LG GD880 Mini: kovová inteligence
recenze

LG GD880 Mini: kovová inteligence

33

LG GD880 Mini přináší do segmentu telefonů bez OS vynikající zpracování, plnou datovou výbavu, komfortní internetový prohlížeč nebo výborný zvuk s vylepšením Dolby Music. Slušné snímky lze pořizovat s 5 MPx fotoaparátem se širokou škálou nastavení.


LG GD880 Mini - oficiální fotografie

Technické parametry - LG GD880 Mini

Rozměry 102 x 47,6 x 10,6 mm
Hmotnost 99 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej

dotykový – kapacitní, aktivní, TFT, rozlišení 480x854 px, 16 mil. barev, úhlopříčka 3,2 palce

Paměť 311,6 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém ne (vlastní UI - S-Class)
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, Microsoft Exchange, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, čtečka RSS kanálů, integrované sociální služby Facebook, Twitter, YouTube, diktafon, opakovaný budík
Multimédia 60-hlasé polyfonní melodie, SP-Midi, i-melody, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, AAC+, WMA) 3,5mm konektor pro sluchátka, sociální sítě (Facebook, Twitter), FM rádio, ekvalizér + Dolby Music, video přehrávač (podpora MP4, DivX, xVid, H.263, H.264), Widgety
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, nahrávání videa (640 x 480 px), 30 FPS, MP4
GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS
Datové funkce Bluetooth 2.1 EDR (profil A2DP), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 7,2 Mb/s), HSUPA (upload až 2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s podporou DLNA, microUSB 2.0
Baterie a výdrž Li-Pol 900 mAh
Doba hovoru: až 420 minut
Pohotovostní režim: až 330 hodin
Cena a dostupnost 7 999 Kč
2. čtvrtletí 2010

Design, Konstrukce: finále ligy mistrů

Novinka již od prvního pohledu budí obdiv a strhává na sebe pozornost. Vděčí za to jak svému vzhledu, tak i díky materiálům, v kterých se její tělo ukrývá. Pokud jsem HTC Legend vynášel do nebe za zpracování, tak o LG GD880 Mini budu mluvit v superlativech.

Největší podíl na tom bezpochyby mají kovové kryty, které se lví silou podílejí na skvělém dílenském zpracování. Ať se zaměříme na jakékoliv místo telefonu, čili zadní kryt, boční partie telefonu, spodní nebo horní část – vše lze sumarizovat jedním slovem: „paráda“. Nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá, zadní kryt na svém místě drží bez sebemenší vůle. I po větším tlaku se nedočkáme ani náznaku, že by mohlo něco vrzat nebo že se na těle telefonu nachází „slabé“ místo.

Rozměry novinky jsou velice sympatické, a to 102 x 47,6 x 10,6 mm při hmotnosti pouhých 99 gramů. Pouhých zmiňuji schválně, protože vzhledem k použitým kovovým krytům, které pokrývají takřka celé tělo telefonu, je tato hodnota více jak příznivá.

Vzhled telefonu je aspoň dle mého úsudku velice vyvážený a vkusný, s prolínající se kombinací kovových stříbrných krytů a černých odstínů, kterými se pyšní spodní brada nebo zadní kryt. Klávesy na přední straně byste hledali marně a je škoda, že výrobce opomenul jednak klávesy pro vstup do menu, tak i pro obsluhu hovorů. Jediné klávesy tak nalezneme na bocích, a to dvoupolohovou spoušť fotoaparátu, dvoj klávesu pro ovládání hlasitosti a nebo klávesu pro vypnutí telefonu, či uzamknutí kláves.

Když se zaměříme na konektory, s radostí nás přivítají dva standardizované konektory MicroUSB a hudební 3,5 mm jack konektor. MicroUSB samozřejmě slouží pro nabíjení nebo datovou komunikaci s PC a navíc je chráněný plastovou záslepkou, která chrání konektor před vniknutím prachu. Do sluchátkového konektoru si můžeme zapojit vlastní libovolná sluchátka.

Poslední dobou se stále více setkávám s nepříjemným neduhem v podobě slotu na paměťovou kartu, který je uschován pod baterií telefonu. Za tento počin směřuji pravidelně na adresu výrobců slova kritiky. Naštěstí zde je situace jiná. Slot na paměťovou kartu nalezneme na pravém boku a manipulace s kartou tak naštěstí nevyžaduje vypnutí telefonu.

Přední strana patří dotykovému displeji o úhlopříčce 3,2“ a také sluchátku, které sousedí s kamerou umožňující videohovory. Opodál je světločivný senzor, regulující jas displeje podle okolního osvětlení a finální slovo má proximity senzor. Ve spodní části telefonu, přesněji v pogumované bradě, se nalézá reproduktor. O jeho schopnostech si však povíme v jiné kapitole.

Baterie a výdrž: vydržím, ale jen po nezbytně dlouhou dobu

Výdrž novinky nás nepřiměje k úžasu. Baterie Li-ion 900 mAh ostatně ani nepůsobí dojmem, že nabíječku vytáhneme jednou za čas. Při aktivované síti 3G a častém používání internetu, včetně aktivních widgetů na pozadí, se musíme spokojit s jednodenní výdrži. Pokud se omezíme v používání internetu, a dejme tomu přepneme na síť 2G, tak nás novinka nenechá na holičkách celé dva dny. Při velmi střídmém používání, spočívající v položení telefonu na stůl, vypnutém internetu a občasné SMS zprávě se lze dostat na zhruba 3 dny pohotovosti. Ale větší výkony bohužel nelze očekávat. Dotykový displej si z hlediska energetického odběru bere svoji daň a použitá baterie není v tomto boji adekvátním soupeřem.

Zvuk: i kašpárkem lze zahrát velké divadlo

Vzhledem k tomu, že je LG GD880 Mini štíhlých rozměrů, lze tušit, že bude použit reproduktor menších rozměrů a tudíž i nevalné reprodukce. Po prvních tónech, které se linuly z tohoto reproduktoru, jsem byl velmi mile překvapen. Zvuk není vůbec špatný. Hlavně jeho maximální hlasitost, při které není zvuk zkreslený. Samozřejmě nemůžeme chtít mohutné basy, či ozvučení celé místností i s chodbou, přesto se svým výkonem zařadí do velmi dobrého průměru. Kvalita zvuku ze sluchátka byla velice slušná s minimálním šumem na pozadí. Hlasitost byla více jak dostatečná, takže ani zde si není na co stěžovat.

Displej: TFT s jemným rozlišením ?

I když dotykový displej svoji technologií TFT v záplavě konkurentů jako jsou AMOLED, SUPER AMOLED, SCLD nebo Clear Black Display již dnes nikoho neohromí, ve skutečnosti se stydět nemusí. Displej nabídne výbornou jemnost, což je způsobeno jednak samotným rozlišením 480 x 854 bodů a také menší úhlopříčkou 3,2“. Při použitém rozlišení je rastr takřka neviditelný. Ovšem samotné rozlišení se negativně odráží například při prohlížení webových stránek, kdy je nezbytné zoomovat jednotlivé stránky, protože text i jiný obsah jsou skoro nečitelné.

Dotykový displej používá kapacitní technologii, navíc podporuje i multi-touch gesta, která můžeme využívat například při samotném prohlížení webových stránek, přibližování nebo oddalování obrázků v galerii a v jiných oblastech. Kontrast, čitelnost na přímém slunci jsou i barevné podání jsou velice slušné. Když jej porovnám například s displejem Galaxy S (SUPER AMOLED), tak displej LG vyloženě neztrácí, viditelné rozdíly nejsou tak propastné.

Uživatelské prostředí: S-Class s výborným multitaskingem

Uživatelské prostřed je tvořeno pouze uzavřenou platformou S-Class 3D. V dané cenové kategorii bychom spíše již očekávali otevřený operační systém (Android a jiné). Předešlému modelu LG Viewty Snap jsem vyčítal občasnou, ale za to znatelnou pomalost systému. Novinka naštěstí zvolila jinou cestu a reakce v celém prostředí systému jsou velice svižné. Takřka nikde se nesetkáme s čekáním nebo dlouhou prodlevou na provedení úkonu. Ač se to nezdá, telefon nabízí i multitasking. Velkou bolestí je ale absence klávesy, která by byla vyhrazena pro minimalizovaní nebo vyvolání aplikací či her spuštěných na pozadí.

Multitasking zaslouží uznání za to, že umožní minimalizovat takřka vše, na co si vzpomeneme. Například zprávy, hry, hudební přehrávač, internet, úkoly, poznámky i jiné položky telefonu a dokonce lze minimalizovat i informace o paměti. Zároveň jsme zkusili i menší test, v podobě spuštění deseti aplikací na pozadí s úmyslem, zda dojde ke zpomalení telefonu. Výsledek nás nezklamal, menší zpomalení samozřejmě bylo znatelné, ale stále šlo s telefonem bez potíží pracovat.


Nastavení typu písma, správa paměti, multitasking a právě spuštěné aplikace

Úvodní obrazovka je složena ze tří hlavních obrazovek, které mohou být obohaceny o různé widgety, záložky nebo aplikace. Můžeme tak mít na obrazovce widgety typu Twitter, YouTube, Facebook nebo widget Accu Weather.


Domácí obrazovky a práce si widgety

Přesto, že novinka nenabízí kdovíjakou paměť v řádech gigabytů, její paměť je rozčleněná do tří skupin. Interní společná paměť je vyhrazena pro MMS zprávy, e-mail či JAVA obsah, to vše je limitováno velikostí pouze 22,3 MB. Interní multimediální paměť čítá hodnotu 311,6 MB, a poslední interní paměť je vyhrazena pro SMS, kontakty poznámky a jiné i přesto, že dané položky mají fixní paměť. Nechápeme tak smysl této sdílené paměti.

Ani sociální sítě nejsou novince cizí, svědčí o tom provázanost s celým systémem, kdy můžeme přímo nahrávat dané soubory na sítě Facebook, Twitter a jiné, také můžeme provádět synchronizaci s danými servery.

Fotoaparát: švédské stoly

Ač vestavěný fotoaparát o rozlišení 5 Mpx postrádá označení výrobce Schneider-Kreuznach, nemění to nic na jeho kvalitách. Nabídka fotoaparátu ukrývá bohaté možnosti různých nastavení, za které by se nemusel stydět ani standardní fotoaparátu. Jako perličky lze označit sekvence, snímek úsměvu, snímek krásy, umělecký snímek, rámečky. Režim panorama bohužel neumí automaticky skládat snímky, je tak nutno manuálně odhadnout pořizovanou scénu. Můžeme korigovat jas, volit hodnotu citlivosti snímku až do hodnoty 800. Také můžeme manuálně zaostřovat. Či pořizovat snímky s různými nádechy libovolného barevného efektu.

Po stránce technické kvality nebudeme výkony samotného fotoaparátu podrobovat lynčování, snímky po technické kvalitě patří do lepšího průměru. Při bližším pohledu se samozřejmě detaily vlivem komprese a horší optiky slévají. Největší kritika patří vyšší hladině šumu, která je značně viditelná i na snímcích, které byly pořízeny za ideálních světelných podmínek. Pořízené snímky lze přímo nahrát na komunitní servery a sítě, jmenovitě třeba Facebook nebo Twitter.

Nahrávat videonahrávky lze v maximálním rozlišení VGA (480 x 640) bodů, při snímkové frekvenci 30 fps. Videonahrávky jsou formátu MP4.


Horší světelné podmínky


Optimální světelné podmínky


Makro snímky

Multimédia: mohutné basy jménem Dolby

Novinka si nechce získat potencionální zákazníky pouze svým vzhledem či designem, ale i svou výbavou. Dokládá to přídělem multimediálních funkcí, mezi kterými si přijde každý na své, a to jak milovník hudby, tak milovník filmu či her. Svým hudebním výstupem prorazí menší díru světa. Jednak nabídne 3,5 mm hudební jack konektor, pak velice podařený hudební přehrávač s efektními animacemi, který nabízí bohaté množství hudebních ekvalizérů, jež ale bohužel nelze upravovat či vytvářet nové předvolby. Hudební výstup je slušný. Nepostrádá basy, dynamiku, ani výšky a jediná oblast, ve které se může zlepšit, je šum na pozadí.


Prostředí hudebního přehrávače

Samozřejmě kvalita hudebního výstupu se nejvíce odvíjí od použitých sluchátek. Zvuk jsem testoval s mými referenčními sluchátky značky Pioneer. Komu by připadal daný výstup fádní, může jej povznést na jinou úroveň díky opěvované technologii Dolby Mobile, která se sice podílí na zlepšení zvuku, ale jediné, čeho si lze všimnout, jsou několikanásobně mohutnější basy. Jiné zlepšení jsem nezaznamenal.

K prohlížení obrázků, fotek či videí nalezneme ucelenou galerii, která všechny tyto soubory sdružuje. Pohyb v ní je svižný, ve vodorovné poloze se opět dočkáme pěkných animací. Novinka má certifikát podporující kodek DivX, který je pod taktovkou tzv. multimediálního kontejneru avi. V praxi jsme si pro jistotu ověřili, zda bez jakýchkoliv restrikcí či omezení přehraje film o velikosti 700 MB a verdikt zní, že podpora kodeku Divx není jen marketingový slib, ale realita. Daný film přehrál bez jakýchkoliv potíží, sekání či zpomalování.


Galerie médií

Uživatelé, kteří rádi tráví svůj volný čas na různých sociálních serverech typu Facebook nebo Twitter, či si rádi pouští videoklipy na serveru YouTube, budou zvolávat sláva, sláva. V telefonu jsou přítomny widgety odkazující na tyto služby. Samozřejmostí je kompletní provázanost s celám prostředím telefonu. Tím mám na mysli upload souborů, synchronizaci s telefonním seznamem a podobně.

Ani uživatelé dychtící po hraní nepřijdou zkrátka, novinka nabídne hry využívající jak pohybové číslo, tak i klasické java hry, které lze ovládat skrze dotykový displej, jako například populární hra The Sims 3. Doinstalování nových her v jazyce java nebude činit žádný problém. Jen se musíme vejít do limitu paměti, která je omezena velikostí 22 MB.

Mezi dnes již standardní doplňky patří FM rádio, která je však funkční pouze s připojeným headsetem nebo sluchátky, které slouží zároveň i jako anténa. FM rádio podporuje technologii RDS, která zobrazuje buď název aktuálně přehrávané písně s interpretem nebo název dané stanice.

Telefonní seznam: pošoupni se kámo, málo místa

Telefonní seznam má jedinou vadu na kráse - dokáže pojmout pouze 1000 vícepoložkových kontaktů. Na druhou stranu to určitě drtivé většině uživatelů bude dostačovat. Toto je asi tak největší kaňka na kráse, kterou lze najít. Každý kontakt může obsahovat přehršel různých informací, několik typů telefonních čísel, e-mailovou adresu, můžeme nadefinovat dokonce i vibrace, údaje o zaměstnání, narozeniny, výročí, poznámku či specifické zařazení do skupiny.

Telefonní seznam můžeme synchronizovat s kontakty klientů Facebook nebo Twitter. Velice jednoduchá práce je i s kopírováním a přesouváním kontaktů ze sim karty do telefonu a naopak. Potěší i přímé zálohování na paměťovou kartu. Obsluha hlasových či video hovorů vyžaduje menší zručnost, výrobce totiž bohužel opomenul hardwarové klávesy pro příjem či ukončení hovoru. Tuto úlohu zastávají dvě klávesy ve spodní části dotykového displeje a chvíli trvá než si člověk zvykne.

Zprávy: bohaté datlování

Oblast zpráv nabídne vše, co můžeme očekávat. V nastavení zpráv je poměrně rozmanité množství různých voleb, preferencí a položek, které můžeme nastavovat. Můžeme zvolit vlastní podpis, do nové zprávy můžeme vkládat smajlíky, můžeme měnit velikost písma, fotky, obrázky, různé zvuky. Můžeme také použít prediktivní slovník T9 s možností vypnutí diakritiky.

Při psaní nové zprávy můžeme psát buď pomocí klasické alfanumerické klávesnice, nebo QWERTY klávesnice. Psaní prvním způsobem, který jsem zmínil je komfortní a odezva velice svižná. QWERTY klávesnice má bohužel příliš titěrné klávesy, takže při psaní je nutno zmírnit tempo a i přesto stále dochází k překlepům. Ani interní paměť neumí stále pracovat se sdílenou pamětí, kapacita se zastavila na hodnotě tisíc smsek, která je určená jak pro přijaté, tak i odeslané či jiné zprávy.

V nabídce také nalezneme výborného e-mailového klienta, který v sobě zahrnuje klienty Microsoft Exchange či jiné zprostředkující servery. Samozřejmostí je automatická synchronizace nebo stahování zpráv na pozadí.

Organizační funkce a GPS: sirotek GPS

Vzhledem k celkově velmi dobré výbavě by bylo zarážející, kdyby výrobce opomenul kancelářské funkce, což se naštěstí nestalo. Novinka nás tak může rozmazlovat jak poznámkami, tak i úkoly nebo kalendářem. Ovšem předčasné nadšení krotí fakt, že výrobce stále nenaučil své telefony pracovat se sdílenou pamětí, zvláště pak pokud je interní paměť v řádech desítek megabytů. Musíme dávat pozor, abychom neměli více jak sto položek v úkolech, jinak nám telefon vystaví stopku. Zkažený dojem se snaží zachránit kalendář se svou nabídkou královského místa až pro dva tisíce položek.

Na prohlížení či editování dokumentů či jiných kancelářských souborů můžeme raději zapomenout, novinka nenabídne žádný program. Přestože novinka nabízí interní GPS modul, jeho využití v praxi přináší zklamání na celé čáře. V telefonu se nenachází žádný software, který by pracoval s GPS modulem. Ani online navigační software, který jsme očekávali. Doinstaloval jsem tedy vlastní software a zaměřil se na výkony interního modulu, které byly velice překvapivé. Fixace satelitů byla velice rychlá (do deseti sekund), s odchylkou pohybující se kolem pěti metrů.

Datové funkce: připojím se kdekoliv

Přesto, že novinka postrádá operační systém a působí jako stylovka, nabídne takřka kompletní škálu datových funkcí. Její datové funkce začínají technologiemi GPRS, EDGE (tříd 10), přes přítomnost sítě 3G, až přes nástavby HSDPA 7,2 Mbps a HSUPA 2 Mbps. Výčet uzavírají bezdrátové sítě Wi-Fi b/g s technologií pro sdílení multimediálního obsahu DLNA.

Komfortní prohlížení webových stránek si vzal pod záštitu prohlížeč Webkit společnosti Azingo, který navíc podporuje i nejnovější technologii HTML5. Prohlížeč samozřejmě podporuje i flash animace, ale pouze verze lite. Neumožní tak například přehrávání videií na serveru stream.cz či zobrazení graficky náročnějších stránek, které jsou psány ve Flashi verze 10 a více. Samotné vykreslování stránek je svižné a plynulé, nedochází k prodlevám.

Vestavěný prohlížeč podporuje i multi-touch gesta, můžeme tak plynule zoomovat dané stránky. Také zvládne pracovat s více okny současně. Jednotlivá okna můžeme vypínat, či otevírat nová až do celkového počtu 10 otevřených oken (panelů). Bezdrátové funkce spočívají v přítomnosti technologie Bluetooth 2.1 EDR nebo se lze připojit prostřednictvím datového kabelu MicroUSB.

Zhodnocení: sympaťák s mozkem

K novince jsem zpočátku přistupoval s mírnou skepsí či dokonce s obavami. Tato značka má u mě poměrně pošramocenou pověst, a to kvůli podpoře ze strany výrobce nebo pomalému software. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se již po několika málo dnech s GD880 mini rychle sžil, a to dokonce takovým způsobem, žeji nerad opouštím. Velmi pozitivní je, že nevsází pouze na svůj vzhled, ale také má co nabídnout po hardwarové stránce. Když tak přemýšlím o nedostatcích tak jediné, na co mohu poukázat je, že výrobce mohl použít mnohem silnější baterii, alespoň o kapacitě 1 200 mAh. Také fotoaparátu na zadní straně by slušela přisvětlovací dioda. A poslední přání je směřováno aspoň na přítomnost klávesy obsluhující multitasking či hovory.

I když novinka nabídne skvělou funkční výbavu, líbivý vzhled a zpracování, o kterém lze mluvit pouze v superlativech, nebude to mít lehké. Bude soupeřit s konkurenty velkého kalibru, z nichž největší je Samsung S8500 Wave, který nabídne o něco větší a technologicky lepší displej, rychlý procesor a potažmo mnohem rychlejší reakce – mluvím z osobní zkušenosti, na poli zpracování i použitých materiálů také nezaostává. Další konkurencí pak může být Sony Ericsson Vivaz s dotykovým displejem, ale rezistivní technologie a se špatným komfortem ovládání) a operačním systémem Symbian, o jehož rychlý chod se stará výkonný procesor o taktu 720 MHz. Mínusem je pro něj ale paradoxně horší fotoaparát, spolu s nepříliš kvalitním zvukem, a to zejména z vestavěného reproduktoru. Novinka od LG má tak velkou šanci zabodovat na aktuálním trhu, a to i přes silnou konkurenci.

lg-gd880-mini
Klady
  • prvotřídní dílenské zpracování
  • použité kovové kryty
  • jemné rozlišení dotykového displeje
  • multitasking
  • standardní konektory
  • kvalitní hudební a hlasitý výstup
  • bohaté možnosti nastavení fotoaparátu
  • svižné reakce
  • datová výbava
  • provázanost se sociálními sítěmi
  • Wi-Fi s DLNA
Zápory
  • průměrná výdrž baterie na jedno nabití
  • dotykový displej mohl mít větší úhlopříčku
  • absence hardwarových kláves pro hovory
  • chybí nativní aplikace pro GPS
  • paměť pro kancelářské funkce a zprávy není sdílená
  • fotoaparát postrádá diodový blesk
Diskuze ke článku
Verda
Autor zas testoval telefon napůl.Jak mlže jinak napsat,že navigace v něm není,když v položce google je jasně vidět Google mapy?Tomu nerozumím.Nejsou to tedy běžný google mapy,jen webová verze,ale gps telefonu to používá.A jakou navigačnií aplikace jste doinstaloval,to čtenáři račte vědět nemohou,že jste si to nechal pro sebe?????
Artuš
Nechápu kam tím míříš? Google mapy mám nativně i ve svým Samsungu Star, a ten GPS modul rozhodně nemá. Myslím že autor rčením "navigace v něm není" myslel to, že nemá GPS modul nikoliv to že nemá program Google maps.
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, telefon Google Mapy sice má, nicméně já je nepovažuji za program určený k navigování. Navíc se jedná pouze o odkaz na internetovou stránku maps.google.com.

Navigační aplikace jsem žádné nedoinstaloval, ale jsou alternativy v podobě aplikací WisePilot, WeTravel nebo Wayfinder.

Přeji hezký den
Jirka
Dobrý den, telefon pěkný, o tom žádná, ale vážně jsou velkým nedostatkem, malá výdrž baterie a absence jakýchkoliv tlačítek?
Díky, Jirka

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze