Accent A455
recenze

Accent A455

Pouštní vítr

Telefon z Afriky? Zní to jako hloupost, ale je to tak. I když samotná výroba proběhla v Číně, designován byl přístroj v Maroku, čemuž odpovídají i jeho hlavní vlastnosti: je robustní, s velmi dobrou výdrží s minimalistickou výbavou a hodně příznivou cenovkou. Má smysl se nechat zlákat závanem exotiky?

Accent není v oboru žádným nováčkem, jak by se mohlo zdát. Firma existuje už od roku 1998 a kromě domovského Maroka ji znají i zákazníci z dalších afrických zemí, především ze Senegalu. Známá je také v Evropě, konkrétně například ve Francii, kde ve větší míře působí již delší dobu. Firma se postupně specializovala až na současného producenta mobilních telefonů, tabletů a příslušenství a skrze francouzsky mluvící země expanduje i do Evropy.

Na krabičce s telefonem najdete informaci, že výrobek byl designován ve firmě Accent a sestaven v RPC. Chce to trochu pátrání, ale nejde o nic jiného než francouzskou zkratku pro Lidovou republiku Čína. I přesto je tento telefon v mnohém jiný, než výhradně tamní produkce. Ta totiž jede na specifické módní vlně: velké displeje, malé rámečky a co nejmenší tloušťka. Tento telefon si ale na žádnou módní ikonu nehraje, naopak je na něm vidět, že je dělaný solidně a mohl by leccos vydržet, čímž by si mohl získat nejednoho příznivce i zde. Dalším plusem by mohla být i jeho cena 2 390 korun.

Vedle testované černé je k dispozici i bílá varianta. Ta působí mnohem moderněji, svěžeji a v balení má navíc dva výměnné zadní kryty.

Obsah balení: alespoň dobrá sluchátka

I když na nás uvnitř balení žádné překvapení nečeká, přesto budeme chválit. A to za relativně kvalitní sluchátka. Mají pogumované pecky, mikrofon a tlačítko pro ovládání hovorů. Samozřejmě si lze představit lepší, ale výrobce se nesnažil ušetřit za každou cenu, což se počítá.

V balení zaujmou především relativně povedená sluchátka.

Technické parametry Accent A455

Kompletní specifikace
Konstrukce134,5 × 66,5 × 10,6 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582M, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:57 hodin
Dostupnostduben 2015, 2 390 Kč

Accent A455 – videopohled

Design a konstrukce: je to macek

Jak jsem říkal, zapomeňte na módu vychrtlých smartphonů, které se kvůli malé baterii musejí držet v dohledu elektrické zásuvky. 162 gramů hmotnosti a více jak deset milimetrů tloušťky je znát už při prvním kontaktu, ale naštěstí pro to existuje více než dobrá omluva – baterie s kapacitou 3 000 mAh, což je hodnota, se kterou se až na čestné výjimky setkáváme spíše jen u plošně mnohem výraznějších vlajkových lodí. Díky větší tloušťce padne telefon dobře i do ruky a působí solidně a bytelně.

Jinak se na telefonu až na jednu drobnost, o které si povíme později, nenachází nic zajímavého. Čelní plocha patří 4,5palcovému displeji, ovládací tlačítka pod ním kombinují jedno hardwarové a dvě senzorová (podsvícená a vibrující), ani není potřeba nějak dlouze rozpitvávat, od kterého výrobce toto rozložení Accent odkoukal. Nad displejem najdeme ještě čočku fotoaparátu s rozlišením 2 Mpx, dvojici čidel (přiblížení a světla) a výraznou mřížku reproduktoru. Notifikační dioda však chybí.

Rozměry telefonu se jen tak neschovají.

Boky telefonu neskýtají žádné překvapení. Vpravo nahoře je ovládání hlasitosti a vypínač, nahoře pak microUSB i jack 3,5 mm.

Zadní panel je vyroben z plastu a na svém místě drží opravdu pevně. Jeho povrchová úprava je matná, takže telefon se příjemně drží a neklouže. A nyní se dostáváme ke slibovanému překvapení: na zadní straně najdeme vedle běžné čočky fotoaparátu, LED diody a reproduktoru i malé tlačítko. K čemu slouží? Je to takzvané selfie tlačítko – jeho podržením spustíte fotoaparát s aktivovanou přední kamerou, dalším stiskem pořídíte snímek. Je to o něco málo pohodlnější než používání spouště na displeji.

Až na selfie tlačítko na nás žádné překvapení nečeká.

Prohlídku můžeme uzavřít po sejmutí zadního krytu. Našim zrakům se tak odhalí dvojice slotů pro mini SIM karty (jen první zvládá 3G), microSD slot, reproduktor a opravdu velká baterie.

Jedinou výtku ke konstrukci tak lze mít k rozměrům a hmotnosti. Jinak na sobě telefon ani v nejmenším nedává znát svou cenovku, v bílé barvě působí nejen bytelně, ale i elegantně a ozvláštnit jej lze i zmíněnými barevnými kryty.

Pochvalu zaslouží velká a vyměnitelná baterie.

Displej: když zavřu obě oči...

Výrobce uvádí, že je telefon osazen 4,5palcovým IPS displejem s rozlišením 864 × 480 pixelů. Rozlišení není potřeba nijak víc rozvádět: pro běžné použití stačí a ti, kteří plánují multimediální použití, budou nejspíše lovit v jiných vodách. Co se použité technologie týče, je to tak na hraně. Určitě jsme viděli displeje s jasnějšími barvami a lepším kontrastem, stejně tak se při pohybu lehce mění barevný odstín na velkých plochách, jako to dělávaly TN panely.

Displej je standardem levných telefonů, potěší ale vysokým jasem

Na druhou stranu lze pochválit solidní maximální jas a také dobře fungující čidlo pro jeho automatické ovládání. Notifikační dioda sice chybí, ale tady jsme v kategorii, kde se šetří každý cent, tak to lze pochopit. Stejně tak si můžete jen nechat zdát o nějakém odolnějším krycím skle.

Zvuk: žádné překvapení

I když zvenku vypadá perforování pro zvuk celkem masivně, pod ním se skrývá tentýž maličký reproduktor, jaký vídáme prakticky ve všech telefonech. Můžeme tak jenom zopakovat doporučení, abyste jej používali maximálně pro vyzvánění. Z hudby totiž udělá podivnou zkreslenou směs bez basů a dynamiky nepříliš vysoké hlasitosti.

Hlasitý reproduktor vypadá masivně, ale je to jen zdání. Sluchátka zanechávají daleko lepší dojem.

Daleko lépe jsou na tom ale přibalená sluchátka. Audiofilové a jiní netopýři by nejspíš ohrnuli nos, ale na rozdíl mnoha jiných telefonů to není ten typ, který byste chtěli okamžitě vyměnit za jiný. Výhrady nelze mít ani k reproduktoru pro hovory, i když maximální hlasitost by mohla být o něco vyšší.

Baterie a výdrž: tady budeme chválit

Jestli byl telefon skutečně designován v Maroku, pak do něj tamní inženýři vtělili jednu docela důležitou zkušenost: fungující elektrická zásuvka rozhodně není takovou samozřejmostí, za jakou ji pokládáme v Evropě. A proto telefon obdařili skutečně obří baterií s kapacitou 3 000 mAh. V této cenové třídě je to spíše výjimka, i když takové THL 4400 nabídne ještě výrazně více.

A výsledek? V kombinaci se slabým hardwarem a nízkým rozlišením displeje je to opravdu znát. S telefonem, když používáte jedinou SIM, se běžně dostanete na dva dny výdrže, a to včetně aktivovaného internetu, synchronizace, volání, posílání zpráv, občasného poslechu hudby a focení. S trochou snahy a omezení posledních aktivit zvládne telefony i tři dny, naopak vybít telefon před koncem prvního dne lze, ale prakticky jej nesmíte pustit z ruky.

Accent A455

To ostatně naznačuje i výsledek redakčního testu, kdy na displeji s 50% jasem streamujeme video s rozlišením displeje (v tomto případě 360p) a zvuk necháváme hrát do sluchátek s 50% hlasitostí. V takovéto zátěži se testovaný Accent vypnul v průměru po 10 hodinách a 18 minutách, což je opravdu nadprůměrný výsledek, který zahanbí i nejednu vlajkovou loď. Výrazně lepší výsledky nabídnou už jen smartphony THL 4400, a THL 5000, které se dostanou ke dvanácti hodinám.

Nabíjení trvá vzhledem ke kapacitě baterie o něco déle, nějaké rychlonabíjení je prozatím výsadou druhého konce cenového spektra. Na 80 % si z nuly počkáte něco málo přes tři hodiny, dalších padesát minut si počkáte na plné nabití.

Hardware a výkon: pro opravdu nenáročné

Zatímco baterie předvádí skvělé výsledky, vnitřek telefonu je klasikou u levných přístrojů. Čipset Mediatek 6582M nabízí čtyři jádra na frekvenci 1,3 GHz, což by takový problém nebyl. Ten však nastane, když začneme blíže zkoumat hodnoty pamětí.

512 MB RAM je mezní hodnota pro pohodlné používání aktuální verze Androidu. Po startu je z nich volná už jen asi polovina. Zapomeňte tedy na nějaké náročné hry, i náročnější aplikace, jako jsou třeba mapy, brzy narazí na svůj limit. Sice nespadnou, ale neustálé čtení dat z mezipaměti jim na svižnosti rozhodně nepřidá. Takováto hodnota RAMky navíc prakticky vylučuje použití multitaskingu. Surfujete například po webu a chcete si vyřídit textovku? To sice můžete, ale prohlížeč se mezitím zavře. Sice si pamatuje, kde jste skončili, ale stránku načítá znova. Telefon je tedy vhodný spíše pro méně náročné uživatele co provádí s telefonem základnější úkony a mají nainstalovaných jen pár aplikací.

Malá kapacita paměti RAM zamrzí

Úplný základ Accent zvolil i pro uživatelskou paměť. Z 4 GB je přístupných 2,5 GB a volné 2 gigabajty. To je opravdu minimum, takže s telefonem si rozhodně nezahrajete nějaké náročnější hry. Můžete (a nejspíše i budete muset) se sice pokoušet přesouvat aplikace na paměťovou kartu, ale v Androidu 4.4 se přesouvá pouze jejich část.

Výsledky bechmarků: AnTuTu, 3D Mark, Vellamo.

Operační systém a uživatelské prostředí: čistý Android

I u těch nejlevějších telefonů je v poslední době vidět trend, že se do něj výrobci snaží přidat něco málo, co by je odlišilo od konkurence. Ale ať jsem hledal, jak jsem hledal, tady jsem nic nenašel. Ostatně by to kvůli omezené paměti ani nebylo možné a žádoucí. Díky v podstatě čistému Androidu 4.4.2 KitKat běhá při běžném používání telefon v rámci možností rozumně rychle. V základu dostanete pár aplikací od Googlu a klasický základ všech Android telefonů a to je vše. Zádrhelem pro něj bývají paměťově náročné aplikace. Už třeba jen takový oficiální klient Facebooku brzy narazí na limity paměti RAM, a tak se pro zachování svého duševního zdraví raději uchýlíte k používání odlehčeného webového rozhraní, případně verze Lite, kterou lze stáhnout v našich končinách jako apk. A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Inu, telefon je opravdu pro ty méně náročné.

Neviděli jsme se už někde? To víte, že ano. Mnohokrát.

Fotoaparát a videokamera: bez překvapení

Kvalita pořízených snímků i videa není nic, za co byste se museli stydět, obzvláště vzhledem k ceně. 5 MPx a autofocus se už zdá být standard i u nejlevnějších přístrojů. Samozřejmě ale nepočítejte s pokročilými výsledky nebo tím, že by vám A455 nahradil fotoaparát. Hezké snímky očekávejte pouze při focení venku za jasného dne. Stačí už jen zatažená obloha nebo fotografování v interiéru a kvalita jde dolů – ztrácí se barvy a narůstá šum. Při pokusu o nějaké makro kompozice telefon obvykle ostří někam úplně jinam. A přesvědčivý výkon nepodává ani LED blesk, který má problém osvítit předmět ve vzdálenosti natažené ruky, je tak spíše nouzovou svítilnou.

Když je dobré světlo, telefon dokáže i překvapit.

Přední kamera sice slibuje nadprůměrné dva megapixely, ale platí pro ni víceméně všechno, co pro zadní fotoaparát, výsledky jsou ryze průměrné.

Záběry z přední kamery v interiéru a exteriéru. Vzhledem k selfie tlačítku bychom čekali lepší výsledky.

A do třetice všech záznamových zařízení je tu ještě videokamera. Ta sice doopravdy natáčí ve FullHD a při třiceti snímcích za sekundu, ale výsledný obraz trpí na značnou ztrátu detailů, slévání barevných ploch a podobné neduhy dané nízkým datovým tokem. Celkově je tedy fotoaparát spíše doplňkovou záležitostí pro příležitostné momentky, když nemáte po ruce nic lepšího.

Accent A455 – testovací video 1920 x 1080, 30 FPS, den, exteriér

Funkční výbava: naprostý základ

Další výbava čítá standardní funkce Androidu, Accent nezapomněl ani na FM rádio s RDS, stejně tak jako GPS, která funguje bez potíží. Jak jsme zmiňovali na začátku, telefon je Dual SIM, ale jen první karta zvládne přistupovat k 3G sítím. Vychytávky v podobě LTE nebo NFC, vzhledem k nízké cenovce, pochopitelně chybí.

Accent A455

Zhodnocení a závěr: rozumný základ

Hodnotit takto levné telefony je vždy ošemetné. Můžete si najít milion výhrad, ale všechny pak přebije cena. 2 400 korun za přístroj s dotykovým displejem a Androidem je skoro minimum, na které se dá jít, čemuž odpovídají i provozní parametry.

Na první pohled to vypadá slibně: bytelná konstrukce a silná baterie dávají tušit poctivou práci. Zvláště co se výdrže týče, kde by se mohla spousta jiných přístrojů učit.

Accent A455

Když ale chcete začít telefon používat jako plnohodnotný smartphone, narazíte na jeho limity, a to zejména kvůli malé paměti RAM. Na druhou stranu, je mezi námi spousta lidí, co používá chytrý telefon jako hloupý: vybalí jej z krabice a volají, píšou SMS zprávy a na pár e-mailů či občasné prohlédnutí webu telefon postačí.

Právě na takové uživatele přístroj míří. Pak vynikne jeho dlouhá výdrž a nízká cena. Čekáte-li od telefonu základ, poslouží Accent dobre.

Konkurence

Mezi zástupci superlevných telefonů s operačním systémem najdeme i zástupce zvučnějších jmen, častokrát ale nabídnou horší výdrž nebo menší displej a Accent se v tomto směru drží poměrem ceny a výbavy velmi dobře.. Například takové Lenovo A319 má prakticky shodnou hardwarovou výbavu, ale poloviční kapacitu baterie a o poznání menší displej. Stojí však dva tisíce.

Lenovo A319

Mezi levnými telefony můžete najít i kousek, který byl nedávno spíše zástupce střední třídy. Podobný sestup předvedla Sony Xperia E dual, která má oproti testovanému telefonu mnohem kompaktnější rozměry, avšak taktéž menší kapacitu baterie a výrazně horší a menší displej, taktéž fotoaparát je oproti Accentu horší.

Sony Xperia E dual

S cenovkou lehce nad dva tisíce lze také pořídit Nokii Lumia 630. Ta má obdobné parametry jako testovaný telefon, ale operační systém Windows Phone, který nabídne svižnější a bezproblémový chod i když spouštíte více aplikací. Má také dvojnásobnou kapacitu paměti, naopak fotoaparátu chybí LED a přední fotoaparát chybí úplně.

Nokia Lumia 630
accent-a455
Klady
  • robustní konstrukce
  • velká výdrž
  • příznivá cena
  • celkem kvalitní sluchátka
  • prakticky čistý Android
  • přední selfie fotoaparát s vyšším rozlišením
  • vysoký jas displeje s automatickou regulací
  • zajímavé selfie tlačítko
Zápory
  • málo paměti RAM
  • málo vnitřní paměti
  • pomalejší reakce při multitaskingku
Diskuze ke článku
Dominik
Android 4.4 v době kdy je půl roku 5.0.Chvalím (y)
Henry
Ahoj, kdy uděláte recenzi na Sony xperia M4 aqua ? Děkuji :-)
Duše Radka Počepného
Ty kráso, takovej bazmek a tolik keců okolo. Jediné, jak si dokáži racionálně vysvětlit, že takovému krámu věnujete tolik prostoru je asi takový, že vám ten telefon do redakce přišla prezentovat marocká břišní tanečnice a přinesla s sebou i vodní dýmku plnou hašiše. A asi to byl dost kvalitní matroš, jehož následkem se změnilo vnímání času, takže jste byli bez uzardění schopni tvrdit, že to běží celkem svižně anebo že se to dá vůbec používat.
mrtvá žížala
ale copááák zase ani v indii to nechteli v prepoctu za 999kč tak sup s tim do evropy ??? :o) to se nehodi ani jako podlozeni pod nohu kriveho stolu... Odpadky patri DO KOSE !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze