LG G2 oficiálně: tlačítka vzadu a špičková výbava

Jihokorejský výrobce LG dnes na tiskové konferenci v New Yorku představil svou novou vlajkovou loď G2, u které poprvé vypouští z názvu tradiční Optimus. Zákazníky se snaží nalákat na 5,2" FullHD displej, supervýkonný čipset Snapdragon 800 se čtyřjádrovým 2,3GHz procesorem nebo 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Odlišuje se umístěním všech tlačítek na zadní stranu mobilu, zbytek těla je prost ovládacích prvků.

Design nového G2 je čistý a tvary dost připomíná konkurenční Galaxy S4 od Samsungu, což bude bezesporu jeden z hlavních konkurentů novinky. G2 také poměrně tenký, i když je stále o milimetr tlustší, než zmiňovaná S4. Rozměry činí 138,5 x 70,9 x 8,9 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 143 gramů. Design je poměrně konzervativní s jemně zaoblenými křivkami. Na první pohled však zaujmou neobvyklá tlačítka na zadní straně telefonu pod čočkou fotoaparátu. Mají své opodstatnění. Přesně zde totiž spočívá ukazováček, když držíte telefon a LG se tak toho rozhodlo využít. Druhým důvodem, který LG uvádí, je, že se zvětšujícími se rozměry se stávají horní a boční tlačítka hůře dostupná. S tím nemůžeme jinak než souhlasit.

Nejsou zde však pouze tlačítka pro regulaci hlasitosti, ale mezi nimi je i vypínač. Navíc delším stiskem tlačítek hlasitosti se i spouští i aplikace QuickMemo TM a fotoaparát, díky čemuž můžete snáze pořizovat fotografie.

Pokud však máte telefon položený na stole displejem nahoru, nemusíte ho kvůli probuzení otáčet. Stačí dvakrát poklepat na displej a telefon se díky funkci KnockON zapne. Kromě tlačítek na zadní straně žádná jiná na telefonu nenajdete, ani pod displejem, protože telefon se ovládá tlačítky na displeji.

Přední straně telefonu dominuje rozměrný 5,2" True HD-IPS displej s rozlišením 1080 x 1920 pixelů, což dává špičkovou jemnost 424 ppi. Je to zatím největší displej ze všech vlajkových lodí konkurenčních výrobců (nepočítáme-li tabletofony). Displej je pak překryt odolným sklem Corning Gorilla Glass 3. Protože takto obrovský displej už opravdu nebude snadné pohodlně ovládat, snažilo se LG maximálně ztenčit rámeček kolem displeje. Díky technologii Dual Routing (dva konektory kapacitního displeje) mohlo LG zmenšit šířku bočního rámečku na pouhých 2,65 mm. Telefon by tak měl být ovladatelný stejně dobře jako telefony s 4,7" a 5" displeji. Jak to ale bude v praxi, uvidíme, až si telefon vyzkoušíme naživo. Jen o něco málo více místa je nad a pod displejem. Nahoře se kromě klasických senzorů skrývá i přední kamera s nadprůměrným rozlišením 2,1Mpx.

Hardware nabízí brutální výkon

Co se týče hardwaru, použilo LG to nejlepší, co je v tuto chvíli dostupné na trhu. V telefonu najdete nejnovější a nejvýkonnější čipset Qualcomm Snapdragon 800, který obsahuje čtyřjádrový procesor taktovaný na 2,26 GHz a grafický procesor Adreno 330. To vše doplňují rovné 2GB RAM. Interní paměť má kapacitu 16 nebo 32 GB. Přesto je škoda, že LG do telefonu nepřidalo i slot na paměťové karty.

Po datové stránce vám G2 nabídne, co si jen budete přát. Kromě 3G mobilních dat přes HSDPA s maximální rychlostí až 42 Mbps a HSUPA s maximální rychlostí 5.76 Mbps, nezapomněl výrobce ani na LTE, se kterým můžete stahovat rychlostí až 100 Mbps a nahrávat poloviční rychlostí.

Z dalších bezdrátových možností připojení je zde samozřejmě Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n s funkcemi dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA Wi-Fi hotspot. Kromě toho nechybí samozřejmě Bluetooth 4.0 s A2DP, ale v telefonu najdete i NFC. Vrací se i infračervený port. Ten však nyní již neslouží k přenosu dat jako v dřevních dobách mobilních telefonů, ale využijete ho k dálkovému ovládání domácí elektroniky.

13Mpx a optická stabilizace

Kromě již zmiňované přední kamery nešetřilo LG s megapixely ani vzadu. Fotoaparát má rozlišení 13 Mpx a jeho čočka je překrytá safírovým sklíčkem, takže se již nemusíte bát poškrábání čočky. Čočka má být potažena i účinnou vrstvou, na které nebudou ulpívat otisky prstů. Uvidíme.

Jedním z hlavních taháků fotoaparátu je však optická stabilizace obrazu. To ocení každý, kdo se pokoušel pořídit ostrý snímek s delším časem za horších světelných podmínek. Představitelé LG přitom na tiskové konferenci zdůraznili, že se jim podařilo zabudovat optickou stabilizaci, aniž by kvůli tomu dostal telefon nevzhledný výčnělek. Třebaže nikoho nejmenovali, rýpli si tak například do nedávno představené Nokie Lumia 1020. Tam je ale výčnělek způsobený hlavně velkým čipem. Oproti Lumii 925, která má rovněž optickou stabilizaci, však LG žádný hrb na zádech nemá, a to se počítá.

Většina uživatelů nepoužívá svůj smartphone pouze k pořizování statických snímků, ale i jako náhradu videokamery. Je potěší G2 tím, že dokáže natáčet ve Full HD rozlišení (1920×1080 pixelů) s až 60 snímky za sekundu, což je dvojnásobek proti běžnému standardu. Software fotoaparátu pracuje s devítibodovým autofokusem a osminásobným digitálním zoomem. Mezi jeho funkce naleznete například i inteligentní výběr scény a při natáčení videa pak oceníte audio zoom, což znamená, že kamera nahrávání zvuku zacentruje na to, co chcete slyšet a na co zoomujete.

Smartphone pro audiofily

Řada z nás si zvykla na svém smartphonu poslouchat hudbu, sledovat filmy a další multimediální obraz. Zatímco kvalita displejů stále roste, v případě zvuku ten posun nebyl dosud až tak markantní a i některé špičkové modely byly v tomto ohledu přinejlepším průměrné. I v tomto ohledu LG, zdá se, zapracovalo. Slibuje, že G2, jako první telefon na trhu, dokáže reprodukovat 24bitový zvuk s frekvencí 192 KHz. To je kvalita zvuku, kterou produkují profesionální zvuková studia, a mnohem lepší než s jakou se setkáte na klasických CD. Jsme hodně zvědaví, jak bude hrát LG ve skutečnosti, ale podle papírových parametrů to vypadá slibně.

Softwarová výbava nabízí řadu zajímavých funkcí

LG G2 běží na Androidu 4.2.2 Jelly Bean, který si výrobce doplnil o svou nadstavbu s řadou praktických vylepšení. Příkladem je například funkce Answer Me. Zvonící telefon pozná, když ho zvednete, ztlumí vyzvánění a když si ho dáte k uchu, přijme hovor. Bohužel se ale zdá, že například displej nebude možno ovládat v rukavicích.

Neméně šikovná je i funkce funkce Plug and Pop, která, když zapojíte sluchátka, ukáže rychlou nabídku s nejčastěji používanými multimediálními funkcemi. Moc se nám líbí i funkce Text Link, kdy můžete pouhým kliknutím automaticky uložit například schůzku do kalendáře z SMS.

Zapracováno bylo i na zjednodušení multitaskingu. Mezi otevřenými aplikacemi jednoduše přepínáte tahem tří prstů do stran. G2 však bude mít i režim hosta, což oceníte zejména, když půjčujete telefon dětem. Do něj se dostanete jednoduše tak, že na zamykací obrazovce nakreslíte písmeno G. V režimu hosta můžete omezit, ke kterým aplikacím budou mít vaše děti přístup.

Baterie s velkorysou kapacitou

Takto výkonný telefon si žádá i baterii s pořádnou kapacitou. LG použilo Li-Ion baterii s kapacitou 3000 mAh, která byla navržena tak, aby maximálně využívala vnitřní prostor telefonu. K prodloužení výdrže má přitom přispět i použití technologie Graphic RAM (GRAM), která při zastaveném obrazu snižuje spotřebu energie displeje až o 26 procent. To by mělo ve výsledku prodloužit výdrž telefonu až o 10 procent. LG slibuje, že je telefon připraven na celodenní práci nebo zábavu. Jaká je však skutečná výdrž, ukáže až praxe.

Na distribuci LG G2, které bude k dispozici v černém a bílém provedení, se LG dohodlo s více než 130 mobilními operátory po celém světě. V následujících osmi týdnech by měl odstartovat jeho prodej na domácím jihokorejském trhu, po kterém bude následovat Severní Amerika a další evropské klíčové trhy. Jaká bude cena novinky, LG nezveřejnilo. Stejně tak dosud nevíme, kdy se na G2 můžeme těšit i na českém trhu. Obecně bychom ale tipovali listopad.

Technické parametry LG G2

Kompletní specifikace
Konstrukce138,5 × 70,9 × 8,9 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,26 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostříjen 2013, 12 999 Kč
Diskuze ke článku
Michal Myscho Kazimír
Michal Myscho Kazimír
s tou kvalitou zvuku ma dostal, ak v skutocnosti bude taka ako pisete, tak to bude super, skoda ze LG to vie pekne posrat zo softverom a aktualizaciami, ich podpora je mizerna, ak by na LG G2 bol cisty android, uz len kvoli tomu kvalitnemu zvuku by som ho kupil, kedze som narocny posluchac :)
Pavel_
Vypada to na super telefon..moc se tesim na videopohled a recenzi :-) myslite ze bude v redakci driv nez listopad,co se ma k nam dostat na trh?
K@rlos
Myslim si,ze LG uz se ze soft.podpory ponaucila a je to o necem jinem nez za starych casu,alespon co mohu soudit podle LG L7 II,ktery je na trhu pomerne kratce a uz ma za sebou 3 male aktualizace,ikdyz je telefon perfektne odladeny a rychly...
lest
Vážně nemá slot pro SD karty?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze