LG KF310: korejský ušatec pro Vodafone
recenze

LG KF310: korejský ušatec pro Vodafone

17

Korejský výrobce stvořil speciálně pro Vodafone model KF310, který se svou výbavou rozhodně nemusí stydět. Nese 2 Mpx fotoaparát, kamerku na videohovory, příjemné prostředí, zajímavou koncepci pětisměrného tlačítka a také slot na microSD karty. Očaruje vás lesknoucí kvádřík za přiměřenou cenu?

LG KF310 je upravenou verzí modelu KF240, který je určen pro operátora Vodafone. Setkáváme se s ním proto i u nás. Jeho všech výhod ovšem nevyužijeme, zejména pak kamerky pro videohovory a podpory rychlých dat. Na střední třídu je telefon opravdu dobře vybaven, o čemž se sami přesvědčíte po přečtení následujících odstavců věnovaných korejskému černému šípu, modelu KF310.

Technické parametry

Rozměry 97 x 48 x 17 mm
Hmotnost 95 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení černé
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení 176 x 220 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2"
Paměť 40 MB vnitřní + paměťové karty microSD (až 8GB)
Operační systém ne / (vlastní UI)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+), přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), JAVA 2.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 16x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání videa v rozlišení 176 x 220 px
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion 900 mAh
Doba hovoru: až 5 hodin
Pohotovostní režim: až 450 hodin
Cena a dostupnost 2 977 Kč (k 25. srpnu 2008)
červen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • nabíječku
  • sluchátka
  • USB datový kabel

Pro koho je LG KF310?

  • pro lidi, kteří si vystačí se stylovým telefonem za rozumnou cenu
  • koupí si ho ti, jenž mají rádi vysouváky od LG
  • pro všechny, kteří sem tam pořizují momentky fotoaparátem

Design a konstrukce: lesknoucí vysouvák

Vodafone si nechal speciálně vyrobit model KF310, což je telefon s vysouvací konstrukcí, který nepostrádá kamerku pro videohovory a rychlá data. Vzhledově na nás zapůsobil, proto první slova o vzhledu budou spíše kladná. Přední strana je zahalena do černého hábitu, ze kterého vystupují až boky telefonu přezuté do stříbrna. Celý přední povrch je extrémně lesklý, proto jsou na něm vidět jakékoliv dotyky rukou. Na povrch vystupuje čtveřice funkčních tlačítek a netradiční pětisměrné tlačítko. Co je ovšem důležitější, telefon se příjemně drží v ruce, a to v zasunutém i vysunutém stavu.

Levý bok telefonu nese ve své horní části slot na pamětové karty microSD a uprostřed dvojici tlačítek určených pro ovládání hlasitosti. Součástí balení však karta není, je potřeba ji dokoupit zvlášť. Bok telefonu už polevil v intenzitě odrazu světla, stejně tak i zadní spíše matná strana. Plastový obal při pomačkání trochu vrže, není to ale tak patrné. Horní okraj zadní strany telefonu osadil výrobce 2 Mpx fotoaparátem. Čočka je tak malinká, že si jí občas ani nevšimnete, jak splývá se zbytkem zadní strany. Levý bok telefonu obsahuje zdířku na připojení nabíječky, sluchátek, i USB kabelu. Obě zbývající hrany jsou holé, pouze horní okraj je ještě proděrován za účelem provléknutí poutka.

Baterie a výdrž: solidní hodnoty

LG si je vědomo toho, že bez dobré baterky by neměl model střední třídy šanci, proto zasadil do modelu KF310 Li-Ion baterii o kapacitě 900 mAh. V hodnotách výdrže jde až o 5 hodin hovorů, v pohotovostním režimu dle výrobce setrvá až 450 hodin. Tato hodnota ovšem zásadně klesá při jakémkoliv využívání telefonu, takže v běžném provozu, což znamená vyřizování hovorů, odesílání sms zpráv a občasné navštívení internetu, vydržel kolem 3 dnů. Po úplném vybití baterie si telefon poradil s opětovným nabitím do tří hodin.

Ovládací blok a klávesnice: netradiční koncepce přínosem?

Hlavním ovládacím prvkem je netradičně vyřešená pětisměrná klávesa, kterou lze popsat jako kruh se směry nahoru a dolu, do něhož je zasazen vodorovně rozcestník se směry vpravo a vlevo včetně prostředního potvrzovacího tlačítka. Koncept je to zajímavý a nám nezbývá, než tento prvek pochválit, jeho ovládání je totiž až na výjimky bezchybné. Po stranách nalézáme dále dvojici kontextových kláves a tradičně i tlačítka volání a zavěšení (zelený a červený telefon). Tím je vyřešen ovládací blok horní výsuvné části, ostatní klávesy jsou skryté na dolní zasunuté části. Otisky prstů jsou viditelné pouze na vrchní části, která je celá lesklá.

Klávesnice je posazena do jedné roviny, tlačítka jsou lemována pouze rýhováním. Stávalo se nám poměrně často, že místo tlačítka s číslovkou 2 jsme klikali na tlačítko C, které je nevhodně umístěné hned o řádek nad ním. Záleží však na každém uživateli, jak se s klávesnicí popere. V prvním řádku se kromě tlačítka mazání nalézá ještě tlačítko přesunu mezi aplikacemi a fotoaparát. Podsvícení je dostatečné, navíc v elegantním fialovém podání.

Displej: na střední třídu dobré

LG KF310 dostalo do těla telefonu aktivní TFT displej s rozlišením176 x 220 px, který nemá příliš vysokou jemnost. Zobrazuje 262 tisíc barev a jeho úhlopříčka činí 2 palce. V nastavení lze pohodlně měnit úroveň jasu, nutno ovšem dbát na sníženou výdrž při vyšších hodnotách jasu. Po vykročení na přímé slunce jsme byli s čitelností spokojeni tak napůl, takže raději doporučujeme se extrémnímu svitu s telefonem vyhýbat, moc toho na displeji neuvidíte.

V nastavení je umožněno vybírat některé z připravených témat, a to bílé a černé, stejně tak i nastavit libovolný obrázek na pozadí, při spuštění a vypnutí telefonu. Na pozadí dostanete hodiny v malém či větším provedení i kalendář, což je velmi užitečné, a to v režimu měsíce, nebo týdne. Telefon dovoluje i změnu písma, na výběr je klasické, nebo Fun. Dobu podsvícení displeje nastavíte v rozmezí 5 sekund až tří minut, neopomeňme i variantu úplného vypnutí osvětlení.

Prostředí telefonu, ovládání: zvládne každý

Prostředí je shodné se všemi ostatními telefony LG střední třídy. Po vstupu do menu nalézáme matici 3 x 4 s animovanými ikonkami. Menu nám přišlo přehledné, člověk našel téměř vždy a ihned to, co potřeboval. V nastavení lze jednoduše přepínat a upravovat profily, nastavení hovorů, displeje, zpráv, připojení, i telefonu samotného. Ovládání si můžete usnadnit stiskem příslušných číslic v každé z nabídek příslušné části menu.

Hudební přehrávač, rádio: povedený přehrávač

V telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází i obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je několik ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit. Dodávaná klasická sluchátka hrají vcelku kvalitně, bohužel však neobsahují konektor na 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth. FM rádio bohužel výrobce do telefonu nezakomponoval.

Fotoaparát: snaží se, jak jen může

Zadní strana telefonu nese 2 Mpx fotoaparát, který postrádá autofocus, přisvětlovací LED diodu i krytku. To dává fotkám nepříliš dobrou naději. I tak s fotoaparátem pořídíte sem tam celkem přijatelné snímky. Na zkušebních fotografiích je patrná neostrost a nepříliš věrohodné podání barev. V nastavení fotoaparátu můžeme měnit velikost fotografie, různé efekty, režim snímání nebo vyvážení bílé barvy.

Zkušební fotografie - LG KF310:


Také s efekty si LG KF310 poradí ...

Telefonování a telefonní seznam: marně hledám výhrady

Telefonní seznam pojme 500 vícepoložkových záznamů. Náročným uživatelům to stačit nemusí, pro většinu lidí se však jedná o dostatečnou hodnotu. Ačkoliv budete zřejmě používat výhradně paměť v telefonu, telefon umí spolu s ním zobrazit i seznam na SIM kartě. Najednou lze na displeji zobrazit 5 jmen pod sebou, v záhlaví je pole pro vyhledávání podle více písmen. Ve spodní části obrazovky lze v horizontálním směru procházet jednotlivými detaily kontaktu, což je velmi praktické. Ke každému kontaktu lze zadat mnohem více detailů, než dříve. Kromě pěti čísel, dvou emailů a webové adresy potěší jednoduchá poznámka, poštovní adresa, pracovní zařazení a poštovní adresa firmy. Každý kontakt lze zařadit až do tří skupin volajících, nechybí možnost přiřadit vyzvánění a obrázek.

V telefonu je připraveno pět skupin volajících, další lze přidat. Na příchozí hovor telefon upozorní 64-hlasým polyfonním vyváněním spolu s vibracemi, což jiní Korejci neumí. Potěší také upravitelné vyzváněcí profily. Samozřejmostí je i MP3 vyzvánění, které KF310 přehrává s nadprůměrnou kvalitou. Hovor přijmete vysunutím, pro ukončení můžete opět použít výsuvného mechanismu. Pochválit musím dostatečnou hlasitost sluchátka i hlasitého handsfree. Druhé straně budete bez problému rozumět i na rušné ulici.

Zprávy: pište pište, místa dost

V nabídce zpráv narazíme na četná vylepšení. KF310 si pamatuje až 300 SMS zpráv, jejichž psaní je pohodlné. Psaní pomáhá i kvalitní slovník T9. Ten sice píše s diakritikou, ale v menu lze nastavit její ořezání, čímž nedojde ke zkrácení zprávy. Nabízené varianty slov lze rychle vybírat klávesou s hvězdičkou. Telefon vzorně odpočítává znaky a ukazuje i zbývající počet částí zpráv. Oproti předchůdcům zmizela málo využívaná možnost pro formátování písma, zvolit nelze ani velikost textu.

Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v časovém intervalu. Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí, stahování buď hlaviček, nebo celých zpráv. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Emailový klient má ale občas problém s diakritikou a občas nezobrazí email správně i s českými znaky. Používána je sice sdílená paměť telefonu, ale při pokusu o synchronizaci IMAP složky s více než 300 zprávami se po chvilce stahování objeví chyba a další zprávy již není možno stáhnout. Klient podporuje přílohy, ale na rozdíl od ostatních značek si neporadí se soubory Word, Excel ani PDF.

Organizační a datové funkce: rychlík, co u nás zbrzdí

Telefon je dobře vybaven i v oblasti organizačních funkcí. Nalézáme propracovaný kalendář s možností přidávání nových událostí v denním režimu, včetně upozornění. Šikovné je také rychlé menu, kdy pod každou číslovkou si nastavíte libovolný odkaz v menu. Dále nechybí úkoly, poznámky (lze libovolně zaheslovat), multifunkční kalkulačka, která obsahuje řadu funkcí, stopky, převodník jednotek a světový čas. Bohužel si telefony střední třídy stále nedokážou poradit s příponami office (.doc, .xls, .pdf).

Datová výbava čítá GPRS, EDGE, i HSDPA (až 3,6 Mb/s). Především rychlé datové přenosy zůstávají v očích českých občanů spíše zbožným přáním. Přitom se stačí podívat k našim východním sousedům, na Slovensko, a žasneme, kolik procent populace je pokryto rychlými technologiemi. Inu u nás je to stále více o zisku než kvalitě nabízených služeb. Kamerku na videohovory rozhodně u Vodafonu zatím nevyužijete, ta je spíše ozdobou horní hrany telefonu. Pro bezdrátový přenos dat je připraveno Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby), k počítači telefon připojíte přes datový USB kabel (USB 2.0).

Zhodnocení: korejec má za ušima

Po otestování přístroje jsme byli celkem spokojeni. LG KF310 nás oslovilo povedenou konstrukcí, netradičním pojetím hlavního ovládacího prvku i obsáhlou výbavou. Ta sice nepřináší FM rádio, za to hudební přehrávač rovný ostatním výrobcům. Videohovory sice zákazníci Vodafonu nevyužijí, pokud si model ale pouze zakoupíte a dáte do něj SIM kartu O2, můžete ve třech důvěrně známých městech videohovory uskutečňovat. Ba co víc, můžete si uživat i rychlých dat, které telefon podporuje. Za cenu pod hranicí 3 tisíc (k 25. srpnu 2008) se ale určitě vyplatí o takovém telefonu popřemýšlet.

lg-kf310
Klady
  • kompaktní zpracování
  • dlouhá výdrž
  • rychlá data
  • zajímavý ovládací blok
Zápory
  • nevhodně umístěné tlačítko mazání
  • příliš plastové zpracování
Diskuze ke článku
neznalek
Mobil doma mam, ale potrebuju poradit:
1. v textu pisete, ze T9 zkracuje zpravy (to je pravda), ale ze to jde v menu orezat. Jak prosim? Jsem zvykly psat v T9, ale rad bych to mel bez diakritiky a se 160 znaky na zpravu...
2. Pocitani zprav mi prijde divne - 1. SMS ma 160 znaku, ale jakmile napisete 1. znak druhe SMS zmeni se pocitadlo na 8/153 (npsal jsem prvni znak, ale pocitano je uz osm, SMS ma kapacitu 153 znaku misto 160). muzete poradit?
Diky za pomoc.
gfgfdg
ano, sms má 153 znaku - 7znaku je onen kod, oznacujici ze sms patri k sobe(sms zpravy jdou samostatne, ale diky tomuto kodu se v mobilu prijemce jakoby spoji, stejne jako byly spojene u Vas v mobilu)... Je tomu tak u vsech mobilu
zuzka
dobry den, prosim o radu: mobil je super, akurat mam problem pri nacitavani stranok - niektore su bez problemov, pri inych mi nabehne hlasenie o nedostatku pamate. K mobilu bola i 1GB externa pamatova karta, hoci si nemyslim, ze s tym nejako suvisi alebo ano? Je mozne v mobile nieco nastavit, aby s tym problem nebol? Vdaka
SlowlyShoo
Ten nedostatek paměti nebude způsoben pamětovou kartou a podobně..Jedná se o Pamět RAM která nelze rozšířit.. je to taková dočastná pamět do které se ukládají data.. Já mám Nokii N80 a taky občas mívám problém že mi to napíšeš "Nedostatek paměti" ale bohužel stímto nelze nic dělat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze