LG KG110: čokoláda za hubičku
recenze

LG KG110: čokoláda za hubičku

4

Telefon známý především z předvánoční kampaně O2 je sympatickým low-endem, který bude za 1 500 Kč tvrdým oříškem pro konkurenci. Nabídne barevný displej, polyfonní vyzvánění, WA, kalendář a k tomu 1 MB paměti. Stane se favoritem juniorů i seniorů?

LG KG110 je nejlevnějším a nejjednodušším telefonem výrobce. Známý je především jako mobil za korunu z předvánoční kampaně operátora O2 na Internet Expres. V běžném prodeji jej lze pořídit již za necelých 1 500 Kč, což je poměrně příznivá cena. KG 110 míří do rukou nejmladších a nenáročných uživatelů. Splní vše, co se od low-endu očekává?

Co se nám líbí: Příznivé rozměry a nízká hmotnost, barevný displej s 65 tisíci barvami, kvalitní klávesnice, polyfonní vyzvánění, kalendář a organizační funkce, vícepoložkový seznam, dlouhá výdrž baterie

Co se nepovedlo: Méně pohodlná klávesnice, malý pasivní displej, chybí MMS i JAVA, obecná pomalost telefonu

Technické parametry

Rozměry 102 × 44 × 17 mm
Hmotnost70 gramů
Barevné kombinace černo-stříbrná
SítěDual-band 900 / 1800 Mhz
Displej pasivní CSTN, 128 x 128 bodů , 65 tisíc barev
Paměť1,02 MB
Operační systém-
Organizační a další funkcetelefonní seznam pro 500 kontaktů (2 čísla a email ke každému), SMS (paměť na 250 zpráv), kalendář, úkoly, opakovaný budík, kalkulačka, diktafon
Multimédia40-hlasá polyfonie, obrázky, hra
Fotoaparát -
Datové funkce GPRS (třída 10), WAP 2.0
Baterie a výdržLi-ion 830 mAh
pohotovost max.: 200 hodin
max. doba hovoru: 200 minut
Cena a dostupnost1 500 Kč
od listopadu 2006

V krabici naleznete

  • Český návod
  • Nabíječku

Design a konstrukce – levný sympaťák

LG KG110 je jednoduchý telefon klasické konstrukce a nenápadného vzhledu. Jeho 102 × 44 × 17 mm padne příjemně do ruky a díky nízké hmotnosti pouhých 70 gramů jej téměř neucítíte ani v kapse. Vzhled telefonu ničím nepřekvapí, KG110 by se možná dal zařadit do kategorie okoukaných telefonů. Přední černá strana nese malý čtvercový displej a klasicky uspořádanou plastovou klávesnici.


VIDEO: prohlídka telefonu ze všech stran, konstrukce

Boky telefonu obepíná stříbrný pruh, který low-endu dodává špetku elegance. Boky mobilu nehýří ovládacími tlačítky ani jinými prvky, pouze na levé straně nalezneme konektor pro sluchátka s pryžovou krytkou. Ta je přichycena k tělu přístroje a nehrozí tak její ztráta. Ve spodní části se nachází zdířka pro nabíječku, sloužící také jako systémový konektor. Kabel však k telefonu nedostanete a otázkou zůstává, zda by s ním KG110 vůbec dokázal pracovat.

Ani zadní strana ničím nepřekvapí. V horní straně je viditelný kus stříbrného pruhu, v jehož rohu se nachází poutko pro pověšení na krk, přehlédnou nelze ani malé záslepky šroubů, které drží tělo pohromadě. Většinu zadní strany tvoří kryt baterie, který na svém místě sedí poměrně pevně. Po jeho odsunutí odhalíme Li-ion baterii s kapacitou 830 mAh. V reálném provozu udrží telefon v provozu zhruba 3 a půl dne. Záleží sice na stylu používání, díky malému displeji a minimální funkční výbavě ale odběr není velký a výdrž lze označit za velmi dobrou.

LG KG110 má kompletně plastovou konstrukci, která je však prvotřídně zpracovaná. Všechny plasty dobře lícují a ani při silném promačkání se neozve žádné zavrzání, telefon je velmi pevný. Jedná se o přístroj téměř pro všechny. Jeho vzhled nenadchne, ani neurazí. Již se těšíme, až LG představí low-end s odvážnějším designem, například ve stylu modelů Chocolate nebo Shine.

Klávesnice – sázka na jistotu

Ačkoli ostatní výrobci nám rádi v low-endových telefonech předkládají různě kvalitní pryžové klávesnice, LG vsadilo na jistotu a KG110 dostalo do vínku solidní plastovou klávesnici. Díky tomu je možné téměř okamžitě psát bez překlepů. Alfanumerické klávesy poskytují dobrou odezvu, mají ideální zdvih a tuhost. Jejich velikost je také dostačující. Stejně kvalitní je i funkční část klávesnice, výhrady však máme k velikosti klávesy „C“ pro mazání znaků a návrat zpět. Také kontextová tlačítka mohla být větší.

Klávesy jsou kvalitně modře podsvětleny, žádná z nich nestrádá. Nechybí ani jejich automatický zámek. Při zamknuté klávesnici ale překvapivě není možno vytáčet nouzová čísla 112 a 911. To pro nouzové situace není dobré řešení, zvláště když je odblokování klávesnice trochu nemotorné a dvojhmat je třeba provést dvakrát.

Displej – záříme pasivně

I nejlevnější telefony jsou osazovány barevnými displeji a dokazuje to i KG110. Zde se konkrétně jedná o pasivní displej typu CSTN, s rozlišením 128 x 128 bodů a schopností zobrazit 65 tisíc barev. Dříve jsme displeje levnějších telefonů od LG spíše kritizovali, dnes to bude naopak. Přestože se jedná o pasivní displej, překvapí dobrým podáním barev, které se však při natočení rychle mění. Překreslování je také ve srovnání s ostatními pasivními displeji poměrně rychlé, pochválit lze i ucházející čitelnost na přímém slunci.

Nastavit lze jas displeje ve čtyřech stupních a také maximální dobu podsvícení. Po jejím uplynutí však displej zcela zhasne a nezobrazuje čas, ani zmeškané události, a to je poměrně škoda.

Zvuk – 40 hlasů hlasitě

Ke všem dnešní telefonům patří neodmyslitelně polyfonní vyzvánění a LG proto nezahálelo. C140 dokáže vyhrávat 40-ti hlasou polyfonií. Jako reproduktor slouží sluchátko nad displejem. K dispozici je 20 pevně nahraných vyzváněcích tónů a poté čtveřice přeinstalovaná v osobní složce. Kdo si nevybere, může si z WAPu stáhnout další. Omezením bude pouze omezená paměť s kapacitou 1 MB. Všechny tóny jsou velmi podobné, zvonivé a dostatečně hlasité. Reproduktor spadá svou kvalitou do průměru. Je sice hlasitý, to je ale asi vše.

Hlavní menu, ovládání – barvičky a jednoduchost

Podoba menu a jeho logika je zcela poplatná značce. Pohotovostní režim si můžete ozdobit tapetou, na ní jsou pak zobrazeny černou barvou všechny texty, včetně stavu signálu a baterie. Buďte však bez obav, díky bílému orámování jsou všechny informace čitelné i na tmavé tapetě. Všechny klávesy mají v pohotovostním režimu svou, většinou užitečně zvolenou, funkci.


Pohotovostní režim | velké digitální a analogové hodiny

Stisk levé kurzorové klávesy aktivuje výběr profilu, pravá spustí mini-menu zpráv a organizačních funkcí (rychlé odkazy na přijaté zprávy, hlasovou schránku, kalendář a budík). Klávesa dolů vede tradičně do telefonního seznamu, horní kurzorová klávesa aktivuje vlastní menu. Do toho si můžete poskládat 9 vlastních odkazů na kteroukoli položku v menu. Všechny tyto zkratky jsou velmi užitečné a dobře zpracované.


Praktická rychlá menu | hlavní menu ve formě matice

Pro vstup do hlavního menu je možno použít levou kontextovou klávesu, bez obav však můžete stisknout také střed navigační klávesy, který již naštěstí neslouží pro spuštění wapového prohlížeče (pouze při dlouhém podržení klávesy). V menu klávesa OK slouží již tradičně k potvrzování. Hlavní menu je tvořeno maticí ikon 3 x 3, další úrovně jsou textové. Hlavní devizou jsou bryskní reakce a možnost využívat k rychlému pohybu kdekoliv klávesové zkratky. Praktická je možnost v podmenu kdykoliv horizontálními klávesami přecházet na další podmenu. Nabídku si můžete převléct do jednoho ze čtyř kabátků v podobě barevných témat.


Čtveřice grafických témat

Telefonní seznam a telefonování – dáme vale jedné položce

Pryč jsou doby, kdy jednoduché telefony uměly uložit pouze jedno číslo ke kontaktu. Doba si žádá víc a i nenároční uživatelé jistě ocení vícepoložkový telefonní seznam. LG KG110 si zapamatuje až 500 vašich kontaktů, přičemž u každého jsou kolonky pro vyplnění dvou čísel a emailu. Ukládání alespoň jednoduchých obrázků ke kontaktům bohužel není možné. Kontakty lze třídit do jedné z pěti předpřipravených skupin volajících, u každé pak můžete nastavit speciální vyzváněcí melodii. Škoda jen, že v profilech nelze podle skupin volajících filtrovat hovory.


Dva možné pohledy na seznam kontaktů | zobrazení volné paměti

V případě typu zobrazení telefonního seznamu máte na výběr ze dvou možností. Buď lze zobrazit pod sebou čtyři jména anebo pouze tři, zato však doplněné o přiřazené údaje vybraného kontaktu. Automaticky se zobrazují kontakty uložené na SIM kartě i paměti telefonu, jiné nastavení není možné. Vyhledávat lze i podle více písmen, filtrování výsledků je však poměrně pomalé. Chvályhodná je přítomnost pěti upravitelných vyzváněcích profilů a na rozdíl od konkurenčních korejských low-endů umí LG KG110 vyzvánět a vibrovat zároveň. Jedná se ovšem bohužel o duální telefon, pokud si jej tedy přibalíte při cestě do zámoří, bude vám tam sloužit maximálně jako kalendář, americké sítě totiž nezvládne.


Detaily kontaktu a jejich úprava | hovor

Zprávy – popíšu ale neukážu

Nabídka zpráv je chudší, než u kolegů vyšších tříd. Telefon má ale kapacitu až pro 250 SMS zpráv, což je jistě velmi dobrá zpráva pro náruživé pisálky. Při vytváření textových zpráv jsou kvůli malému displeji k dispozici pouze 4 řádky textu, velikost písma nelze měnit. Nechybí možnost text formátovat.


Nabídka zpráv a psaní SMS

Telefon vzorně odpočítává znaky i počet zpráv. Psaní pomáhá vcelku intuitivní slovník T9, který píše s háčky a čárkami. Ale žádný strach, před odesláním je ořeže. Ačkoli jsou reakce telefonu při psaní pomalejší, vždy píše podle stisknutých kláves. Jednoduché LG nic víc neumí, na MMS zprávy nebo dokonce emaily můžete zapomenout.

Organizační funkce – plánuje a naplánuje

I do telefonů nejnižších tříd se probojovaly některé organizační funkce, které se příliš neliší od těch, které jsou přítomny u dražších přístrojů. Konkrétně KG110 nabídne kalendář s měsíčním pohledem, možností opakování i upozorněním. Pihou na kráse je omezená kapacita jen na 20 záznamů.


Budík | Poznámky

Další organizační funkcí jsou klasické poznámky, které však sdílejí společnou paměť s kalendářem. Pokud tedy máte v kalendáři uloženo 20 záznamů, nelze přidat již žádnou poznámku. Nechybí možnost přidat až 5 různých budíků, s možností opakování (jednou, pracovní dny, pracovní dny a sobota, denně) a nastavení zvuku upozornění.


Kalendář a přidávání nové schůzky

Organizační výbavu uzavírají velmi dobře zpracovaný převodník jednotek, světový čas a jednoduchá kalkulačka.

Datové funkce – WAP 2.0 i GPRS

Je logické, že low-endový telefon neoslní datovou výbavou. Uživatelé těchto telefonů internetové funkce nepoužívají nebo je vyzkouší po koupi přístroje pro stažení několika obrázků a melodií. Pro tyto účely je připraven jednoduchý WAPový prohlížeč ve verzi 2.0, který se dokáže připojit pouze přes wapový profil.

Prohlížeč je určen opravdu pouze pro zobrazování jednoduchých wapových a xHTML verzí stránek. Kvůli absenci technologie JAVA není ani možné nainstalovat Operu Mini. Pro připojení slouží GPRS třídy 8. S okolím ani počítačem se Samsung C140 bezdrátově spojit neumí, k dispozici je ale konektor pro kabel.

Zábava a multimédia – hledá se JAVA zn. spěchá

LG KG110 nepatří k telefonům, které překvapí multimediálními funkcemi. Pro obrázky a vyzváněcí tóny je k dispozici přesně 1 MB paměti. Zmíněné soubory ale do telefonu nedostanete jinak, než přes WAPový prohlížeč.

Na další multimédia můžete zapomenout, nejvíce chybí JAVA. Kvůli tomu jste odkázání na jedinou vestavěnou hru. Klasické Sudoku však dokáže zabavit na poměrně dlouhou dobu. Hlavně teenageři a děti však telefonu absenci technologie JAVA neodpustí.

Zhodnocení – čokoláda za hubičku

LG KG110 je telefon s dobrým poměrem ceny k výbavě. Za 1.500 Kč nabídne vícepoložkový seznam, velkou paměť na SMS zprávy a nějaký ten prostor pro vlastní obrázky a melodie. I když nepřekvapí designem, konstrukční zpracování je prvotřídní. Zklame především absencí technologie JAVA a multimediální zprávy by se také hodily. Celkově na nás LG KG110 udělalo velmi dobrý dojem. Ve srovnání s ostatními konkurenty obstojí velmi dobře a pro nenáročné uživatele je jednou z nejlepších voleb.

Klady
  • Příznivé rozměry a nízká hmotnost
  • barevný displej s 65 tisíci barvami
  • kvalitní klávesnice
  • polyfonní vyzvánění
  • kalendář a organizační funkce
  • vícepoložkový seznam
  • dlouhá výdrž baterie
Zápory
  • Méně pohodlná klávesnice
  • malý pasivní displej
  • chybí MMS i JAVA
  • obecná pomalost telefonu
Diskuze ke článku
Ivan
Myslím, že KG110 nemá diktafon. Taky cena už klesla, koncem července jsem ho koupil za 890Kč. Zajímalo by mě, jestli by se konektor pro nabíječku dal použít ještě i k něčemu jinému, o čem se v návodu nepíše? (kontaktů je na něm spousta)
Kacka
Hojkyyyy...kdo mi poradi jak mam vymazat ty cisla co jsou ulozene v posledni pouzite kdyz odesilate sms???me to nejde:-(((..telefon jsem si koupila od nejake pani a mam tam vsude nezname cisla co ona odesilala smsky....sim sim poradte:-)))...dikes vsem
ondra
Zdareeeeeeec....lgkg110 ma diktafon pls kde je tam presne
Petra
Zdarvím, mám dotaz, který se týká vyzvánění. Nemůžu najít jak nastavit vyzvánění tak aby když telefon začne zvonit bylo hlasité. Pořad je jen postupně zesilující...Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze