„Lovci jablek“ vyhlašují hon na kradené iPhony, získat můžete až 100 000 Kč

1
„Lovci jablek“ vyhlašují hon na kradené iPhony, získat můžete až 100 000 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Za originální pátrací akcí stojí společnost vlastnící bývalý e-shop Mamut
  • Z něj zmizelo přes 107 tisíc iPhonů, které se ale mohly vrátit zpět na český trh
  • Nyní se je snaží dopátrat pomocí sériového čísla a IMEI

Ačkoliv je všeobecně známo, že se krádež iPhonů (potažmo dalších zařízení Apple, jako je například MacBook) nevyplácí, neboť je v podstatě nemožné je následně odemknout a dostat do továrního nastavení (kvůli čemuž se zloději často uchýlí k tomu zařízení rozprodat alespoň na díly, i když i mnohé z nich podléhají softwarovému zámku), čas od času se něco takového stane.

V případě bývalého českého e-shopu mamut.cz (nyní je však doména nefunkční) se má dokonce dle vyjádření manažera Plus4U (společnosti, pod kterou e-shop spadal) pro irozhlas.cz jednat zřejmě o „historicky největší podvod se spotřební elektronikou v dějinách České republiky“. Předtím než e-shop Mamut zkrachoval, totiž zmizelo přes 107 tisíc iPhonů, jak se uvádí na stránkách lovcibajlek.plus4u.online, kde se lze zapojit do skutečně originální „pátrací“ akce.

Předtím než e-shop Mamut zkrachoval, zmizelo přes 107 tisíc iPhonů.

Zmizelé telefony telefony z e-shopu Mamut se podle všeho mohly vrátit zpět na český trh, kde se dále dostaly do prodeje, proto může být vlastníkem prakticky kdokoliv, kdo si zakoupil iPhone během posledních pěti letech (2018 až 2023), ať už online či v kamenném obchodě. Za nalezení ztraceného iPhonu pak Lovci jablek nabízí štědrou odměnu 100 000 Kč, avšak i tento lov má své podmínky.

V současnosti probíhá tato speciální akce od 4. srpna do 30. září 2023 nebo do dosáhnutí odměn o celkové výši 1 500 000 Kč. Snadno si tak lze odvodit, že na odměnu dosáhne pouze prvních 15 majitelů odcizených iPhonů, ovšem podle všeho je možné, že se celková výše odměn v budoucnu ještě upraví.

Od počátku roku intenzivně řešíme podvod spáchaný na naší společnosti Mammoth, za kterým zřejmě stojí náš bývalý obchodní partner Břetislav Janoušek. Spolupracujeme intenzivně s Policií ČR a také Mammoth jako první v této věci podal trestní oznámení, na jehož základě policie zahájila své šetření. Chceme využít svých IT schopností, abychom pomohli celou kauzu objasnit a odhalit také skutečné pachatele. Aplikace Lovci jablek je toho důkazem,“ uvedl pro irozhlas.cz David Kimr, předseda představenstva Plus4U, která je vlastníkem bývalého provozovatele e-shopu Mamut.

Diskuze ke článku
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Tak kdyby byly v CR, tak neni nic jednodussiho nez nahlasit IMEI PCR, ktera se zepta operatoru (a hadam, ze maji i celosvetovy system), kteri reknou, jestli jsou u nich v siti registrovane nebo v minulosti byt jen na par vterin byly, vcetne informaci kdo a kde a s jakym cislem a zaroven si to ulozi, aby kdyby se v budoucnu prihlasil, tak aby hned dali PCR vedet. Takze v realu je fakticky nemozne ukradeny telefon jeste nekdy nekde v civilizovanem svete pouzivat a nevztahuje se to ani zdaleka na iphony, ale fakticky na uplne kazde zarizeni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze