Acer Liquid Jade S
recenze

Acer Liquid Jade S

Velice zdařilá evoluce
14

Na začátku letošního roku představil v rámci veletrhu CES 2015 Acer svojí novinku v podobě modelu Liquid Jade S. Jak název napovídá, vychází z předchozího kousku Liquid Jade, který na nás nezanechal příliš pozitivních dojmů. Acer se však vzchopil a přinesl nám skvělou evoluci, která bez problémů svého předchůdce zastiňuje prakticky ve všech ohledech. Jak si nový elegantní oblázek vedl v našem testu?

Acer se rozhodl oprášit ještě celkem mladý telefon Liquid Jade a přišel s vylepšenou variantou Liquid Jade S. Po teprve několika měsících tak Jade S přináší pouze menší změny, které zahrnují například výkonnější čipset nebo větší baterii. Trochu s podivem si ale telefon vybral také daň v podobě větších rozměrů i přes to, že má stále stejný displej. Pojďme se tedy podívat na to, v čem se novinka liší.

Oficiální snímky telefonu

Obsah balení

Acer zabalil novinku do pěkné krabičky, ve které toho ale moc nenajdeme. Máme zde tak pouze telefon, nabíječku, USB kabel, sluchátka a také brožurky.

  • telefon Acer Liquid Jade S
  • microUSB kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • brožurky
Balení telefonu

Acer Liquid Jade S – videopohled

Technické parametry Acer Liquid Jade S

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 69 × 7,8 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:58 hodin
Dostupnostleden 2015, 7 990 Kč

Design a zpracování: co není rozbité, to neopravuj

Acer u svého původního modelu Liquid Jade sázel hlavně na jednu věc, kterou byl design a celkový dojem z telefonu. Nedal se mu upřít velmi hezký vzhled, který byl tvořený především zaoblenými tvary a zezadu telefon vypadal vyloženě jako oblázek. Acer se této hlavní myšlenky držel a design se u Jadu S prakticky nezměnil.

Acer Liquid Jade S

Máme zde stále ten samý designový koncept, ale telefon nepochopitelně narostl do výšky o celé tři milimetry na hodnotu 143 milimetrů a také trochu přibral, což se projevilo jak na o 3 desetiny tlustším profilu, tak také na o 6 gramů vyšší hmotnosti, což je nejspíše zapříčiněno větší baterií. Zachovány byly také kruhové prvky v podobě sluchátka, zadního fotoaparátu a také zadního hlasitého reproduktoru. Osobně se mi tyto detaily na tmavé verzi líbily a telefon vypadá elegantně.

Přední část telefonu

Kde se Acer o dost polepšil je zadní strana, která byla u původní verze z tenkého lesklého plastu, jenž nevzbuzoval příliš dobré ohlasy. Na Jadu S je plast již tvrdší a navíc je matný, takže v ruce lépe drží a navíc skvěle vypadá. Doplněný je totiž vzhledem křížících se přímek, které ve výsledku mají také šanci schovat nějaký malý škrábanec. Na dotek je úprava velmi příjemná a telefon samovolně neklouže z ruky, pokud zrovna nesaháte po zapínacím tlačítku..

Zadní strana telefonu

Zapínací i boční tlačítko bylo totiž zachováno a dojem z konstrukce značně kazí. Kolébka hlasitosti na pravé straně je zapuštěná do konstrukce a tiskne se velmi špatně. Zapínací tlačítko se sice tiskne dobře, ale jeho umístění na horní straně mě při každodenním používání nutilo trhat si vlasy z hlavy. Kvůli vyšší konstrukci je tlačítko totiž nemožné zmáčknout bez prstové akrobacie, které ale nepomáhá ani tenký profil telefonu a celkem ostré hrany přístroje, které při přehmatávání neposkytují přílišnou oporu. Ostatní tlačítka najdeme na displeji, což je ideální volba.

Boky telefonu

Nad displejem samozřejmě nechybí senzorová výbava v podobě senzoru přiblížení a senzoru okolního světla. Naštěstí nechybí ani notifikační dioda, která kromě nabíjení upozorní i na hovory a další notifikace. Její nastavení bohužel neovlivníte. Co bylo zachováno, je také šuplíček na levé straně telefonu, ve kterém se skrývá primární slot na micro SIM kartu a kombinovaný slot pro druhou nano SIM kartu nebo microSD kartu do velikosti 32 GB. Nejsem fanouškem tohoto řešení, jelikož při špatném zavadění telefonem o nějaký předmět je možné, že si šuplíček neplánovaně vysunete. Pokud tedy nešikovně narazíte telefonem například o stůl, tak je možné si šuplíček vytáhnout.

Detaily konstrukce

Displej: nepochopitelně hrubý rastr

Když poprvé telefon zapnete, zarazí vás rastr displeje. Skutečně je zde HD, jak výrobce avizuje? Ano, opravdu jej má, obraz ale z neznámého důvodů působí na 5palcovém IPS displeji, kterým Jade S disponuje, vypadá poněkud hrubě. I pokud bych ho porovnal s HD rozlišením na 5,5palcovém displeji u modelu Huawei Ascend G7, tak Huawei ze subjektivního pohledu jednoduše vyhraje.

Rastr je hrubý, ale pozorovací úhly jsou dobré

V ostatních kategoriích ale jde o velmi dobře zpracovaný displej, kterému nechybí dynamické podání obrazu, příjemné barvy, automatická regulace jasu nebo dobré pozorovací úhly. Maximální jas je dobrý a neměl jsem problém displej číst v jakémkoliv prostředí. Displej je navíc krytý sklíčkem Gorilla Glass 3 od společnosti Corning a přidaným bonusem je i notifikační dioda, která kromě nabíjení upozorní i na příchozí notifikace.

Zvuk: kvalitně, ale celkem potichu

Liquid Jade S rozhodně není hudebním telefonem a ani si na něj nehraje. Hlasitý reproduktor je sice kvalitní a zvuk z něj je příjemný, ale na hlasité upozornění, které nepřeslechnete v hlučném prostředí, to jednoduše není. Trochu více šťávy by tedy nevadilo. Sluchátkový výstup je na tom podobně a zvuk je na poslech příjemný a netahá za uši, ale výkon výstupu je na průměrné úrovni. Doporučím ale nahradit přiložená sluchátka vlastními, která jsou klasicky průměrná. Naopak sluchátko pro hovory je velmi povedené a není problém telefonovat i v hlučnějších prostorech.

Acer Liquid Jade S
Hlasitý reproduktor

Baterie: pěkný nadprůměr

Do relativně tenkého těla se Aceru podařilo vměstnat baterii s kapacitou 2 300 mAh, což je o 200 mAh více, než měl původní Jade. V praxi to znamená solidní výdrž a při rozumném používání mobilního internetu a všech bezdrátových sítí je stále možné se dostat na dva dny výdrže. Baterie mě tak příjemně překvapila a Acer očividně zapracoval na optimalizaci správy napájení. Dobrou výdrž na jedno nabití potvrdil i náš unifikovaný test výdrže, kdy telefon vydržel streamovat HD video 8 hodin a 19 minut. Na 80 % kapacity se pak telefon nabije za přibližně 130 minut a na 100 % se nabije za přibližně 178 minut. Výdrž se tedy o více než hodinu a půl oproti původnímu Jadu zlepšila a například v porovnání se Sony Xperia Z3 Compact je to hodnota o 18 minut lepší.

Hardware: největší změna

Jestli nás původní Jade něčím zklamal, byl to výkon telefonu. Ten za cenu kolem 8 000 korun značně zaostával za výkonnější konkurencí. Acer se ale hodně polepšil a do novinky nasadil osmijádrový čipset MediaTek 6752, který tiká na frekvenci 1,5 GHz. To je značný skok ve výkonu a v praxi je to velmi znatelné. Všechno je plynulé, nic se neseká a díky grafickému akcelerátoru ARM Mali-T760 si zahrajete i náročné 3D hry. Z hlediska výkonu tak musím Aceru zatleskat a jedná se o nejlepší zlepšení oproti původnímu Jadu.

Výbava telefonu

Z ostatní hardwarové výbavy se nic nezměnilo a stále máme k dispozici štědré 2 GB operační paměti a 16GB interní úložiště. Z operační paměti vám bude k dispozici běžně přes 1,3 GB, což je dostatečná hodnota i na náročnější multitasking. Vlastní data a aplikace můžete instalovat buď na hlavní úložiště, které vám nabídne přibližně 11 GB místa, nebo (podporované aplikace) na paměťové karty microSD do velikosti 32 GB. Telefonu se dařilo i v benchmarcích, jak se můžete přesvědčit sami.

Fotoaparát: neurazí, nepřekvapí

Jade dostal do vínku 13megapixelový snímač, kterému nechybí přisvětlovací LED dioda nebo automatické ostření. Prostředí fotoaparátu nabízí i volby pro pokročilejší uživatele a nabízí tak různé efekty a celou řadu nastavení. Najdeme tu výběr hned z několika režimů, a sice HDR, panorama či zkrásnění obličeje. V nastavení nechybí vyvážení bílé, kompozice a hodnot ISO, stejně tak možnost zvolit si rozlišení, a to jak v širokoúhlém formátu, tak i ve čtvercovém, tedy v poměru 4:3.

Testovací snímky

Výsledná kvalita fotek nijak oslnivá není. Za dobrého osvětlení telefon vyprodukuje poměrně slušný snímek s věrnými barvami, ale jen průměrnou ostrostí a je znát agresivní komprese, která slévá detaily dohromady. S ubývajícím světlem se detaily vytrácejí, nastupuje digitální šum a navíc se snímek velmi často rozmaže, ač se snažíte sebevíc. Přední kamerka za dobrého světla poslouží celkem obstojně, nicméně jde o klasický snímač bez výrazných fotografických specifikací a poslouží tak pro jednoduché focení. Potěšit vás tak může alespoň rychlé pořízení snímku a Jade S reaguje na stisk focení okamžitě.

Zaznamenávat můžete také videa, a to až v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za vteřinu a kontinuálním ostřením. Pro jeho kvalitu platí to samé, co pro fotografie, tedy neoslní přílišnou kvalitou, na displeji telefonu však vypadá velmi dobře a to bude většině uživatelů postačovat. Na sociální sítě tedy dobré, ale pro aktivnější kameramany to vyloženě není to pravé ořechové.

Acer Liquid Jade S – testovací video, 1080p

Konektivita: Dual SIM, tentokrát s LTE

Chtělo by s zakřičet „konečně!“ Do nového Jadu S si našlo cestu i dlouho očekávané LTE, které u původního kousku chybělo. To ale funguje pouze na primárním ze dvou přítomných nano SIM slotů. SIM karty se vkládají do šuplíčku na boku telefonu a druhý slot je sdílený pro SIM kartu a také microSD slot, takže se musíte rozhodnout, co je pro vás přednější.

Acer Liquid Jade S
Šuplíček na SIM karty najdeme na boku telefonu

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz), 3G (pásma 850 / 900 / 1 900 / 2 100 MHz) a LTE (800 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz). Wi-Fi podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali bohužel marně. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS, GLONASS, elektronického kompasu a A-GPS, které se postarají o navigování. S navigací problém není a kromě rychlé fixace si telefon polohu také velmi dobře drží.

Systém: zůstal beze změny

Jestli se něco oproti původnímu Jadu nezměnilo, tak je to systém a prostředí. Jako základ nyní slouží Android 4.4.4 se stejnou nadstavbou, jakou disponoval Jade. Popis prostředí by tak bylo nošení dříví do lesa a popíšeme si ho alespoň ve zkratce.

Prostředí systému

Ze zamykací obrazovky můžete rychle spustit čtveřici aplikací, které si sami zvolíte. Odemknutí potom můžete provést libovolným tahem po displeji či potažením zámku. Notifikační lišta kromě zobrazování notifikací umožňuje rychlou manipulaci s funkcemi, které si také můžete libovolně upravit. Co se týče svižnosti samotného prostředí, tak to je na rozdíl od předchůdce perfektní a rozhodně jde příkladem.

Prostředí systému

Pochválit ale musím celkem povedený zjednodušený režim nazvaný Quick Mode, který vám dá na výběr z několika předinstalovaných launcherů, které si můžete lehce přizpůsobit a nastavit tak telefon pro použitý někomu méně technicky zdatnému nebo dítěti.

Software: v základu nic nechybí

Předinstalovaných aplikací v horizontálně orientovaném menu zde najdete pěknou řádku. Kromě již tradičního kompletu od Googlu, který zahrnuje Gmail, Mapy, Hangouts, Hudbu nebo YouTube, tu narazíme také na aplikace přímo od Aceru. Výčtem to jsou abDocs, abFiles, abMusic, abPhoto, abVideo, Acer Extend, Acer SnapNote, Jednoduché snímkování, LiveScreen, Portál Acer a Quick Mode. Ke spuštění všech těchto aplikací potom potřebujete účet Acer, neboli AcerID.

Prostředí systému

Zhodnocení: povedená evoluce

Za 8 000 korun byl původní Liquid Jade tak trochu vtipem. Za svojí cenu nabízel pouze povedený a líbivý design, ale kromě toho měl mezery na mnoha místech. Prvním z těch míst byla právě nepovedená zadní strana, jež svým lesklým provedením přitahovala otisky a působila velmi levně. Na novém Jadu S je matné tmavé provedení naopak nejen skvěle vypadající, ale i praktičtější.

Acer Liquid Jade S

Obrovský skok udělal Acer v oblasti hardwaru, kdy více než zdvojnásobil hrubý výkon, což je na denním používání skutečně znatelné a telefon je rychlý jak v prostředí systému, tak i v náročných aplikacích a hrách. Pochvalu si zaslouží také baterie, která je nadprůměrná i v případě zatížení a Acer si s optimalizací spotřeby pěkně vyhrál.

Acer Liquid Jade S

Navíc nám přibylo LTE, které zajisté potěší. Ve výsledku je tedy Jade S velmi zdařilý kousek, který mě osobně nečekaně příjemně překvapil. Acer vychytal nejzásadnější chyby předchůdce a za cenu 8 000 korun jde o adekvátně oceněného soupeře pro ostatní značky. Telefon sice stálé má své mouchy, ale rozhodně jich není tolik, jako u původního Jadu.

Konkurence

Pokud je pro vás LTE směrodatné, tak by vás mohl potěšit Huawei Ascend G7, což je velmi zdařilý tabletofon s podporou LTE a novějším čipsetem od Qualcommu. Výkonem sice ztrácí na Acer, ale pokud nehrajete často hry, tak vám výkon chybět nebude. G7 nabídne skvělé prostředí a kovovou konstrukci.

Huawei Ascend G7

LG G2, jakožto bývalá vlajková loď, ještě neřekla své poslední slovo. V současnosti se doprodává za cenu, která je dost blízko té u Liquidu Jade S, a nabídne stále špičkovou výbavu, která je o chlup lepší, než u Jadu S. Navíc má 5,2palcový FullHD displej, který se vměstnal do těla, jež je menší než u Aceru.

LG G2

Pokud vás nelákají tabletofony a jim podobné telefony, tak se pohybujeme také v cenové relaci velmi zdařilého modelu Sony Xperia Z1 Compact. V malém těle se skrývá skvělá výbava, která je navíc podtržena zvýšenou odolností proti vodě a prachu.

Sony Xperia Z1 Compact

Jestli je pro vás důležitý povedený vzhled, tak se jako přímá konkurence jeví také Huawei Ascend P7. Kov a sklo tvoří nádhernou konstrukci, která i po čase stále na první pohled zaujme. Výkonnostně si s Jade S šlape Ascend P7 na paty a rozhodne tak osobní preference.

Huawei Ascend P7

Pětipalcová Nokia Lumia 830 zastoupí stánek Windows Phone. Nenabízí sice tak vysoký výkon, ale to vůbec nevadí. Lumia běží rychle a bez zaváhání i bez výkonného hardwaru a pokud nepotřebujete na telefonu hrát hry, tak je Lumia 830 velmi dobrou volbou.

Nokia Lumia 830
acer-liquid-jade-s
Klady
  • pěkný design
  • zdařilé zpracování
  • značně výkonnější čipset
  • plynulé prostředí
  • LTE
  • solidní výdrž baterie
Zápory
  • displej i přes HD rozlišení působí hrubším dojmem
  • fotoaparáty mohly být lepší
  • šuplíček na SIM karty není moc praktický
  • kvůli ostrým hranám se telefon hůře drží
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
hmmm, za 8 mam xperii Z1C ktera je praktictejsi, i skrz starsi datum vyroby udela v Antutu stejne ne li vyssi score, navrch jako bonus kompletni vodeodolnost. Acer by musel stat tak 5 max aby mel smysl. Jooo kdyby umel dual sim LTE, to by bylo jiny kafčo, bohuzel bez podpory LTE900 to neni ono.
doro
zase orangutan :D
Dominik
Ajajajaaaj, zas starší systém...
Zdeny
Podle čeho vybíráte konkurenci? Pokud je telefon DualSIM, tak bych ho měl porovnávat s DualSIM telefony a pak říct, že na poli jednosimkových telefonů se za podobné peníze dá pořídit dalších 100 kousků...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze