, z čehož máte k dispozici kolem 150 MB. Můžete tedy počítat s častým zaplňováním a zpomalováním telefonu při běhu více aplikací zároveň. To je velká škoda, protože kdyby se hodnota RAM alespoň zdvojnásobila, byl by výkon opět někde jinde, protože procesor určitě špatný není.

Můžete tedy počítat s tím, že si díky nízkému rozlišení celkem bez problému zahrajete i nejnovější Angry Birds, zběsilost Flappy Bird, nebo i méně náročné 3D hry. Co se Antutu benchmarku týče, dostal se telefon na hodnotu 11 202 bodů, což je pouze o 10 bodů méně než u menšího kolegy Liquid Z4. Toto je pochopitelné, jelikož telefony jsou uvnitř naprosto totožné, a proto je výsledek skoro stejný.

Výsledky benchmarků Antutu, Quadrant a NenaMark2

Další nepříjemnou skutečností je malá vnitřní paměť na vaše data. Její velikost totiž činí jen 4 GB a po spuštění telefonu máte k dispozici kolem 1,8 GB. Na rozdíl od paměti RAM, kterou budete jen těžko u telefonu rozšiřovat, jsme se dočkali microSD slotu s podporou až 32 GB karet. Ukládáním aplikací, dokumentů a hudby na paměťovou kartu tak můžete problém s menší interní pamětí alespoň částečně vyřešit. Pokud jste fanoušky Acer Cloudu, můžete využívat bez problémů tuto službu, na které můžete svá data uložit po omezenou dobu 30 dnů, nebo můžete používat předinstalovaný Disk Google, který vám určitě dobře poslouží s kapacitou 15GB.

Acer Liquid Z5

Baterie: maratonec i při vytížení

Kapacita 2000 mAh se nemusí zdát jako moc, ale vzhledem k displeji s nízkým rozlišením, ne úplně výkonnýmu hardwaru a dobré správě energie se budete divit. Při běžném každodenním používání, kdy telefon slouží jako pracovní nástroj, tedy e-mail, telefonování, sociální sítě, se dokáže s přehledem prokousat až na 3 dny výdrže. Při o něco vyšším vytížení, jako jsou občasné hry, navigace, dlouhé používání webového prohlížeče, se stále dostanete až na 2 plné dny výdrže. Opravdu fantastické výsledky, ze kterých by si mnoho výrobců mohlo vzít ponaučení.

Acer Liquid Z5

V testu, který provádíme s každým testovaným zařízením, se telefon vybil za 322 minut, na hodnotu 80% se nabil za 107 minut a plného nabití se dočkáte za přibližně 155 minut. Podmínky testování zahrnují například použití přibalených sluchátek na 50% hlasitosti, jas displeje nastavený na 50 % a plný signál Wi-Fi. Jednalo se o test nepřetržitého streamování 720p videa. Přehrávání běželo plynule, ale jelikož displej nepodporuje HD rozlišení, tak přišla spousta pixelů nazmar a při nativním rozlišení 480p by se telefon určitě dostal na lepší hodnotu. Za zmínku určitě stojí problémy s přibalenou nabíječkou. Při zapojení do sítě píská a plastová přepážka byla ohnutá směrem nahoru, takže se do ní kabel nedal zastrčit. Opatrnou manipulací se mi ji ale podařilo alespoň trochu srovnat tak, aby se USB kabel nakonec vešel.

Acer Liquid Z5
Přiložená nabíječka bohužel píská a plastová přepážka byla ohnutá.

Fotoaparát: z nouze ctnost, která nepřekvapí

Sice by se mohlo zdát, že fotoaparát díky paremetrů, jako je rozlišení 5 Mpx a světelnost na hodnotě f/2.0 dosáhnou dobrých výsledků, ale nečekejte zázraky. Jedná se stále o low-endové zařízení, které nemá fotoaparát jako svou prioritu. Telefon válčí se špatnými světelnými podmínkami zelenou vinětací, celkovou neostrostí i za dobrých světelných podmínek a nespolehlivým autofokusem. Potěší naopak relativně slušné LED přisvětlení, HDR režim, panorama a režim úsměvu. Odladěnější software by pomohl zbavit se zabarvení obrazu do zelena a růžova a celkově by zvýšil kvalitu obrazu. Prostředí fotoaparátu je však příjemné, je dokonce přítomen 4-násobný digitální zoom a nastavení ISO od hodnoty 100 až 400.

Acer Liquid Z5
Detail zadního fotoaparátu
Fotografie jsou při nejlepším průměrné.

Video telefon dokáže natáčet v rozlišení až 720p a 30 FPS. Stejně jako u fotografií, čekejte zabarvení do růžova a zelena, ve velkém množství slité detaily a celkem pomalou automatickou úpravu expozice při změně světelných podmínek. Chválu určitě zaslouží kontinuální autofokus a přítomnost přisvětlovací LEDky. Video se ukládá ve formátu 3gp.

Acer Liquid Z5 (testovací video) – 720p, 30 FPS

Přední fotoaparát vzhledem k rozlišení 0,3 MPx a velmi vysokému šumu nedoporučuji používat. Pro selfie je u tohoto modelu rozhodně lepší volba zadní fotoaparát v režimu úsměvu, kdy vás telefon sám vyfotí při detekci úsměvu.

Acer Liquid Z5
Snímky z předního fotoaparátu.

Konektivita: základ se dvěma SIM

Jednou z hlavních devíz Aceru Liquid Z5 je podpora 2 SIM karet. Ty se v tomto zařízení z nějakého důvodu však liší ve velikosti, jeden slot je totiž microSIM a druhý miniSIM. To budete muset brát na vědomí, až se budete rozhodovat, jakou SIM kartu chcete používat v jakém slotu. Samozřejmostí je možnost nastavení výchozí SIM karty na telefonování, SMS, využívání dat a celková správa SIM karet, na jakou jste zvyklí z jiných Androidů. Telefonování potěší výbornou kvalitou reproduktoru pro hovory.

Acer Liquid Z5
Slot na miniSIM a microSIM

Na obou SIM zároveň můžete provozovat sítě GPRS, EDGE, 3G a HSPA+. Mezi bezdrátové možnosti připojení patří ještě klasická Wi-Fi 802.11a/b/g/n a Bluetooth 4.0. S počítačem se ještě spojíte pomocí microUSB kabelu, který je součástí balení. Na telefonu však nehledejte NFC, které je v této cenové kategorii raritou. Standardem je také přítomnost GPS s funkcí A-GPS. Bohužel, jak je u levnějších telefonů zvykem, hledání je někdy až přespříliš dlouhé a pokud například potřebujete rychle zapnout navigaci v autě, bude lepší, když zastavíte a na zafixování počkáte.

Prostředí: faceliftovaný Android 4.2.2 a Quick Mode

Acer Liquid Z5 neběží na zrovna nejnovějším softwaru, jelikož dostal k dispozici Android ve verzi 4.2.2 a Acer si sem tam udělal pár změn a přidal pár tlačítek. Na rozdíl od kolegy Liquid Z4 se však Z5Liquid Z4a takových razantních změn. Například plovoucí aplikace, které se u Z4 daly používat, na Z5 nenajdeme. Stejně tak barevné schéma a poupravený seznam aplikací a widgetů. Odemykací obrazovka dostala novou animaci, která bohužel nepatří mezi nejrychlejší a nejintuitivnější, jelikož se vám hodněkrát stane, že budete muset odemykací gesto opakovat. Prostředí je však celkem svižné a nebude vás výrazně omezovat v používání telefonu.

Domácí obrazovky a vysunovací lišta

Zajímavostí je aplikace, nebo launcher, Quick Mode. Jedná se o sestavu čtyř profilů, které vám upraví uživatelské prostředí do jakéhosi Windows Phone stylu. Tyto módy se dají zamknout PINem a uživatel tedy nebude mít možnost používat jiný profil. Na výběr máte možnost Basic Mode, Senior Mode, Keypad Mode a Classic Mode. Profil Basic je určený například pro děti a dovoluje výběr kontaktů, na které může dítě volat a posílat SMS. Senior Mode, jak název napovídá, je určen pro ty starší z nás a zjednodušuje užívání telefonu na holé minimum. K dispozici je například psaní zpráv, telefonování, počasí, zprávy, hodiny a kontakty.

Basic mode a Senior mode

V Keypad modu vám zabírá klávesnice přes půl obrazovky a dovoluje tak okamžité vytáčení čísel. Stejně jako u Senior modu jsou k dispozici aplikace pro zprávy, volání, kontakty počasí a média. Poslední z módů je Classic Mode, který je asi nejbližší vzhledu Windows Phone. Máte přístup ke všem funkcím telefonu bez omezení na obrazovce, která zdárně připomíná tu z již zmiňovaného systému od Microsoftu. Bohužel je využitelnost těchto módů značně omezena a jen těžko odhadovat, kolik příznivců si najdou. U všech těchto profilů je možné se posunutím zprava doleva dostat na aplikaci fotoaparátu. Tím se dostáváme k jednomu z největších zklamání Quick Mode launcheru a to je to, že pokud si vyberete aplikaci SMS, přepne vás telefon do standartní aplikace SMS, kterou používáte v čistém Androidu. Tím Quick Mode ztrácí na využitelnosti, je méně přehledný a relativně zbytečný. Přesto se jedná o zajímavou funkci, kterou ocení zejména ti méně technicky zdatní.

Keypad mode a Classic mode.

Software: sociální sítě a správa telefonu

Telefon je už po vybalení obohacen aplikacemi pro základní sociální sítě Facebook a Google+. Twitter si budete muset doinstalovat z obchodu Google Play, což není takový problém. V telefonu pak najdeme předinstalovanou i QR čtečku, aplikaci Fotografie, snímač čarových kódů a Youtube aplikaci. Všechny fungují tak jak jsme zvyklí a nedošlo k žádným modifikacím od výrobce. Telefon má samozřejmě řadu svých klasických Google aplikací, jako je vyhledávání Google, Disk Google, Hry Play, Hangouts, Keep a Mapy a Navigace Google.

Telefon je slušně vybaven po všech směrech.

Pochvalu si zaslouží aplikace pro správu telefonu a práci s dokumenty. V základu zde totiž najdete správce souborů pro vaše potřebné přesouvání dat a aplikaci Zálohování a obnovení dat. Jako další je tu aplikace Úkol, která pomůže s organizací úkolů a Úspora energie vám pomůže lépe šetřit baterii, pokud vám již dochází. Určitě také potěší kompletní kancelářský balíček Polaris Office, který vám dovolí zobrazovat a zároveň editovat dokumenty ve Wordu, Excelu a PowerPointu. V základu tedy najdete většinu nezbytných aplikací, které vám umožní telefon používat hned po rozbalení a zapnutí.

Polaris Office poslouží pro všechny základní dokumenty.

Zhodnocení: neurazí, nenadchne

Nemusíme chodit okolo horké kaše, abychom si všimli, že Liquid Z5 není nijak extra výjimečné zařízení. Acer vzal Liquid Z4, dal mu větší displej se stejným rozlišením a vše zasadil do celkem líbivě provedeného kabátku. Liquid Z5 je tak trochu konkurentem sám sobě, kdy za o něco nižší cenu můžete dostat Liquid Z4, který je stejně vybaven a v kompaktnějším těle. Příjemnosti jsou dva sloty na SIM karty a dlouhá výdrž na jedno nabití.

Acer Liquid Z5

Po stránce operačního systému se výrobce také moc nevytáhl a kromě Quick Mode režimu na vás čeká prakticky čistý Android s přídavkem tlačítka AcerRAPID a DTS ekvalizérem. Výkonnostně na tom je telefon obstojně, ale na kolena ho sráží nedostatek operační paměti a paměť na vaše data. To bude způsobovat problémy při dlouhodobém používání a při běhu více aplikací naráz. Acer Liquid Z5 se dá v současnosti sehnat za cenu kolem 3600 korun.

Konkurence

Za cenu kolem 4 200 korun můžete dostat například ZTE Grand S Flex, loňskou vlajkovou loď společnosti ZTE. Ta nabídne vyšší kapacitu jak paměti RAM, konkrétně 1 GB, tak i integrované paměti na vaše data, v tomto případě 16 GB. Má také displej s HD rozlišením, tvrzeným sklem Gorilla Glass, IPS technologií a automatickou regulací jasu dle okolních podmínek.

ZTE Grand S Flex

Na dualsimovém poli je v této cenové hladině také rušno. S cenou 4 200 korun je nepřehlédnutelným adeptem také Prestigio MultiPhone PAP5044DUO. Ten je prakticky na všech frontách lepším hráčem – má vyšší rozlišení, tvrzené sklo, lepší procesor a větší operační paměť. Kde Prestigio hodně ztráci je však baterie, která se s tou u Liquid Z5 nemůže měřit.

Prestigio MultiPhone PAP5044DUO

Pokud jste fandové operačního systému Windows Phone, mohla by vás zaujmout Nokia Lumia 630 s cenovkou okolo 3 800 korun, případně za lehký příplatek Lumia 630 Dual Sim. Lumia je kompaktnější a s menším IPS displejem nebude rozlišení 800 × 480 pixelů působit tak negativně. Výkonnostně je na tom o něco lépe Lumia 630, díky 4-jádrovému procesoru na frekvenci 1,2 GHz.

Nokia Lumia 630
acer-liquid-z5
Klady
  • kvalitní reproduktor pro hovory
  • Quick Mode
  • prakticky čistý Android
  • Dual SIM
  • jasný displej
  • dobré dílenské zpracování
  • výborná výdrž
Zápory
  • starší verze Androidu
  • nedostatek paměti RAM
  • pozice tlačítka na zapínání
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • špatný displej
  • chybí automatická regulace jasu
Diskuze ke článku
m
opat nepouzitelne srot...ja mam z ciny Jiayu G4s za166 eur..momentalne okolo 150 stoji...4,7 HD IPS gg2, 8jadro 1,7 ghz,2gb ram 16gb rom 3000mah bateria a rozmery 133*65*10 to je telefon ne tato sracka s 512mb ram vysmech ani zadara by som to nrbral
Plejtvak
Displej 5", 480x854?, a RAM 512mb? Proboha k čemu to je? Paměť je malá a displej vypadá jak cihlová zeď. Ani zadarmo.
fry
čítal som to len po displej. ďalej nebolo treba ozaj je to šrot. je mi jasné, že nie každý potrebuje ten najvybavenejší mobil. ale na dnešnú dobu je to ozaj slabota aj v tejto katgórií.
mk
Prosím, bude recenze Acer Liquid E3??? děkujeme

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze