LTE se stále rozšiřuje, v pokrytí jsme předehnali Evropu

22

Rok 2014 zasvětili čeští mobilní operátoři masivním investicím do budování rychlých sítí LTE a výsledek se dostavil. Jediný rok stačil pro to, aby Česká republika v rozsahu pokrytí vysokorychlostním mobilním připojením 4G LTE předehnala evropský průměr.

Z údajů agentury IHS, která pro Evropskou komisi porovnávala pokrytí 4G LTE ve všech členských státech Evropské unie, vyplývá, že se v České republice od konce roku 2013 do konce roku 2014 pokrytí sítí čtvrté generace navýšilo o 80 %, z původních 12 % na 92 %. Evropský průměr se přitom pohyboval těsně pod hranicí 80 %.

LTE pokrytí dle zemí 2014 ( v % domácností)
LTE pokrytí dle zemí 2014 (v % domácností)

Výstavba nových sítí však pokračuje nezmírněným tempem i v letošním roce, a pokrytí se tak dále rozšiřuje a zahušťuje. Reálné rychlosti mobilního připojení se běžně pohybují v desítkách Mbps. Vysokorychlostní připojení je tak lidem k dispozici i tam, kde byl až dosud jen signál sítí druhé generace (GSM).

Vysokorychlostní připojení zatím využívá jen přibližně 10 % majitelů mobilních telefonů, a to i přes snahy operátorů zařadit do prodeje maximum telefonů podporujících LTE. Dalším problémem jsou stále oblíbenější čínští výrobci, kteří ve svých zařízeních sice podporu sítí čtvrté generace nabízí, avšak ve většině případů nepodporují české frekvence.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Jozo
Ha ha a naco vam je take pokrytie, ked mate datove balicky so 100Mb :D :D
Pepan
Každý má takový balíček, jaký si zajistí a zaplatí. Třeba u Vodafone na retencich můžete získat za 250Kč 1,5 GB včetně 50 minut volání a 50 sms, a úplně normálně 1,5 GB za 355Kč včetně 300Kč kreditu s CD tarifem 2. Neomezeňák s 4GB se dá sehnat za 600Kč. U ostatních to bude obdobné.
Pokud máte dvojsimkač tak jsou možnosti ještě lepší.
A kdo chce platit málo, tak si pořídí mobil.cz a z trochou nepohodlí má pomalejších dat kolik chce.
Johny
blbost pulka severnich Čeh ma problemi chytit vůbec nějaký signal beham po krasne lipe hak debil abych zavolal domu ...
Rakeťák
Mapa jsou povětšinou teoretické výpočty a se skutečným pokrytím to nemá co do činění.
V Krči nebo pod Zeleným pruhem v Praze má Vodafone hluchá místa a data ? Jen GPRS a Edge a pokud je na Jižní spojce zácpa, tak máte po datech, protože hovory mají přednost. O LTE si můžete nechat zdát a to na všech frekvencích. A pokud se podíváte do mapy, tak se dozvíte, že signál mimo budovy - nutné ověřit na místě.
Tož tak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze