LG Quantum
recenze

LG Quantum

Americké Mango s QWERTY klávesnicí
5

Podařilo se nám získat na recenzi chytrý telefon, na který v České republice běžně nenarazíte. Je jím LG Quantum, který nabízí americký operátor AT&T. Jde o telefon s Windows Phone 7.5 (Mango), který se může pochlubit výsuvnou QWERTY klávesnicí.

LG Quantum - oficiální fotografie

Komunikátor LG Quantum se v České republice oficiálně neprodává, je to model, který má v nabídce americký mobilní operátor AT&T. Možná je to škoda, je to zástupce nižší třídy Windows Phone komunikátorů, který by si jistě získal řadu uživatelů, hlavně díky nižší ceně a vcelku povedené QWERTY klávesnici. Takových telefonů nejen s Windows Phone je na trhu jako šafránu. Pojďme se tedy podívat, jak se americký telefon povedl.

LG Quantum

Technické parametry LG Optimus 7Q

Kompletní specifikace
Konstrukce119,5 × 59,5 × 15,2 mm, 179 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S1 QSD8250, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 3 999 Kč

LG Optimus 7Q – videopohled

Design a konstrukce

LG Quantum je komunikátor oblých tvarů s rozměry 119 x 59 x 15 milimetrů. Váží 179 gramů což je dáno hlavně tím, že obsahuje výsuvnou QWERTY klávesnici. Bez ní by byl jistě o mnoho lehčí a užší, ale na druhou stranu zase méně zajímavý. Zařízení s Windows Phone a QWERTY klávesnicí na trhu moc není, proto jsme rádi za každý takový model.

LG Quantum

Displej je kapacitní a jde o klasický TFT panel s úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením 480 x 800 bodů. Pod displejem se nachází dvojice kapacitních tlačítek (zpět a hledat), mezi nimi, na místě kde bývá tlačítko Domů, je jen logo LG. Tlačítko Domů je totiž hardwarové, a je umístěno kousek níže pod tímto logem.

LG Quantum

Na pravé straně najdeme kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, a tlačítko spouště fotoaparátu. Horní strana obsahuje úzké tlačítko pro zapnutí, které má minimální zdvih a moc pohodlně se nemačká. Několik centimetrů od něj je port pro připojení headsetu či sluchátek.

MicroUSB port není dle očekávání na straně spodní, hledejte na levé straně. Je schovaný pod krytkou. Výhoda krytky je v tom, že se do tohoto portu nepráší, na druhou stranu je to nepraktické kvůli nabíjení, neustále ji musíte oddělávat. Je však zpracovaná velmi solidně, nemyslím si, že by časem mohla sama upadnout nebo se ulomit, jak se mi to stalo dříve u některých telefonů, například u HTC S710. Zadní strana je vyhrazena pro kovový kryt baterie, objektiv fotoaparátu a mřížku hlasitého reproduktoru.

MicroUSB je pod krytkou

Kromě displeje a kovového krytu zadní strany je plastové tělo komunikátoru pokryto tenkou gumovou vrstvou, díky níž neklouže v ruce a eliminuje se tím riziko jeho náhodného vyklouznutí z ruky na zem. Telefon má velmi dobré dílenské zpracování a pevnou konstrukci, během testování jsem ani jednou nezaznamenal žádné vrzání.

QWERTY klávesnice

Výsuvná QWERTY klávesnice se docela povedla. Vysouvá se směrem doleva, obsahuje čtyři řady kláves, přičemž čísla musíte psát v kombinaci s klávesou Fn, která je umístěna po levé straně klávesnice, společně s klávesou se symbolem šipky. Původně jsem myslel, že tato klávesa má stejnou funkčnost, jako dotyková klávesa Zpět, ovšem mýlil jsem se. Její význam je naprosto jiný, slouží pro psaní velkých písmen. Označení šipkou mi tedy nepřijde moc šťastné, výrobce mohl například zvolit malý nápis „Caps“ nebo něco podobného.

QWERTY klávesnice

Vysouvání klávesnice jde zpočátku poměrně ztuha, jakmile ale překonáte počáteční odpor, mechanismus za pomoci pružiny už vykoná zbytek práce za vás. Výsuvný mechanismus je tichý, řešený formou kolejniček.

Klávesnice je v jedné rovině s displejem. Ten se nenaklání, jako v případě HTC 7 Pro či Nokie E7. Píše se však překvapivě dobře, tlačítka jsou poměrně velká, trochu zaoblená, vyrobená z tvrdého plastu. Lze na ní bez problémů psát i v šeru či ve tmě, tlačítka jsou totiž podsvícená. Můžete psát buď dvěma palci, když budete komunikátor držet v rukou, nebo „všemi deseti“, když si ho položíte na stůl. Zadní část telefonu je plochá, drží proto při psaní dobře na stole, nepřeklápí se.

QWERTY klávesnice

Na klávesnici jdou psát i české znaky, stačí po stisku příslušné klávesy zmáčknout tlačítko se symbolem „äé“ (když zmáčknete například „c“, a pak toto tlačítko, tak výsledkem bude „č“). Potěší i čtyři kurzorové šipky, pro snadnější pohyb například v tabulkovém editoru.

Porovnání klávesnice s HTC Pro 7

Když klávesnici LG Quantum porovnám s klávesnicí na HTC Pro 7, tak hned na první pohled je vidět, že LG má větší klávesy. Je to kvůli tomu, že HTC Pro 7 má prakticky na stejné ploše o jednu (numerickou) řadu tlačítek více. Ihned si také všimnete rozdílu v materiálu tlačítek. U LG jsou hladká, HTC je má zdrsněná a nekloužou po nich při psaní tolik prsty.

LG Quantum vs. HTC Pro 7

Ačkoli má HTC Pro 7 menší tlačítka, píše se na ní pohodlněji. Proč? Při zmáčknutí tlačítka musíte vynaložit mnohem méně síly, než u LG Quantum. U krátkých textů není rozdíl v psaní až tak patrný, ale jak budete psát něco dalšího, mnohem lépe to půjde na HTC Pro 7. To má navíc ještě benefit v podobě mechanismu, který při vysunutí klávesnice naklopí displej.

Baterie

Komunikátor je osazen vyměnitelnou Li-Ion baterií s kapacitou 1500 mAh. Při průměrném používání se dostanete na dva dny výdrže, pokud komunikátor používáte častěji a intenzivněji, budete dobíjet klasicky denně. Dobíjení je realizováno klasicky přes microUSB port. Ten je, jak jsme již zmínili, na levé straně, schovaný pod gumovou krytkou.

Na telefonu bohužel nenajdete žádnou diodu, která by barvou nabíjení signalizovala. O tom, zdali je už nabitý, se vždy musíte přesvědčit pohledem na stavovou lištu při zapnutém telefonu.

LG Quantum

Kryt baterie drží jako přibitý

Kryt baterie a SIM karty je z pevného kovového plechu, zbytek zadní strany je plastový. Kryt se nesundává zrovna lehce, drží jako přibitý. Pro jeho oddělání musíte něčím zapáčit v úzké štěrbině, která se v jednom místě nachází. Nedoporučuji moc používat nehet. Vzhledem ke kovovému materiálu krytu a síle, kterou drží, byste si ho také mohli zlomit.

Zadní strana

Na vnitřní straně krytu je spousta kovových pacek, které při jeho instalaci musí přesně zapadnout do plastových výřezů v těle telefonu. Packy jsou ve formě tenkých kovových plíšků, a pokud se netrefíte přesně do výřezů v telefonu, mají tendenci se ohýbat, a proto je musíte něčím ohnout zase do původního stavu, jinak kryt nenasadíte vůbec. Jakmile je ale nasazený, drží opravdu pevně, velmi pevně.

LG Quantum

Upřímně musím říct, že si nedokážu představit kryt často sundávat, není to moc šťastně vyřešené. Rukama mi prošly už desítky telefonů a s žádným jsem neměl podobný problém, jako s krytem u tohoto LG Quantum. Ideální tedy bude jednou po koupi telefonu do něj vložit SIM kartu a tu vytáhnout až po měsících či letech, kdy si budete pořizovat nový model.

Technické parametry

Telefony s Windows Phone jsou si po hardwarové stránce docela podobné kvůli striktním požadavků Microsoftu. LG Quantum dodržuje tyto požadavky na nejnižší možné úrovni, protože oproti drtivé většině ostatních modelů nabízí jako jeden z mála jen 265 MB RAM. Při používání telefonu to ale nijak nepoznáte, nedostal jsem se do situace, kdy bych měl s těmito 256 MB nějaký problém, protože, jak víme, Windows Phone nemá plnohodnotný multitasking.

Interní úložná paměť je 16 GB, nejde rozšířit paměťovými kartami. Paměť ROM má velikost 512 MB.

Procesor má frekvenci 1 GHz a jde o klasický Scorpion, doplněný o samostatný grafický modul Adreno 200. Vše je umístěno na čipsetu Qualcomm QSD8250.

LG Quantum

S komunikátorem si zavoláte v sítích GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a HSDPA 850 / 1900 / 2100 MHz. Kvalita zvuku z integrovaného reproduktoru je velmi dobrá, jen občas při větší hlasitosti docházelo k menšímu zkreslení, stačilo však v tomto případě zeslabit hlasitost o jeden / dva dílky, a bylo po problému.

Z bezdrátových technologií zde najdete Bluetooth 2.1 a Wi-Fi 802.11b/g/n.

LG Quantum

Ke skryté Wi-Fi se nepřipojíte

Taková malá připomínka k Wi-fi. Ačkoli je v telefonu nejnovější verze operačního systému Windows Phone 7.5 (Mango), tak v nastavení v položce Wi-fi chybí možnost ručního zadání přístupového bodu, nemůžete se tedy připojit ke skryté Wi-fi síti. To je dosti nepříjemné a byla to jedna ze zásadních věcí, která byla vytýkána Windows Phone 7. Nápravu přineslo právě Mango, ale z nepochopitelných důvodů v LG Quantum toto chybí. Mám osobně ověřeno, že na jiných telefonech s Windows Phone 7.5 tato možnost je, a ke skryté Wi-fi síti se umí připojit. Podle internetových diskuzí to navíc vypadá, že stejný problém má s telefonem i řada dalších uživatelů.

Windows Phone 7.5 s balíčkem AT&T aplikací

V námi recenzovaném telefonu byla přítomny Windows Phone ve verzi 7.5 (Mango). Ačkoli námi recenzovaný telefon pochází z USA, bez problémů jsme v rámci systému nastavili českou klávesnici a české prostředí.

Windows Phone je operační systém velmi zajímavý a jednou z nejzajímavějších věcí je určitě uživatelské prostředí. To je postavené na živých dlaždicích, přičemž každá dlaždice reprezentuje konkrétní aplikaci. Některé aplikace však potřebují více prostoru, a tak si pro sebe zaberou hned dvě místa.

Tip: více o systému Windows Phone 7.5 (Mango) se dozvíte v naší recenzi HTC Titan.

Prostředí je velmi čisté a elegantní, ale u WP nejde moc o grafiku. Důraz je kladen především na text. Texty a typografické prvky – to jsou základní stavební kameny uživatelského prostředí Windows Phone 7. Celý systém je perfektně rychlý, odladěný a nikdy se nesetkáte se sekáním či zpomalením. Toto se Microsoftu povedlo.

Windows Phone 7.5 (Mango)

Důležitým prvkem v prostředí jsou takzvané „Hubs“. Huby jsou speciální aplikace, které do sebe integrují nejrůznější funkce a je jich standardně celkem šest. Najdeme zde hub Lidé, který integruje kontakty a sociální služby. Vidíte tak nejen adresář, ale také například aktualizace stavů na Facebooku a Twitteru. Dále je tu hub Xbox Live, který zobrazuje veškeré hry a dokáže spolupracovat s vaším herním účtem pro klasickou konzoli Xbox.

LG Quantum

Jako další je tu hub Obrázky. Ten integruje veškeré obrázky a fotky v zařízení a dokáže zobrazit také fotografie ze sociálních sítí, například z Facebooku. V řadě již čtvrtým je hub Zune. V tomto hubu se integrují veškeré multimediální soubory jako je hudba nebo videa a ukládají se tam i náhledy videí, které jste shlédli na YouTube.

Pátým hubem je MarketPlace, což je klasický obchod s aplikacemi, kde můžete zakoupit také hudbu. Jako poslední ze standardních hubů je zde kancelářský balík Microsoft Office. Zde můžete pracovat s poznámkami, dokumenty ve Wordu, Excelu nebo PowerPoint a můžete je sdílet pomocí funkce SharePoint. Podporovány jsou i užitečné poznámkové bloky Microsoft Office OneNote a vhod přijde také integrace s 25 GB webovém úložištěm Windows SkyDrive.

Windows Phone 7.5 (Mango)

V nové verzi WP je spousta novinek, o kterých jsme vás již několikrát informovali ve zvláštních článcích. Proto si jen v rychlosti vyjmenujeme ty největší. Je to například pokročilá integrace sociálních sítí, nové zobrazovací jádro internetového prohlížeče, multitasking, podpora GPU a nesmím zapomenout na českou lokalizaci.

LG Quantum

Zastavme se ještě chvilku u multitaskingu, protože to není multitasking v pravém slova smyslu. Aplikace totiž na pozadí ve skutečnosti neběží. Jsou, až na některé procesy, pozastavené a fungují například pouze notifikace. Je to tedy stejný „polo-multitasking“ jaký můžeme vidět například u iOS nebo u Androidu. U aplikací, které s tímto pracovat neumí, je to velký problém. Například Angry Birds se vám začnou načítat znovu pokaždé, když aplikaci přepnete – ať už chtěně, či nechtěně. Naštěstí jsou každý den vydávány nové aktualizace aplikací, které multitasking a další funkce WP 7.5 podporují (naposledy například Facebook).

Windows Phone 7.5 (Mango)

Mimo standardních aplikací systému Windows Phone 7.5 najdete v telefonu předinstalovanou sadu programů od operátora AT&T. V menu jsou na první pohled rozlišitelné nejen podle názvu, ale i podle výrazných oranžových ikonek. Jsou to tyto aplikace:

  • AT&T FamilyMap – aplikace, díky které vás mohou vaši rodinní příslušníci vyhledat na mapě, stejně jako vy je, 30-denní bezplatná verze
  • AT&T myWireless – informace o vašem účtu ve službách AT&T
  • AT&T Navigator – klasická GPS navigace, 30-denní bezplatná verze
  • AT&T Radio – možnost poslechu rádia skrze mobilní datovou síť AT&T
  • AT&T U-verse Mobile – možnost ovládání vašeho účtu digitální televize AT&T U-verse, s možností stažení vybraných programů přes Wi-fi do mobilu

Žádnou z těchto aplikací jsme bohužel nemohli v reálném provozu vyzkoušet, jsou vázáné na služby operátora AT&T.

AT&T aplikace

Fotografování a nahrávání videa

Integrovaný fotoaparát zvládá pořizovat fotografie v maximálním rozlišení 5 Mpx (2592 x 1944 bodů). Je vybaven autofocusem, v blízkosti objektivu je malý LED blesk, který však dokáže v šeru či tmě poměrně slušně osvětlit scénu, ne však na moc velkou vzdálenost.

Ukázkové fotografie z integrovaného fotoaparátu

Kvalita fotografií je spíše nižší, snímkům chybí ostrost. Snímek lze pořídit buď dotykem prstu na displej (na dané místo objektiv zaostří), nebo stiskem tlačítka spouště na boční straně telefonu. Spoušť je dvoupolohová, jejím částečným zmáčknutím zaostříte, domáčknutím scénu vyfotíte.

Ukázkové fotografie z integrovaného fotoaparátu

Video sice umí nahrávat v maximálním rozlišení 1280 x 720 bodů (16:9 HD 720p), ovšem neumí během nahrávání zaostřovat, je stále zaostřen na jednu fixní pozici. Neumí dokonce zaostřit ani před startem nahrávání.

Čočka fotoaparátu

Závěr

LG Quantum patří mezi levnější komunikátory a je vhodný hlavně pro ty uživatele, co na telefonu často píšou a nevyhovuje jim softwarová klávesnice. Hardwarová klávesnice je ideální pro psaní kratších e-mailů, statusů na sociální sítě a podobně. Telefon nabízí velmi solidní pevnou konstrukci, dobré dílenské zpracování a mobilní operační systém Windows Phone v nejnovější verzi 7.5 (Mango).

Mezi negativa bych uvedl nemožnost připojení ke skrytým Wi-Fi sítím, slabší fotoaparát, a obtížný přístup k SIM kartě.

Momentálně už operátor AT&T tento smartphone nenabízí, najdete u něj jen modely LG Phoenix a LG Thrill, které ovšem běží na Androidu. Pokud by se vám ale LG Quantum líbil, tak si ho můžete zakoupit za 3999 Kč přímo v ČR u společnosti chytremobily.cz, která exkluzivně nabízí chytré telefony, které běžně u nás neseženete.

lg-optimus-7q
Klady
  • integrace sociálních sítí
  • rychlost a svižnost operačního systému
  • kvalitní konstrukce
  • QWERTY klávesnice
Zápory
  • při nahrávání videa není aktivní autofocus
  • chybí jakákoli signalizační dioda
  • nemožnost se připojit ke skryté Wi-fi síti
  • méně kvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
Max
A zkoušel autor v nastevní Wi-Fi položku upřesnit a přidat? Tam je totiž skrytá možnost přidání skyrté sítě.
notoryk
Sem měl antrojda. Nebil špatnej, mělo to hafec fýčur. Ale dyž sem měl tak kolem dvou promyle, tak sem nebil schopnej ani tágo si zavolat. Strašne moc hejblátek to mělo. Tak sem si řekl, že jako pješky už z knajpi chodit nebudu a koupil jsem si foun s těma novejma voknama. Franta, co kydá hnuj f prasečáku to má a řikal že hustý, k sem ho poslech. A fakt nekecal. Můžu bejt sťatej jak p...e, ale Vénovi z Planý co dročkaří se dycky dovolam. Normálně i zvládnu starý napsat esemesku ať de vodemknout :-). No a co je taky dobrý, že nemusim sebou tahat nabíječku. Normálně můžu kalyt až do rána a nevibije se to. Aspoň se mi kucí už nesmějou, že vypadam jak ňákej ten gýk... Co ale my trochu vadí, že sou ty vokna takový až moc richlý. Občas jako nestíham jak to fedrujou. F tom bil antrojd lepčí. Tam sem dycky šmátnul prstem po obrazofce a mněl sem eště krapet času si rozmyslet co udělat na další vobrazovce, než tam skočila... Ale jooo. Jináč sem s timhle founem fakt spokojenej....
Miro
nediktuje si náhodou wp7,5 požiadavky tak ako wp7 1 GHz procesor a 512MB RAM lebo tu je uvedené len 256MB RAM ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze