LG G3: první dojmy z vlajkové lodi

104

Svou letošní vlajkovou loď už má také jihokorejské LG. Model G3 je přímým nástupce loňského modelu G2 a sdílí s ním například vzhled či tlačítka na zadní straně. Další spojitostí je touha stanout mezi těmi nejlepšími. LG se nás pokusí uchvátit 5,5palcovým QHD displejem, vysokým výkonem nebo 13megapixelovým fotoaparátem.

Letošní vládce portfolia LG byl představen na konci května a nyní již míří do prodeje. Jihokorejský výrobce s modelem G3 má ty nejvyšší ambice. Ačkoliv přichází zdánlivě jako poslední, měl dost času na to zareagovat na výbavu konkurence a tak má v rukávu několik trumfů.

LG G3

Kluzký fešák

Výrobce neponechal nic náhodě a pokouší se vás zaujmout již prodejní krabicí, která sází na nesymetrické tvary a zlatou barvu. Po obsahové stránce se sice žádné hody nekonají, avšak na to jsme si již v posledních letech zvykli.

Krabice se po designové stránce povedla

Samotný telefon se drží designové linie, kterou LG nastavilo loni v létě s modelem G2. Všechny strany jsou tedy zaoblené. U některých může G3 vyvolat dojem baculatého telefonu, především letos, kdy rozměry vzrostly. Přesto se však G3 řadí s ohledem na velký displej mezi menší telefony ve srovnání s konkurencí. Například výška 146,3 milimetrů je shodná s HTC One (M8), které má však výrazně menší displej. Šířka 74,6 milimetrů je už vyšší a mírně degraduje pohodlné držení. Nutno však LG pochválit za velmi tenké rámečky kolem displeje.

V dlani LG G3 mírně klouže

Nakousli jsme pohodlí při držení, u kterého mají lidé s menšími dlaněmi již problémy. K jistému úchopu nepřispívá ani kombinace zaoblených boků a kluzkého plastu. Nejednou se mi stalo, že mi telefon proklouzl v dlani. Naopak pochvalu si telefon zaslouží za dílenské zpracování. Ačkoliv je možné sundat zadní kryt, a dokonce i vyjmout baterii, vše drží pevně na místě a žádného povrzávání se nemusíte obávat.

Displej láká jen na papíře

Velkým trumfem LG G3 je displej. Je typu IPS a má úhlopříčku 5,5 palců. Doposud zcela běžné parametry. Výjimečné je až rozlišení. To činí 2 560 × 1 440 pixelů a výsledná jemnost je dechberoucích 534 ppi. Na první pohled se tedy LG může chlubit perfektně jemným displejem s QHD rozlišením.

LG G3

Pokud se však displej rozsvítí, kýžený „wow“ efekt se nedostaví. Ano, displej je perfektně kontrastní, skvěle čitelný a hledání jednotlivých pixelů je jasná ztráta času, jenže totéž spatříte třeba na HTC One (M8), jehož displej má jemnost „pouhých“ 441 ppi. Vyšší rozlišení displeje lze tak brát jako příjemný bonus do tabulek, avšak v praxi jej nepocítíte a ani neuvidíte.

Displej nabízí opravdu velmi vysoké rozlišení

Hardware a prostředí

Pod kapotou se LG nijak zvlášť vytáhnout nemůže a vsadilo na totožný procesor, který nabízí například Samsung Galaxy S5. Jedná se o čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 typu AC s taktem 2,5 GHz. Samozřejmostí jsou 3 GB paměti RAM. Z této hodnoty zbývá po zapnutí přibližně 1,3 GB RAM volných. U čísel ještě zůstaňme. Interní paměť je v našem případě 32 GB, přičemž reálně je k dispozici 23,5 GB pro vaše data.

Tlačítka jsou opět na zadní straně

O prostředí se samozřejmě stará operační systém Android ve verzi 4.4.2 KitKat, který si výrobce upravil k obrazu svému a to vcelku zásadním způsobem. Grafická podoba je na první pohled zřejmá, zde se LG neřítí do každoročních obměn. Zdařilé jsou různé animace. Například odemykací obrazovka je kombinována animovanou tapetou s animací počasí. Odemknutí je možné poklepáním KnockOn a případně speciálním bezpečnostním poklepáním, které si sami nastavíte. Poklepáním lze displej také uzamknout.

Tím se například můžete zcela vyhnout využívání tlačítek na zadní straně. Ta LG prosazuje i nadále. Odemykací klávesu obklopují tlačítka regulující hlasitost. Na můj vkus by však mohla být výrazněji oddělena. Ideální však umístění rozhodně není. Pokud telefon držíte a ovládáte palcem displej, na tlačítka se ukazováčkem ruky špatně dosahuje.

Prostředí je dále obdařeno například novou pohotovostní obrazovkou G, kde jsou různé tipy a informace a navíc také krokoměr. Obrazovku však lze vypnout. LG zapracovalo také na jakémsi hlavním widgetu, který kombinuje čas, datum a počasí. Přibyl ještě řádek s informacemi a tipy. Ty se běžně týkají počasí, avšak mnohdy je počasí nepřesné a věta: „Je skoro jasno, téměř žádný mráček“, působí při zatažené obloze podivně.

LG i nadále pokračuje v možnostech personalizace a například funkční tlačítka ve spodní části displeje lze přeskládat či jich mít namísto tři i pět a rychle například stahovat lištu nebo spustit poznámkový blok. Ke snadnějšímu ovládání displeje jednou rukou se hodí možnost mít ciferník při vytáčení čísel, nebo klávesnici při pravém nebo levém okraji. Ocenil bych však rychlejší možnost přepnutí na celodisplejové zobrazení. Aktuálně je přepnutí poměrně zdlouhavým procesem. Velký displej přímo vybízí k pokročilejšímu multitaskingu a přidržením šipky Zpět se displej rozpůlí a vy tak můžete využívat dvě aplikace naráz vedle sebe.

Prozatím mám během testování jisté výtky k optimalizaci celého prostředí. Není vyloženě špatná, to bych LG křivdil. Tu a tam však telefonu déle trvá, než zobrazí nějakou nabídku, všiml jsem si několika trhaných animací. HTC One (M8) nebo Sony Xperia Z2 jsou na tom, co se týče plynulosti prostředí rozhodně lépe.

LG G3

Fotoaparát

Dnešní první dojmy z LG G3 zakončíme tradičně fotoaparátem. Ten nabízí rozlišení 13 megapixelů, optickou stabilizaci obrazu, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Výsledné snímky vypadají opravdu velmi dobře. Jsou ostré po celé ploše a barevně věrné. Nedochází ke slévání detailů ani ke slévání barev. Potěší i velmi rychlé pořízení snímků.

Ukázkové snímky

Záznam videa je s ohledem na rozlišení displeje dle očekávání ve vysokém rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů se 30 snímky za vteřinu. Video vypadá i na televizi velmi dobře a to díky optické stabilizaci, která téměř zcela minimalizuje běžný třes rukou a video nemá žádný rušivý element. Snad jen zvuk by mohl být o špičkového modelu o něco lepší.

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 pro vás v redakci právě testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a ptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry LG G3 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,3 × 74,6 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,46 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostčerven 2014,
Diskuze ke článku
tomas
nevím jak vy ale ja teda rozdíl mezi qhd a fhd vidím, ikony a text je ostřejší než na fhd a hlavně jakmile se nato zadivate a uvidíte rozdíl tak pak už to budete vidět i z bezne vzdálenosti
difun
"Samozřejmostí jsou 3 GB paměti RAM. Z této hodnoty zbývá po zapnutí přibližně 1,3 GB RAM volných."

Cooooooo? 1,7 GB sežraných systémem po zapnutí? Co to má být?
beo
Samsung a LG maju dosť zrave systémy
Ondra
Mam ho zrovna v ruce a naprosta spokojenost! LG ma naslapnuto! A navic za 15 litru co vic chtit v nasich podminkach.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze