Microsoft se nebude soudit s ASUSem, má však podmínku

7

I když to tak možná nevypadá, Microsoft je poměrně silným hráčem na hřišti zvaném Android. Má zhruba 300 patentů a licencí k autorským právům týkající se této platformy a také tým právníků, kteří neváhají chránit zájmy Microsoftu v případě porušení takových práv. Při sporu s Asusem došlo ale na smír, zadarmo to však nebude.

Podmínkou, že Microsoft stáhne všechny žaloby v této oblasti je, že Asus bude nabízet předinstalovaný Office na svých telefonech a tabletech s Androidem. Zajímavostí je, že se podobná dohoda nedávno v tichosti odehrála i mezi Microsoftem a Samsungem, na jehož zařízeních už můžeme předinstalované aplikace od Microsoftu spatřit několik měsíců. Jde o Skype, OneNote a OneDrive, v případě ASUSu se může jednat i o Office Mobile.

MS Office pro Android
MS Office pro Android.

Bez zajímavosti není ani fakt, že licenční poplatky a patentové poplatky za technologie využívané výrobci v systému Android přinášejí Microsoftu asi 2 miliardy dolarů ročně. Kromě peněz tak softwarový gigant získal i páku na prosazování vlastního software v konkurenčním operačním systému.

Zdroje: news.microsoft.com

Diskuze ke článku
rr2
Pripomina mi to zneuzivanie dominantneho postavenia na trhu. Nikto sa na to takto nevie pozriet a zareagovat?
okrem toho, by som patenty na SW vsetky zrusil, je to ako mat patent na koleso, alebo na pismo... (aj ked v cechach je to uz realitou...)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
A čo sa vlastne jedná?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze