Microsoft přinese virtuální realitu s cenou pod 10 tisíc korun

5

Virtuální realita pro počítače by nakonec nemusela být tak drahá. Microsoft na poslední konferenci představil partnery, kteří vytvoří finančně dostupné brýle. Ty začnou Windows 10 podporovat právě v nové Creators aktualizaci, která se výrazně zaměřila na práci s trojrozměrným obsahem. Navíc se obejdou bez dalších senzorů v místnosti.

Microsoft VR

Virtuální realita neodmyslitelně patří k počítačům se systém Windows díky HTC Vive a Oculus Rift, ale sám Microsoft se v tomto oboru příliš neangažoval a představoval svou vizi rozšířené reality, tedy HoloLens.

Díky právě představenému Creators Update, který se zaměřil především na práci s 3D objekty, kdy i základní aplikace dostanou novou funkcionalitu (Malování 3D), se jeho pozornost rozšiřuje i na virtuální realitu. Výrobci tak budou moci přijít s vlastními headsety, které budou díky této nové aktualizaci podporované přímo na systémové úrovni. Zajímavé je, že proti zmiňované konkurenci mají být dostupné za mnohem nižší cenu, začnou na 299 $, tedy přibližně 9 tisíc korun (v přepočtu s daní).

Microsoft na konferenci rovněž představil první partnery, kteří brýle pro nově podporovanou virtuální realitu vyrobí. Zatím to jsou Dell, Acer a HP. Další se pravděpodobně velmi brzy připojí. Konkrétní specifikace těchto zařízení neznáme. Rovněž nevíme, zda se bude jednat skutečně jen o headset bez vlastní výpočetní jednotky, a jaké bude mít senzory nebo displej.

Zavrhnout ovšem můžeme snímání ve stylu Vive nebo Oculus, kdy potřebujete další speciální kamery nebo senzory. Brýle pro Windows 10 by si měly vystačit samy díky snímání okolí kamerou přímo umístěnou v brýlích. To je systém podobný právě HoloLens. Podle dostupného náhledu si můžeme rovnou tipnout, že způsobem usazení na hlavě se budou brýle podobat spíše PlayStation VR, kdy je headset pohodlně opřený o čelo, což jsme v našem rychlém testu chválili jako zajímavou variantu. S počítačem bude dle obrázku rovněž propojený pravděpodobně kabelem.

TIP: Microsoft představil nový Surface Book i7 a Surface Studio PC

Brýle by mohly pomoci rozšířit virtuální realitu mezi masové publikum (o to se snaží i PlayStation VR u hráčů) a doplnit nové funkce v Creators Update o zajímavou možnost prohlížení obsahu. Pokud chce Microsoft zpřístupnit tvorbu 3D objektů, není lepší způsob prohlížení než právě v rozšířené nebo virtuální realitě.

Na další informace si budeme muset ještě počkat. Datum vydání je zatím naplánován na rok 2017 bez dalších specifikací. Rovněž nepadlo slovo o tom, zda Microsoft vyrobí vlastní headset, či zda se plně spolehne na partnery.

Zdroje: engadget.com, mspoweruser.com

Diskuze ke článku
satai
Cena je jedna vec, kvalita dalsi. Uvidime, jak se jim povede dostat mezi "velke" VR headsety a DayDream a podobne lowcost varianty...

Kazdopadne minimalne na papire dava tahle snaha smysl. Pokud to nepokazi, jak uz je zvykem, provedenim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze