Acer Liquid Z410
recenze

Acer Liquid Z410

téměř za jedna
7

Acer si na letošní veletrh v Las Vegas přivezl hned několik novinek. Mezi nimi najdeme i dnes testovaný chytrý telefon Acer Liquid Z410, který se snaží rozvířit vody v nižší třídě. Za 3 500 korun dostanete například 4,5palcový qHD displej, celkem vysoký výkon, LTE, podporu Dual SIM a další věci, které zpříjemňují život. Na první pohled vypadá všechno celkem dobře, dokáže ale zaujmout i v praxi?

Oficiální snímky telefonu

Po loňském debutu, kdy Acer představil chytré telefony Acer Liquid Z4, Liquid Z5 a Liquid E3, se portfolio značky razantně rozrostlo. Na veletrhu CES 2015 přibyly dva nové kousky do sbírky a kromě již testovaného Aceru Liquid Jade S došlo také k představení nového zástupce nižší třídy Liquid Z410, který si dnes představíme. Ambice má veliké a nabízí například vysoký výkon nebo podporu LTE. Většina telefonů v této cenové relaci má však nějaký kompromis. Je Z410 výjimkou? Odpověď naleznete v dnešní recenzi.

Obsah balení

Acer zabalil novinku do pěkné krabičky, ve které toho ale moc nenajdeme. Máme zde tak pouze telefon, nabíječku, USB kabel, sluchátka a také brožurky.

  • telefon Acer Liquid Z410
  • microUSB kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • brožurky
Balení telefonu

Acer Liquid Z410 – videopohled

Technické parametry Acer Liquid Z410

Kompletní specifikace
Konstrukce136 × 66,7 × 9,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6732, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:37 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 3 490 Kč

Design a zpracování: zajímavý vzhled v nižší třídě

Aceru hned na začátek musíme poděkovat za přinesení zajímavého designu i do nižší třídy. Stříbrné plastové mřížky na přední straně a vroubkovaný texturovaný plast na zadní straně vypadají jednoduše elegantně a v zástupu nudných kvádrů jde o vítanou změnu. Rozhodně nepotěší ale plošné rozměry, které jsou i přes 4,5palcovou úhlopříčku displeje příliš velké. 136 × 66,7 milimetrů je totiž opravdu hodně a tloušťka. Například konkurenční Xperia E4g od Sony má 4,7palcový displej a na výšku je ještě o 3 milimetry menší. Tloušťka 9,9 milimetrů a hmotnost 145 gramů sice také nejsou ideální hodnoty, ale v praxi to ničemu nevadí.

Acer Liquid Z410

Jak již bylo zmíněno, zadní strana je na pohled opravdu hezká. Texturu a celkový vzhled si vypůjčuje od Aceru Liquid Jade S, jenž jsme za vzhled také chválili. Stříbrná obruba fotoaparátu je hezký detail, který si notuje se stříbrnými mřížkami na přední straně. Navíc lehce vystupuje nad plochu optiky, takže se vám fotoaparát nepoškrábe tak snadno. Najdeme zde i samozřejmě LED přisvětlení, druhý mikrofon a také zajímavé tlačítko Acer Rapid, které si popíšeme později. Kromě vyrytého loga Acer a označení DTS zde už nic jiného není.

Přední a zadní strana telefonu

Z hlediska funkčnosti je však design rozporuplný. Senzorová tlačítka pod displejem nejsou podsvětlená, tlačítka na pravém boku jsou až příliš zapuštěná a navíc je jejich uspořádání v praxi velmi obtěžující. Regulaci hlasitosti totiž provádíte spodním přepínačem a zapínací tlačítko najdeme až nad ním, což je oproti dnešnímu standardu matoucí. Acer alespoň přidal malý plastový výstupek na kolébku zvýšení hlasitosti.

Boky telefonu

Nad displejem samozřejmě nechybí senzorová výbava v podobě senzoru přiblížení a senzoru okolního světla. Naštěstí je k dispozici i notifikační dioda, která kromě nabíjení upozorní i na hovory a další notifikace. Její nastavení bohužel neovlivníte. Díky odnímatelnému krytu se dostaneme i k baterii a dalším slotům, které zahrnují dvě zásuvky na micro SIM kartu a také jeden slot na microSD kartu do velikosti 32 GB. K výměně SIM karet ale budete muset baterii vyndat. Konstrukční kvalita je velmi dobrá a telefon nevrže, neskřípe a nikde se neprohýbá.

Zadní kryt je odnímatelný

Displej: na světle si neškrtnete

Acer zvolil v takto levném telefonu 4,5palcový IPS displej na rozdíl od horšího TFT TN panelu. To zajišťuje reálné podání barev, obstojné pozorovací úhly a celkově příjemný dojem z panelu. Rozlišení 960 × 540 bodů vytváří na této ploše jemnost necelých 250 bodů na palec, což je v cenové relaci kolem 3 500 korun velmi dobrá hodnota.

Pozorovací úhly jsou dobré

Co mě však velmi zarazilo je maximální jas a čitelnost na slunci. Podsvícení je celkem slabé a odlesků je navíc více než dost. Na druhou stranu je alespoň malou kompenzací automatická regulace jasu a notifikační dioda, která kromě nabíjení upozorní i na příchozí notifikace. Displej je krytý blíže nespecifikovaným ochranným sklíčkem, které po testování zatím nejeví žádné

Zvuk: nahlas a zepředu

Acer zvolil u své novinky netradiční umístění reproduktoru, který nalezneme ve spodní mřížce na přední straně telefonu. To je ideální volbou a při položení telefonu na stůl nebudou zvukové vlny rušeny. Kvalita přednesu je ale značně plochá a zvuk zní „kovově.“ Hlasitost je však dobrá a není problém telefon slyšet i v hlučných prostorech. Sluchátkový výstup je pak standardní, přednes celkem živý a pro běžné použití bez problému poslouží. Ke sluchátku pro hovory v horní mřížce také výhrady nemám a slouží perfektně k tomu, k čemu je určen. Přibalená špuntová sluchátka doporučujeme nahradit, jelikož kvalitou jsou dost nezajímavá.

Acer Liquid Z410
Hlasitý reproduktor najdeme na spodní hraně přední strany

Baterie: nečekaně solidní

V malém těle malý duch. Tak by se dala popsat 2 000mAh baterie, která na první pohled nepřekvapí. Opak je ale pravdou a Acer si dal na optimalizaci záležet a baterie podává velmi solidní výsledky, přihlédneme-li ke kapacitě. Při běžném využití, kdy jsem telefon používal spíše zběžně, není problém se dostat na plné dva dny výdrže. Pokud ale budete často zapínat displej, tak se výdrž bude rychle krátit. I přes to ale není plný den i při vyšším vytížení problém. Když dáte telefonu „kotel,“ tak jde ale výdrž rychle dolů, což potvrzuje i náš test výdrže.

  • Výdrž při streamování 720p videa – 6 hodin a 15 minut
  • Nabití do 80 % kapacity baterie – 103 minut
  • Nabití do 100 % kapacity baterie – 157 minut
Acer Liquid Z410 LG F60 Honor 3C
Výdrž při přehrávání videa 6 hodin a 15 minut (720p) 9 hodin a 23 minut (720p) 6 hodin a 24 minut (720p)
Nabití do 80 % kapacity 1 hodina a 43 minut 1 hodina a 55 minut 2 hodiny a 5 minuty
Nabití do 100 % kapacity 2 hodiny a 37 minut 2 hodiny a 47 minut 2 hodiny a 56 minut

Hardware: nová vlna

Nové čipsety neuvádí na trh pouze Qualcomm, ale také MediaTek. Jeden z novějších se nyní dostal právě i do Aceru Z410. Konkrétně jde o 64bitový model MediaTek MT 6732, který přináší hned několik vylepšení. Zaprvé je to použití 4jádrového procesoru na frekvenci 1,3 GHz, který je se svým výkonem o krok před minulou generací čipsetů od stejného výrobce. Procesor je rychlý, systém a aplikace reagují okamžitě a celkově jde o velmi zdařilou novinku, alespoň co se výkonu týče. Jako grafický čip poslouží ARM Mali-T760.

Výbava telefonu a výsledky benchmarků

Bohužel ale máme k dispozici „pouze“ 1 GB RAM, který po chvíli jednoduše nestačí. Běžně budete mít k dispozici totiž přibližně 300 MB. Pro běh více aplikací zároveň jsou 2 GB nutnost a rychlost přepínání je pak také někde jinde. I kdyby měla verze s 2 GB RAM stát o 1 000 korun více, určitě bychom ji přivítali s otevřenou náručí. Zklamání je také interní úložiště, které sice nabízí 8 GB, ale pro vlastní použití si budete muset vystačit s 3,3 GB, což je žalostně málo a aplikace na microSD kartu nainstalovat nejdou. Naopak musím vyzdvihnout grafický výkon, díky kterému si zahrajete i například Real Racing 3.

Fotoaparát: na momentky postačí

Liquid Z410 dostal do výbavy dvojici fotoaparátů, a to v sestavě zadní 5Mpx snímač a 2Mpx fotoaparát na přední straně. Oba disponují autofokusem a u zadního najdeme i LED přisvětlení. Rovnou můžeme říct, že Z410 není žádný fotomobil. Komprese snímků je velmi agresivní a detailů byste se nedohledali. Automatická volba expozice, rychlost focení a barevná věrnost je ale celkem slušná a na momentky to bohatě postačí. Z předního snímače vyloudíte průměrné snímky, ale focení probíhá rychle a bez prodlev. Při troše světla v obličeji můžete fotit i za horších světelných podmínek..

Testovací snímky

Zaznamenávat můžete také videa, a to až v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a kontinuálním ostřením. Pro jeho kvalitu platí to samé, co pro fotografie, tedy neoslní přílišnými detaily, na displeji telefonu však vypadá velmi dobře, a to bude většině uživatelů postačovat. Na sociální sítě tedy dostačující.

Acer Liquid Z410 – testovací video, 1080p

Konektivita: nechybí Dual SIM, ani LTE

Konečně nastává doba, kdy si můžete pořídit Dual SIM telefon bez kompromisů v datové výbavě. Nový čipset od MediaTeku totiž dovoluje podporu dvou SIM karet a na obou můžete provozovat i LTE sítě. Oba sloty v telefonu jsou typu micro SIM, takže si budete muset vaší kartu nechat ořezat, jestli disponujete ještě starým mini SIM formátem.

Acer Liquid Z410
Sloty na SIM kartu najdeme rovnou dva

Telefon podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz), UMTS (pásma 900 / 1 900 / 2 100 MHz) a LTE (800 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz). Kromě pásma 900 MHz, které používá Vodafone, tedy podporuje všechna česká pásma. Wi-Fi podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali bohužel marně. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS, GLONASS a A-GPS, které se postarají o navigování. S navigací jsem problém neměl a občasné potíže s GPS čipem starších MediaTek čipsetů se tak neopakují.

Systém: jako u stájových kolegů

Telefon je založený na operačním systému Android 4.4 KitKat a dostal nadstavbu od Aceru. Široké možnosti přizpůsobení prostředí ale neočekávejte. Ve výsledku se moc neliší od čistého Androidu a najdeme zde jak pracovní plochy, tak i seznam aplikací a typické nastavení, které je doplnění o několik položek, jako je například právě nastavení tlačítka Acer Rapid nebo nastavení zvukového profilu DTS.

Prostředí systému

Ze zamykací obrazovky můžete rychle spustit čtveřici aplikací, které si sami zvolíte. Odemknutí potom můžete provést libovolným tahem po displeji či potažením zámku. Notifikační lišta kromě zobrazování notifikací umožňuje rychlou manipulaci s funkcemi, které si také můžete libovolně upravit. Co se týče svižnosti samotného prostředí, tak to je perfektní a rozhodně jde příkladem konkurenci ve své cenové hladině.

Prostředí systému

Zadní tlačítko, nazvané Acer Rapid, slouží k několika účelům. Jedním stiskem můžete telefon probudit a přenést přímo na pracovní plochu. Jedním stisknutím u odemčeného telefonu si můžete vybrat, jakou aplikaci tím spustíte, takže například hudbu, Facebook nebo cokoliv jiného. V nastavení lze ještě vypnout a zapnout možnost spuštění fotoaparátu dlouhým podržením tohoto tlačítka.

Software: v základu nic nechybí

Předinstalovaných aplikací v horizontálně orientovaném menu zde najdete pěknou řádku. Kromě již tradičního kompletu od Googlu, který zahrnuje Gmail, Mapy, Hangouts, Hudbu nebo YouTube, tu narazíme také na aplikace přímo od Aceru. Výčtem to jsou abDocs, abFiles, abMusic, abPhoto, abVideo, Acer Extend, Acer SnapNote, Jednoduché snímkování, LiveScreen, Portál Acer a Quick Mode. Ke spuštění všech těchto aplikací potom potřebujete účet Acer, neboli AcerID.

Aplikační výbava

Zhodnocení: nový bestseller?

Ve výsledku se zdá, že telefonu není co vytknout. Má dobrý výkon a konstrukční zpracování i vzhled je povedený, máme zde podporu LTE, Dual SIM, microSD karet a systém je rychlý. Jenže není všechno zlato co se třpytí a telefon trpí několika neduhy, které používání znepříjemňují.

Acer Liquid Z410

V první řadě jsou to opravdu nepovedená tlačítka, a to jak ta senzorová pod displejem, tak i ta hardwarová na bocích. Chybí jim podsvícení a ta na bocích mají opravdu nízký zdvih a netradiční rozložení. Přední reproduktor také není žádný zázrak a čitelnost displeje na slunci je opravdu špatná, což bude zejména v letních měsících velmi otravné. V neposlední řadě jsou to i příliš velké rámečky, kvůli kterým telefon narostl jak do šířky, tak i do výšky a displej vypadá až komicky malý. Malá interní paměť je také zklamáním a uvítali bychom i model s 2 GB RAM.

Acer Liquid Z410

Pokud vám ale tato negativa nevadí, tak není důvod přemýšlet. Pravdou je, že telefon celkem příjemně překvapil a i přes značné mínusy se stále jedná o jednu z nejlepších voleb ve své cenové kategorii. Telefon vás odmění spolehlivým a rychlým během všech aplikací, systém je stabilní a zvenku telefon i pěkně vypadá. Koupi tak můžeme i s malými neduhy doporučit.

Konkurence

Konkurenci můžeme najít například v modelu Sony Xperia E4g, který za cenu o 200 korun vyšší nabídne větší displej, vyšší výkon nebo větší baterii. V ostatních kategoriích si jdou oba modely po krku a výrazné rozdíly nenajdete. Model E4g se však ještě neprodává, byl totiž představen nedávno na veletrhu MWC 2015.

Sony Xperia E4g

LG F60 je se svojí dlouhou výdrží na baterii, kompaktnějšími rozměry a nižší hmotností také podařenou alternativou. Stejně jako v případě Sony, tak ani zde ale nenajdeme žádné propastné rozdíly, alespoň co se výbavy týče.

LG F60

Větší a lepší displej, 2 GB operační paměti nebo povedené prostředí nabídne Honor 3C. Ten sice používá starší čipset, který není tak výkonný a chybí i LTE, ale uživatelský komfort je vysoký a to za cenu, která je velmi podobná té u Aceru Liquid Z410.

Honor 3C

Pokud chcete ale pouze základní chytrý telefon s plynulým systémem, sáhnout byste měli po Microsoft Lumii 435. Tento nový kousek sice nenabízí LTE nebo další moderní technologie, ale za cenu kolem 2 200 korun jde o nejlevnější chytrý telefon na trhu, který svojí plynulostí nechá za sebou leckterý Android.

Microsoft Lumia 435
acer-liquid-z410
Klady
  • LTE
  • povedený vzhled
  • pevná konstrukce
  • tlačítko AcerRAPID
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • vysoký výkon
Zápory
  • příliš velké rámečky kolem displeje
  • v zátěži výdrž na jedno nabití rychle klesá
  • jas displeje je příliš nízký
  • boční tlačítka se špatně mačkají
  • špatná tlačítka pod displejem
Diskuze ke článku
piko
Mrňousek s mizerným displejem, foťákem, málo pamětí a neúplnou podporou LTE. Nebrat!
Lukáš M.
Cílovou skupinu si to najde. Studenti, děti, ti co moc výkon apod. neřeší a taky jako služební telefon bude fajn, protože nevypadá zle a je tam dobrý poměr ceny a výkonu. :-)
blue.sun
Neměl náhodou droid 4.4 být schopný lépe fungovat na slabších strojích? A tady čtu, že 1GB RAM nestačí, kde bude chyba? Já bych věděl...
H Kodér
Títo ázijské mobily s Androidom ako napríklad tento Acer sú najlepšie smartfony. Ani to až tak moc nestojí, a pritom všetko na nich pohodlne ide robiť. Lúbi sa mi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze