LG G3: očekávaná novinka s QHD displejem představena

22

Před několika málo okamžiky LG na tiskové konferenci v Londýně představilo svůj nejnovější vlajkový model G3. Ten navazuje na loňský model G2 a přináší podobný design. Tenké rámečky či veškerá tlačítka na zadní straně. Láká nicméně na 5,5palcový QHD displej, výkonný procesor nebo fotoaparát s laserovým zaměřováním a optickou stabilizací.

Samsung, Sony i HTC, ti všichni již své vlajkové lodě představili během prvních měsíců roku 2014. Jihokorejské LG však již tradičně vyčkává a své trumfy odhalí až v létě, letos s mírným předstihem koncem května. Zužitkovalo čas navíc a vyšperkovalo model G3 k dokonalosti? Má se konkurence čeho obávat?

LG G3

Každý svou cestou

Po letech vyloženě nudných, je nutno podotknout, že se alespoň jednotliví větší výrobci vymezili ve svém designovém směru. Na dálku poznáte vlajkovou loď Sony od Samsungu, od HTC a dnes můžeme potvrdit, že i od LG. Každý si šlape po své pěšince a je to dobře. Mezi ty odvážnější patří právě LG, které v loňském roce nastolilo systém „vše vzadu“ a čelní strana nabízí velkorysý prostor pro displej. Nepřekáží ani tlačítka, která se právě usídlila na zadním krytu.

Nepřehlédněte

Výsledné rozměry LG G3 činí 146,3 × 74,6 × 8,9 milimetrů. Výška je například shodná s HTC One (M8), jenže HTC má o půl palce menší displej. Na druhou stranu je LG širší o přibližně 4 milimetry. Pro ovládání jednou rukou je nicméně důležitější právě výška. Velmi malé rámečky kolem displeje nicméně nemusí vyhovovat každému. Telefon se již obtížněji chytá a při sledování videa není kam umístit palec ruky, aniž byste omylem nezmáčkli něco na displeji. I přes zvětšení se LG G3 drží na příjemné hmotnosti 149 gramů, což je pouze o 6 gramů více, než v případě modelu G2.

LG G3 – oficiální fotografie

LG se snažilo svůj špičkový model vyšperkovat a nabízet jej bude nejen v černé či bílé variantě, ale také zlaté. Líbí se nám malý proužek pod displejem, ve kterém je logo výrobce, a který díky speciální kruhové úpravě vypadá velmi elegantně.

Displej ukáže konkurentům záda

Jihokorejci to přeci jen zkusili a jdou do trháku s displejem. Navzdory konkurenci se LG rozhodlo zařadit vyšší rychlostní stupeň a displej LG G3 nabízí rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů, které se rovněž nazývá zkratkou QHD. Úhlopříčka činí 5,5 palce, což je mimochodem opět nejvíce a výsledná jemnost se díky vysokému rozlišení drží na 534 PPI. Netřeba asi více zdůrazňovat, že půjde o nádhernou podívanou, kterou podpoří IPS technologie.

Po velkém nadšení z displeje přichází návrat do běžných sfér. Je škoda, že se do toho LG nepoložilo pořádně, protože přijít s modelem, který by konkurenci předčil či minimálně vyrovnal ve všem, by bylo opravdu zajímavé. Nyní se však nacházíme u zvuku, který má na starost jen jeden 1W reproduktor na zadní straně. Stereo by vlajkovému modelu slušelo o poznání lépe. Nicméně LG i tak slibuje hluboké basy a čistý zvuk. Nechme se tedy překvapit.

Pod kapotou jistota

Zatímco v případě displeje LG zaválelo, u procesoru se žádné překvapení nekoná. Nacházíme zde čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8974AC s taktem 2,5 GHz, totožný najdeme třeba u Samsungu Galaxy S5. Operační paměť RAM nabídne 2 GB, na vybraných trzích bude k dispozici varianta se 3 GB RAM. Interní paměť se také liší od spekulací a dosahuje jen na 16 GB, což není příliš dostačující, ale opět bude na některých trzích k dispozici i 32GB varianta. Naštěstí si LG G3 již poradí s paměťovými kartami, které z větší části problém s místem řeší.

Ve výsledku se jedná o nadprůměrně výkonný procesor, kterému by však mohl zatopit displej s velmi vysokým rozlišením a až reálné použití ukáže, jak svižný telefon bude. Zmíněné rozlišení bude také zatěžovat baterii. Ta v G3 nabídne kapacitu 3 000 mAh, což není vyloženě mnoho. Soudy však vyřkneme po reálném ozkoušení. Jednoznačným plusem pro LG G3 bude bezdrátové nabíjení.

Prostředí telefonu zajišťuje nejnovější Android ve verzi 4.4.2 KitKat s nadstavbou od LG. Ta opět kombinuje nezbytná funkční tlačítka s prostředím a mnohdy je tedy pozadí tlačítek shodné s okolím. Potěší přítomnost funkce Knock-On, kdy poklepáním na displej telefon probudíte a stejným způsobem jej zase uspíte, respektive uzamknete. LG připravilo také chytrou klávesnici, která se uzpůsobí pro pohodlnější psaní na velkém displeji. Ke změně její velikosti postačí tah prstem.

Přibývá také aplikace Smart Notice, která vás upozorní na vše důležité. Údajně by mělo jít o alternativu ke kartám Google Now. Telefon sám pozná, co se děje kolem, případně co se děje s ním. Nejlépe však k popisu poslouží příklady. Přijdete například do vámi často navštěvované kavárny a telefon se vás zeptá, zda chcete aktivovat Wi-Fi. Později vám vypíše, že máte zmeškaný hovor a zda chcete volat zpět. Posledním příkladem může být tento. LG G3 rozpozná, že jste některé aplikace měsíc či dva nepoužili a optá se vás, zda je třeba již nechcete odstranit.

Samotné prostředí bude rovněž uzpůsobeno pro práci s příslušenstvím QuickCircle, což je praktické pouzdro s kruhovým otvorem. V něm bude možné zobrazit čas, datum, zmeškané události, přehrávač hudby nebo výpis z fitness aplikace. Stejně dobře půjde přijmout hovor a pro základní obsluhu nebude vždy nutné kryt otevírat.

„Gé-Trojka“ bude k dispozici ve třech barevných variantách

Lákavý fotoaparát

Na čem si LG dává záležet, je fotoaparát. Nežene se za megapixely a nabízí tradičních 13 megapixelů. Co je však mnohem důležitější, je přítomnost OIS+, tedy pokročilé optické stabilizace obrazu. Snímky by měly dosahovat těch nejvyšších kvalit. Nově se v LG G3 nachází také laserový zaměřovač k přesnějšímu a především rychlejšímu ostření snímané scény. K zaostření by dle LG mělo dojít za 0,276 vteřiny. Působivé, že?

Čelní fotoaparát samozřejmě nechybí, nicméně nabízí veskrze průměrné rozlišení 2,1 megapixelu. Pro funkci webové kamerky to postačuje, nadšenci selfies však příliš spokojeni nebudou. Naopak lepší situace panuje kolem videa, kde LG nasazuje kalibr v podobě 4K videa a již zmíněné optické stabilizace. To je slušný příslib pro kvalitní podívanou.

V další výbavě telefonu nic podstatného chybět nebude. Samozřejmostí je podpora NFC nebo GPS. Rychlá data vám pofrčí nejen přes Wi-Fi, ale také po sítích LTE, neboť LG G3 zvládá všechny potřebné frekvence, které se na našem území využívají.

Nepřehlédněte

Chvilku si počkáme

LG sice dnes oficiálně představilo nový vlajkový model G3, avšak na trh se s ním vyloženě nepohrne. Start prodeje je na našem trhu naplánovaný na 27. červen. Cena za 16GB variantu bude 16 199 Kč, za 32GB variantu 17 199 Kč.

Technické parametry LG G3 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,3 × 74,6 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,46 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostčerven 2014,
Diskuze ke článku
Dominik Schwenstaiger
Vnitřní paměť 16Gb/32Mb
Emon
Takže Snapdragon 805 nic? Potom je ten QHD displej spíše přítěží. Raději snad i tu S5 nebo Z2..
Dominik Schwenstaiger
Jinak se chci zeptat,dotaz úplně mimo.
Víte něco už o Moto G verzi s SD Kartami a LTE ? Díky.
Adam
tu mate video recenziu o G3 , https://www.youtube.com/watch?v=lF8Fe0se7Rk

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze