Levná Nokia Lumia 530 v redakci: první dojmy a videopohled

50

Lumia 530 je vůbec nejlevnějším novým telefonem od Microsoftu, jeho cenovka se dostala pod magické 3 tisíce korun. Je jasné, že půjde o jednoduchý přístroj se základní výbavou. Dokázal ale výrobce přenést výhody dražších Lumií v podobě plynulosti i do takto levného přístroje? Nejsou ústupky příliš velké? To prozradí naše první dojmy s videopohledem.

Už podle označení je jasné, že jde o velmi levný a jednoduchý přístroj. Dokonce levnější a hůře vybavený, než předchozí model Lumia 520. Microsoft se snaží přinášet Windows Phone do nejnižších cenových pater a oslovit tak početnou skupinu uživatelů, kteří hledají levný, ale spolehlivý smartphone. Tím si zároveň může Microsoft výrazně zvýšit podíl na trhu a tím zároveň zaujmout více vývojářů kvalitních aplikací.

Nokia Lumia 530
Nokia Lumia 530 Nokia Lumia 520
rozměry 119,7 × 62,3 × 11,7 mm 119,9 × 64 × 9,9 mm
hmotnost 129 gramů 124 gramů
úhlopříčka displeje 4 palce 4 palce
rozlišení displeje 854 × 480 px 800 × 480 px
jemnost 245 ppi 233 ppi
procesor Qualcomm Snapdragon 200 8625Q 4× 1,2 GHz Qualcomm S4 Plus MSM8227 2× 1 GHz
operační paměť RAM 512 MB 512 MB
interní paměť 4 GB 8 GB
podpora dvou SIM karet ano ne
fotoaparát 5 Mpx, bez AF a bez LED 5 Mpx, AF, bez LED
záznam videa 840 × 480 px 1 280 × 720 px

Lumia 530 si na nic nehraje, od pohledu je levným telefonem a předchozí Lumia 520 byla určitě hezčí. Oblé, skoro až buclaté plastové tělo, nemá žádné zkrášlující prvky a vypadá obyčejně, oživit ho ale může kryt v zářivé barvě, Nokia nabízí například zelenou nebo oranžovou. Telefon díky svým malým rozměrům, tloušťce téměř 12 milimetrů a kulatým bokům padne velmi dobře do ruky, potěší také matný zadní kryt, který je ale náchylný na oděrky. Hmotnost 129 gramů je vzhledem k velikosti vyšší, ale nijak nevadí, napomáhá naopak jistějšímu úchopu.

Přední stranu zabírá 4palcový TFT TN displej s rozlišením 854 × 480 pixelů. Jde o typický levný zobrazovač, který nepotěší pozorovacími úhly a barvy jsou také spíše mdlé. Nenáročnému uživateli však postačí a vcelku potěší i dobrou čitelností na přímém slunci, a to i přes odlesky krycího sklíčka. Zamrzí naopak absence automatické regulace jasu, který si musíte upravovat ručně v notifikační liště. Microsoft se snažil maximálně ušetřit i umístěním tlačítek na displej. Lištu si můžete nechat černou nebo podbarvit zvolenou barvou, třeba my ji máme v modré, tlačítka mohou při stisknutí i příjemně vibrovat.

Nokia Lumia 530 – rychlý videopohled

Nad displejem chybí kromě kamerky i čidlo přiblížení, telefon rozpoznává blízkost tváře displejem a funguje to spolehlivě. Kde je vidět bohužel velká snaha ušetřit je fotoaparát. Ten sice nabízí slušné 5Mpx rozlišení, ale postrádá LED diodu a dokonce i automatické zaostřování. Zatímco LEDku ignorují u takto levných přístrojů i jiní výrobci, absence autofocusu se dnes už nenosí. Naštěstí má telefon zaostřeno fixně poměrně dobře i na krátkou vzdálenost a text na papíře si tak vyfotíte bez problému, na hezká makra zapomeňte. Pozitivní je rychlost fotografování, fotky jsou pak na danou cenovku slušné. Telefon dokáže nahrávat i video v rozlišení 848 × 480, které je plynulé a bez záseků, rozlišení je ale bohužel nižší než u předchůdce. Lumia 520 totiž zvládla HD kvalitu.

Takto fotí Nokia Lumia 530

Pod krytem najdeme 1 430mAh baterii. Může se to zdát málo, vzhledem k méně náročnému systému je ale výdrž běžná, tedy při klasickém používání zhruba dva dny, v případě intenzivního využívání datových funkcí pak budete nabíjet každý večer. Pod krytem najdeme slot na microSD kartu, kterou můžete rozšířit vestavěnou 4GB paměť a ukládat na nic multimédia i aplikace, takže o místo nouze nebude. Zakoupení karty doporučuji, protože v telefonu vám ve výchozím stavu zbude pro vaše data zhruba 900 MB, což opravdu není mnoho. Telefon je k dostání v jednoSIMkové i DualSIM verzi.

Design je obyčejný, telefon ale lze oživit barevnými kryty

Čtyřjádrový Snapdragon 200 a 512 MB RAM značí, že telefon nebude patřit mezi nejvýkonnější přístroje, kouzlem Windows Phone ale je, že i s takto slabým hardwarem běží telefon plynule a bez zasekávání. Animace jsou plynulé, běh taktéž, odezvy výborné. Optimalizace se tak povedla na jedničku a toto bude zřejmě hlavní zbraní Lumie 530 proti levným Androidům, které se podobným hodnocením většinou pochlubit nemohou. V telefonu nalezneme systém Windows Phone ve verzi 8.1, která již obsahuje notifikační lištu pro zobrazení notifikací a mnoho dalších vylepšení, které jsme vám představili v našem samostatném článku.

Srovnání s Lumií 630

Lumia 530 je ale levným telefonem a bohužel tak nečekejte žádné speciality, které znáte z dražších Lumií. Telefon tedy neprobudíte dvojitým poklepáním na displej, chybí Glance Screen a displej není možno ovládat v rukavicích. Očekávat nemůžete ani rychlá data LTE nebo NFC technologii pro bezkontaktní placení, párování s příslušenstvím a načítání tagů. Pokud tyto a další funkce chcete, budete si muset připlatit. Samozřejmě ale nechybí Wi-Fi, Bluetooth a 3G, s telefonem si tedy i díky svižnému prohlížeči užijete surfování bez problémů.

Model 530 je nově nejlevnější Lumií pro ty, kteří chtějí základní a levný smartphone, který je ale rychlý, spolehlivý a jednoduchý. To vše novinka díky nízké ceně a systému Windows Phone splňuje, o moc víc ale nečekejte. Nokia sáhla i k některým nepříjemným kompromisům, jako je absence autofocusu a LED diody u fotoaparátu nebo čidla osvětlení, které budete muset překousnout. Jako základní smartphone, jehož cenovka 2 900 Kč bude postupně klesat, lze ale Lumii 530 pochválit a doporučit všem, kteří hledají rychlý a spolehlivý levný chytrý telefon.

Technické parametry Nokia Lumia 530

Kompletní specifikace
Konstrukce119,7 × 62,3 × 11,7 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 936), , video: 848 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8625Q, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:53 hodin
Dostupnostsrpen 2014,
Diskuze ke článku
ZULX
Nejlepší jak Martin čte ten text z článku :)
miki
Prvý!
Honza
"Optimalizace se tak povedla na jedničku a toto bude zřejmě hlavní zbraní Lumie 530 proti levným Androidům, které se podobným hodnocením většinou pochlubit nemohou."

Přebývá tam slovo většinou. Nebo citovaná věta platí pouze do prvního zapnutí Androidího telefonu.
Josef Žilka
Josef Žilka
Moc pěkně zvládnutý první videopohled, ostatně jak všechny ostatní zde na Mobilnetu.
Jinak za tuhle cenu takto rychlý systém je opravdu nádhera, teď silně přemýšlím, že tento telefon pořídím svojí mamce.
:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze